Windows app maken: 5 redenen waarom je dit platform niet moet vergeten!

Een mobiele app maken voor Windows Phone, waarom zou je dat doen? Android heeft zo’n 70% marktaandeel en iPhone heeft ongeveer 15%, dus dat moeten dé meest interessante app platformen zijn. Toch? Kortom: hoe maak je een app succesvol op een platform dat onder consumenten slechts een klein marktaandeel heeft? Hieronder vind je 5 redenen waarom een app ontwikkelen voor Windows Phone toch interessant kan zijn.

1. Een Windows app maken is vrij eenvoudig

De app development van een Windows Phone app is gebaseerd op de programmeertalen C en C++. Veel ontwikkelaars zijn hier al mee bekend en dit zorgt ervoor dat een app laten maken voor Windows Phone relatief eenvoudig is. Voor mensen die voor een eigen app maken geen budget hebben en een Windows Phone app zelf willen maken heeft Microsoft een eenvoudige ontwikkelomgeving gemaakt. Het leren gebruiken van deze ontwikkelomgeving zou daardoor voor iedereen mogelijk moeten zijn. Hou bij het bouwen van een Windows app wel rekening met de andere vormgeving: de onderscheidende design stijl genaamd “Metro”. Hierin vormen zogenaamde tegels de knoppen en zijn de menu-items woorden  bovenin het scherm. Gebruikers rekenen op deze designkenmerken van Windows Phone apps, dus zorg voor een app design dat typisch is voor Windows Phone.

2. Windows Phone is een volwassen platform

Microsoft heeft met Windows Phone inmiddels een volwaardig platform neergezet. De ontwikkelomgeving is er, er zijn al veel verschillende Windows Phone’s op de markt en er is een appstore. Daarnaast is het een groot voordeel van dit volwassen platform dat de kern van Windows Phone apps eenvoudig omgezet kan worden naar laptop of tablet apps voor Windows 8. Zo maak je dus snel vanuit een mobiele app ook een laptop en tablet app. Deze apps kun je dan uitbrengen op niet zo maar een platform: op Windows 8. Door gebundelde verkoop van Windows 8 met pc’s, laptops en tablets is dit platform inmiddels groter dan de iPad. Daarnaast heeft Microsoft een programma waarin ze app makers belonen voor het maken en publiceren van apps

3. Minder concurrentie dan andere appstores

Vaak gehoorde kritiek is dat er weinig apps in de Windows Phone appstore staan. En dat klopt! Er zijn zo’n 120.000 apps in de Windows Phone appstore, terwijl Android en iPhone er elke ongeveer 1 miljoen hebben.  Een Android app maken of een iPhone app maken is dus iets dat veel ontwikkelaars liever doen. Maar waarom is dit een probleem? De meest bekende en populaire apps zijn namelijk gewoon in de Windows Phone appstore te vinden! Het probleem is dat het vertrouwen in de Windows Phone appstore weg is bij consumenten, onterecht gebaseerd op het lage aantal beschikbare apps. Daarnaast, als je in jouw app marketing veel nadruk legt op goed gevonden worden in de appstore, dan is het lage aantal apps juist een voordeel. Je hebt veel minder concurrentie! Ook wil een Windows Phone gebruiker gemiddeld meer betalen voor een app dan een Android gebruiker.

4. Zakelijk platform

Op desktops is Windows al jaren hét zakelijke operating system. Daar houdt Microsoft rekening mee en richt zich bewust ook met Windows Phone op de zakelijke markt. Voor zakelijke gebruikers en systeembeheerders is het gemakkelijk om Windows en Windows Phone naast elkaar te gebruiken. Tel daarbij op dat Windows Phone op uiteenlopende toestellen te verkrijgen is, er een diepe integratie is met Microsoft Office (zoals Outlook, Sharepoint en Exchange) en er een scherpe beveiliging is op Windows Phone en haar apps. Een Windows app bouwen voor een bedrijf is dus een interessante optie.

5. Harde groei

Het aantal Windows Phone’s groeit hard. Het marktaandeel is inmiddels zo’n 10% in Europa en groeit harder dan het aantal Android Smartphones. Zie de onderstaande tabel voor de  exacte cijfers (Bron: CNET.com, januari 2014)

(Bron: Kantar Worldpanel ComTech)

De mening van een expert over een Windows app maken

David van der Loo (app expert bij AppSpecialisten): “Voordat je beslist of je een Windows app gaat maken wil je weten of jouw investering in tijd en geld zich gaat terugverdienen. Bedenk daarom of het bereiken van 10% van de smartphone gebruikers en mogelijkerwijs Windows 8 gebruikers, de investering waard is. Laten we eerlijk zijn, op dit moment zijn Android en iPhone interessantere systemen om voor te ontwikkelen. Met name hun grotere marktaandeel zorgt voor een aantrekkelijke investering. De vraag is dus in veel gevallen of je naast Android en iPhone óók voor Windows Phone een app moet maken.”

“Door vooraf een inschatting te maken van de opbrengsten van jouw app, kun je ook zien wat de app ontwikkelen kosten zijn. Als je dan op zoek gaat naar een app maker, weet je wat je kunt besteden.”