4 onderhoudskosten van applicatie ontwikkelen die je moet weten| kennisbank

De kosten van een applicatie ontwikkelen. Weet jij er iets van?

Veel ondernemers en bedrijven hebben een leuk idee voor een app. Deze ontwikkelen ze tot een app.

En na de kosten van de app-ontwikkeling verwachten ze klaar te zijn. Maar...

Helaas!

Ook ná de ontwikkeling van je app zijn er nog onverwachte kosten die om de hoek komen kijken. Onderhoudskosten welteverstaan.

Daar wil ik jullie voor waarschuwen want onverwachte kosten zijn frustrerend

Bekijk de video of lees het artikel en ontdek welke 4 verborgen kosten van apps jij moet kennen:

Of je nu zelf een applicatie ontwikkelen gaat, of je laat een professionele applicatie ontwikkelen door een app developer: je krijgt altijd te maken met de kosten achteraf voor het onderhoud. Om jullie meer inzicht te verschaffen beschrijf ik 4 onderhoudskosten waar je mee te maken krijgt.

applicatie ontwikkelen1.Appstore kosten

Jouw app wordt geplaatst in de Appstore op een account. Het is slim om je eigen account  te hebben in de appstore (dat geeft je meer controle over je app), maar de ontwikkelaar van je app kan je wel helpen om dit account te maken. Maar als je wilt dat mensen jouw app blijven downloaden, dan moet je account actief blijven. En dat is niet gratis.

In de Apple Store betaal je jaarlijks $99 om in de store te blijven, bij Google betaal je eenmalig $25.

“Google en Apple willen graag dat je ‘nieuwe’ app voldoet aan hun nieuwe eisen.”

applicatie ontwikkelen2.Updates

Als je klaar bent met een applicatie ontwikkelen, dan zal je jouw app zo nu en dan moet updaten. Als je daar niet in meegaat, dan wordt jouw app in de loop der tijd onbruikbaar. Er zijn wel allerlei soorten updates; Besturingssysteem-, schermgrootte-, etiquetten-, social media- en beveiligingsupdates. Ik zet ze voor je op een rij:

Besturingssysteem updates

Regelmatig komen Android en iOS met nieuwe updates voor de software op je telefoon of tablet. Je hebt vast zelf ook wel eens een bericht gekregen dat je je telefoon moet updaten naar de nieuwste versie. In principe is dat geen probleem voor jouw app, behalve als je zelf een nieuwe versie van jouw app wil lanceren. Google en Apple willen dan graag dat je ‘nieuwe’ app voldoet aan hun nieuwe eisen. Als je geen rekening houdt met hun veranderingen, dan kan jouw nieuwe app worden afgewezen. Als je dus een nieuwe versie van jouw app maakt, dan zit er er extra werk in om hem geschikt te maken voor de nieuwste versie van de appstores. Kortom, er komen extra kosten bij voor de ontwikkeling van je app.

Schermgrootte updates

Groot, groter, grootst! Het formaat van het scherm van telefoons en tablets varieert steeds. Een goed ontwikkelde app past zich automatisch aan op de schermgrootte. 'Responsive' noemen we dat. Zo werkt dat bijvoorbeeld bij de iPhone 7 Plus: deze heeft een nieuwe schermgrootte ten opzichte van bestaande iPhones. Apps die al gemaakt waren voor eerdere iPhones schalen automatisch naar deze nieuwe schermgrootte.

Een professionele app zorgt dat een app niet alleen automatisch meeschaalt, maar gebruikmaakt van de nieuwe resoluties. Geen vereiste dus, maar echt professionele apps zorgen voor een zeer goede gebruikerservaring en functioneren op verschillende schermgroottes. Android apps hebben vaker formaat updates nodig: er zijn namelijk zeer uiteenlopende schermformaten. Zie ook de onderstaande afbeeling om een idee te krijgen van de meest gebruikte schermgroottes.

applicatie ontwikkelen

De diverse schermformaten van iOS (Apple) vs Android (Google). Hoe dikker de lijn, hoe vaker deze resolutie voorkomt.

Etiquetten updates

Het kan ook zijn dat Google of Apple de app-etiquetten veranderen. Bijvoorbeeld toen Apple in 2013 zijn etiquetten aanpaste. Daarbij veranderde ze het design van apps die er uit zien alsof ze echte knoppen hebben (skeumorfisme) naar eenvoudige oppervlaktes (flat design). Zie ook de afbeeldingen hieronder om het verschil in design te zien. Of toen in 2014 Google het design van apps aanpaste naar material design. En recentelijk raakt het hamburgermenu (menu knop van drie horizontale streepjes) uit de gratie voor simpele menu's.

Als je jouw app niet aanpast op deze etiquetten, dan wordt deze minder gebruiksvriendelijk en minder gebruikt. Om de zoveel tijd moet je dus kijken of jouw app nog voldoet aan de app etiquetten en er de benodigde updates voor uitvoeren.

applicatie ontwikkelen

Het verschil tussen skeuomorfisch en flat design, zoals o.a. Apple dit in 2013 doorvoerde.

Social media updates

Als je gebruik maakt van social media in je app dan zijn er vaak veranderingen die zorgen voor een update van je app. Zo zijn Facebook en Instagram voortdurend functies aan het veranderen, verbeteren en verwijderen. Afhankelijk van hoe sterk je social media gebruikt, zul je ieder jaar de social media functies moeten bij laten werken.

Beveiliging updates

Beveiligingsupdates zijn een belangrijke voorwaarden voor je app. Als gebruikers horen dat je app gehackt is of onveilig is, kunnen zij alle vertrouwen verliezen. Dat geldt natuurlijk ook voor jezelf: je kunt veel gegevens verliezen. Daarnaast zijn er regels over app privacy waar je je aan moet houden en beveiliging is daar een belangrijk onderdeel van.

Daarom moet er een paar uur per kwartaal worden gespendeerd aan de beveiliging van je app. Het is slim om dit standaard vast te leggen met je app ontwikkelaar. Hij zorgt er dan voor dat beveiligingsupdates regelmatig worden uitgevoerd, zoals het updaten van de achterliggende techniek van je app. Zo hoef jij je er niet druk om te maken en wordt de veiligheid regelmatig gecheckt.

Kosten van updates en onderhoud aan de app zijn 5% - 20% van de aanschafprijs van de app, per jaar. Dat is dus afhankelijk van de app en ligt gemiddeld tussen de €1000 tot €2500 per jaar.

"Als er nieuwe content in je app geplaatst moet worden, dan moet je een derde partij betalen om je app te blijven verversen."

applicatie ontwikkelen3.Data kosten

Met de content van de app bedoelen we de inhoud ervan, zoals tekst, afbeeldingen en videos. Als je een app hebt, dan kunnen de content van de app worden meegeleverd tijdens de installatie, óf de content wordt via een internetverbinding regelmatig ververst. Bij de meeste professionele apps wordt content regelmatig ververst, denk maar aan nieuws, berichten, foto's van anderen, video's, muziek etc.

Die content wordt vaak via je eigen server verstuurt naar je app. De content wordt opgeslagen én verstuurt door de server. Beiden kost geld; in de vorm van opslag en bandbreedte. Je huurt een server die voldoet aan de opslag en bandbreedte je nodig hebt voor je app. Wordt er vaak content verstuurd van en naar de app? En gaat het om content met veel MB's? Dan heb je ook een grote server, of zelfs meerdere servers nodig. Zo heeft een nieuwsapp met het dagelijkse nieuws in tekstvorm een relatief kleine server nodig nodig, maar een online video app heeft juist veel grote servers nodig.

Data kosten zijn jaarlijks zo'n 0% tot 10% van de originele ontwikkelkosten, afhankelijk van je app. Je hebt géén kosten als je geen server nodig hebt, maar dat is alleen in uitzonderlijke gevallen zo. Hou rekening met zo'n €1500 per jaar.

applicatie ontwikkelen4.App marketing

Stel je voor dat je voor een supermarktschap staat met 2 miljoen producten. Dan valt jouw product niet zomaar op. Zo werkt dat ook met de appstore. Alleen een plekje hebben in de Appstore is niet genoeg. Je zal ook geld moeten reserveren voor de marketing van je app. Social Media kan voor gratis marketing zorgen, maar is in de meeste gevallen niet genoeg. Hou daarom rekening met marketingkosten van een paar honderd euro tot duizenden euro's per maand.

Meer informatie over app marketing vind je in het artikel 14 feiten over mobile marketing waar je versteld van zult staan

Je app wordt niet vanzelf een succes. Door te investeren in marketing kom je onder de aandacht en kan het vliegwiel van mond-tot-mond reclame starten. Hou in ieder geval in het eerste jaar rekening met een investering van zo'n 50% van de innitieele ontwikkelingskosten. Afhankelijk van je ambitie, kom je met een marketingbudget van €6000 al een heel eind.

Pro-tip: een goede investeerder die je helpt om je financiering rond te krijgen zal je ook helpen om gebruik te maken van zíjn marketingkanalen. Zo kun je op je marketingbudget besparen en het meeste halen uit een financiering

"Uit onderzoek blijkt dat 52,8% van de apps eens in de 6 maanden een update uitvoert."

applicatie ontwikkelenUren en frequentie

Geheel afhankelijk van jouw app, is het onderhoud dat je nodig hebt. Gemiddeld zijn apps 15-30 uur per jaar kwijt aan onderhoud. Als je weinig functies in je app hebt en zo bijvoorbeeld alleen beveiliging en appstore kosten hebt, dan kan het in 1-2 uur per maand. Hierbij is het zo dat een ervaren applicatie ontwikkelaar sneller werkt maar ook duurder is. Als je veel updates nodig hebt bij jouw app, dan is een ervaren ontwikkelaar het waard.

Uit onderzoek blijkt dat 52,8% van de apps eens in de 6 maanden een update uitvoert. 29,6% doet dat 1 keer per maand of meer. Slechts 1,9% van de apps onderhoudt zijn app minder dan 1 keer per jaar.

applicatie ontwikkelen

Bron: AnyPresence survey

applicatie ontwikkelenSLA

Nu je een idee hebt van welke onderhoudskosten je bij applicatie ontwikkelen nodig hebt, kun je een zogenaamde service overeenkomst opstellen. Dat noemen we ook wel een Service Level Agreement (SLA). Hieronder kan je van tevoren precies vastleggen welke ondersteuning jouw app nodig heeft. Op basis van prestaties (Service Level) spreek je af (Agreement) wat de ontwikkelaar moet doen. Bijvoorbeeld, dat de server die je nodig hebt voor je app er per jaar maar 10 uur totaal uit ligt. Of dat je app ondersteund moet worden op de 10 meest populaire Android smartphones. Er kan zo uitgerekend worden hoeveel tijd de ontwikkelaar hier aan kwijt is en zo weet je ook meteen hoeveel jouw onderhoudskosten zullen zijn.

Kortom, door goede afspraken met een app ontwikkelaar, bijvoorbeeld in een SLA, kom je niet voor verassingen achteraf te staan.

Ontwikkelingskosten bij applicatie ontwikkelen

Met de prijs matching tool match je jouw wensen in budget en functies met meer dan 140 apps zodat je exacter de prijs van jouw app kunt zien. Om het je makkelijker te maken, krijg je hieronder direct toegang tot de prijs matching tool, door je e-mailadres in te vullen.

Ik geloof dat je app succesvol wordt, als je waarde creëert. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Je ontvangt dan een e-mail waarin je toegang krijgt tot de App-prijs Matching tool

Een reactie achterlaten mag ook nogsteeds, maar met het bovenstaande formulier krijg je de toegang sneller :)

onderwerpen
  kosten