8 app-ideeën om het beleid van de overheid te verbeteren

De overheid zet apps op verschillende manieren in om doelstellingen te bereiken. Deze doelstellingen komen veelal overeen met hun beleid, dat soms gericht is op burgers, bedrijven of voorzieningen zoals de zorg en het onderwijs.

Hieronder vind je 8 goede app-ideeën* die gemaakt zijn om het beleid van de overheid te verbeteren. Gebruik ze voor jezelf of doe inspiratie op.*De onderstaande ideeën zijn, voor zover bekend, geen uitgevoerde apps en de namen zijn fictief.

1. Burenboor app – Veel bewoners van flats en aangrenzende huizen horen hun buren. Vaak is dit niet storend, maar in sommige gevallen is er sprake van overlast. Het is dan belangrijk dat de buren op een rustige manier met elkaar naar een oplossing zoeken. Toch loopt het vaak uit de hand en onstaat er een burenruzie. Met de burenboor-app kan geluidsoverlast worden vastgelegd, visueel overlast worden gefotografeerd en geuroverlast worden gemeld. Deze gegevens kunnen per e-mail worden gedeeld met de overlast verzorgende buren. Door de geluids- en camera sensoren van de app te gebruiken, kan er worden aangetoond wat de situatie is ‘aan de andere kant van de muur’. Ook kan het decibel niveau worden gemeten. Met behulp van deze gegevens kan er uiteindelijk een volwassen discussie worden gevoerd gebaseerd op vastgelegde feiten.
  2. Piraat radio app – Veel consumenten hebben een Spotify-account. Door de piraat radio-app te downloaden, is het mogelijk om legaal naar lokale piraten radio stations te luisteren. De app is namelijk gekoppeld aan het Spotify account en zo zijn de piraten radio stations legaal. Uiteraard voorziet het piraten radio station de muziek van commentaar, zoals dit bij een echt piratenstation ook zou gebeuren. Iedereen kan zo zijn eigen piraten radio station legaal beginnen, die alleen lokaal beschikbaar wordt. Op lokaal niveau kan zo de band tussen burgers vergroot worden.
  3. Stimuleer-je-omgeving app – Veel burgers in grote steden zien dat hun omgeving een rommeltje is: troep op straat, slecht onderhouden gebouwen en een ongezellige uitstraling van de wijk. Met de Stimuleer-je-omgeving app kan er (anoniem) aangeven worden wat de gebruiker heeft gedaan om de buurt opgeruimder, schoner, veiliger of gezelliger te maken. Dat kan met een korte beschrijving, locatie en een foto. Op een grote kaart worden deze klusjes (anoniem) vermeld. Op deze manier zien andere burgers dat ze er niet alleen voor staan en dat het loont om zich in te zetten voor de buurt. Als een gemeente besluit om deze app te gebruiken, zal de buurt aangenamer worden en burgers meer betrokken raken. Bovendien kunnen ze de taken van burgers extra in het zonnetje zetten door de burgers op de hoogte te stellen via cell-broadcast smsjes, een brief in de bus of posters op straat.
  4. Spelletjes-avond app – De vereenzaming van ouderen in Nederland is een treurig feit. Er zijn voor ouderen echter verschillende drempels om met elkaar in contact te komen. Met de spelletjes-avond app kunnen ouderen via een zeer eenvoudige interface op een tablet zich aanmelden om een eenvoudig bordspel te spelen. Denk hierbij aan ganzenborden, kaarten of rummikub. Via de app krijgen ze autoamtisch contact met andere ouderen die zich hebben aangemeld. Via video kunnen ze elkaar zien en interacteren, waardoor ouderen het huis niet uit hoeven maar tóch een spel kunnen spelen.
  5. De mantelzorg app –Deze app zorgt ervoor dat naasten van een COPD-, dementie- of diabetespatiënt kleine zorgtaken op zich nemen. Initieel verdelen de naasten de verantwoordelijkheid voor de mantelzorg tijdens een sessie met een zorgprofessional, daarna helpt de app om de naasten te laten herinneren aan hun verzorgtaak. Omdat deze verantwoordelijkheid kleine, beheersbare taken zijn, kan iedereen hier tijd voor maken. Daarnaast zijn er halfjaarlijkse vervolgsessies waar naasten worden beloond voor hun inzet. Voor het uitvoeren van een taak verdienen ze namelijk punten die laten zien hoe goed ze hun verantwoordelijkheid zijn nagekomen (percentage) en hoeveel taken ze in totaal hebben uitgevoerd. De naasten met de meeste punten worden dan gehuldigd en de andere naasten worden uitgedaagd hetzelfde te behalen.
  6. GovRment App - Een burger is niet geïnteresseerd bij wie hij waterbelasting, rioolbelasting of inkomsten belasting betaalt. Op dit moment communiceren alle overheidsinstanties (gemeente, waterschap, provincie, ministeries) hun eigen boodschap naar de burgers. Door dit te bundelen en direct, taakgebonden, in een app te plaatsen, weten burgers waar ze aan toe zijn. Dit kan informatie zijn over de ophaaldagen van afval, vergunningen, belastingen, schoolvakanties, nieuwe wetten, maar bijvoorbeeld ook verkiezingsuitslagen.
  7. Fanfan app - Of het nou borduurwerkjes, miniaturen, collecties of glas in lood ramen zijn, iedereen heeft  hobby die hij of zij graag met mensen deelt. Met de Fanfan app vindt de gebruiker andere mensen die jouw ook hobby delen. Beoordeel hun werk, maar ontvang ook zelf feedback van gebruikers. Gebruikers kunnen zich daarnaast aanmelden als beheerder van een hobbygroep waarin markten, clubavonden en toernooien georganiseerd worden. Tot slot is voor veel gemeentes het stimuleren en creëeren van gemeenschappen in de buurt een belangrijk beleidspunt, de Fanfan app zorgt ervoor dat de gemeente deze gemeenschappen makkelijk kan bereiken.
  8. Tourist Advisor app –Tourist Advisor app is een app waarbij toeristen bezienswaardigheden en andere trekpleisters kunnen beoordelen. Toeristen die de stad, zoals Vlaanderen Domeinnaam, daarna bezoeken en de app gedownload hebben, krijgen een automatisch bericht wanneer ze een bijzienswaardigheid voorbijlopen dat volgens andere toeristen de moeite waard is. Ook kunnen ze in een overzicht zien wat er allemaal te doen is en hun eigen programma samenstellen. Het belangrijke verschil met bestaande apps is dat toeristen actief de weg wordt gewezen op basis van hun locatie, datum en tijd gebaseerd op beoordelingen van anderen.

Een app-idee is maar een idee en krijgt past waarde wanneer het daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het is echter handig om het idee eerst uit te werken, voordat een app-ontwikkelaar wordt benaderd. Door er precies achter te komen wat je wensen zijn voor de app, is het vinden van de ideale app-ontwikkelaar veel makkelijker. Op deze manier vind je meteen een app-ontwikkelaar met de juiste ervaring voor jouw opdracht. Ben je geen expert op het gebied van ideeën uitwerken? Benader dan een van onze adviseurs, zodat jij de ideale ontwikkelaar vindt voor de scherpste prijs.