Progressive Web App (PWA) onderzocht: weggegooid geld of toch niet?| kennisbank

Je hebt een idee voor een app. En je hoort van nieuwe technieken voor app ontwikkeling, zoals PWA's, oftewel Progressive Web Apps.

Is dat iets voor jou? Bespaart dat inderdaad geld? En in welke gevallen moet je het doen?

Samen met Hossein, hoofddeveloper van Epicwebsite, onderzoeken we de voor- en nadelen van PWA's. Want is het weggegooid geld, of een slimme keuze?

Lees hieronder de tekst of bekijk de livestream opnieuw:

video een eigen app maken

Progressive Web Apps (PWA's)

David: Om te beginnen: wat is een PWA?

Hossein: Eenvoudig gezegd is een PWA een website die zich gedraagt als een app. Zodra de PWA gebruiksklaar is, krijg je de mogelijkheid jouw site als app te installeren op je smartphone.

David: Misschien wat kort door de bocht, maar dat klinkt een beetje als een veredelde bookmark, toch?

Hossein: Ik snap die vergelijking, maar vergeleken met een bookmark krijg je voor een PWA veel meer functies en een soepelere gebruikservaring. Je linkt namelijk niet naar een pagina op een browser: de PWA staat geheel los van welke browser dan ook. Scrollen gaat soepeler, je site laad sneller en als je het goed ontwerpt laadt je site zelfs zonder internetverbinding.

De PWA is een tussenstap tussen website en native app. Zodra je PWA live is, kun je verder ontwikkelen naar een native app. Dan worden meer functionaliteiten mogelijk, maar heb je al wel een werkende, installeerbare applicatie.

David: Oké, dus dan is je PWA gewoon te vinden in de AppStore of Google Play?

Hossein: Ja en nee. Het is te vinden, maar de stores zijn er nog niet helemaal voor ingericht. Daar is een app een stuk beter in. Maar de kracht van een PWA zit hem ook niet in vindbaarheid op stores. Want een PWA is al te installeren op het moment dat je de website bezoekt. Met een druk op de knop wordt de PWA als app op je smartphone gezet.

"Misschien komt 10% van je bezoekers terug. De helft vergeet je URL. Met een geïnstalleerde PWA staat jouw site standaard op iemands smartphone."

David: Klinkt als een hoop voordelen. Wat zijn de nadelen van een PWA tegenover een app?

Hossein: Naast die slechtere vindbaarheid op de stores (als je dat wil hebben) heeft de PWA minder functionaliteiten dan een app. Background services, Bluetooth services of native device functionaliteiten als locatie of push notificaties zijn niet mogelijk. Wil je bijvoorbeeld binnen een straal van 5 kilometer elke gebruiker een pushbericht sturen? Maak dan een app, geen PWA.

Het gaat er dus vooral om op welke schaal jouw app-vraag zit. Heb je niet heel veel functionaliteiten nodig in je app? Overweeg dan de eenvoudigere PWA.

David: Dan natuurlijk de hamvraag: is een PWA weggegooid geld?

Hossein: Zeker niet. Het is niet alleen een voordeel voor sites met veel bezoekers, maar een must. Stel je hebt 200 of 300 bezoekers per dag op jouw website. Daar komt misschien 10% van terug. De helft vergeet de URL, anderen kijken een keer en vergeet de hele website. Met een PWA geef je bezoekers de mogelijkheid jouw site te installeren. Daarmee hebben ze jouw site altijd op zak en hoeven ze die URL niet te onthouden. Je bent gemakkelijk terug te vinden.

Een geïnstalleerde PWA is altijd snel vindbaar voor je gebruiker.

David: Dus als ik een prima website heb en er een app van wil maken, kan ik een PWA kiezen in plaats van een native app. Hoe zit dat als ik een app-idee heb in plaats van een website?

Hossein: Daar waar een PWA interessant is als je een website hebt, denk ik dat het minder praktisch is als je een uitgebreid app-idee hebt. Wil je bijvoorbeeld een taxi-app maken, of iets zoals marktplaats? Dan kun je beter gelijk een app ontwikkelen in plaats van een PWA.

Belangrijk om te weten is dat jouw gebruiker wel een 'echte' app verwacht. Dus een simpele kopie van jouw website werkt niet. Je moet gebruik maken van de functies van een PWA. Daarna verder ontwikkelen naar een app raad ik aan als je daarna meer uit je app wil halen.

David: Dankjewel voor je antwoorden, Hossein!

Verschillende ontwikkelingsmethodes?

Mocht je nog twijfels hebben over de voor- en nadelen van PWA's, of op zoek zijn naar dé ontwikkelmethode voor jouw app-idee? Download de Ontwikkelingsvergelijker hieronder voor een overzicht van verschillende ontwikkelmethodes. Vul je emailadres in en ontvang de vergelijker meteen in je mailbox.

Ontwikkelingsvergelijker

Kom erachter welke ontwikkelingstechniek past bij jouw app!

Ontwikkelingsvergelijker

 

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

Ik wens je een succesvolle app toe.

PS Je hebt een geweldig idee voor een app. En toch is ‘ie er nog niet. 

Wat zou het gaaf zijn als daar nou eens verandering in kwam!

De Live Online Training Krijg je eigen app! op 30 november geeft de ontwikkeling van jouw app de boost die hij nodig heeft.

Klik hier en schrijf je in via deze link

Zou het niet mooi zijn als het ontwikkelen van je app in een stroomversnelling kwam. Mét geld van een betrouwbare partij, en met een ontwikkelaar die je enthousiasme deelt en snapt wat je precies bedoelt.

Daarom krijg je tijdens deze Live Online Training:

  • 3 supertips waardoor jouw app eindelijk vaart krijgt en  nu eindelijk wél gaat lukken
  • Dé methode waarmee ik voor tientallen apps financiering regelde, en hoe jij dat ook doet zelfs als je dit niet eerder hebt gedaan
  • Een effectieve manier om ontwikkelaars te overtuigen zodat ze jouw app willen bouwen
  • 5 versnellers, die de vaart die je nu hebt nog enorm vergroten en zorgen dat jouw app er heel snel is
     

Reserveer je plek nu en schrijf je in

-David van AppSpecialisten

markten
geschreven door
David van der Loo

Plaats mijn reactie

Loop jij al een tijdje rond met een idee? En wordt het maar geen app?

Ontdek tijdens de
Live Online Training
'Krijg je eigen app':

• 3 supertips waardoor jouw app nu eindelijk wél gaat lukken

• Dé methode waarmee je financiering regelt

• Het overtuigen van een ontwikkelaar om jouw app te bouwen

• 5 versnellers die ervoor zorgen dat jouw app er heel snel is

Schrijf je in:

De auteur van dit artikel

David is de naam, aangenaam je te leren kennen!

David van der Loo

App Expert


"In dit artikel leer je van mijn ervaring met 600+ bedrijven, 10+ jaar werken in de app markt en vele interviews en onderzoeken met experts. Deze artikelen zijn inmiddels meer dan 1.000.000x gelezen. Goed dat je één van deze lezers bent!"


Lees wat anderen over David zeggen