Android app maken: gebruik deze 5 tips!

Je gaat een Android app maken! Dan heb je vast al een idee van de functies die jouw app gaat hebben. Ook ga je jouw app ontwikkelen in ieder geval op Android (wellicht later ook voor een iPhone app laten maken?). Maar dan ben je er nog niet. Gelukkig helpen de onderstaande 5 tips je op weg, zodat je succesvol een Android app kan maken:

1. Maak een plan

Als je een app gaat ontwikkelen dan kost dat veel tijd en geld. Daarom wil je vooraf weten waarom je het doet: gaat het bouwen van een Android app je eigenlijk wel iets opleveren? Daar kun je achter komen door een plan te maken. Dit plan beantwoordt in feite de vraag “Gaat een Android app maken je écht iets opleveren?

Voordat je aan de slag gaat met jouw Android app bouwen maak je dus een plan. Bij apps maken hoort namelijk meer dan alleen het programmeerwerk. Stel op de eerste plaats doelen en maak deze daarna realistisch door ook rekening te houden met het app-ontwerp, de app marketing, marktonderzoek, financiering en organisatie. Je kunt dan met een gerust hart jouw app laten maken. Kosten kun je dan beperken, plus je weet ook dat jouw investering in een Android app maken iets gaat opleveren!

2. Pas aan op Android app design

Bij een Android app bouwen hoort niet alleen de techniek, maar ook het design. Specifiek voor Android apps maakte Google richtlijnen om ervoor te zorgen dat gebruikers een goede ervaring hebben. Zo'n goede gebruikservaring is essentieel voor tevreden gebruikers en dat is de sleutel tot een succesvolle app.

Een aantal opvallende richtlijnen van Google op een rij:
> Een duidelijke functie voor de ingebouwde terugknop, bijvoorbeeld terug naar het thuisscherm van de applicatie, naast een visuele terugknop (linksboven in het scherm), bijvoorbeeld om te navigeren naar het vorige scherm.
> Nieuwere Android versies hebben geen functietoets, dus de functietoets moet verwerkt worden in het design (bijvoorbeeld rechtsboven).
> Een voorkeur om aan de linkerzijde van het scherm via een ‘swipe’-beweging een menu te openen.
> De mogelijkheid voor gebruikers om binnen de app ‘push notificaties’ uit te kunnen zetten.
> De Android ‘systembar’ helemaal boven in het scherm altijd zichtbaar laten, op enkele gevallen na.

Meer informatie en richtlijnen om een Android app design te maken vind je op: developer.android.com/training/ of je kunt het design van jouw app uitbesteden en jouw Android app laten maken door een gekwalificeerde app maker

3. Optimaliseer voor snelheid

Het aantal Android gebruikers in Nederland is erg groot, op smartphones heeft Android zelfs ongeveer 80% marktaandeel (Bron: Elsevier). Jouw Android app maken heeft dus bij voorbaat veel potentie! Niet alleen zijn er véél Android toestellen, maar ze zijn ook divers. iPhones and iPads worden geproduceerd door één fabriek, terwijl Android toestellen door diverse fabrikanten worden gemaakt (Samsung, LG, Sony, Asus, Huawei, etc). Elke fabrikant heeft zeer uiteenlopende Android toestellen uitgebracht waardoor er een wildgroei aan toestellen ontstaat. Jouw Android app moet werken op elk van deze toestellen, of deze nu snel of traag is. Zelfs de goedkoopste telefoon die je voor €50 in de supermarkt koopt moet met jouw app kunnen omgaan. Zorg er daarom voor dat jouw Android app gemaakt is om snel te werken op tragere toestellen. Door de snelheid van de app te optimaliseren zorg je namelijk voor een fijne gebruikerservaring op ieder Android toestel en dat vertaalt zich weer in meer en tevreden gebruikers.

4. Pas aan op schermgroottes

De uiteenlopende Android toestellen zorgen niet alleen voor uiteenlopende snelheid van de app, ook zul je rekening moeten houden met diverse schermgroottes. Bedenk vooraf voor welke toestellen je app geschikt moet zijn. Denk hierbij niet alleen aan toestellen met lage resoluties of langwerpige schermen, denk ook aan andere Android toestellen dan alleen smartphones. Jouw Android app kan namelijk gebruikt worden op Android smartphones & tablets, maar ook Android TV’s, Android car-entertainment en zelfs Android koelkasten en magnetrons. Bedenk vooraf op welke Android apparaten je jouw app bruikbaar wil maken en pas de app hierop aan. Je wil er dus voor zorgen dat het design van jouw Android app zich automatisch aanpast op de schermgrootte van deze apparatem. Dat kan met een zogenaamd ‘responsive design’ voor jouw Android app. Maken standaard apps nog gebruik van statisch ontwerp, met responsive design worden afbeeldingen, balken en lettertypes automatisch aangepast op de schermgrootte van het apparaat.

5. Luister naar je gebruikers

Het grote marktaandeel van Android en het diverse aanbod van toestellen zorgt ook voor een zeer uiteenlopende groep van gebruikers. Van zakelijke gebruikers tot bejaarden met een tablet, elke gebruiker zal met jouw app uit de voeten moeten kunnen. Het testen van je app met gebruikers is altijd beangrijk. Met een uiteenlopende doelgroep van Android gebruikers zijn gebruikerstesten zelfs extra belangrijk.

Enerzijds kunnen gebruikers je vertellen wat voor hen écht waardevol is in de app zodat jij jouw app hierop kan focussen om op het pad naar succes te komen. Anderzijds vertellen gebruikers je aan de hand van een uitgewerkte app of deze functioneel goed werkt, oftewel, of alle knoppen op de juiste plek zitten. Een functioneel goed werkende app zorgt namelijk voor blije gebruikers. Met een uiteenlopende doelgroep van Android app gebruikers zul je dus ook diverse gebruikerstests moeten doen.

Mening van een expert over een Android app maken

David van der Loo (app expert bij AppSpecialisten): “Tenzij je zelf uitgebreide ontwerp-, programeer- én gebruikerstest-ervaring hebt, is het niet slim om je Android app zelf te maken. Je bent dan namelijk erg veel tijd kwijt aan het ontwerpen, programmeren en gebruikerstesten van je app. Dat betekent dat het lang duurt voordat je app gelanceerd kan worden en het resultaat is in de ogen van een veeleisende gebruiker al snel onder de maat."

"Als je echter een app-maker vindt die eerder Android apps heeft gemaakt, dan kun je niet alleen sneller jouw app laten maken en lanceren, je app wordt door zijn hoge kwaliteit ook veel beter ontvangen door gebruikers!” Als je bang bent dat een app laten ontwikkelen je veel geld gaat kosten, bedenk dan dat het nog veel meer geld kost om gebruikers terug te krijgen als ze al eerder een teleurstellende van de app hebben gezien."

Hoe maak je een appWil je een stappenplan voor je app?

Wil je álle stappen voor android apps maken gemakkelijk in een overzicht hebben? Dat kan!