App-development: waarom een app (niet) minder dan € 2.000 moet kosten| kennisbank

Als je erop Googled zie je het overal: "Een goedkope app laten maken voor €25,- per uur ", "Apps vanaf €49,99 per maand!", "Wij bieden u al apps aan vanaf €195,-".

Maar wat mag je verwachten van een app voor deze prijzen? En heeft app-development dan nog zin? We zetten de voor- en nadelen van apps onder de € 2.000 voor je op een rij:

app-developmentVoordelen van app-development onder de € 2.000

+ Apps onder de €2.000 hebben in de regel weinig tot geen maatwerk. Je ontwikkelt ze vaak zelf en maakt dan gebruik van een gestandaardiseerd platform. Je zal in 'blokken' zelf extra pagina's, opties en functionaliteit toevoegen. Het grote voordeel is dat deze blokken vaak zijn geoptimaliseerd voor hun doeleinde en als 'best practice' kunnen gelden in hun industrie. Voorbeelden van apps onder de €2.000 zijn: basis korting-systemen voor retailers, programmaboekje tijdens evenementen, tourschemas van muzikanten, online magazines of een producten-catagolus voor verkopers.

+ Voordat je een grote investering doet boven de € 2.000 wil je misschien eerst proberen hoe een simpele app je bevalt. Vanuit hier kun je altijd een betere app bouwen. Daarnaast zijn er veel apps onder de €2.000 die een bedrag vooraf vragen, bijvoorbeeld € 500, en daarna een bedrag per maand, zeg €50. Hierdoor spreid je de investering maar kun je al wel aan de slag met app-development. 

+ Veel apps onder de €2.000 zijn voor een groot deel gestandaardiseerd. Dit maakt het voor leverancier, oftewel app-ontwikkelaar, mogelijk om zijn bestaande systeem te verbeteren en uit te breiden. Zo kunnen nieuwe functies toegevoegd worden waardoor jouw app flexibel wordt uitgebreid. Let wel op, omdat je één van de vele afnemers bent van zijn systeem, zal hij niet snel uitbreiden tenzij veel klanten hierom vragen.

+ De app die je krijgt is door de app-maker al vaker doorverkocht. Hij maakt een soort model voor een huis, en jij mag kiezen welke kleur de muren worden. Door dit model te verkopen is deze app-development ook in staat om de ondersteuning op te schalen. Hierdoor kan je vaak kan rekenen op goede ondersteuning en kan je veel zelf doen om zo de ondersteuningskosten laag houden.

"De concurrentie tussen apps in de app-store is moordend."

app-development

app-developmentNadelen van app-development onder de €2.000

- Omdat je binnen een gestandaardiseerd systeem werkt is er nauwelijks ruimte voor creatieve ideeen. De inhoud van jouw app wordt bepaald door wat iemand anders heeft kunnen standaardiseren. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om met minder dan €2.000 een uniek app idee uit te voeren.

- De toegevoegde waarde van een dergelijke goedkope app is voor een gebruiker lastig vast te stellen. Mensen downloaden alleen apps die een duidelijke functie of waarde voor ze hebben. Daarnaast is er ook maar een beperkt geheugen. Waarom zouden ze jouw app downloaden als jouw app er 1 uit een dozijn is? Als een app geen waarde toevoegt dan wordt het al snel een 'app voor de heb'.

- De concurrentie tussen apps in de app-store is moordend. Volgens Statista zijn dat er in juni 2016 2,2 miljoen in de Google Play Store en 2 miljoen in de Apple Store. En dit aantal blijft maar groeien! Met een app onder de €2.000 krijg je een standaard app waarvan er vele andere zijn. Het is lastig om tussen de miljoenen apps op te vallen als je app geen probleem oplost voor gebruikers. Hierdoor zullen zonder promotie weinig mensen je app downloaden of doorvertellen.

- Als je zelf een app maakt heb je in veel gevallen niet de ervaring om te weten hoe je een goede app in elkaar zet. Zowel het design en de gebruiksvriendelijkheid van de app doe je op je eigen houtje. Hierdoor zorgen apps onder de €2000 vaak voor een ontevreden gebruikers. Mensen die een app als onprettig ervaren verwijderen de app meteen. Indien slecht uitgevoerd kunnen goedkope apps dus meer kwaad dan goed doen.

- In deze tijd zijn de meest gebruikte apps van erg hoge kwaliteit. Gebruikers zijn daar ook aan gewend. Aan de integratie van simpele functies als een Facebook koppeling bijvoorbeeld. Of het gebruiken van een app met een prachtig design. Met een app onder de €2.000 val je compleet uit de toon. Er is namelijk geen budget voor een mooi design of veel functionaliteiten. Je loopt dan het risico dat mensen je app niet waardig genoeg gaan vinden.

"Als je niet weet waar je mee bezig bent, kan het zelfs klanten óntevreden maken."

app-developmentWanneer dan app-development boven de €2.000?

Tenzij een gespecialiseerde 'best practice' app wordt ingezet, én er goed over de vermarkting wordt nagedacht, is een app onder de € 2.000 weggegooid geld. Als je niet weet waar je mee bezig bent, kan het zelfs klanten óntevreden maken.

Hoeveel kost het dan om een maatwerk app te laten maken? Hou er rekening mee dat een goede maatwerk app al snel € 10.000 - € 20.000 kost. Gelukkig zijn er ook genoeg financieringsmogelijkheden om aan dat geld te komen! Lees hier hoe je financiering kan stapelen.

App-developmentWat gaat jouw app kosten?

Wil jij weten hoeveel je app precies gaat kosten?

Wil je zien hoeveel bepaalde opties hebben gekost in andere apps?

Met de online matching tool match je jouw wensen in budget en functies met meer dan 140 apps zodat je exacter de prijs van jouw app kunt zien. Om het je makkelijk te maken, krijg je hieronder direct toegang tot de online matching tool, door je e-mailadres in te vullen.

Plus: elke week een tip om van je app een succes te maken!

Je gegevens worden beschermd door onze Privacy Statement

Je ontvangt dan een e-mail waarin je toegang krijgt tot de App-prijs Matching tool

 

-David

markten
onderwerpen