app-tips ontvangen

Hoe zet je de informatie uit dit artikel in voor je eigen app? Door je professioneel te laten begeleiden!

Krijg meer informatie over begeleiding

App idee: 3 goede en 3 slechte app-ideeën| kennisbank

Oké, je hebt een app idee. Maar wat komt er in de app? Hoe weet je of jouw idee een goede app is? Je kan veel leren van andere app-ideeën. Bekijk deze 3 goede en 3 slechte ideeën om te zien of jij een goed of slecht idee hebt.

Lees het artikel of bekijk de video:

3 slechte app ideeën

1. Bedrijfswebsite

Een website is een grote bron van informatie terwijl een app juist vraaggericht is. Dat wil zeggen dat als gebruikers je app openen, ze verwachten een taak te kunnen volbrengen. Bij een website is het daarentegen juist de bedoeling dat gebruikers deze zelf doorzoeken, bijvoorbeeld met Google. Gebruikers moeten bij een app niet zelf op zoek moeten gaan naar informatie. Een website is dus gericht op aanbod en een app gebaseerd op vraag van de gebruikers. Die vraag is meestal een veel voorkomend probleem bij de gebruikers.

Een snelle check om te zien of je app vraaggericht is, is om de kerntaak van jouw app idee te beschrijven. Is deze taak een oplossing voor een probleem die de gebruikers zelf hebben aangegeven? Of is het een taak die jij wil dat gebruikers voltooien? Als de kerntaak gebaseerd is op een vraag van de gebruikers, dan zit je goed!

2. Nieuwsfeed uit website
app idee

Als je het perspectief van de gebruiker neemt moet een app duidelijk van toegevoegde waarde zijn. Tenzij jouw website een specifieke doelgroep heeft die regelmatig jouw website bezoekt voor nieuwsartikelen, is een nieuwsfeed niet interessant genoeg om een app voor te laten maken. Dan kan de doelgroep namelijk ook naar de website en is de app overbodig. Ook wordt een nieuwsfeed vaak als ‘extraatje’ toegevoegd tijdens het app ontwikkelen. Niet doen! Hou je app kernachtig en bouw rondom een probleem die gebruikers zelf hebben aangegeven.

3. Games
app idee

Game apps hebben een erg korte levensduur. Sommige games worden een hype, maar zakken daarna weer in de peilingen. Na die hype komt die piek in downloads niet meer terug. Het is daarom niet slim om een game app te ontwikkelen. De succesvolle game apps die jij zelf voorbij ziet komen, worden ontwikkeld door grote bedrijven die er experts in zijn geworden. Achter Pokémon Go zit Nintendo en Candy Crush is gemaakt door King. Deze bedrijven hebben de budgetten, ervaring en kwaliteit om game-apps te ontwikkelen. Voor een ondernemer of een kleiner bedrijf heeft het dus geen zin om een game-app te bouwen. Tenzij je veel budget hebt en een korte positie op de markt wil hebben, zou ik geen game app bouwen.

"Soms biedt nieuwe technologie kansen waar je zelf niet zo snel aan denkt."

app idee

3 goede app ideeën

1. App idee gedreven door doelgroep
app idee

Als je de gebruiker centraal stelt in je app kom je vaak veel verder. De app moet starten bij de gebruiker, niet bij jouw behoefte om een app te hebben. Je moet dus zorgen dat je kennis hebt van de problemen je doelgroep. Dit kom je te weten door bijvoorbeeld marktonderzoek te verrichten. Jouw app moet de gevonden problemen oplossen. Oftewel, de gebruiker moet dus voorop staan!

app ideeVoorbeeld: Nieuwe wetten

Een voorbeeld hiervan is de Wetten-app van AgentschapNL. Wetten zijn vaak onduidelijk, ondoorgrondelijk en moeilijk om bij te houden. Regelgeving staat vaak ver van je bed en de Wetten-app speelt hier op in. Hiermee krijgen ondernemers (de app gebruikers) op basis van hun sector een berichtje als er een nieuwe wet aankomt. Super handig om op de hoogte te blijven, zonder zelf te hoeven controleren of irrelevante informatie te ontvangen. Heel gebruikersgericht en erg succesvol in de appstore.

2. App idee gedreven door organisatiedoel
app idee

Begin vanuit het doel. Wat wil je bereiken als organisatie? Gaat het om meer omzet creëren? Of wil je juist klanten binden? Als je namelijk klantenbinding wil, dan is een webshop interessant. Heb je een product waarbij veel herhaal-aankopen zijn? Dan kun je na de eerste bestelling de volgende bestelling eenvoudiger maken voor een app gebruiker! Dan bestellen ze opnieuw en opnieuw via jouw app en stappen ze minder snel over naar een concurrent.

app ideeVoorbeeld: mijnKPN

Een voorbeeld van een app die klanten bindt en meer winst creeërt is de mijnKPN app. Met deze app kunnen de KPN klanten gemakkelijk hun abonnement bekijken, aanpassen en facturen inzien. Dit zorgt niet alleen voor meer klanten maar maakt ze ook loyaler. Daarnaast scheelt het KPN ook een hoop personeelkosten zoals bij de klantenservice. Dankzij apps automatiseer je als bedrijf dus bepaalde zaken automatiseren en dat scheelt een hoop kosten en tijd! Denk ook eens na hoe je een app bouwt die een probleem oplost binnen een bedrijf en daarna aan hun kunt verkopen.

3. App idee gedreven door technologie
app idee

Soms biedt nieuwe technologie kansen waar je zelf niet zo snel aan denkt. Het is leuk om de allernieuwste innovaties te bekijken, maar maak het jezelf makkelijk en begin met laaghangend fruit: bestaande databases, algoritmes en webservices uit je organisatie. Deze kunnen ook interessant zijn voor je doelgroep. Begint het je te duizelen als je deze termen hoort? Betrek dan de afdeling ICT of betrek een programmeur. Zij kunnen je vertellen wat er al ooit is geprogrammeerd of voor handen ligt om direct in een app te verwerken.

app ideeVoorbeeld: ING Bankieren

Een goed voorbeeld is de ING app met vingerafdruk scanner. Met deze technologie geeft ING vertrouwen en veiligheid aan zijn klanten en hun bankzaken. Ook zet ING in op gebruiksvriendelijkheid, zo bekijk je met één klik je saldo op een Smartwatch. Of doe je met nieuwe draadloze technologieën een betaling bij een pinautomaat. Daarnaast kan de gebruiker gemakkelijk alle bankzaken regelen met een app.

Valt je iets op bij deze 3 app voorbeelden? Juist, alle 3 de voorbeelden spelen in op de behoefte van de gebruiker. Ook de mijnKPN en ING app lossen een duidelijk probleem op voor de gebruiker. Beide maken het gemakkelijker om telefoon- of bankzaken te regelen. Zo zie je maar, de gebruiker centraal stellen is prioriteit nr. 1 bij een app. Je idee wordt nóg krachtiger als je daar ook nog een organisatiedoel en technologie aan toevoegt.

"Ben je benieuwd hoe goed jouw idee is en wil je zelf aan de slag?"

app ideeZelf aan de slag

Heb je nu een beter beeld van wat een goed app idee is en een slechte? Ben je benieuwd hoe goed jouw idee is en wil je zelf aan de slag?

Een goede methode om de waarde van je idee te bepalen, is de 1111-ezelsbrug. Je komt er dan ook achter welke stappen je nog moet zetten. Je verdient punten per stap die je hebt gezet. Hoe meer punten, hoe waardevoller je idee!

Wil je je idee samen met een expert testen? Zeker weten dat je idee het wel waard is? Probeer dan een App Try-out! Online en offline begeleiding van David zodat jij weet of je écht verder moet met je idee.

Om het je gemakkelijk te maken, krijg je hieronder direct toegang tot de 1111-ezelsbrug, door je e-mailadres in te vullen.

augmented reality app maken

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Op het succes van jouw app idee!

-David

markten
onderwerpen

Reacties

Dag David,

zou je mij de pdf willen opsturen?

Natuurlijk, de pdf is inmiddels onderweg naar je mailbox.

Het bovenstaande formulier gebruiken om de pdf te ontvangen is trouwens ook mogelijk :)

-David

Hallo,
Soms is er iets gewoon niet en dan wil je daar een app voor. Ik wil dat niet programmeren maar gewoon een idee spuien. Een ander mag er geld mee verdienen.
1. Ik ben soms met machines bezig en ligt mijn telefoon op een andere werkbank. Draag oordoppen. Als er dan een app scherm flitst dat het een lieve lust is. Ook voor dove mensen om te tonen dat er een whattsappje of mail is of iemand aan de deur staat.
2. Hee daar gebeurd iets opmerkelijks: Gauw een foto maken te laat smartphone vroeg van alles en stond nog op selfie enz. Een app die om de x seconden een opname maakt zogauw je hem opstart.

Moest het ff kwijt

Hoi Willem,

Bedankt voor je inbreng. Wellicht ziet iemand jouw idee en is er ook enthousiast over. In de praktijk komt dat helaas weinig voor, mensen zijn vooral enthousiast over hun eigen idee. Als je dus zelf verder wilt met je ideeën, weet ons dan te vinden :).

Gr. Katja

Wederom bedankt voor deze waardevolle info David!

Fijn dat je er wat aan hebt gehad Waqar. Tot de volgende Masterclass ;). Gr. Katja

Ik doe stage in een bedrijf waar ze de app aangevraagd hebben. Issue is dat er geen bevraging gedaan werd, waardoor nu heel weinig gebruikers zijn.

Plus de app werkt technisch niet naar behoren. Wat kan het bedrijf vragen aan de app oprichter? Ik vind dit niet ok, dat er andere acties ondernomen worden (wat ook geld kost) terwijl de app slecht werkt....

Hoi Jelena,

Nee, dat klinkt niet als een succesvolle app. Ik weet niet precies hoe de situatie in elkaar zit, maar het belangrijkste is om te ontdekken wat de gebruikers wél willen. Je kan bijvoorbeeld voorstellen dat er een onderzoek wordt gedaan naar de behoeftes van de doelgroep.

Veel succes en als wij ergens mee kunnen helpen, laat het dan vooral weten!

Gr. Katja