App idee: 3 goede en 3 slechte app ideeën| kennisbank

Je zit er al een tijdje op te broeden. Weken, maanden, misschien zelfs jaren. Jouw app idee, waarmee je de app wereld — of een stukje ervan — wil gaan veroveren. Je ziet het al voor je. Maar heb je ook echt een goed app idee, of juist een slechte? Hopelijk een goede, maar het zou zomaar kunnen floppen. De concurrentie op de app markt is groot en wordt met de dag groter. Hoe weet je dan of jouw app het gaat overleven in die zee van apps? Door te leren van andere app ideeën. Van afkijken kom je al veel te weten. En laat ik nou al wat afkijkwerk voor je gedaan hebben.

Lees het artikel of bekijk de video

3 slechte app ideeën

1. Bedrijfswebsite

Download jij ook zo vaak apps van bedrijven waarin ze jou vertellen wat ze allemaal voor je kunnen doen? Nee, ik ook niet. Aanbod van informatie is zelden interessant voor een gebruiker. Iemand gebruikt een app als die app een oplossing biedt voor een vraag of probleem van deze gebruiker. Dus, een website richt zich op aanbod van informatie, een app op de vraag van de gebruiker. Als ze het goed doen, tenminste.

Als je voor je bedrijf een app maakt, is het dus belangrijk om te weten waarom die app er moet komen. Is dat om de wereld te vertellen wat voor diensten of producten je aanbiedt? Of is dat om een veelvoorkomend probleem bij gebruikers op te lossen?

Om te checken of jouw app vraaggericht is, is de kerntaak van jouw idee te beschrijven. Zet het gelijk ook zwart-op-wit, bespreek het met een betrouwbare partner. Is deze taak een oplossing voor een probleem van je gebruikers? Of is het een taak die jij wil dat je gebruikers voltooien? Bij het eerste antwoord zit je goed. In het geval van het tweede raden we aan om daar nog eens goed naar te kijken. Veel gebruikers zitten niet te wachten op een bedrijfswebsite, maar op een nuttige app!

2. Nieuwsfeed uit website
app idee

Je app is iets waard. Maar wat je wil is dat je app een duidelijk toegevoegde waarde heeft voor je gebruikers. Anders gebruiken ze je app niet. Een goed voorbeeld van een slechte app is een niewsfeed. Stel, je hebt een website met een specifieke doelgroep die met regelmaat jouw site bezoeken om het laatste nieuws te checken. Die bezoekers zullen gebruik blijven maken van die website en de app links laten liggen. Een nieuwsfeed is niet interessant genoeg om een app voor te laten maken. Dat maakt jouw app idee dus overbodig, en dat is zonde!

Wat ook vaak gebeurt tijdens het app ontwikkelen is dat een nieuwsfeed als 'extraatje' wordt toegevoegd. Dat klinkt heel leuk, maar het kan de populariteit van je app schaden. Je gebruikers willen je app alleen als deze doet wat nodig is. Overige onderdelen worden nauwelijks of niet gebruikt en kunnen zelfs gebruikers wegjagen. En wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is; het kost je meer geld! Hou dat geld dus mooi in je zak, of stop het in het ontwikkelen van de kern van je app. Bouw rondom een probleem die je gebruikers zelf aangeven.

3. Games
app idee

Hoe lang speel jij een game app? Zit je nog steeds elke dag te Wordfeuden met je tante? Of ben je na al die jaren nog trouw fan van Angry Birds? Zo ja, dan ben je de uitzondering. Want apps hebben een extreem korte levensduur. Tuurlijk, sommige games worden een hype. Iedereen heeft het erover, speelt het, vindt het het leukste in de app store. En toch zakt zo'n game app na korte tijd weer in de peilingen. De enorme hoeveelheid downloads die de app had tijdens de hype keert nooit meer terug. Alleen al om die reden is het geen slim idee om een game app te ontwikkelen.

Alle succesvolle game apps die op je app store voorbij komen vliegen, worden ontwikkeld door grote bedrijven die zich hebben toegelegd op het maken van game apps. Het zijn experts in hun markt. Achter Pokémon Go zitten ontwikkelaar Niantic en uitgever Nintendo. Candy Crush wordt gemaakt door King, die al meer dan 200 mobiele games hebben gemaakt. Dit zijn bedrijven met budget, ervaring en kwaliteit om game-apps te ontwikkelen. Voor ondernemers of kleine bedrijven heeft het dus al geen zin om en game-app te bouwen. Alleen met veel budget en een korte positie op de markt, raad ik af om een game app te bouwen.

"Soms biedt nieuwe technologie kansen waar je zelf niet zo snel aan denkt."

app idee

3 goede app ideeën

1. App idee gedreven door doelgroep
app idee

Weten wat je doelgroep nodig heeft is vaak de kern van je app idee. Stel de gebruiker centraal in je app. Met dat uitgangspunt kom je al een heel eind. Jouw behoefte om een app te ontwikkelen of te hebben brengt je namelijk een stuk minder ver, of maakt het pad naar een succesvolle app een stuk moeilijker. De gebruiker houdt namelijk absoluut geen rekening met jouw behoefte. Die wil een app die de gebruiker zelf nodig heeft. Okay, hoe kom je er dan achter wat jouw beoogde gebruiker van een app wilt? Verricht marktonderzoek. Jouw app is er om het gevonden probleem op te lossen. Je gebruiker staat voorop.

app ideeVoorbeeld: Nieuwe wetten

Een voorbeeld hiervan is de Wetten-app van AgentschapNL. Wetten zijn vaak onduidelijk, ondoorgrondelijk en moeilijk om bij te houden. Regelgeving staat vaak ver van je bed en de Wetten-app speelt hier op in. Hiermee krijgen ondernemers (de app gebruikers) op basis van hun sector een berichtje als er een nieuwe wet aankomt. Super handig om op de hoogte te blijven, zonder zelf uren op onderzoek uit te hoeven gaan. Heel gebruikersgericht en erg succesvol in de appstore.

2. App idee gedreven door organisatiedoel
app idee

Elke actie die een organisatie onderneemt, heeft een doel. Wat is het doel van jouw organisatie? Meer omzet? Klanten binden? Of zelfs allebei? In dat geval is een webshop wat voor jou. Dat werkt wel zo prettig als je ook iets te verkopen hebt. Bijvoorbeeld een product met veel herhaalde aankopen. Dat maakt het voor je gebruiker een stuk eenvoudiger om na die eerste bestelling ook volgende bestellingen te plaatsen. Opnieuw en opnieuw bestellen ze via jouw app. En daarmee stappen ze minder snel over naar je concurrent.

app ideeVoorbeeld: mijnKPN

Een app die klanten weet te binden en meer winst creeërt is de mijnKPN app. Hiermee bekijk je als KNP klant gemakkelijk je abonnement, pas je deze naar gelang aan en zie je je facturen in. KPN maakt hiermee niet alleen meer klanten, maar meer loyale klanten. Naast dat het meer geld oplevert, bespaar het KPN ook nog eens geld. Personeelkosten voor bijvoorbeeld de klantenservice worden gedrukt omdat veel vragen al via de app worden beantwoord. Dit soort apps helpen je bedrijf bepaalde zaken te automatiseren en schelen je dus een hoop tijd en geld! Dus, ga na of je app idee een probleem oplost binnen een bedrijf, waarna je de app aan ze kan verkopen.

3. App idee gedreven door technologie
app idee

Innoveren is niet eenvoudig. Ondanks dat nieuwe technologie veel kansen biedt, is het vaak lastig om zelf die kansen te bedenken. Je begint namelijk al snel met laaghangend fruit: bestaande databases, algoritmes en wbeservices uit je eigen organisatie. Die kunnen ook interessant zijn voor je app idee, maar brengt menig ondernemer met een app idee tot duizelen. Komt je dat bekend voor? Betrek dan je afdeling ICT of betrek een programmeur. Deze mensen hebben wel koek gegeten van technische ontwikkelingen. Zij vertellen je over wat er ooit is geprogrammeerd of voor handen ligt wat direct in een app verwerkt kan worden.

app ideeVoorbeeld: ING Bankieren

Neem nou de ING app met vingerafdruk scanner. Misschien gebruik je deze zelf al, of een app van een andere bank. De vingerafdruk scanner geeft klanten van ING vertrouwen en veiligheid. Hiermee kun je zorgeloos mobiel bankieren. Daarnaast zet ING in op gebruiksvriendelijkheid. Stel, je bedenkt je tijdens het hardlopen dat een vakantie naar Rome wel leuk zou zijn. Heb je genoeg geld? Met één klik zie je je saldo op je Smartwatch. Sta je later die dag op het punt diezelfde reis te boeken? Draadloos doe je een betaling bij een pinautomaat. Met gemak kan de gebruiker alle bankzaken regelen met een app.

Valt je iets op bij deze 3 app voorbeelden? Juist, alle 3 de voorbeelden spelen in op de behoefte van de gebruiker. Ook de mijnKPN en ING app lossen een duidelijk probleem op voor de gebruiker. Beide maken het gemakkelijker om telefoon- of bankzaken te regelen. Zo zie je maar, de gebruiker centraal stellen is prioriteit nr. 1 bij een app. Je idee wordt nóg krachtiger als je daar ook nog een organisatiedoel en technologie aan toevoegt.

"Ben je benieuwd hoe goed jouw idee is en wil je zelf aan de slag?"

app ideeZelf aan de slag

Heb je nu een beter beeld van wat een goed app idee is en een slechte? Ben je benieuwd hoe goed jouw idee is en wil je zelf aan de slag?

Een goede methode om de waarde van je idee te bepalen, is de 1111-ezelsbrug. Hiermee kom je te weten welke stappen je nog moet zetten. Je verdient punten per stap die je hebt gezet. Hoe meer punten, hoe waardevoller je idee!

Om het je gemakkelijk te maken, krijg je hieronder direct toegang tot de 1111-ezelsbrug, door je e-mailadres in te vullen.

De 1111-ezelsbrug

Kom erachter met welke stappen je app waardevoller wordt

1111-ezelsbrug

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

Ik wens je een succesvolle app toe.

PS Nieuw! Weet je al of je app haalbaar is? Test in een paar stappen de kosten, het verdienmodel en financiering voor je app! Doe de Haalbaarheid Scan

-David van AppSpecialisten

markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo

Reacties

Dag David,

zou je mij de pdf willen opsturen?

Natuurlijk, de pdf is inmiddels onderweg naar je mailbox.

Het bovenstaande formulier gebruiken om de pdf te ontvangen is trouwens ook mogelijk :)

-David

Hallo,
Soms is er iets gewoon niet en dan wil je daar een app voor. Ik wil dat niet programmeren maar gewoon een idee spuien. Een ander mag er geld mee verdienen.
1. Ik ben soms met machines bezig en ligt mijn telefoon op een andere werkbank. Draag oordoppen. Als er dan een app scherm flitst dat het een lieve lust is. Ook voor dove mensen om te tonen dat er een whattsappje of mail is of iemand aan de deur staat.
2. Hee daar gebeurd iets opmerkelijks: Gauw een foto maken te laat smartphone vroeg van alles en stond nog op selfie enz. Een app die om de x seconden een opname maakt zogauw je hem opstart.

Moest het ff kwijt

Hoi Willem,

Bedankt voor je inbreng. Wellicht ziet iemand jouw idee en is er ook enthousiast over. In de praktijk komt dat helaas weinig voor, mensen zijn vooral enthousiast over hun eigen idee. Als je dus zelf verder wilt met je ideeën, weet ons dan te vinden :).

Gr. Katja

Wederom bedankt voor deze waardevolle info David!

Fijn dat je er wat aan hebt gehad Waqar. Tot de volgende Masterclass ;). Gr. Katja

Ik doe stage in een bedrijf waar ze de app aangevraagd hebben. Issue is dat er geen bevraging gedaan werd, waardoor nu heel weinig gebruikers zijn.

Plus de app werkt technisch niet naar behoren. Wat kan het bedrijf vragen aan de app oprichter? Ik vind dit niet ok, dat er andere acties ondernomen worden (wat ook geld kost) terwijl de app slecht werkt....

Hoi Jelena,

Nee, dat klinkt niet als een succesvolle app. Ik weet niet precies hoe de situatie in elkaar zit, maar het belangrijkste is om te ontdekken wat de gebruikers wél willen. Je kan bijvoorbeeld voorstellen dat er een onderzoek wordt gedaan naar de behoeftes van de doelgroep.

Veel succes en als wij ergens mee kunnen helpen, laat het dan vooral weten!

Gr. Katja

Ik heb een idee voor een app Ivm vertrouwen.. Hoeveel partners kijken stiekem in de gsm van de andere.. Met mijn app zou dit probleem verleden tijd zijn. Graag hoor ik meer van jullie hoe het nu verder moet.

Hoi Tina,

Dank voor je reactie. Dat klinkt als de basis van een goed idee.

Ik zal contact met je opnemen via de e-mail.