App laten ontwikkelen? 7 financieringsmogelijkheden voor jouw app| kennisbank

Wil je een app laten ontwikkelen? Dat kost veel geld! Gelukkig los je dat zo op door geld te krijgen, oftewel financiering. Financiering van apps is een belangrijk onderwerp, want gemiddeld kost een app zo'n €20.000. Voor €2500 heb je een standaard app, tot meer dan €100.000 voor het neusje van de zalm. Een app laten maken door een app maker is dus vrij prijzig.

Maar niet gevreesd voor je app! Laten ontwikkelen is gewoon mogelijk en laat nogsteeds je droom voor een app uitkomen. Hoe? Dat lees je in deze blog: we geven je 7 manieren om financiering te regelen voor een app laten ontwikkelen.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

1. Bank

Deze heb je vast als eerder gehoord: een lening bij een bank. Deze partij verstrekt financiering, ook bij een app laten ontwikkelen, in de vorm van leningen. De procedure om de leningen te verstrekken berust op een rekensom of checklist, die bankiers een groen licht geeft om jouw app te financieren. Van groot belang zijn hierbij de zekerheden die je hen biedt. Denk hierbij aan de reeds gerealiseerde omzet, onderpand zoals een auto of huis en een onderbouwd businessplan. Bedenk natuurlijk wel dat je het geld moet terug betalen. Daarom moet je niet alleen voor de bank, maar vooral voor jezelf een onderbouwd businessplan hebben. Zo creeër je zekerheid dat je het geleende geld ook terugverdiend via je app!

Wie? Rabobank, ING, ABN-AMRO

2. Investeerder / investeringsfonds

Investeerders, in de vorm van een persoon of georganiseerd in een investeringsfonds, kijken verder dan zekerheden. Voor hen is het belangrijk dat er een match is tussen hun activiteiten jouw idee. Dus je moet een app laten ontwikkelen die past bij de investeerder. Investeerders zijn minder risicomijdend dan banken en kijken naast zekerheden ook naar de waarde die je bedrijf heeft in de toekomst. Daarom verstrekken zij vaak financiering waarvoor zij een aandeel verlangen in je bedrijf, waarvan ze hopen dat het meer gaat opleveren in de toekomst. Overtuig hen dus ook door te laten zien dat jouw app laten ontwikkelen zal zorgen voor groei.

Wie? BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), BAN (Business Angels Network), Investormatch, Services Valley

3.  Friends, family and fools

Je familie en vrienden letten op hele andere zaken bij het geven van geld voor een app laten ontwikkelen. Zij kennen je al langer en investeren eigenlijk in jou als persoon. Je moet hen dus vooral op een persoonlijke manier raken als je hen wil overtuigen van de financiering van jouw app. De zogenaamde ‘fools’ horen ook in dit rijtje thuis, dit zijn investeerders die minder geven om groei of financieel rendement maar meer geloven in jou. De financiering voor een app laten ontwikkelen met deze categorie personen gaat dus meer via het hart dan het hoofd.

Wie? Vader, moeder, ooms, tantes, vrienden, kennissen, mensen uit je netwerk

4. Overheid

Ook de overheid verstrekt diverse vormen van financiering. Daarmee stimuleren ze bedrijvigheid en daarbij hoort ook een app laten ontwikkelen. Dat kan directe subsidie zijn, dat via een subsidietraject tot je beschikking komt. Ook verstrekt de overheid fiscale voordelen (lees: je betaalt minder belasting) voor ontwikkelingstrajecten. Dit is een financieringskans waar ik samen met app-ondernemers de laatste 2 jaar gebruik van heb gemaakt. Dankzij de subsidie heb ik meerdere mensen geholpen aan €25.000 om hun app werkelijkheid te maken! Ik spreek dus uit ervaring dat dit een uitstekende keuze voor financiering is. De overheid wil graag investeren in slimme, goede en probleemoplossende ideeën. Als jij aantoont dat jouw app een toevoeging is aan de maatschappij, dan heb je de subsidie goed besteedt! Wil je meer weten over hoe ik samen met andere ondernemers deze subsidie heb binnengehaald, neem dan gerust contact op.

Wat? WBSO, RDA, Microkrediet, SEED capital

"Dankzij de subsidie heb ik meerdere mensen geholpen aan €25.000 om hun app werkelijkheid te maken!"

app laten maken

5. Klanten

Deze financieringsvorm wordt vaak over het hoofd gezien: als je namelijk al klanten hebt voor je nog te ontwikkelen app, vaag hen dan om de app voor je te financieren. Ze betalen dan voordat de app af is, maar staan daarom wel vooraan bij het gebruik van de app. Dat moet natuurlijk passen bij het verdienmodel dat je hanteert: als je alleen verdient aan verkopen in de app stores met een klein bedrag per app, dan schiet dit niet op. Als je een app gedeeltelijk op maat maakt voor iedere klant, dan past klant-financiering beter bij je app. Vergeet in dat geval niet om je eerste klanten te bedanken voor hun vertrouwen.

Als je, bijvoorbeeld, een simpele app maakt voor alle kranten, is klant-financiering een goed idee. Je toont van tevoren aan wat het voordeel is voor de kranten als ze jouw app gebruiken. Daarna bouw je een "app-geraamte", een app die je daarna gemakkelijk aangepast voor elke individuele krant.

Wie? Organisaties, bedrijven, groepen personen, vermogende individuen

6. Crowdfunding

Crowdfunding is een ideale manier van financiering als je in staat bent om grote groepen mensen enthousiast te krijgen over je app. Zij vinden het gaaf om onderdeel te zijn van een hippe app, dus zorg er daarom voor dat je deze doelgroep lekker maakt voor jouw app. Dat werkt dus heel anders dan bij een formeel plan voor een bank, je gaat juist creatief aan de slag met bijvoorbeeld een gave video. Hierbij moet wel gezegd worden, dat crowdfunding bij eigenlijk NIET het beste werkt voor apps. Mensen investeren eerder in iets tastbaars dan een "vluchtige" app op hun telefoon. Bedenk dus een manier om mensen méér te geven dan alleen een app. Maak een onweerstaanbaar pakket van jouw idee waar iedereen in wil investeren en bijhoren. Meer over investeerders zoeken in de vorm van crowdfunding, lees je hier.

Wie? Symbid, Kickstarter, Douwen & Koren

7. Zelf / Intern

Voordat je anderen gaat vragen om geld, kun je de investering voor je app wellicht zelf financieren. Als je overtuigt bent van je eigen app-concept, dan geeft het anderen sowieso vertrouwen als je zelf ook meefinanciert. Of het nou gaat om spaargeld of om een budget dat vrijkomt in je bedrijf, een deel zelf financieren geeft meer controle over jouw app en de financiering die hiervoor benodigd is. Natuurlijk hoef je niet alles te betalen, maar het draagt wel bij.

Ik ben zelf een groot voorstander van een app bouwen in duidelijk stappen. Mijn motto hierbij is: 'Denk groot, begin klein.' Als je stap-voor-stap te werk gaat, zal je ook niet ineens een groot bedrag kwijt zijn, maar kan je zelf beginnen met een kleine investering.

Wie? Jezelf, je baas, interne budgethouders

Speciaal Financieringsaanbod

Momenteel lopen er geen speciale acties voor het vinden financiering. Maar niet gevreesd, ik wil jou natuurlijk ook nog graag helpen. Met de App Try-out geef ik ook jou online en offline advies over je app, én kunnen we samen kijken naar financiering. Lees hier meer over de voordelen van een App Try-out. Of koop er meteen een en ga direct aan de slag(€350).

Op het succes van jouw app!

- David & Katja

markten
onderwerpen

Reacties

Beste David,

Graag krijg ik toegang tot de matchingtool.

Schat de kosten van de App tussen de 20.000 en 100.000

Groet,

Raoul

Hoi Raoul, Ik heb je de matching tool opgestuurd! Veel succes met jouw idee. Groetjes, Katja

Plaats mijn reactie