Een app ontwerpen in 7 stappen| kennisbank

Hoe ga je een app ontwerpen en waar moet je rekening mee houden? Er komen steeds meer apps op de markt en mensen gebruiken hun smartphones voor steeds meer taken. Je bestelt je eten met apps, regelt je bankzaken en kan even ontspannen met apps. Maar zelf een app maken, hoe doe je dat?

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

App-ontwikkelaars ontwikkelen apps die technisch gezien fantastisch zijn! Maar zij denken niet mee met je idee. Zie het zo: terwijl de ontwikkelaar aan de technische knoppen zit, zit jij aan de knoppen om te zorgen dat je idee goed genoeg is. Zorg er daarom voor dat je pas naar een app-ontwikkelaar gaat, als jouw app-idee al is ontworpen.

Dat geeft nog een aantal voordelen:

1. Een ontwikkelaar weet precies wat hij moet maken

2. Door een goede, visuele omschrijving van wat je wil, vraag je eenvoudiger offertes op en vergelijk je ze.

3. Met een visueel ontworpen app overtuig je makkelijker investeerders

4. Je kunt je app testen op gebruiksgemak en concept bij gebruikers

5. Je idee is meteen tastbaar. Daarmee leg je je idee makkelijker uit aan vrienden en familie.

app ontwerpenStap 1: Test je idee

Elke app begint met een idee. Sommige apps worden gewoon ‘voor de leuk’ gemaakt of om een app ontwerpen eens te proberen. Maar de echte app toppers zijn een succes omdat ze belangrijke problemen oplossen bij gebruikers.

Voldoet jouw app-idee daar ook aan? Daar moet je eerst achter zien te komen, vóórdat je jouw app gaat ontwerpen of ontwikkelen. De kracht van jouw idee achterhaal je met de App-idee Scan. Deze geeft je inzicht in hoe goed je app-idee is en kun je hieronder gratis downloaden.

"Gebruikers begrijpen dat wat ze al kennen."

app ontwerpenStap 2: Maak schetsen

Het is dé snelste manier om je app ontwerpen bij de mensen om je heen te testen: maak schetsen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk, het idee van schetsen is dat je jouw idee snel kunt testen en de schetsen niet definitief zijn. Geen kleuren, maar gewoon grove en slordige lijnen. Gebruik een whiteboard, papier of een krijtbord. Hoe lelijker, hoe beter! Zo krijg je al snel een beeld, zonder dat je er zeeën van tijd aan kwijt bent. Laat mensen je schetsen zien, kijken ze verward? Vraag ze dan waarom en maak samen veranderingen. Herhaal dit een aantal keer zodat het ontwerp stap-voor-stap steeds duidelijker wordt.

app ontwerpenStap 3: Richt je op de meeste uitgevoerde acties

Geheel afhankelijk van je app, zijn er bepaalde acties die je gebruikers het meest uitvoeren. Ga je bijvoorbeeld een app ontwerpen voor evenementen? Dan is het handig voor gebruikers om te zien wie er aanwezig is op het evenement. Is het een sociale app, dan heb je waarschijnlijk een chat-functie nodig. "Use cases" noemen we dit ook wel: de taken die je gebruiker wil uitvoeren met je app. Maak er een overzicht van en focus je op de belangrijkste use cases.

Deze belangrijkste use cases moeten makkelijk te vinden zijn. Ook moeten de knoppen bij deze acties duidelijk, makkelijk te begrijpen en te vinden zijn. Je kan er voor kiezen om je eigen knopjes te ontwerpen, zodat je een origineel karakter geeft aan je app. Bedenk wel, je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden! Gebruikers begrijpen dat wat ze al kennen, gebruik dus herkenbare logo´s, iconen en knoppen.

app ontwerpen

app ontwerpenStap 4: Maak een lelijk prototype

Als iedereen het eens is met de belangrijkste use cases, schermen en acties, bouw dan ieder scherm en verbind ze aan je navigatie structuur. Maak het jezelf makkelijk en kies voor standaard iOS en Android fonts en formaten. Een heel makkelijke manier om dit te doen is door de schermen te tekenen (in eht echt of op de computer), en daar een foto van te maken. Deze afbeeldingen kan je achter elkaar zetten, en zo heb je al een minimaal prototype. Als je toch wilt uitpakken, dan kan je ons inschakelen om te zorgen dat je een werkend prototype krijgt.

app ontwerpenStap 5: Gebruik een tool voor communicatie

Als app ontwerpen nieuw voor je is, dan is het zelf ontwerpen van een app vanaf stap 5 lastig. Als je nog geen ervaring hebt met designen voor apps, dan leidt het zelf maken van een prototype tot een lage kwaliteit. Daarom is het slim om vanaf deze stap een ervaren app-ontwerper in te schakelen.

Zodra je werkt met een ontwerper dan moet er onderling goede communicatie zijn. Ik heb het zó vaak meegemaakt dat een gebrek aan communicatie leidt tot een slechte app. Dat wil jij niet meemaken. Als je het bijvoorbeeld niet helemaal eens bent met een kleurkeuze, dan moet dat meteen bij de ontwerper terecht komen. Of je test met gebruikers en je hebt feedback: communiceer het naar de ontwerper. Feedback gekregen van een professional? Communiceer het meteen naar de ontwerper!

Dit hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn, er zijn handige tools voor! Sketch bijvoorbeeld, geeft designers de mogelijkheid om eenvoudig designs te maken. Die designs kun je daarna met bijvoorbeeld InVision met mensen uit je projectgroep delen. Paper kan je gratis gebruiken voor iPad an iPhone en met Balsamiq maak je makkelijk Mock-ups die voor je hele team begrijpelijk zijn.

app ontwerpenStap 6: Maak een mooi prototype

Een ontwerper maakt van een lelijk prototype een gebruiksvriendelijke én visueel aantrekkelijke app. Hij kan werken met diverse tools, zoals Photoshop maar ook met Animation Libraries en Physics Engines om je app visueel leuker te maken. Als de functies van je app werken, dan is het belangrijk om je app leuk te maken. Een goede app-ontwerper weet hoe hij een app leuk maakt om te gebruiken, luister dus goed naar zijn ervaring.

Na deze stap heb je een mooi-ogend en werkende mini-versie van je app! Tof! Dit kan je gaan gebruiken om investeerders te overtuigen en je concept nu echt te gaan testen met je doelgroep.

app ontwerpenStap 7: Vind app-ontwikkelaar

Als je een app ontwerpen gaat, dan is het belangrijk om rekening te houden met de stappen die hierboven beschreven worden. Nadat je je functionerende prototype af hebt, kan je op zoek naar een applicatie ontwikkelaar/app-developer die de app technisch gaat realiseren. Deze kan nu makkelijk aan de slag want je weet precies hoe je app eruit komt te zien en welke functies erin moeten. De ontwikkelaar ziet dankzij het prototype al heel snel wat het doel van jouw app is en wat hij moet gaan bouwen.

Starten met jouw app ontwerpen in 7 stappen

Wil jij vandaag nog starten met jouw app-idee? Dan begin je bij stap 1: je idee testen!

Daar heb ik een hulpmiddel voor, de App-idee Scan. Hiermee kan je precies zien waar jouw idee staat en waar je rekening mee moet houden. Als je een idee voor een bedrijfsapp hebt, kan je de App Business Scan downloaden.

App-idee Scan:

Test je app-idee.

app advies

Verstuur deze PDF naar je e-mailadres:

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

App-Business Scan:

Bepaal de aanpak voor je bedrijfsapp.

Verstuur deze PDF naar je e-mailadres:

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Ik wens je een succesvolle app toe.

-David

markten
onderwerpen

Reacties

Goedenavond David,

zojuist je 7-stappen verhaal gelezen. Ik ben op zoek naar iemand die eens met me meekijkt naar mijn 'App-idee'.
Ik zie dat jij inzicht hebt in het beoordelen en aanpakken ervan. Behoord een afspraak met jou tot de mogelijkheden? Kom ik wellicht ook van A naar App.

Mag ik iets van je vernemen?
Groeten, Ed.

Hoi Ed,

Klopt, ik weet hoe je een app-idee op de markt zetten aanpakt.

In je mailbox vind je een mailtje met een afspraakverzoek, plus de link naar het van A tot App stappenplan als beloning voor je reactie.

Met vriendelijke groeten,

-David

Hi David,
Mijn belangrijkste inzicht is dat ik het bouwen van mijn app beter aan profs kan overlaten. Wel denk ik dat mijn idee inmiddels ontwikkelingsrijp is. Graag zou ik een afspraak met je maken om te zien welke partij(en) het beste bij mijn idee passen.
Vr,gr. Pieter

Hoi Pieter,

Fijn dat dit artikel je dit inzicht heeft gegeven.

Je vindt het stappenplan in je mailbox.

Met vriendelijke groeten,

-David

Weer een duidelijk filmpje! ik nader momenteel stap 7 en achteraf gezien is elke individuele stap heel belangrijk geweest.

Nu ik steeds verder kom in het project valt alles op zijn plaats en zijn de stappen net individuele puzzelstukjes die alleen samen een geheel vormen. Heel mooi.

Met vriendelijke groet,

Fernon

Bedankt voor je mooie commentaar Fernon! Ik wens je veel succes met de vordering van jouw app. Groetjes, Katja

Hoi David, fijne uitleg om te starten met het ontwikkelen van een app. Ik zou graag jouw App-idee Scan en App Business Scan willen bekijken om meer inzicht te krijgen.

Alvast bedankt.

Groeten, Sandra

Hoi Sandra, goed te horen dat je iets aan mijn artikel hebt gehad! Voortaan kan je hierboven zelf het formulier invullen, om meteen de PDFs in je inbox te ontvangen. :)