Een app ontwerpen in 7 stappen| kennisbank

Hoe ontwerp je een app? En waar let je dan op? Er komen steeds meer apps op de markt en mensen gebruiken hun smartphones voor steeds meer taken. Je bestelt je eten met apps, regelt je bankzaken en onspant door middel van apps. Maar zelf een app maken is andere koek, hoe doe je dat? 

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

video met uitleg hoe je in 7 stappen een app kan ontwerpen

App-ontwikkelaars ontwikkelen apps die technisch gezien fantastisch zijn! Maar zij denken niet mee met je idee. Zie het zo: terwijl de ontwikkelaar aan de technische knoppen zit, zit jij aan de knoppen om te zorgen dat je idee goed genoeg is. Zorg er daarom voor dat je pas naar een app-ontwikkelaar gaat, als jouw app-idee al is ontworpen. 

Een sterk app ontwerp geeft deze voordelen:

  1. Een ontwikkelaar weet precies wat hij moet maken en geeft dus een scherpere prijs

  2. Door een goede, visuele omschrijving van wat je wil, krijg je betere offertes 

  3. Met een visueel ontworpen app overtuig je investeerders

  4. Je test je app op gebruiksgemak en concept bij gebruikers, zodat je weet of je app een succes wordt

  5. Je idee is meteen tastbaar. Daarmee maak je vrienden en familie enthousiast

een icoon van een lampStap 1: Test je idee

Elke app begint met een idee. Sommige apps worden gewoon ‘voor de leuk’ gemaakt of om een app ontwerpen eens te proberen. Maar de echte app toppers zijn een succes omdat ze belangrijke problemen oplossen bij gebruikers.

Voldoet jouw app-idee daar ook aan? Daar moet je eerst achter zien te komen, vóórdat je jouw app gaat ontwerpen of ontwikkelen. De kracht van jouw idee achterhaal je met de App-idee Scan. Deze geeft je inzicht in hoe goed je app-idee  en download je gratis hieronder. 

"Gebruikers begrijpen dat wat ze al kennen."

icoon potloodStap 2: Maak schetsen

Maak schetsen: het is dé snelste manier om je app te ontwerpen en te testen bij de mensen om je heen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk, het idee van schetsen is dat je jouw idee snel kunt testen en de schetsen niet definitief zijn. Geen kleuren, maar gewoon grove en slordige lijnen. Gebruik een whiteboard, papier of een krijtbord. Hoe lelijker, hoe beter! Zo krijg je al snel een beeld, zonder dat je er zeeën van tijd aan kwijt bent. Laat mensen je schetsen zien, kijken ze verward? Vraag ze dan waarom en maak samen veranderingen. Herhaal dit een aantal keer zodat het ontwerp stap-voor-stap steeds duidelijker wordt.

vinger die iets aanraakt icoonStap 3: Richt je op de meeste uitgevoerde acties

Geheel afhankelijk van je app, zijn er bepaalde acties die je gebruikers het meest uitvoeren. Ontwerp je bijvoorbeeld een app voor evenementen? Dan is het handig voor gebruikers om te zien wie er aanwezig is op het evenement. Is het een sociale app? Dan heb je waarschijnlijk een chat-functie nodig. "Use cases" noemen we dit ook wel: de taken die je gebruiker wil uitvoeren met je app. Maak er een overzicht van en focus je op de belangrijkste use cases.

Deze belangrijkste use cases moeten makkelijk te vinden zijn. Ook moeten de knoppen bij deze acties duidelijk, makkelijk te begrijpen en te vinden zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om je eigen knopjes te ontwerpen, zodat je een origineel karakter geeft aan je app. Bedenk wel, je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden! Gebruikers begrijpen dat wat ze al kennen, gebruik dus herkenbare logo´s, iconen en knoppen.

telefoon waar een kleurenpatroon uitkomt

icoon van een telefoonStap 4: Maak een lelijk prototype

Als iedereen het eens is met de belangrijkste use cases, schermen en acties, bouw dan ieder scherm en verbind ze aan je navigatie structuur. Maak het jezelf makkelijk en kies voor standaard iOS en Android fonts en formaten. Een heel makkelijke manier om dit te doen is door de schermen te tekenen (in het echt of op de computer), en daar een foto van te maken. Deze afbeeldingen kan je achter elkaar zetten, en zo heb je al een minimaal prototype. Als je toch wilt uitpakken, schakel dan ons in om te zorgen dat je een werkend prototype krijgt.

icoon van pratende menseStap 5: Communiceer op de juiste manier met een app ontwerper

Als je nooit eerder een app ontworpen hebt dan is het vanaf deze stap lastig om dingen zelf te doen. Lage kwaliteit designs zorgen ook voor lage kwaliteit apps. Dus als je nog geen ervaring hebt met het maken van designs voor apps, dan is de kans groot dat je ook een lage kwaliteit design maakt. Ga je voor hoge kwaliteit ga dan vanaf deze stap in zee met een ervaren app-ontwerper.

Zodra je werkt met een ontwerper dan wil je natuurlijk goede onderlinge communcatie. Ik heb het zó vaak meegemaakt dat een gebrek aan communicatie leidt tot een slechte app. Zonde! Dat wil je niet meemaken. Ben je het bijvoorbeeld niet helemaal eens met een kleurkeuze? Bespreek het dan met de designer! De ervaring van de designer helpt je om  een goede kleurkeuze te maken. Oftewel: laat de designer meedenken. Je eigen voorkeuren zijn belangrijk, maar vaak heeft een designer een beter ontwikkelde gevoel voor design dat meer gebruikers zal aanspreken! Het is ook verstandig als je je app test en feedback van gebruikers ontvangt dat je dit communiceert naar de ontwerper. 

icoon telefoonStap 6: Maak een mooi prototype

Een ontwerper maakt van een lelijk prototype een gebruiksvriendelijke én visueel aantrekkelijke app. Soms heb je daar één persoon voor die vooral dingen "mooi" maakt: een designer of grafisch vormgever. Hoge kwaliteit apps hebben daarnaast een apart persoon die meehelpt met de gebruiksvriendelijkheid en eenvoud in gebruik. Dat heet een User Experience designer of een "UX-er".

Deze specialisten werken met diverse tools, zoals Photoshop, Balsamiq, Axure maar ook met Animation Libraries en Physics Engines om je app mooi én gebruiksvriendelijk te maken. Als de functies van je app werken, dan is het belangrijk om je app leuk te maken. Goede designers en UX-ers weten hoe hij een app leuk maakt om te gebruiken, luister dus goed naar hun ervaring.

Na deze stap heb je een mooi-ogende en werkende mini-versie van je app! Tof! Dit gebruik je om investeerders te overtuigen en je concept nu echt te testen met je doelgroep.

icoon vergrootglasStap 7: Vind app-ontwikkelaar

Als je een app ontwerpen gaat, is het belangrijk om rekening te houden met de stappen die hierboven beschreven worden. Met je functionerende prototype ga je op zoek naar een applicatie ontwikkelaar/app-developer die de app technisch gaat realiseren. Deze gaat nu makkelijk aan de slag want je weet precies hoe je app eruit komt te zien en welke functies erin moeten. De ontwikkelaar ziet dankzij het prototype al heel snel wat het doel van jouw app is en wat hij moet gaan bouwen.

Starten met jouw app ontwerpen in 7 stappen

Wil jij vandaag nog starten met jouw app-idee? Dan begin je bij stap 1: je idee testen! 

Daar heb ik een hulpmiddel voor, de App-idee Scan. Hiermee zie je precies waar jouw idee staat en waar je rekening mee moet houden. Als je een idee voor een bedrijfsapp hebt, kan je de App Business Scan downloaden. 

App-idee Scan:

Test je app-idee.

app advies

 

Verstuur deze PDF naar je e-mailadres:

 

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

App-Business Scan:

Bepaal de aanpak voor je bedrijfsapp.

 

Verstuur deze PDF naar je e-mailadres:

 

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Ik wens je een succesvolle app toe.

PS Jouw idee voor een app is niet voor eeuwig houdbaar.

De houdbaarheidsdatum verstrijkt op het moment dat iemand met hetzelfde idee de app WEL op de markt brengt.

Tegelijkertijd begrijp ik de frustratie van het rondlopen met een idee waar je niet verder mee komt.

Je zet je idee maar in de koelkast, in de hoop dat het niet bederft. Maar het blijft spoken in je achterhoofd.

Wat als jij WEL degene bent die als eerste jouw idee in een app omzet ? Wat als je meteen voortgang boekt?

Ik neem je graag bij de hand en samen maken van jouw idee een app.

Voel jij je gemotiveerd om echt iets te doen met je idee? De bal ligt bij jou…

De link: www.appspecialisten.nl/app-takeoff

Ik wens je een populaire app toe,

-David

markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo en Katja Nagelkerke

Reacties

Goedenavond David,

zojuist je 7-stappen verhaal gelezen. Ik ben op zoek naar iemand die eens met me meekijkt naar mijn 'App-idee'.
Ik zie dat jij inzicht hebt in het beoordelen en aanpakken ervan. Behoord een afspraak met jou tot de mogelijkheden? Kom ik wellicht ook van A naar App.

Mag ik iets van je vernemen?
Groeten, Ed.

Hoi Ed,

Klopt, ik weet hoe je een app-idee op de markt zetten aanpakt.

In je mailbox vind je een mailtje met een afspraakverzoek, plus de link naar het van A tot App stappenplan als beloning voor je reactie.

Met vriendelijke groeten,

-David

Hi David,
Mijn belangrijkste inzicht is dat ik het bouwen van mijn app beter aan profs kan overlaten. Wel denk ik dat mijn idee inmiddels ontwikkelingsrijp is. Graag zou ik een afspraak met je maken om te zien welke partij(en) het beste bij mijn idee passen.
Vr,gr. Pieter

Hoi Pieter,

Fijn dat dit artikel je dit inzicht heeft gegeven.

Je vindt het stappenplan in je mailbox.

Met vriendelijke groeten,

-David

Weer een duidelijk filmpje! ik nader momenteel stap 7 en achteraf gezien is elke individuele stap heel belangrijk geweest.

Nu ik steeds verder kom in het project valt alles op zijn plaats en zijn de stappen net individuele puzzelstukjes die alleen samen een geheel vormen. Heel mooi. 

Met vriendelijke groet,

Fernon

Bedankt voor je mooie commentaar Fernon! Ik wens je veel succes met de vordering van jouw app. Groetjes, Katja

Hoi David, fijne uitleg om te starten met het ontwikkelen van een app. Ik zou graag jouw App-idee Scan en App Business Scan willen bekijken om meer inzicht te krijgen.

Alvast bedankt.

Groeten, Sandra

Hoi Sandra, goed te horen dat je iets aan mijn artikel hebt gehad! Voortaan kan je hierboven zelf het formulier invullen, om meteen de PDFs in je inbox te ontvangen. :)  

Plaats mijn reactie