Het verborgen feit achter succesvol een app programmeren: TimesUpp

Bij een app programmeren of laten programmeren komt meer kijken dan je denkt. Het verhaal achter de app TimesUpp laat zien hoe ze met een aantal uitdagingen zijn omgegaan. Hoe gaat een app programmeren in de praktijk in zijn werking? Hoe kan je succesvol een app programmeren of laten programmeren?

app programmerenWe interviewen Maurice Mulders, COO van Innovactory, over zijn meest succesvolle app TimesUpp. TimesUpp helpt reizigers efficiënter en slimmer reizen. Dankzij de samenwerking met Monotch heeft hij betrouwbare gegevens kunnen gebruiken voor TimesUpp en kon zo succesvol een app programmeren.

Lees het artikel of bekijk de video hieronder om meer te weten:

app programmerenWat voor bedrijf is Innovactory?

We zijn in 2013 opgericht door een team van ex-werknemers van TomTom. Zij waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitrol van TomTom's HD Traffic, IQ Routes en Map Share-technologie. Deze kennis en expertise gebruiken wij rondom een centraal thema: slimme oplossingen op het gebied van mobiliteit.

‘Reizigers die goed geïnformeerd zijn, reizen slimmer’ is vandaar ook ons uitgangspunt. Daarom leveren wij mobiliteitsoplossingen aan reizigers tijdens hun dagelijkse woon-werkverkeer, regelmatige afspraken en reizen naar iedere bestemming. Een zo’n oplossing is onze nieuwe app TimesUpp. Door het app programmeren goed uit te voeren, is de app succesvol geïntroduceerd op de Nederlands markt en wordt voorbereid voor de internationale uitrol.

app programmerenWat is de TimesUpp app?

De app is dé perfecte reis-assistent! Wij weten waar onze gebruiker is, waar hij heen wil en wanneer: wij geven hem dus proactief een signaal als hij moet vertrekken en vertellen hem de snelste route. Of hij nou met de auto, het openbaar vervoer, de fiets of te voet gaat.

Maar wij kunnen de reizigers niet helpen zonder informatiebronnen te gebruiken. We moesten dus een app programmeren die veel gebruik maakt van verschillende soorten databronnen. Innovactory werkt samen met een eigen ontwikkelingsteam om de mobiliteitsapp te maken. De gebruiker geeft ons toegang tot zijn agenda en zijn actuele locatie. Vervolgens bepaalt ons Mobility Framework de reisintentie van de gebruiker is, door de agenda data, reispatronen en het verwachte gedrag te combineren en te verbinden. Hierdoor kunnen we gegevens zoals kaartinformatie inzetten om onze gebruikers te helpen met hun reisplannen.

app programmeren

"Je kunt de reistijden zien tot wel 60 dagen van tevoren."

app progammerenWat maakt de TimesUpp app speciaal?

TimesUpp werkt samen met je agenda en berekent automatisch de reistijd voor alle afspraken met een locatie. Die reistijden staan bij je afspraken vermeld: wel zo handig bij het plannen van een nieuwe afspraak. Je kunt de reistijden zien tot wel 60 dagen van tevoren. In de berekening van de reistijd wordt veel nuttige info gebruikt: Heb je tijd nodig om te parkeren? Dan wordt dat ook meegenomen. Als het tijd is om te gaan, start je vanuit TimesUpp meteen met navigeren in Google Maps, Waze, Apple Kaarten of zelfs direct op je TomTom. Het is juist het gebruik van deze informatiebronnen die de app zijn unieke werking geeft.

app programmerenWelke technische uitdagingen ben je tegen gekomen?

Juist omdat de externe informatie zo belangrijk is bij TimesUpp, was de betrouwbaarheid van de informatiebronnen essentieel. Het format van de info die zo’n bron biedt, moet perfect passen met de app. Daarom heb je een goede API nodig. Een API (Application Programming Interface) is een soort schakel tussen de bron en de app. Ook waren we op zoek naar een oplossing waarbij we niet te veel tijd kwijt zouden zijn aan het oplossen van data-issues en het continu controleren of de informatie nog up-to-date is.

Wil je meer weten over hoe een API werkt? Lees dan dit artikel over hoe apps samenwerken met bestaande systemen.

Het probleem dat we tegenkwamen tijdens het app programmeren was dat de markt van mobiliteit API’s met lokale informatie zeer gesegmenteerd is. Gelukkig kwamen via ons netwerk in contact met Monotch.

Monotch is een organisatie die mobiliteitsdata toegankelijk maakt via een centraal platform. Zij bieden een breed assortiment van API’s op het gebied van mobiliteit. Zo bieden ze API’s met mobiliteitsdata van bijvoorbeeld parkeerdata, reisplanning, locatie- en wegeninformatie, OVdata, brandstofinformatie, oplaadpalendata, fietsdata enzovoort. Dit was precies de oplossing voor ons probleem bij het app programmeren!

Laat je inspireren: blader eens door de catalogus van databronnen van Monotch. Natuurlijk kun je de programmeur van je app aansluiting laten zoeken op deze bronnen.

app programmerenWat is het voordeel van het gebruiken van de data van Monotch bij het app programmeren?

Het Monotch platform biedt een overzicht van Europese databronnen en garandeert de juistheid, actualiteit en beschikbaarheid van de data die wij gebruiken. Het is natuurlijk heel belangrijk dat de gebruikers van TimesUpp juiste tijden en adviezen krijgen. Met Monotch konden wij dit garanderen. Alles op een centrale plaats, zodat wij slechts één dataleverancier hebben en het combineren van data heel gemakkelijk wordt, past bij onze manier van werken. Erg handig bij het app programmeren dus als je veel verschillende informatie nodig hebt!

Monotch app programmeren

app programmerenWat is het verdienmodel van TimesUpp?

Het mooie aan TimesUpp dat het ook erg nuttig is voor de overheid. Naast het gebruiken van app data, verzamelen we ook veel gegevens over reisgedrag van automobilisten, fietsers en OV-gebruikers. Die data is waardevol voor de overheid. Innovactory heeft dankzij die data al succesvolle projecten afgerond in Utrecht, Rotterdam en Maastricht. Het geld dat we daarmee verdienen, kunnen we mooi investeren in de ontwikkeling van de app.

"Het is handig om te bekijken welke soort ontwikkeling het beste voor jouw idee werkt."

Verdienmodellen: hoe verdien je geld met jouw app?

Wil je meer preciezere cijfers weten bij de verdienmodellen? Dat heb ik overzichtelijk voor jou gemaakt in het 'Verdienmodel sjabloon'. Dit is een PDF waarin je naast alle verdienmodellen ook de voor- en nadelen in één overzicht ziet.

Plus, ik laat je in deze PDF zien wat de opbrengsten in euro's per verdienmodel zijn.

Om het je makkelijker te maken, krijg je hieronder direct toegang tot het Verdienmodel Sjabloon door je gegevens in te vullen.