Apps maken op de Silicon Valley manier in 4 stappen| kennisbank

Wist jij dat al? Snapchat, Tinder en Whatsapp zijn een aantal van de succesvolle apps die afkomstig zijn uit Silicon Valley! Apps maken lijkt hier dus eenvoudiger te zijn. Wat kunnen we daarvan leren? Naast een ontmoetingsplek voor technisch talent en financiers is Silicon Valley ook bekend om hun andere aanpak van startups. Die aanpak is ook ideeal voor app ontwikkeling en daarom zetten we deze aanpak voor je uiteen.

De Silicon Valley filosofie

Het grote verschil van Amerikaanse app-ontwikkeling ten op zichte van de Europese is het volgende: ze vinden leren van hun klant belangrijker dan het behalen van omzet. Als je er over nadenkt is dat logisch. Het is eenvoudig om een flinke bak geld uit te geven aan app development en app marketing en meteen wat omzet te draaien, veel moeilijker is het om apps te maken die de wereld gaan veroveren. En het veroveren van de wereld, dat wordt bepaald door de gebruikers van de app. Als je dus leert van je klant, dan ligt de wereld aan je voeten en kun je apps maken die écht succesvol zijn.

Apps maken met de Lean startup

De Silicon Valley filosofie waarin leren van je klant centraal staat heet de “Lean Startup”. Startups zijn innovatieve bedrijven die nog op zoek zijn naar een verdienmodel. Dat geldt in feite ook voor je app: je zet een innovatief medium in terwijl je op zoek gaat naar een manier om geld te verdienen met je app. De Lean Startup methode die startups gebruiken is ook ideaal voor jouw app idee en staat uitgebreider beschreven in het boek van Eric Ries, een aanrader om te lezen. De 4 belangrijkste stappen uit de Lean Startup methode aangepast voor apps vind je hieronder.

1. Test je aannames

De grootste fout die je kunt maken als het gaat om te leren van je klant, is het zelf bedenken waar ze behoefte aan hebben. Als je namelijk aannames maakt over wat ze willen, dan ben je niet in staat je app aan te passen en kun je geen wereldveroverende apps maken. Ga daarom na welke aannames je maakt en test ze. Maak hiervoor samen met een vrienden of collega’s een lijst met aannames. Bepaal samen welke van deze aannames het meest kritiek is voor het slagen van deze app. Deze aanname ga je testen tijdens interviews met potentiële klanten, zodat je van hen kunt leren.

2. Ontwikkel

Als je merkt dat je aannames kloppen dan ga je een stukje van je app ontwikkelen. Dat begint heel eenvoudig, gewoon op papier! Met een aantal schetsen van een app kun je namelijk al testen of wat je hebt geleerd van je klanten klopt. In latere fases kun je visuele designs van de app laten maken en hiermee testen. Pas daarna begin je met een simpele versie van je app en uitbreide apps maken komt pas later. Zo kun je tijdens het app ontwikkelen kosten besparen, omdat je eerst veel zelf doet. Het lijkt er zo misschien op dat je kleine stappen zet, maar vergeet niet dat de hele Lean Startup draait om zoveel mogelijk te leren van je klant. Dat is belangrijker dan in een vroeg stadium geld uitgeven aan een volledige app bouwen.

3. Meet

Iedere stap van jouw app ontwikkeling sluit je af met het meten van resultaten. Wat werkt er en wat niet? Zorg ervoor dat je de goede dingen meet. Het is bijvoorbeeld best leuk dat je app veel gedownload wordt, maar hoeveel mensen maken een account of doen een aankoop? Die laatste twee meetwaardes zijn minder leuk om over op te scheppen, maar wel belangrijk om te zien of je app werkt zoals je wilt. Zodra uit je juiste meetwaardes blijkt dat iets werkt, dan borduur je hierop verder en maak je nieuwe aannames wat die meetwaardes verder kan versterken.

4. Herhaal

Na deze drie stappen is de cirkel rond. Je herhaalt deze stappen steeds opnieuw om je app beter en beter te maken. Op deze manier kun je ‘iteratief’ apps maken, dat zorgt ervoor dat de kennis over klanten die je opdoet wordt gebruikt om de ultieme app te maken. Zorg ervoor dat het rondmaken van iedere ‘cirkel’ kort duurt. Hoe minder tijd het kost om een cirkel te doorlopen, hoe meer je kan leren van je klanten in een korte tijd.

Mening van een expert

David van der Loo (app expert bij AppSpecialisten): “De Lean Startup methode is ideaal om toe te passen op apps maken. Voor het succes van een app is de gebruiksvriendelijkheid érg belangrijk, en bij de Lean Startup strategie wordt de mening van klanten herhaaldelijk meegenomen. Dat zorgt voor een ideale match.”

Als je op zoek gaat naar een app maker die op de Silicon Valley manier apps maakt dan zoek je een app ontwikkelaar die een Agile aanpak heeft (soms ‘SCRUM’ genoemd). Deze aanpak houdt in dat het app maken in fases gebeurt. Eerst een simpele versie, daarna worden  stap voor stap geavanceerde functies toegevoegd. Ideaal dus om de ontwikkeling in stap 2 van deze methode te doen.”

PS Je hebt een geweldig idee voor een app. En toch is ‘ie er nog niet. 

Wat zou het gaaf zijn als daar nou eens verandering in kwam!

De Live Online Training Krijg je eigen app! op 30 november geeft de ontwikkeling van jouw app de boost die hij nodig heeft.

Klik hier en schrijf je in via deze link

Zou het niet mooi zijn als het ontwikkelen van je app in een stroomversnelling kwam. Mét geld van een betrouwbare partij, en met een ontwikkelaar die je enthousiasme deelt en snapt wat je precies bedoelt.

Daarom krijg je tijdens deze Live Online Training:

  • 3 supertips waardoor jouw app eindelijk vaart krijgt en  nu eindelijk wél gaat lukken
  • Dé methode waarmee ik voor tientallen apps financiering regelde, en hoe jij dat ook doet zelfs als je dit niet eerder hebt gedaan
  • Een effectieve manier om ontwikkelaars te overtuigen zodat ze jouw app willen bouwen
  • 5 versnellers, die de vaart die je nu hebt nog enorm vergroten en zorgen dat jouw app er heel snel is
     

Reserveer je plek nu en schrijf je in

-David van AppSpecialisten

markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo

Loop jij al een tijdje rond met een idee? En wordt het maar geen app?

Ontdek tijdens de
Live Online Training
'Krijg je eigen app':

• 3 supertips waardoor jouw app nu eindelijk wél gaat lukken

• Dé methode waarmee je financiering regelt

• Het overtuigen van een ontwikkelaar om jouw app te bouwen

• 5 versnellers die ervoor zorgen dat jouw app er heel snel is

Schrijf je in:

De auteur van dit artikel

David is de naam, aangenaam je te leren kennen!

David van der Loo

App Expert


"In dit artikel leer je van mijn ervaring met 600+ bedrijven, 10+ jaar werken in de app markt en vele interviews en onderzoeken met experts. Deze artikelen zijn inmiddels meer dan 1.000.000x gelezen. Goed dat je één van deze lezers bent!"


Lees wat anderen over David zeggen