Apps maken voor Android: 18 merkwaardige Play Store inzichten

Je gaat apps maken. Android is dan een goed platform om mee te beginnen, in Nederland heeft namelijk bijna 80% van de smartphonegebruikers een Android (Bron: IDC). Dat is een leuk inzicht, maar je hebt meer informatie nodig voor het maken van succesvolle Android apps. De onderstaande weetjes gaan over de Google Play Store en komen uit verschillende bronnen zoals Priori en Eurapp. Ga je apps maken? Android apps? Dan zijn deze inzichten erg handig:

1. Per maand worden er wereldwijd bijna 4 miljard apps gedownload.

2. De VS is het grootste land qua appstore downloads, zij zijn goed voor 29%.

3. Het tweede land is... Zuid-Korea, met zo’n 7% van de app downloads.

4. Van de wereldwijde Android downloads komt er maar 1% uit Nederland. Maar ja, Zuid-Korea heeft dan ook ruim 3x zoveel inwoners dan Nederland.

5. De meeste downloads worden gecreëerd door downloads in de categorie Tools.

6. 78% van de Android apps zijn gratis apps en 22% van de apps zijn betaald.

7. Het aantal gratis apps groeit sneller (+6%) dan het aantal  betaalde apps (+3%).

8. Toch is maar 0,3% (3 op de 1000) app-downloads betaald.

9. Ongeveer 5% van de apps hebben in-app aankopen.

10. Er worden maandelijks zo’n 30.000 apps verwijderd uit de appstore

11. Medische apps zijn gemiddeld het duurst met € 6,32 per app.

12. Slechts 17% van de app-uitgevers geeft game apps uit....

13. ...game-apps zijn echter wel goed voor ruim 36% van het aantal downloads en deze categorie groeit ook het hardst met 15% meer games per maand.

14. Gebruikers van casual gamers zijn het minst snel tevreden en laten de laagste waarderingen achter.

15. Er zijn zo’n 240.000 app-uitgevers, waarvan 4609 in Nederland.

16. Gemiddeld heeft een appstore uitgever 3,8 apps in de appstore. Dat betekend dat één op de 360.000 inwoners van Nederland apps publiceert.

17. Van alle landen waar Whatsapp wordt uitgegeven, is deze app het meest populair in… Nederland! Dit komt door zijn lange top-1 positie in de Nedelandse Google Play Store.

18. De Google Gmail app is wereldwijd de meest gedownloade app met meer dan 500 miljard downloads.

Mening van een expert over apps maken voor Android

David van der Loo (app expert bij AppSpecialisten): “De Google Play Store is een turbulente plek om je app in los te laten. Met een miljoen apps hebben gebruikers een ruime keuze. Het is daarom lastig om hiertussen op te vallen. Mijn tip is daarom: als je een app maakt, focus niet alleen op de appstore maar gebruik dan meerdere kanalen om je app aan de man te brengen. In dit artikel over app-marketing vind je daar meer informatie over. Wil je ondersteuning bij het vermarkten van je app? Dan mag je ook direct contact met me opnemen.”

“Als je eenmaal weet dat je apps gaat maken voor Android, dan is het belangrijk om een app-maker te vinden die hier ervaring meer heeft.”