geld bijverdienen met je app-idee3 verdienmodellen voor geld bijverdienen met je app

Geld bijverdienen met big data kan op allerlei manieren. Je kan de verdienmodellen grofweg verdelen in 3 categorieën waar dit artikel over gaat: 

  • DaaS (Data as a Service), 
  • IaaS (Information as a Service) en
  • AaaS (Answers as a Service).

Eigenlijk kan je elk van deze 3 modellen zien als een fase in het dataverwerkingsproces. Bij DaaS wordt onverwerkte data verkocht, bij IaaS de informatie uit de data en bij AaaS de waarde die uit de data komt.

Het belangrijkste onderdeel aan deze verdienmodellen dat het niet draait om zoveel mogelijk geld verdienen aan anderen. In het middelpunt van het geld bijverdienen draait het om het probleem van de klanten oplossen en de privacy van de gebruiker waar de data vandaan wordt gehaald. Als je dát centraal zet, verdien je uiteindelijk méér.

geld bijverdienen met je app-ideeData as a Service (DaaS)

Bij het DaaS verdienmodel verdien je geld met je app-idee door de data die jouw app genereert, rauw en onverwerkt te verkopen. Met DaaS zijn je klanten andere grote bedrijven, die hun eigen klanten weer willen helpen met jouw data. Dat kan zijn door ze inzichten te bieden of waarde te geven door middel van de data.

Een belangrijk onderdeel van het verkopen van je data op deze manier, is om ervoor te zorgen dat alle persoonsgebonden informatie is gestript van de data. Zo bescherm je de privacy van je gebruikers (lees meer over apps en privacy) 

Een bedrijf die jouw data koopt doet een analyse op zijn eigen manier en zal er zelf een unieke waarde uit halen. Oftewel, je gaat niet denken voor je kalnt en geeft je klant, het bedrijf, de ruimte om zelf met de data te gaan knutselen.

Voorbeeld: X (voorheen Twitter) is een grote speler die via DaaS data verkoopt, naast andere verdienmodellen. X maakt dan eerst de gegevens ‘schoon’, privacyvriendelijk en algemeen. Daarna verkoopt het de data dan aan derden. Die hebben elk hun eigen doel met de data. En omdat er veel en diverse data is, zijn diverse bedrijven erin geïnteresseerd.

Wil je meer weten over hoeveel X (en anderen) geld verdienen aan apps? Download dan het Verdienmodel Sjabloon onderaan dit artikel.

Het nadeel bij dit verdienmodel is dat het relatief minder geld opbrengt dan de andere 2 modellen. Dat komt omdat de bedrijven die het kopen nog zelf tijd moeten investeren om er waarde in te vinden. Het voordeel is wel wat je met DaaS zelf niet veel tijd en geld kwijt bent aan het analyseren en verwerken van gegevens. Overheden of open data bedrijven maken ook gebruik van DaaS, ze geven vaak gegevens gratis weg.

"Stel je voor dat je je telefoon kwijtraakt en al die foto’s kwijt bent!"

geld bijverdienen met je app-ideeInformation as a Service (IaaS)

Het tweede verdienmodel, IaaS, gaat een stapje verder met geld bijverdienen dan DaaS. In plaats van onverwerkte data te verkopen, verkoop je geanalyseerde data. Vaak zijn je klanten dan bedrijven die zelf geen tijd of middelen hebben om data te analyseren. Zij willen dan bijvoorbeeld specifieke data over een bepaalde doelgroep of behoefte. Je wordt dan betaald om de data ‘op maat’ te leveren.

Bij dit verdienmodel verdien je meer geld bij met je app-idee, maar kost het je dus ook meer tijd om de specifieke data te leveren. Je zal moeten investeren in data verwerken en visualiseren.

Voorbeeld: HERE, die het IaaS model gebruikt voor geld bijverdienen. HERE verzamelt en ordent locatiegegevens. Deze data giet HERE in een mooi ontworpen gevisualiseerde kaart. De kaarten worden dan weer verkocht aan bedrijven voor hun navigatiesystemen.

Het IaaS model wordt niet alleen ingezet voor bedrijven, maar ook voor gebruikers of consumenten. Dat is mogelijk voor apps die met gezondheid werken, zoals een dieet app. Door data te verkrijgen over eetgewoontes, kan jij deze gegevens gebruiken voor je persoonlijke beslissingen. Of je bijvoorbeeld dat toetje nog wel eet of toch maar niet.

geld bijverdienen met je app-idee

geld bijverdienen met je app-ideeAnswers as a Service (AaaS)

De derde optie als je geld bijverdienen wil met je app-idee, is het AaaS verdienmodel. Met AaaS geef je geen rauwe data, noch geanalyseerde data, maar een duidelijk en waardevol antwoord. Als je geanalyseerde data verkoopt (zoals bij IaaS), zal je klant zelf kiezen welke oplossing of antwoord zij daaruit halen. Als je AaaS gebruikt geef je je klanten een duidelijke richting en waarde zodat ze een beslissing kunnen maken.

Van de 3 modellen valt er met AaaS de meeste winst te behalen. Als er waarde uit de data gehaald wordt en in een antwoord wordt gestopt, hebben je klanten er ook meer voor over.

Eerste voorbeeld: Mint

Mint is een app om te budgeteren. Mint maakt het gebruikers gemakkelijk doordat ze alleen basis informatie hoeven in te vullen. Zo gebruikt deze app die info om alle bankgegevens bij te houden, te analyseren en visualiseren zodat gebruikers dit gemakkelijk gebruiken. Dit is in principe nog alleen het IaaS model. Máár, dat verandert als een gebruiker zijn creditcard gegevens invult. Mint laat niet alleen de af- en bijschrijvingen zien, ze laten ook zien welke andere creditcards voordeliger zijn. De optie om over te stappen naar een betere deal, is een voorbeeld van een concreet antwoord die Mint zijn gebruikers geeft. Dat doet Mint door de creditcardgegevens door te verkopen aan andere bedrijven. Normaal ziet natuurlijk niemand dat zitten, dat bankgegevens doorverkocht worden! Voor Mint werkt het wel omdat gebruikers veel waarde zien in de antwoorden die ze krijgen, dus het voordeel van een goedkoper creditcard.

Tweede voorbeeld: Google Foto's 

Google Foto's verdient via moederbedrijf Google via AaaS geld aan data. Wellicht maak je er zelf wel gebruik van, ik in ieder geval wel. Ik vind het namelijk handig dat al mijn foto’s opgeslagen in de cloud staan. Stel je voor dat je je telefoon kwijtraakt en al die foto’s kwijt bent! In ruil daarvoor kan Google al mijn foto’s bekijken, wat eigenlijk super persoonlijk is natuurlijk. Maar de extra ‘antwoorden’ die ik krijg maken het waard, zoals een video van foto’s, een fotoverhaal, voorwerpen zoeken in foto's of automatisch gefilterde foto’s. Google Foto’s lost een pijn op voor gebruikers door niet zelf door alle data van foto’s te zoeken maar geeft je de oplossing die je wilt.

Derde voorbeeld: ChatGPT.

Sinds de introductie van generatieve datamodellen zoals ChatGPT is AaaS verandert. Door je data te gebruiken om een LLM (Large Language Model) te maken kun je via een chat interface waardevolle antwoorden genereren. In combinatie met data zet AI (en specifiek generatieve AI) een vermenigvuldiger op de manier om geld te verdienen door data te verkopen. Je hebt dan meer kosten aan processorkracht om een LLM te maken en daarna bij iedere zoekvraag aan te roepen. Maar... gebruikers betalen graag voor een slim antwoord of creatie die hen soms uren tijd scheelt! Ook bedrijven betalen graag voor deze productiviteitsverhoger. Er zijn verschillende manier om een AI app te maken en in combinatie met een LLM ontsluit je daarmee dit verdienmodel! Maak daarin een keuze tussen een uitbreiding op de ChatGPT app of het bouwen van je eigen ChatGPT app vervanger.

Hoeveel levert ieder verdienmodel op? Gebruik 'Het Verdienmodel Sjabloon' om 14 verschillende verdienmodellen te bekijken.

geld bijverdienen met je app-ideeData verkopen via een app: hoeveel levert het op?

Het verkopen van data is een van de velen manieren waarmee je geld bijverdienen kunt. 

Wat veel starters met een app-idee niet weten is dat met data geld verdienen vaak pas interessant wordt als je meer dan 100.000 gebruikers hebt. Daar wil je toch niet op wachten, voordat je geld gaat verdienen? 

Ben je benieuwd wat andere en (meer geschikte) verdienmodellen zijn voor jou?

Download dan hieronder ‘Het Verdienmodel Sjabloon’. Daarin vind je 14 verschillende verdienmodellen met voorbeelden en opbrengsten:

Kassa zodat mensen kunnen betalen
Hoeveel ga verdienen met je app?
Verdienmodel Sjabloon
Kom achter de 14 manieren waarop anderen al verdienen met hun app

Met de het Verdienmodel Sjabloon krijg je:

✔️ Volledig overzicht van 14 kansen om te verdienen met je app
✔️ Zien hoeveel euro jouw idee precies gaat opbrengen
✔️ Vergelijk verdienmodellen zodat je altijd het meeste verdient met je app
 

Het Verdienmodel Sjabloon kost normaal €5 in de shop, nu GRATIS beschikbaar:

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter

Ingediend door Fernon Longfur op

Super duidelijk artikel, dit was bij mij nog onbekend. Hier ga ik werk van maken! 

 

Goed om te horen Fernon. Succes met de implementatie!

-David

Ingediend door Jules op

Wat een leerzame video over een andere kijk op het verdienen van geld voor de app! Graag zou ik hier mezelf in willen verdiepen hoe dit verder in zijn werking gaat. Bedankt voor de duidelijke uitleg!

Leuk dat je je hierin gaat verdiepen Jules. Als je wil weten hoe je vanaf hier verder moet, stuur me dan gerust een mailtje.

-David

Ingediend door Rob op

Ik heb een verdienmodel bedacht voor mijn app, maar big data-verdienmodel kan er in de toekomst – zodra er voldoende gebruikers zijn – aan worden toegevoegd. Goeie tip!

Klopt helemaal Rob. De hoeveelheid data en dus haalbaarheid van het verdienmodel, hangen sterk af van het aantal gebruikers. 

Daarnaast speelt dus ook een rol welk type big data-verdienmodel je gebruikt (DaaS, Iaas, Aaas).

Succes met je app!

-David