De app ontwikkelaar vinden van je dromen! Vergelijk hier 3 soorten| kennisbank

De ideale app ontwikkelaar vinden, hoe doe je dat? Hoe ziet je droom ontwikkelaar er uit? Ik ken het gevoel in ieder geval wel: een fijne samenwerking waarin een ontwikkelaar met je meedenkt, zelf suggesties aandraagt, een idee tot ideale uitvoering komt, het klikt gewoon!

Nou, dat gevoel wil ik jou ook geven. Maar hoe kom je daar? Je moet op een aantal zaken letten die ik voor je in een overzichtje heb gezet. En JA, ik vergelijk ook de voor- en nadelen van werken met studenten en lage lonen landen ontwikkelaars.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

app ontwikkelaar vindenApp ontwikkelaar vinden

In de eerste jaren dat ik werkte in de app markt, maakte ik apps voor organisaties. Programmeren deed ik niet zelf, dus ook ik moest een app ontwikkelaar vinden. De hoge prijzen vlogen me om de oren. En waar betaal ik dan eigenlijk voor? Is het perse nodig om de hoofdprijs te betalen of ben ik beter af als ik mijn app laat maken door een groep studenten? Ik koos toentertijd voor een lagere prijs maar kreeg daarmee ook een app waar veel foutjes in zaten. Nu, vele jaren later heb ik veel ervaring met apps ontwikkelen én met een app ontwikkelaar vinden. Ook heb ik veel app-projecten gezien die gemaakt zijn in lage lonen landen, zoals India, China en Oost-Europese landen. Ik deel graag mijn kennis met jullie zodat je een idee hebt waar je op moet letten en wat je krijgt voor een bepaalde prijs.

Ik vergelijk studenten, lagelonen en Nederlandse app ontwikkelaars op 5 aspecten; uurprijs, programmeerkwaliteit, communicatie, onderhoud en design. Ik scoor ze per gebied of ze er laag, middel of hoog op scoren. Hoger is uiteraard beter.

app ontwikkelaar vindenUurprijs

Studenten en lage lonen ontwikkelaars scoren het beste op de prijs. Studenten reken vaak niets, of weinig als ze bijvoorbeeld een app maken tijdens hun stage. Stel een student kost €500 aan stagevergoeding en werkt 36u per week, 144 per maand. Dan kost hij €3,50 per uur. Hou wel rekening met begeleiding van de student, dat kost ook tijd en dus geld. De kosten van lage lonen landen ontwikkelaars liggen hoger dan studenten, maar lager dan Nederlandse lonen. Prijzen liggen tussen de €20 en €50 per uur. Dit lijkt vooraf goedkoper, maar is vaak achteraf duurder omdat je meer geld kwijt bent aan communicatie en projectmanagement dan bij ontwikkeling in Nederland. Er gaat namelijk veel meer uur in aanpassingen en communicatie zitten dan bij Nederlandse ontwikkelaars. Nederlandse app makers kosten het meest van de drie en scoort daardoor het laagst. Hun uurprijs ligt ergens tussen de €70 en €110 per uur. Je betaalt voor de hogere programmeerkwaliteit, design, onderhoud en communicatie.

app ontwikkelaar vindenStudenten: goed
Lage lonen ontwikkelaars: middel
Nederlandse ontwikkelaars: slecht

app ontwikkelaar vindenProgrammeerkwaliteit

Een app die een lage programmeerkwaliteit heeft, herken je als een app die veel fouten (bugs) heeft. Hiermee geef je de gebruikers van je app een slecht functionerende app die leidt tot frustratie. En frustratie leidt weer tot veel deïnstallaties. Bij lage lonen ontwikkelaars is het door de grote afstand vaak lastig te zien wat hun programmeerkwaliteit is en welk vlees je echt in de kuip hebt. Lage lonen ontwikkelaars hebben een erg wisselende programmeerkwaliteit. Op programmeerkwaliteit scoren studenten laag. Ze hebben per definitie nog weinig ervaring en maken veel fouten. Dat is niet erg, want ze moeten nog leren. Alleen, ze bieden geen topkwaliteit terwijl je jouw app natuurlijk goed uitgevoerd wil hebben! Nederlandse ontwikkelaars zijn gewend om een app te testen vóór het de markt op gaat. Door deze testen vooraf wordt de kans op bugs en foutjes zeer klein. Ze willen een hoge kwaliteit leveren waar op de langere termijn nog steeds gebruik van gemaakt wordt. Daarom geef ik de Nederlandse ontwikkelaars een hoge score voor de programmeerkwaliteit.

app ontwikkelaar vindenStudenten: slecht
Lage lonen ontwikkelaars: middel
Nederlandse ontwikkelaars: goed

app ontwikkelaar vindenCommunicatie

Communicatie is erg belangrijk als een app laat maken. De ontwikkeling van een app duurt maanden en daarbij wil je goed op de hoogte blijven van de voortgang. Ook wil je een ontwikkelaar die met je mee denkt en jou adviseert gedurende het traject. Studenten communiceren over het algemeen prima, maar zijn ook druk met hun eigen studie. Ze scoren daarom gemiddeld. Nederlandse ontwikkelaars hebben veel ervaring met het communiceren van hun app projecten. De meeste gebruiken hiervoor de agile methode. Deze methode deelt een app project in kleine stukken (sprints) zodat heel gemakkelijk te zien is hoe ver je app is en waar ze mee bezig zijn. Op communicatie scoren de Nederlanders hoog. Helaas werkt dit niet hetzelfde voor lage lonen ontwikkelaars. Er is natuurlijk een fysieke afstand die de communicatie niet vergemakkelijkt. Daarnaast is er ook vaak een cultureel verschil in communicatie. Zo zijn wij Nederlanders erg direct in onze communicatie, maar is het een India normaal om moeilijkheden juist niet te bespreken. Dat is niet fijn, zeker niet als je hier geen ervaring in hebt. Als er iets fout gaat met jouw app wil je dat natuurlijk wel weten.

app ontwikkelaar vindenStudenten: middel
Lage lonen ontwikkelaars: slecht
Nederlandse ontwikkelaars: goed

app ontwikkelaar vinden

"Ontwikkelaars uit lage lonen landen staan over het algemeen niet bekend als de beste designers."

app ontwikkelaar vindenOnderhoud

Als je app ontwikkelt is dan is daarmee de kous nog niet af. Na de lancering moet je nog onderhoudskosten betalen. Zo betaal je voor nieuwe updates, hosting en voor de appstore. Meer informatie over app hosting kosten vind je hier. Wil je een app ontwikkelaar vinden die een app goed onderhoudt? Dan is het niet slim om met studenten in zee te gaan, want zodra ze aan hun volgend project beginnen stopt het onderhoud van jouw app. Studenten scoren het laagst op het onderhouden van apps. Lage lonen ontwikkelaars doen het iets beter. Ze kunnen apps prima onderhouden maar als je bijvoorbeeld snel een update wilt, dan gaat er weer veel tijd en communicatie overheen voor de update er is. Dat gaat veel sneller met Nederlandse app ontwikkelaars die vaak met vaste onderhoudscontracten werken waarin het onderhoud wordt geregeld, daarom scoren zij het hoogst.

app ontwikkelaar vindenStudenten: slecht
Lage lonen ontwikkelaars: middel
Nederlandse ontwikkelaars: goed

app ontwikkelaar vindenDesign

Ontwikkelaars uit lage lonen landen staan over het algemeen niet bekend als de beste designers. Vaak zie je dat de programmeurs ook verantwoordelijk zijn voor het design. Dat leidt tot slecht resultaat, omdat een programmeur een technicus is en niet veel gevoel heeft voor esthetiek. Studenten leren meestal wel de beginselen van design bij hun studie. Hierdoor zien apps er wat beter uit als ze gemaakt zijn door studenten. Nederlandse app ontwikkelaars hebben vrijwel altijd een designer in hun team om ervoor te zorgen dat apps er goed uitzien en gemakkelijk in gebruik zijn.

app ontwikkelaar vindenStudenten: middel
Lage lonen ontwikkelaars: slecht
Nederlandse ontwikkelaars: goed

app ontwikkelaar vindenOverzicht

Hierboven zie je wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd: als je een goede app wil, dan zul je ervoor moeten betalen. Studenten zijn qua prijs interessant, maar op de lange termijn kosten ze meer geld omdat de kwaliteit lager is dan dat je gewend bent. Ontwikkelaars uit lage lonen landen zitten qua prijs daartussen in. Dat lijkt een aantrekkelijk alternatief, maar met name in de communicatie kom je in de knoop. En als je zelf weinig ervaring hebt met communicatie met ontwikkelaars in lage lonen landen, dan kost dit uiteindelijk zóveel uren, dat de prijs uiteindelijk hoger ligt dan in Nederland (om nog te zwijgen van grijze haren die je erbij krijgt).

Categorie Studenten Lage lonen Nederlands
Uurprijs goed middel slecht
Programmeerkwaliteit slecht middel goed
Communicatie middel slecht goed
Onderhoud slecht middel goed
Design middel slecht goed

Mijn filosofie hierbij is: Vind je dat jij een goed app-idee hebt? Zorg dan dat het niet verloren gaat en goed ontwikkeld wordt! En dat betekent een Nederlandse app ontwikkelaar vinden. Dat kost meer geld en dat heb je misschien niet. Maar zorg dan dat je dit geld krijgt: door verschillende manieren van finanieren overtuig je anderen om te investeren in je idee. Dat kan met een investeerder, crowdfunding, subsidie, een lening, een gift van familie, etc. etc. Met financiering op deze manieren weet je zeker dat je app kans maakt om een groot succes te worden. Laat je jouw app maken door een student of lage lonen ontwikkelaar, dan begin je met een achterstand.

Zekerheid over zakendoen met app-ontwikkelaars

Hopelijk heb je dankzij de bovenstaande tips meer inzicht gekregen als je een app ontwikkelaar vinden gaat.

Wil je inhoudelijk weten wat je moet bespreken met app-ontwikkelaars? Dat kan!

We sturen je graag de PDF '20 tips voor zakendoen met app-ontwikkelaars'. Dat is een overzicht waardoor je zeker weet dat je over alles goed hebt nagedacht voordat je jouw idee uit handen geeft bij een app ontwikkelaar

Ik stuur je dat graag op. Gratis zelfs. Vul alleen je voornaam en e-mailadres hieronder in, dan krijg je het als PDF in je mailbox!

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Dat geldt ook voor mijn e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.