Geld bijverdienen met je app-idee? 3 big data verdienmodellen

Geld bijverdienen met je app-idee? Het eerste waar veel mensen dan aan denken zijn advertenties. Maar je kunt veel méér verdienen, bijvoorbeeld met Big data verdienmodellen. 

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

video een eigen app maken

geld bijverdienen met je app-idee3 verdienmodellen voor geld bijverdienen met je app

Geld bijverdienen met big data kan op allerlei manieren. Je kan de verdienmodellen grofweg verdelen in 3 categorieën waar dit artikel over gaat: DaaS(Data as a Service), IaaS(Information as a Service) en AaaS(Answers as a Service).

Eigenlijk kan je elk van de 3 modellen zien als een fase in het dataverwerkingsproces. Bij DaaS wordt onverwerkte data verkocht, bij IaaS de informatie uit de data en bij AaaS de waarde die uit de data komt.

Het belangrijkste onderdeel aan deze verdienmodellen dat het niet draait om zoveel mogelijk geld verdienen aan anderen. In het middelpunt van het geld bijverdienen draait het om het probleem van de klanten oplossen en de privacy van de gebruiker waar de data vandaan wordt gehaald. Als je dát centraal zet, verdien je uiteindelijk méér.

geld bijverdienen met je app-ideeData as a Service (DaaS)

Bij het DaaS verdienmodel kan je geld bijverdienen met je app-idee door de data die jouw app genereert, rauw en onverwerkt te verkopen. Met DaaS zijn je klanten andere grote bedrijven die hun eigen klanten weer willen helpen met jouw data. Dat kan zijn door ze inzichten te bieden of waarde te geven door middel van de data.

Een belangrijk onderdeel van het verkopen van je data op deze manier, is om ervoor te zorgen dat alle persoonsgebonden informatie is gestript van de data. Zo bescherm je de privacy van je gebruikers (lees meer over apps en privacy) Een bedrijf die jouw data koopt kan deze analyseren op zijn eigen manier en er zelf een unieke waarde uit halen.

Twitter is een grote speler die DaaS om geld bijverdienen gebruikt, naast andere verdienmodellen. Twitter maakt dan eerst de gegevens ‘schoon’ en algemeen en verkoopt het dan aan derden.

Wil je meer weten over hoeveel Twitter (en anderen) geld verdienen aan apps? Download dan het Verdienmodel Sjabloon onderaan dit artikel.

Het nadeel bij dit verdienmodel is dat het relatief minder geld opbrengt dan de andere 2 modellen. Dat komt omdat de bedrijven die het kopen nog zelf tijd moeten investeren om er waarde in te vinden. Het voordeel is wel wat je met DaaS zelf niet veel tijd en geld kwijt bent aan het analyseren en verwerken van gegevens. Overheden of open data bedrijven maken ook gebruik van DaaS, ze geven vaak gegevens gratis weg.

"Stel je voor dat je je telefoon kwijtraakt en al die foto’s kwijt bent!"

geld bijverdienen met je app-ideeInformation as a Service (IaaS)

Het tweede verdienmodel, IaaS, gaat een stapje verder met geld bijverdienen dan DaaS. In plaats van onverwerkte data te verkopen, verkoop je geanalyseerde data. Vaak zijn je klanten dan bedrijven die zelf geen tijd of middelen hebben om data te analyseren. Zij willen dan bijvoorbeeld specifieke data over een bepaalde doelgroep of behoefte. Je wordt dan betaald om de data ‘op maat’ te leveren.

Bij dit verdienmodel kan je meer geld bijverdienen met je app-idee, maar kost het je dus ook meer tijd om de specifieke data te leveren. Je zal moeten investeren in data verwerken en visualiseren.

Een voorbeeld van een bedrijf die het IaaS model gebruikt voor geld bijverdienen, is HERE. HERE verzamelt en ordent locatie gegevens. Deze data giet HERE in een mooi ontworpen gevisualiseerde map. De mappen kunnen weer verkocht worden aan bedrijven voor hun navigatie systemen.

Het IaaS model kan niet alleen worden ingezet door bedrijven, maar ook voor gebruikers of consumenten. Dat is mogelijk voor apps die met gezondheid werken, zoals een dieet app. Door data te verkrijgen over eet-gewoontes, kan jij deze gegevens gebruiken voor je persoonlijke beslissingen. Of je bijvoorbeeld dat toetje nog wel eet of toch maar niet.

geld bijverdienen met je app-idee

geld bijverdienen met je app-ideeAnswers as a Service (AaaS)

De derde optie als je geld bijverdienen wil met je app-idee, is het AaaS verdienmodel. Met AaaS geef je geen rauwe data, noch geanalyseerde data, maar een duidelijk en waardevol antwoord. Als je geanalyseerde data verkoopt (zoals bij IaaS), kan je klant zelf kiezen welke oplossing of antwoord zij daaruit halen. Als je AaaS gebruikt geef je je klanten een duidelijke richting en waarde zodat ze een beslissing kunnen maken.

Van de 3 modellen valt er met AaaS de meeste winst te behalen. Als er waarde uit de data gehaald kan worden en in een antwoord wordt gestopt, hebben je klanten er ook meer voor over.

Een interessant voorbeeld hiervan is het boekhouding systeem Mint (waar ook een app van is). Mint maakt het gebruikers gemakkelijk doordat ze alleen basis informatie hoeven in te vullen. Mint gebruikt die info om alle bankgegevens bij te houden, te analyseren en visualiseren zodat gebruikers ze gemakkelijk kunnen gebruiken. Dit is in principe nog alleen het IaaS model. Dat verandert als een gebruiker zijn creditcard gegevens invult. Mint laat niet alleen de af- en bijschrijvingen zien, ze laten ook zien welke andere creditcards voordeliger zijn. De optie om over te stappen naar een betere deal, is een antwoord die Mint zijn gebruikers geeft. Dat kan Mint doen door de creditcard gegevens weer door te verkopen aan andere bedrijven. Normaal ziet natuurlijk niemand dat zitten, dat bankgegevens doorverkocht worden! Voor Mint werkt het wel omdat gebruikers veel waarde zien in de antwoorden die ze krijgen, dus het voordeel van een goedkoper creditcard.

Nog een bedrijf die op deze manier geld bijverdienen kan is Google, met Google Foto’s. Wellicht maak je er zelf wel gebruik van, ik in ieder geval wel. Ik vind het namelijk handig dat al mijn foto’s opgeslagen in de cloud staan. Stel je voor dat je je telefoon kwijtraakt en al die foto’s kwijt bent! In ruil daarvoor kan Google al mijn foto’s bekijken, wat eigenlijk super persoonlijk is natuurlijk. Maar de extra ‘antwoorden’ die ik krijg maken het waard, zoals een video van foto’s, een fotoverhaal, voorwerpen zoeken in foto's of automatisch gefilterde foto’s. Google Foto’s lost een pijn op voor gebruikers door niet zelf door alle data van foto’s te zoeken maar geeft je de oplossing die je wilt.

Hoeveel levert ieder verdienmodel op? Gebruik 'Het Verdienmodel Sjabloon' om 14 verschillende verdienmodellen te bekijken.

geld bijverdienen met je app-ideeGeld bijverdienen met je app-idee: hoeveel levert het op?

Het verkopen van data is een van de velen manieren waarmee je geld bijverdienen kunt. Het belangrijkste bij het verkopen van data is het probleem van je klanten en gebruikers. Vanuit dat punt kijk je hoe je hun problemen kan oplossen. Daaraan koppel je het verdienmodel dat het meeste oplevert voor jouw app.

Ben je benieuwd wat alle verdienmodellen zijn en wat ze opleveren?

Download dan hieronder ‘Het Verdienmodel Sjabloon’. Daarin vind je 14 verschillende verdienmodellen met voorbeelden en opbrengsten.

Vul je gegevens hieronder in dan wordt Het Verdienmodel Sjabloon direct naar je emailadres gestuurd.

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten

Reacties

Fernon Longfur | 25-10-2017

Super duidelijk artikel, dit was bij mij nog onbekend. Hier ga ik werk van maken! 

 

David van AppS… | 26-10-2017

Als antwoord op door Fernon Longfur

Goed om te horen Fernon. Succes met de implementatie!

-David

Jules | 25-10-2017

Wat een leerzame video over een andere kijk op het verdienen van geld voor de app! Graag zou ik hier mezelf in willen verdiepen hoe dit verder in zijn werking gaat. Bedankt voor de duidelijke uitleg!

David van AppS… | 26-10-2017

Als antwoord op door Jules

Leuk dat je je hierin gaat verdiepen Jules. Als je wil weten hoe je vanaf hier verder moet, stuur me dan gerust een mailtje.

-David

Rob | 31-10-2017

Ik heb een verdienmodel bedacht voor mijn app, maar big data-verdienmodel kan er in de toekomst – zodra er voldoende gebruikers zijn – aan worden toegevoegd. Goeie tip!

David van AppS… | 01-11-2017

Als antwoord op door Rob

Klopt helemaal Rob. De hoeveelheid data en dus haalbaarheid van het verdienmodel, hangen sterk af van het aantal gebruikers. 

Daarnaast speelt dus ook een rol welk type big data-verdienmodel je gebruikt (DaaS, Iaas, Aaas).

Succes met je app!

-David

doel van jouw app
fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo