Hoe maak ik een app? Stap 3 en 4

Veel mensen vragen het zich af; ‘Hoe maak ik een app?’. Als je aan app ontwikkelen begint zijn er standaard stappen die je neemt. Die vind je terug in het stappenplan met de 7 stappen van app-ontwikkeling. In dit artikel gaan we het hebben over stap 3 en 4: de doelgroep en het concept. De voorafgaande stappen zijn al besproken in een eerder blog; het idee en het doel. Wil jij ook het antwoord weten op de vraag; hoe maak ik een app? Lees hier stap 1 & 2 en ontdek hoe je een app maken kan! Gelijk door naar stap 5, 6, 7, kan natuurlijk ook.

Hoe maak ik een appStap 3: De doelgroep

Als je bij stap 3 van het app-ontwikkelingsproces bent aangekomen, dan heb je een concreet idee en weet je welk doel je wil bereiken. Een app kan je niet maken zonder de doelgroep te leren kennen. Jouw doelgroep bepaalt namelijk het succes van je app. Je moet erachter komen of ze de app gaan gebruiken en er dus een markt voor jouw app is. Ook bepaalt je doelgroep, niet jij, of de functies van je app handig zijn. Je doelgroep kiest uiteindelijk dus of ze tevreden zijn over jouw app.

"Hoe maak ik een app? Niet zonder je doelgroep te kennen dus!"

We weten uit onderzoek dat het nut van de app (oftewel hoe handig de gebruiker de app vindt), voor een groot deel bepaalt of jouw app gedownload gaat worden. Ook weten we dat als mensen het gevoel hebben dat een app hun helpt (waardoor ze zich een held voelen) dat ze een app sneller doorvertellen. Oftewel: hoe handiger je app, hoe beter voor het aantal downloads en het aantal mensen dat jouw app doorvertelt.

Hoe maak ik een app dan handig? De belangrijkste manier is door een probleem voor hen op te lossen. Heeft je doelgroep een probleem dat opgelost moet worden? En wordt dat probleem opgelost met jouw app? Daar kom je achter door de behoeftes van je doelgroep te ontdekken. Speel in op deze behoeftes en leer waarom mensen jouw app zouden willen downloaden.

Hoe maak ik een app? Niet zonder je doelgroep te kennen dus! Het is helaas al vaker gebeurd dat een app is ontwikkeld, veel geld is uitgegeven en de app daarna gigantisch flopt. Het probleem? Niet geluisterd naar de doelgroep. Verricht daarom marktonderzoek en krijg meer zekerheid over het succes van jouw app. Marktonderzoek klinkt zwaar en moeilijk, maar kan heel eenvoudig. Het uitgangspunt is: vraag mensen naar hun gedrag, niet naar hun mening. Iedereen heeft een andere mening en dat draagt niet bij aan constructieve opbouw van je app concept. Wat wel helpt is kijken naar hoe mensen zich gedragen in de situatie waarvoor de app bedoeld is. Binnen die situatie ga je op zoek naar problemen: noemen mensen uit zichzelf problemen die ze tegenkomen in de bestaande situatie, waar je app straks gebruikt gaat worden? Neem gerust contact op met mij als je daar meer over wil weten.

Hoe maak ik een appStap 4: Het concept

Gefeliciteerd! Je bent al bij stap 4 in het app-ontwikkelingsproces beland! Je hebt nu een idee, je doelen zijn helder en je hebt een duidelijk beeld van je doelgroep. Nu wordt het tijd om dit te combineren met de voordelen van mobiele technologie. Je giet als het ware jouw app-idee in een techniek-bakvorm.

Hoe maak ik een app

Mobiele technologie biedt niet alleen innovatieve mogelijkheden, maar is ook vaak een voorwaarde om te zien of je app haalbaar is. Snel erachter komen of je app haalbaar is? Ga dan op zoek in de appstore naar vergelijkbare apps. Zijn de functies die zijn gemaakt een combinatie van zaken die al bestaan? Goede kans dat jouw app ook technisch haalbaar is.

"Mensen gaan houden van je app als de uitstraling ze aantrekt én als ze hem fijn vinden om te gebruiken. "

Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan het uiterlijk van je app. Hoe maak ik een app aantrekkelijk? Door een talentvolle designer in te schakelen die een doordacht design maakt dat gebruikers raakt. Mensen gaan houden van je app als de uitstraling ze aantrekt én als ze hem fijn vinden om te gebruiken. Ben je benieuwd hoe andere apps een succesvol concept hebben gemaakt? Lees het voorbeeld van Flappy Bird.

Aan het eind van deze stap heb je een duidelijke visie over hoe je app gebruikt gaat worden en hoe deze eruit komt te zien. Je moet nu je app van voor tot achter kennen!

Hoe maak ik een appHoe maak ik een app: stap 5 t/m 7

Als je stap 1 t/m 4 hebt doorlopen ben je al op de helft van het app-ontwikkelingsproces. Je bent dan klaar voor stap 5, 6 en 7 van het stappenplan. In deze stappen worden o.a. de app developer/applicatie ontwikkelaar en de lancering besproken.

Klik hier om stap 5, 6, & 7 van het stappenplan te ontdekken.

Hieronder krijg je direct toegang tot het gehele stappenplan, door je e-mailadres in te vullen.

-David van AppSpecialisten

Ingediend door Menno op

Ha David, ik ben nu bij stap 3. Ik ben aan het kijken of er markt is voor mijn app. Ik vond het nuttig om te weten dat je mensen naar hun gedrag moet vragen. Nu is mijn omgeving steeds super enthousiast maar dat komt denk ik ook omdat ik naar hun mening vraag. Bedankt, zo kan ik weer verder gaan testen.

Hoi Menno,

Fijn dat het artikel je geholpen heeft. Je vindt het volledige stappenplan in je mailbox!