Lessen die je kan leren van studenten met een app-idee

Soms krijg je een app-idee niet in je eentje, maar pak je dit aan als groep. Vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam kwamen erachter dat als ze elkaar motiveren, ze een succesvolle app kunnen maken. AppSpecialisten sprak met Tom Hoogenboom, één van deze vier studenten.

Wat doet Moet Ik Rennen?

Moet Ik Rennen? is een app voor reizigers van het openbaar vervoer die op het punt staan van vertrek en graag direct willen weten wanneer hun eerstvolgende reisoptie is. Na het invoeren van je traject zie je in een oogopslag hoeveel tijd je nog hebt om je vervoermiddel te halen en of het nodig is om te rennen. Door "JA" of "NEE" te tonen ziet de gebruiker in één oogopslag of hij/zij moet rennen om het vervoersmiddel te halen. Daarnaast kun je gebruik maken van leuke aanbiedingen op stations, als je even niet in een haastige bui bent.

Hoe zijn jullie op het idee van deze app gekomen?

'Moet Ik Rennen?' is begonnen als schoolproject, de Dienst Infrastructuur en Verkeer van de gemeente Amsterdam wilde dat wij een concept voor een app bedachten dat gebruik maakte van de data die zij beschikbaar stelden. Wij (Mariëlle Rijkenberg, Sven ten Hove, Bas Dobbelaer & Tom Hoogenboom) hebben toen direct gekozen voor het openbaar vervoer. Na dat de eerste concepten waren afgekraakt zijn we weer terug gegaan naar de tekentafel. Wij kwamen erachter dat we ons het meest irriteerden als we een trein net aan mistten die we nog wel hadden kunnen halen als we een stap harder hadden gezet. Zo is het idee voor 'Moet Ik Rennen?' ontstaan.

Het team van Moet ik rennen met Mariëlle Rijkenberg, Sven ten Hove, Bas Dobbelaer & Tom Hoogenboom

We hebben toen een prototype gebouwd en het project afgesloten met een goed cijfer, door de positieve reacties op school hebben we meegedaan aan de SpinAwards. We hebben toen een Zilveren SpinAward gewonnen in de categorie Young Talent. Omdat we ook hier weer zoveel enthousiaste en positieve reacties kregen hebben we besloten om ons spaargeld bij elkaar te verzamelen en de app te gaan realiseren.

We zijn toen benaderd door Go About, zij leveren ons de data en app-ontwikkelaarMobowski heeft de app uiteindelijk ontwikkeld.

Welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen bij het in de markt zetten van de Moet ik rennen?

Tijdens het ontwikkelproces zijn wij soms de focus kwijtgeraakt, in het begin was het allemaal heel leuk en ging het heel snel. Maar toen we af en toe wat tegenslagen hadden waren we geneigd om te weinig tijd in het project te stoppen. Daarnaast waren we ook allemaal bezig met afstuderen waar ook veel tijd in ging zitten. Uiteindelijk hebben we weer de motivatie kunnen vinden om door te zetten en zijn we super trots op het aantal downloads en de positieve reacties.

Wat maakt deze app uniek en wat zijn de reacties uit de markt hierop?

'Moet Ik Rennen?' is uniek om het feit dat het toont wat de gebruiker wilt zien, namelijk: hoeveel tijd heb ik nog. Daarnaast is 'Moet Ik Rennen?' geen app om je reis echt mee te plannen maar is het bedoeld om te gebruiken op het moment dat je het nodig hebt. 

De reacties zijn tot nu toe heel positief, er zijn nog wat bugjes ontdekt maar inmiddels staat er een update klaar met fixes. 

De functies van de Moet ik rennen-app

Welke mijlpalen heb jullie al meegemaakt met de Moet ik rennen app? 

De Zilveren SpinAward was de eerste mijlpaal. De release van de app op 7 april was natuurlijk de grootste mijlpaal en dan met name het succes en de persaandacht die we kregen. We stonden in de Metro, waren op veel grote radiozenders en werden genoemd bij DWDD.

De dag na de release stonden we op nr. 2 van de iOS top 25 en in de Google Play Store waren we trending. Inmiddels zitten we na bijna 2 weken over de 35.000 downloads.

Wat zijn de volgende stappen die jullie gaat zetten?

Op dit moment zijn we bezig de huidige versie vooral bugvrij maken, in de toekomst willen we graag de app persoonlijker maken. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld instellen of ze "uberhaupt” wel kunnen rennen omdat ze hoge hakken aan hebben of een zware tas dragen.

Verder willen we de Geen Haast Korting verder uitbreiden zo dat deze afhankelijk van locatie & tijdstip een gepersonaliseerde aanbieding kan tonen. In plaats van een snack willen we dan 's ochtends een aanbieding van een kop koffie of een croissant tonen.

Hoe maak je een appWil jij alle stappen weten die bij een app maken horen?

Wil je de stappen om een app te maken gemakkelijk in een overzicht hebben? Dat kan! 

Vul je gegevens in, dan krijg je direct toegang tot een handig overzicht van het stappenplan:

-David van AppSpecialisten