Mobiele apps en browser apps: wat zijn het? En wanneer kies je de een of de ander?

Je overweegt de bouw van een 'mobiele app' of 'web browser app' (ook wel 'web app' genoemd). Maar wat is nou precies het verschil? En wanneer kies je voor het één of het ander?

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

Mobiele apps en browser apps: wat zijn het? En wanneer kies je de een of de ander?

Mobiele apps

Een mobiele app installeren gebruikers op hun smartphone of tablet via een app-store. Daarna vinden ze een handig icoontje terug op hun mobiele apparaat. Een snelkoppeling naar jouw bedrijf dus! Dit betekent ook dat de app op hun mobiele apparaat staat en ze dus in principe geen internet nodig hebben om hem te kunnen gebruiken. In de praktijk gebruiken veel mobiele apps echter wel internet, bijvoorbeeld om nieuwe informatie, berichten of muziek weer te geven.

Omdat de mobiele app geïnstalleerd is op een apparaat kan deze ook beter samenwerken met de hardware van het apparaat. Je zou kunnen zeggen dat 'de mobiele app en de hardware dichter bij elkaar staan'. Daarom is een mobiele app sneller dan een browser app en wordt de gebruikerservaring verbeterd. Daarnaast kan een mobiele app beter gebruik maken van de hardware functies van de smartphone, zoals de camera, de speakers, het touchscreen, de GPS en de lokale opslag. De lokale opslag is verder erg belangrijk omdat een mobiele app gebruikersgegevens kan opslaan waardoor de app eenvoudig te personaliseren is.

Als laatste biedt een mobiele app de mogelijkheid om pushberichten te verzenden naar gebruikers, een handige manier om gebruikers te activeren.

Voordelen mobiele apps

- Een snelkoppeling naar jouw bedrijf op homescreen van telefoon
- In principe geen internet nodig
- Sneller, dus betere gebruikerservaring
- Handiger gebruik van camera, speakers, touchscreen en GPS
- Lokale opslag zorgt voor personalisatie
- Gebruikersactivatie via push-notificaties

Web browser apps (web apps)

De mobiele app is bij de meeste mensen wel bekend, maar wat is een web browser app eigenlijk? Web browser apps, oftewel web apps, worden beschikbaar als je naar een bepaald internetadres surft. Dat kan natuurlijk op je laptop en pc, maar ook op je tablet of smartphone. Dat is handig, dan hebben gebruikers dus één toegangspunt tot jouw bedrijf verschillende apparaten. Omdat je een web app direct in je webbrowser gebruikt hoeven gebruikers deze niet te installeren. Dat scheelt hen tijd en opslagruimte.

Jouw web app is ook vindbaar vanuit de Google zoekmachine, terwijl een mobiele app het eenvoudigst is te vinden in de Play- of App store. Als je producten wilt verkopen is de vindbaarheid in Google erg belangrijk, dus dan is een web app in de meeste gevallen de beste keuze. Daarnaast zijn er ook regels voor het toelaten van apps tot de appstore, die bijvoorbeeld restricties leggen op bepaalde apps of leeftijdsgebonden materiaal. Zo'n restrictie bestaat niet voor web apps

Als je gebuik maakt van een website die automatisch meeschaalt met de grootte van het beeldscherm, een zogenaamde 'responsive' website, dan is een mobiele web app slechts een uitbreiding van de bestaande website. Dat is ook meteen een van de belangrijkste voordelen, omdat je een uitbreiding maakt van een bestaand platform is het benodigde budget een stuk lager dan voor app development.

Voordelen web browser apps (web apps)

- Eén toegangspunt voor telefoon, tablets, laptops en computers
- Geen installatie benodigd
- Beter vindbaar in Google zoekmachine
- Schaalbare app is uitbreiding van bestaande website
- Geen goedkeuring van Apple benodigd
- Beter voor verkopen
- Lager budget benodigd

pijlen wederzijds horizontaal Het verschil tussen een website en een web app

Nu vraag je je natuurlijk af: als je al een website hebt, wat heb je dan aan een web app? Kort gezegd: een web app geeft meer mogelijkheden.

Onder een website verstaan we een pagina die je in een web-browser bezoekt, bijvoorbeeld waar je nu dit artikel leest. Een web app is ook een website, maar dan interactie. Het "app" gedeelte wil in feite zeggen dat het interactief is. Dus dat je tekst kunt invullen, knoppen kunt gebruiken om de inhoud van de pagina kunt veranderen en dat er steeds nieuwe zaken op de pagina kunnen komen te staan. Anders gezegd: een website is statisch, een web app is dynamisch.

Een formulier met velden die je invult op een website is strict genomen al een web app. Maar vaak hebben we het bij web apps over méér interactie. Zoals de mogelijkheid om in te loggen, de mogelijkheid om later terug te komen en verder te gaan waar je was gebleven en de ervaring dat je een normale app gebruikt, maar dan in een browser. Denk bijvoorbeeld aan het online lezen en beantwoorden van je e-mail, het bekijken van video's of het gebruiken van een zoek-machine zoals Google.

Een website is dus niet persé een web app, maar een web app wel een website. Net als een vogel die niet persé een kip is, maar een kip wel altijd een vogel is.

Om dynamisch te zijn gebruikt een web app meer geavanceerde technologieen, zoals Javascript. Die zorgen ervoor dat je interacties mogelijk zijn. Gewone websites gebruiken meer 'standaard' technologieen zoals HTML en CSS. Een web app kan echter ook niet zonder deze basis van HTML en CSS. Dit opgeteld is een web app dus complexer en duurder om te maken.

De toekomst van mobiele apps en web apps: Progressive Web App

Tegenwoordig versmelten mobiele apps en web apps met elkaar laten. Met de nieuwe techniek Progressive Web App (PWA) worden web apps installeerbaar. Niet alleen kunnen ze dan op het je homescreen van gebruikers staan, ze werken sneller, werken grotendeels zonder internet en je kunt notificaties naar ze sturen. Dit werkt het beste op Google's platform Android, maar ook Apple ondersteund dit steeds beter. Alle details over Progressive Web Apps lees je in het artikel Progressive Web App (PWA) onderzocht: weggegooid geld of toch niet?

ontwikkelingsmethodeKies de ideale vorm van je app: de Ontwikkelingsvergelijker

Ga nog een stap verder dan alleen verschil tussen mobiele apps en web apps. Begrijp hoe een ontwikkelaar er tegenaan kijkt en kies zelf de meest geschikte ontwikkelingsmethode. Leer bijvoorbeeld over hybride apps, Flutter en Xamarin, zodat je overzicht hebt wat er beschikbaar is. Download daarom het overzicht van ontwikkelingsmethodes hieronder: