Mobiele apps en browser apps: wanneer kies je de een of de ander?

Je overweegt de bouw van een 'mobiele app' of 'web browser app' (ook wel 'web app' genoemd). Maar wat is nou precies het verschil? En wanneer kies je voor het één of het ander?

Mobiele apps

Een mobiele app installeren gebruikers op hun smartphone of tablet via een app-store. Daarna vinden ze een handig icoontje terug op hun mobiele apparaat. Een snelkoppeling naar jouw bedrijf dus! Dit betekent ook dat de app op hun mobiele apparaat staat en ze dus in principe geen internet nodig hebben om hem te kunnen gebruiken. In de praktijk gebruiken veel mobiele apps echter wel internet, bijvoorbeeld om nieuwe informatie, berichten of muziek weer te geven. Omdat de mobiele app geïnstalleerd is op een apparaat kan deze ook beter samenwerken met de hardware van het apparaat. Je zou kunnen zeggen dat 'de mobiele app en de hardware dichter bij elkaar staan'. Daarom is een mobiele app sneller dan een browser app en wordt de gebruikerservaring verbeterd. Daarnaast kan een mobiele app beter gebruik maken van de hardware functies van de smartphone, zoals de camera, de speakers, het touchscreen, de GPS en de lokale opslag. De lokale opslag is verder erg belangrijk omdat een mobiele app gebruikersgegevens kan opslaan waardoor de app eenvoudig te personaliseren is. Als laatste biedt een mobiele app de mogelijkheid om pushberichten te verzenden naar gebruikers, een handige manier om gebruikers te activeren.

Voordelen mobiele apps

- Een snelkoppeling naar jouw bedrijf
- In principe geen internet nodig
- Sneller, dus betere gebruikerservaring
- Handiger gebruik van camera, speakers, touchscreen en GPS
- Lokale opslag zorgt voor personalisatie
- Gebruikersactivitie via pushberichten

Web browser apps (web apps)

De mobiele app is bij de meeste mensen wel bekend, maar wat is een web browser app eigenlijk? Web browser apps, oftewel web apps, worden beschikbaar als je naar een bepaald internetadres surft. Dat kan natuurlijk op je laptop en pc, maar ook op je tablet of smartphone. Dat is handig, dan hebben gebruikers dus één toegangspunt tot jouw bedrijf verschillende apparaten. Omdat je een web app direct in je webbrowser gebruikt hoeven gebruikers deze niet te installeren. Dat scheelt hen tijd en opslagruimte. Jouw web app is daarom ook vindbaar vanuit Google, een mobiele app is het eenvoudigst te vinden in de appstore. Als je producten wilt verkopen is de vindbaarheid in Google erg belangrijk, dus dan is een web app in de meeste gevallen de beste keuze. Daarnaast zijn er ook regels voor het toelaten van apps tot de appstore, die bijvoorbeeld restricties leggen op bepaalde apps of leeftijdsgebonden materiaal. Zo'n restrictie bestaat niet voor web apps. Als je gebuik maakt van een website die automatisch meeschaalt met de grootte van het beeldscherm, een zogenaamde 'responsive' website, dan is een mobiele web app slechts een uitbreiding van de bestaande website. Dat is ook meteen een van de belangrijkste voordelen, omdat je een uitbreiding maakt van een bestaand platform is het benodigde budget een stuk lager dan voor app development.

Voordelen web browser apps (web apps)

- Eén toegangspunt voor diverse systemen
- Geen installatie benodigd
- Beter vindbaar in Google
- Schaalbare app is uitbreiding van bestaande website
- Geen goedkeuring van Apple benodigd
- Beter voor verkopen
- Lager budget benodigd

De toekomst van mobiele apps en web apps

In de toekomst zullen app makers mobiele apps en web apps met elkaar laten versmelten. Zo heeft Google al bekend gemaakt dat zij web apps in haar mobiele Chrome webbrowser de mogelijkheid gaat geven om te installeren op het homescreen. Daarnaast zorgen moderne webapp technieken, zoals HTML5,  ervoor dat webapps beter aanspraak kunnen maken op de hardware van mobiele apparaten. Deze technieken zijn verre van perfect, maar laten we zien welke kant we de komende jaren opgaan.

Nu mobiele apps ontwikkelen

Nu een app laten maken door een app-ontwikkelaar kan door te klikken op de onderstaande knop, je vindt dan een overzicht van app-ontwikkelaars.

 

Hoe maak je een appWil jij alle stappen weten die bij een app maken horen?

Wil je de stappen om een app te maken gemakkelijk in een overzicht hebben? Dat kan! 

Vul je gegevens in, dan krijg je direct toegang tot een handig overzicht van het A tot App stappenplan:

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten

fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo