Als een programmeur aan de slag gaat om jou app te maken gebruikt hij hiervoor een bepaalde programmeertaal. Er bestaan diverse talen waarin hij het programmeerwerk uitvoert, elk met hun eigen voor en nadelen. Moet je gaan voor een Mobiele website, HTML5 apps, Hybride apps, PWA's of Native apps? De vijf belangrijkste methoden om een app te bouwen zetten we op een rij. Zo ontdek je zelf welke app technologie het beste bij je idee past.
Lees het artikel of bekijk de video:
Mobiele website
Mobiele websites houden websites in die optimaal functioneren op een smartphone of tablet. Terwijl je op een laptop of PC mooie grote afbeeldingen bekijkt en een uitgebreid design ziet, is een mobiele website er juist voor gemaakt om op een klein scherm toch de juiste informatie aan de gebruiker te geven. Om dit voor elkaar te krijgen, krijgt de menubalk een verkleinde weergave, zijn er geen lange lappen tekst meer in beeld en zijn de afbeeldingen klein. Hierdoor laadt de website sneller op smartphones. Mobiele websites zijn echter geen apps: je vindt er veel informatie maar de mobiele website biedt gebruikers niet de mogelijkheid om een taak uit te voeren.
Voordeel: Mobiele websites laden sneller dan gewone websites en werken beter op een klein scherm dan een normale website.
Nadeel: Mobiele websites zijn niet gemaakt om een gebruiker een taak uit te laten voeren zoals bij een app.
HTML 5 app
De techniek HTML 5 wordt veel gebruikt wordt voor het creëren van mobiele web-apps. HTML bestaat al een hele tijd en gebruiken ontwikkelaars ook om website te maken. HTML 5 is de vijfde versie van HTML die erg geschikt is om interactieve inhoud weer te geven, zonder dat hier andere losstaande technieken zoals Flash voor nodig is. Dit maakt HTML5 erg geschikt om mobiele web-apps mee te bouwen. De scheidingslijn tussen een mobiele website en mobiele web-app is overigens erg klein. Al kan de gebruiker met een HTML 5 app in tegenstelling tot een mobiele website wel handelingen uitvoeren. Dat komt omdat deze vorm van web-apps zo geprogrammeerd zijn dat ze taakgericht ingericht zijn. Daarom dat je alle web-apps wel mobiele websites mag noemen, maar niet alle mobiele websites onder mobiele web-apps kan scharen. Een mobiele web-app gedraagt zich dus als een website: je bereikt hem via de internet browser op je smartphone of tablet. Hierdoor hoef je niet te voldoen aan de richtlijnen van de Apple App Store of Google Play Store, maar kunnen gebruikers je app wel vinden via een zoekmachine. Tegelijkertijd zijn HTML 5 apps niet te installeren op je smartphone, waardoor gebruikers na een bezoek minder snel terug keren. Ook is het opslaan van gegevens (bijna) niet mogelijk met een HTML 5 app.
Voordelen: HTML5 apps hoeven niet goedgekeurd te worden voor Apple App Store of Google Play Store. Gebruikers vinden HTML5 apps eenvoudig via internet.
Nadelen: HTML 5 apps worden niet geïnstalleerd dus gebruikers vinden minder snel de weg terug naar je app. Ook kan er maar weinig informatie lokaal opgeslagen worden.
"Net als dat mensen verschillende talen spreken, ‘spreken’ native apps ook andere talen"
Native app
Letterlijk vertaald betekent Native: “in zijn natuurlijke omgeving”. Native apps kennen namelijk een programmeertaal die van origine bedoeld is voor smartphones. Net als dat mensen verschillende talen spreken, ‘spreken’ native apps ook andere talen. Zo verschilt het per geprogrammeerde app of ze de taal spreken voor Android, Apple of voor Windows Phones. Elk van deze besturingssystemen bezit zijn eigen programmeertaal die veel van elkaar verschilt. Iedere taal kan optimaal communiceren met de telefoon waarop deze staat en kan hierdoor volledig gebruik maken van alle onderdelen van een smartphone zoals de processor, de camera, de GPS-positiebepaling en andere sensoren. Daarom werkt een native app snel en vloeiend: hij kan 'praten' met de processor in de taal die zij beide goed begrijpen. Hierdoor maakt een Native app gebruik van het smartphone geheugen en is het ook beschikbaar als er geen internetconnectie is. Nadeel van Native apps programmeren is dat als je een app wil voor Android, Apple én Windows Phone, je de app ook in 3 verschillende talen moet laten programmeren. Dat kost natuurlijk tijd en daardoor geld, voor zowel de ontwikkeling als het onderhoud van de app. In tegenstelling tot een HTML5 app kan de gebruiker een Native app op zijn smartphone installeren. De gebruiker downloadt jouw app dan via de Apple App Store of Google Play Store. Deze App Stores verdienen geld aan elke verkoop die er via een app wordt gemaakt, je draagt zo'n 30% van je omzet van de app af aan de app-store.
Voordelen: App is sneller, kan optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden van de smartphone en is ook beschikbaar zonder internet.
Nadelen: App moet voor elk platform opnieuw geprogrammeerd worden: dat kost tijd en geld voor ontwikkeling en onderhoud en App Store's vragen een vergoeding voor verkoop.
"De Hybride app is net een kameleon: het past zich aan, aan zijn omgeving."
Hybride app
Een Hybride app zweeft tussen een HTML5 en Native app in. De app wordt namelijk geprogrammeerd als een mobiele web-app, dus in HTML 5. Daarna krijgt de app soort van laagje, een zogenaamde 'wrapper', dat zorgt dat een smartphone de app herkent als een programma dat geïnstalleerd kan worden in tegenstelling tot een HTML 5 app die alleen in een webbrowser te zien is. De wrapper zorgt voor een vertaalslag tussen de HTML 5 technologie en de Native taal van de smartphone. Dat is handig, want nu hoef je de app maar één keer te ontwikkelen voor elk mobiel besturingssysteem. De Hybride app is net een kameleon: het past zich aan, aan zijn omgeving. Toch kleven er ook wel nadelen aan de Hybride app. Zo geven de app stores van Android en IOS vaker de voorkeur voor native apps. En ook moet je je bedenken dat gebruikers van IOS of Android gewend zijn aan apps die speciaal voor dat systeem zijn gemaakt. Hybride apps kunnen zich goed aanpassen maar zijn natuurlijk niet expliciet voor een bepaald systeem gebouwd. Ga maar na: hoe goed je ook een tweede taal spreekt, in je moedertaal druk je je toch altijd het beste uit.
Voordelen: je bespaart tijd en geld besparen door cross-platform aanpak, en je app heeft een groot bereik,
Nadelen: Prestaties van de app nemen af doordat ze niet native zijn.
Een tijd geleden sprak ik Remco Hereijgers, zijn bedrijf ontwikkelt apps met de cross-platform ontwikkelomgeving Xamarin.
Progressive Web App
Als we het dan toch over hybride vormen hebben, kunnen we het net zo goed hebben over de PWA of Progressive Web App. Het is simpel gezegd een mobiele website die je installeert op je telefoon.
Het is echter meer dan een snelkoppeling op je scherm. Een gedeelte van de website wordt op je telefoon geïnstalleerd, zodat de site altijd snel laadt en de website beter integreert met hardware zoals de camera.
Vind de juiste app ontwikkelaar
Als je er over uit bent welke app technologie het beste bij je idee past, dan doe je er verstandig aan om met een app ontwikkelaar in zee te gaan die in de gekozen technologie thuis is. Een app bouwer ontwikkelt vaak in de loop van de tijd een eigen specialisme. Kies dan ook verstandig en vind de app-ontwikkelaar die bij je idee past.
Download de Ontwikkelingsvergelijker
Na diverse gesprekken met developers en klanten die vragen stelden over de verschillende ontwikkelmethodes, maakte ik de Ontwikkelingsvergelijker. Je ziet snel de voor- en nadelen van iedere methode om een app te maken.
Deze Ontwikkelingsvergelijker geeft een samenvatting van diverse ontwikkelmethodes voor apps. De kleur van iedere bol in deze PDF geeft aan in welke mate iedere methode dit kenmerk heeft, ten opzichte van de andere ontwikkelmethode. De gegevens uit de tabel zijn gebaseerd op interviews met diverse app-ontwikkelaars en de ervaring van AppSpecialisten.nl.
Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.
-David van AppSpecialisten