Ontwikkelaar op afstand: het voordeel van een outsourcing app| kennisbank

Is outsourcing app een wilde gok, of juist een goede kans? Moet je daar tijdens een crisis aan beginnen of vormt een app outsourcen vooral nu een risico? Wat zijn jouw voordelen als je kiest voor outsourcing app?

Woutsourcing appe spreken met Anna Iievlieva (rechts), die werkt bij Moqod. Moqod is een softwarebedrijf dat al 10 jaar ervaring heeft met het leveren van ontwikkelaars op afstand. Anna kan ons haarfijn uitleggen hoe het werkt als je kiest voor een outsourcing app uit Oost-Europa.

Hoi Anna, kun je iets vertellen over Moqod?

Jazeker! Wij maken allerlei software; van apps tot chatbots. In Nederland hebben we een kantoor, maar ook in Rusland, Oekraïne en Polen. Oftewel, wij hebben veel ervaring met het maken van een outsourcing app! 

outsourcing appWat heeft de corona crisis met outsourcing te maken?

Het idee van werken op afstand of op andere locaties dan een kantoor, heeft zeker meer vaste voet aan de grond gekregen. Voor de crisis leek het onmogelijk om 2 weken niét op kantoor te werken, maar dat moest nu wel. En wat bleek; dat ging goed! Iedereen gebruikt nu tools om mensen op afstand te ontmoeten. Van een zakelijke meeting tot je familie zijn; iedereen gebruikt nu opeens Zoom, Skype of Teams. Sommige mensen ervaren het zelfs als handiger dan elke dag naar kantoor moeten reizen.

Nu mensen veel online vergaderen, zien ze dat je zo prima een project bespreekt. Dat doen wij ook bij een outsourcing app. Een team in je eigen land lijkt alsof het meer controle geeft, maar dat is eigenlijk precies hetzelfde als een team op afstand. Dat heeft de crisis wel laten zien!

outsourcing appOké prima, maar hoe werkt een ontwikkelaar op afstand dan in de praktijk?

Wij werken met zogenaamde ‘remote teams’. Dat wil zeggen dat je een eigen op maat gemaakt team voor je outsourcing app krijgt. Dagelijks of wekelijks zijn er meetings tussen een team en een klant, zodat iedereen precies op de hoogte is van elkaars werk. Het is belangrijk om op je doelen te blijven communiceren. 

Daarvoor hoef je niet fysiek dichtbij elkaar te zijn om toch controle over je outsourcing app te hebben. Het is eigenlijk heel voordelig om een app door een ontwikkelaar op afstand te laten maken, als je het vergelijkt met en app bouwer in Nederland.

"Je haalt niet één ontwikkelaar in huis, maar een volledig draaiend team die alles voor je outsourcing app regelt."

outsourcing appWat zijn de voordelen van een outsourcing app dan?

Het grootste verschil is de prijs; een outsourcing app kan zo 40% tot 70% goedkoper zijn dan een in Nederland gemaakte app. Je hebt wel meer kosten aan bijvoorbeeld projectmanagement, maar dat wordt volledige teniet gedaan door de lage uurprijs van een Oost-Europese ontwikkelaar. Fijn als je een minder groot budget hebt!

Daarnaast halen we ook veel zorgen weg, met onze remote teams. Je haalt niet één ontwikkelaar in huis, maar een volledig draaiend team die alles voor je outsourcing app regelt. Het geeft jou als ondernemer de vrijheid om je bezig te houden met andere zaken, terwijl wij zorgen dat je app er prachtig uit komt te zien. De details regelen wij. Ook nemen wij als internationaal team ook een internationaal perspectief op de markt. Dat is handig als je een dromen verder dan Nederland reiken.

Uiteindelijk maakt het niet uit waar de ontwikkelaar is, als er maar goede communicatie is en een mooie app gemaakt wordt. Wij doen dat goedkoper en met veel online contact in vergelijking met anderen. 

outsourcing appWaarom zou je tijdens een crisis beginnen met outsourcing?

Het is duur om een vast team in huis te halen en te betalen. Onze teams zijn flexibel en daar heb je dus geen vaste kosten aan als je dat niet wil. We kunnen daarnaast snel opschalen als het nodig is. En juist díe zekerheid zoeken veel ondernemers en bedrijven tijdens een crisis.

We zijn er overigens persoonlijk van overtuigd dat na de Corona-crisis er steeds meer geoutsourced gaat worden. Mensen zijn opeens gewend geraakt aan werken en meeten op afstand! Dat kan dus heel snel gaan. Of zoals we wel eens zeggen: outsourcing zal gaan als pop-corn: als er één gaat, gaan ze allemaal!

outsourcing appEr zijn allerlei termen zoals ‘outsourcing’ en ‘nearshoring’. Wat is het verschil?

Er is inderdaad verwarring over de termen. Kort gezegd is outsourcing een ontwikkelaar op een ander continent met veel culturele verschillen. Nearshoring is wat wij doen; 2 à 3 uur vliegafstand en niet meer dan 2 uur tijdsverschil. Het voordeel is dat wij als Oost-Europeanen cultureel dichterbij Nederland staan en daardoor minder verwarring ontstaat. 

"Engels spreken is een must."

outsourcing appVoor wie is outsourcing juist níet handig?

Ondanks dat wij veel taalcursussen volgen en sommigen ook vloeiend Nederlands kunnen, is het wel belangrijk dat je goed Engels spreekt voor een outsourcing app. Voor een goede communicatie moet iedereen elkaar verstaan. Daarom is Engels spreken een must.

Ook is een outsourcing app wellicht niet het allerbeste idee als je niets kan loslaten. Als je een beetje een controlfreak bent dus ;). Het voordeel van onze teams is dat wij verantwoordelijkheid dragen over de app, dus dan is het niet handig als je ons die verantwoording niet geeft. 

outsourcing appWat raad je beginnende ondernemers met een app-idee aan?

Als je net begint, weet je vaak nog niet of je app gaat werken. Voordat je veel geld gaat investeren in een eigen team, is het dus verstandig om de eerste versie van je app laten maken door een team. Dat gaat heel snel en efficiënt via outsourcing. Daarom laten we klant snel en goedkoop een app bouwen, zodat ze met minimale investeringen kunnen zien of verdere investeringen de moeite waard zijn.

outsourcing app20 tips die je moet weten als je een ontwikkelaar kiest

Een outsourcing idee is dus een goed idee als jij een goedkope app wil en prima op afstand kan communiceren. bevalt je dat niet, neem een kijkje in onze zoekmachine om te zien welke app makers er zijn.

Weet jij nog niet waar je aan moet denken als je een app laten maken door een ontwikkelaar? Download hieronder dan de ‘20 tips voor zakendoen met ontwikkelaars’. 
 

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Ik wens je een succesvolle app toe.

Met vriendelijke groet,

-David

markten
geschreven door
David van der Loo en Katja Nagelkerke

Plaats mijn reactie