Bepaal nu of je app technisch haalbaar is met het MoSCoW stappenplan

Bepaal nu of je app technisch haalbaar is met het MoSCoW stappenplan| kennisbank

Als je een app wilt maken, dan wil je natuurlijk wel weten of je idee wel haalbaar is. Misschien weet je niet zoveel af van de techniek achter apps. Dat hoeft ook niet! Met het MoSCoW stappenplan kom je er in 6 stappen achter of jouw idee wel technisch haalbaar is.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

technisch haalbaarDe MoSCoW methode

De MoSCoW methode is door Dai Clegg ontworpen om prioriteiten te stellen in grote (technologische) projecten. Door deze methode te gebruiken ontstaat er overzicht in projecten en wordt duidelijk op welke taken nadruk moet worden gelegd. MoSCoW staat voor:

• Must Haves: Dit zijn eisen waar het eindresultaat aan MOET voldoen.
  • Should Haves: Dit zijn eisen die gewenst zijn maar niet persé nodig.
  • Could Haves: Dit zijn eisen die alleen aan bod komen als er tijd of geld over is.
  • Won’t Haves: Dit zijn eisen die niet gebruikt moeten worden in het eindresultaat.

Ik heb deze methode gebruikt voor het stappenplan, waarmee jij test hoe technisch haalbaar jouw app-idee is. Bij dit stappenplan wordt voor het gemak de W van Won’t Haves overgeslagen.

We gebruiken de MoSCoW methode in deze 6 stappen om de technische haalbaarheid van je app te bepalen:

"De Must Have-lijst zijn de kernfuncties van je app."

technisch haalbaarStap 1: Must Have, Should have, Could have

Met jouw app heb je een duidelijk doel: je wilt een bepaald probleem oplossen of mensen helpen. Gebruikers voeren bepaalde taken uit met jouw idee. Welke functies zijn er nodig in jouw app om die taken te voltooien? Maak een Must Have-lijst van functies die jouw app SOWIESO moet hebben om te zorgen dat het probleem is opgelost of de taak is uitgevoerd. Dit zijn de functies die je app gegarandeerd moet hebben. Bij een wegwijzer-app is een GPS-functie bijvoorbeeld een must.

Daarna ga je de Should Have-lijst maken. Hiervoor denk je na over handige functies die de kerntaken ondersteunen. Het is niet persé nodig om deze functie toe te voegen maar kan wel van meerwaarde zijn. Bij de wegwijzer-app is het bijvoorbeeld handig dat de gebruiker ziet waar zijn vrienden op de kaart zijn. Zo kunnen deze elkaar vinden en zo ook de weg vinden. Facebook is de ideale manier om snel je vienden te importeren, dus dat is onderdeel van de functie. Maar is deze functie persé nodig om de weg te vinden? Nee. Kan het wel bijdragen aan de weg bewandelen? Ja. Durf keuzes te maken en zet zoveel mogelijk op het Should Have-lijstje in plaats van op de Must Have-lijst.

Dan is er ook nog een Could Have-lijst. Dit zijn de functies die je leuk vindt voor de app, maar eigenlijk alleen een extraatje zijn. Zo kan er bij de wegwijzer-app een chatfunctie worden toegevoegd, zodat gebruikers met elkaar kunnen chatten. Dat is een gezellig en leuk idee. Het heeft in dit voorbeeld weinig toegevoegde waarde aan de originele taak: de weg vinden.

Nu heb je 3 lijstjes voor je liggen. De Must Have-lijst zijn de kernfuncties van je app. Je wil erachter komen of deze functies technisch haalbaar zijn. De Should Have-lijst heeft functies die later toegevoegd kunnen worden maar zijn niet essentieel. Van de Must Have's en Should Haves wil je weten of ze kunnen, omdat het waarschijnlijk is dat ze ontwikkelt gaan worden. Of je de Could Have functies gaat bouwen, hangt sterk af van hoe je app zich ontwikkelt. Als je app eenmaal is gemaakt en wordt gebruikt, krijg je vaak de vraag om andere functies te bouwen dan wat je vooraf bedenkt. Daarom bewaar je de Could Haves voor de toekomst. Zij geven je dan inspiratie, maar het is dus nog onzeker of ze ooit gebouwd gaan worden. Je hoeft dus ook niet te checken of ze haalbaar zijn.

technisch haalbaarVoorbeeld: De Wegwijzer App - stap 1

Must Have: GPS Functie -> Mensen kunnen op de kaart zien waar ze zijn en heen moeten.
Should Have: Vrienden zoek-functie (via Facebook)-> Mensen kunnen op de kaart zien waar hun vrienden zijn.
Could Have: Chat functie -> Mensen kunnen praten met andere gebruikers van de app.

technisch haalbaarStap 2: Bestaande functies

Een goede manier om te kijken of je Must Have functies technisch haalbaar zijn, is om te checken of de techniek al bestaat. Zijn er andere apps die dezelfde functies hebben? Kijk bijvoorbeeld naar de apps die je al op je telefoon hebt staan, of download vergelijkbare apps. Zet een vinkje achter de functies waarvan je weet dat ze al eerder ontwikkelt zijn.

Heb je nu achter iedere functies een vinkje staan? Gefeliciteerd, je app-idee is voor een groot gedeelte al technisch haalbaar!

technisch haalbaarVoorbeeld: De Wegwijzer App - stap 2

GPS-functie: GPS en navigeren wordt al veel gebruikt in apps, dus deze functie is mogelijk. ✓
Facebook koppeling: Vrienden van Facebook laten zien in de app. Het is een relatief makkelijke koppeling die veel toegepast wordt, dus deze functie is mogelijk. ✓

technisch haalbaarStap 3: Systeem koppelingen

Elk app-idee is anders. Elk heeft een andere doelgroep, doel of functie. Geheel afhankelijk van je idee moet je app ook samenwerken met andere systemen. Maak je bijvoorbeeld een bedrijfsapp, dan moet die app werken met het systeem waar de werknemers mee werken. Maak je een app voor zeilers, dan zal je moeten weten hoe de windrichting staat. Je moet dan samenwerken met een systeem die windrichtingen meet. Zo hebben de meeste ideeën ‘hulp’ nodig van een andere systeem.

Deze samenwerking hoeft in principe geen probleem te zijn, maar je moet wel inzicht hebben in de hoeveelheid systemen die je nodig hebt. Schrijf per functie of je een extern systeem nodig hebt en hoeveel.

Over het algemeen ben jij niet de eigenaar van het externe systeem. Meestal ligt het eigendom van het systeem in handen van iemand anders. Jouw app moet gaan ‘praten’ met deze systemen. Probeer na te gaan met wie je moet samenwerken om gebruik te mogen maken van het systeem.

Zijn deze partijen en systemen bereikbaar? Dan weet je of de koppeling van jouw app met het systeem technisch haalbaar is. Let op dat dit nog niet betekent dat een party wil samenwerken met jou. Veel grote partijen werken via standaardcontracten, zodat je bijvoorbeeld makkelijk je app koppelt aan Google Maps of Facebook. Kleinere parijen vragen soms meer overtuigingskracht. Wil je meer weten over hoe apps samenwerken met een ander systeem? Lees dan dit artikel over een app programmeur die vertelt hoe dat werkt.

technisch haalbaarVoorbeeld: De Wegwijzer App - stap 3

GPS functie: Samenwerken met Google om maps te integreren in de app. ✓
Facebook koppeling: Samenwerken Facebook om vrienden toe te voegen ✓

technisch haalbaar

technisch haalbaarStap 4: Selecteer je doelgroep

Je hebt nu je functies en je weet of je moet andere systemen moet gaan samenwerken. Nu is het belangrijk om je doelgroep te beschrijven. Het lijkt onbelangrijk maar je gaat zo zien waarom dit essentieel is voor de technische haalbaarheid van je app. Heb je meerdere doelgroepen? Wie spreek je aan? Is hun leeftijd, geslacht en woonsituatie belangrijk of zijn hun hobby’s interessant?

De mensen die het eerste jouw app gebruiken zijn meestal de early adopters. Dit zijn mensen die graag iets nieuws proberen en jouw app willen downloaden, zeker als de app handig is. Wie is jouw early adopter groep? Maak een duidelijke schets van je doelgroep.

technisch haalbaarVoorbeeld: De Wegwijzer App - stap 4

Doelgroep 1: Mannen en vrouwen tussen de 18-40 jaar die vaak afspraken hebben in onbekende steden. Ze zijn avontuurlijk, ondernemend en reizen liever samen dan alleen.
Doelgroep 2: Groepen jongeren tussen de 12-18 jaar die met de fiets naar een gezamenlijke locatie moeten voor school of andere activiteiten.
Doelgroep 3: Mannen en vrouwen tussen de 18-60 jaar die niet goed zijn in het oriënteren van de weg. Ze raken vaak de weg kwijt en hebben behoefte aan een oplossing.

technisch haalbaarStap 5: Zet je app-idee in de Haalbaarheidsgrafiek

Hieronder zie je de Haalbaarheidsgrafiek. Op de verticale lijn zie je het aantal functies van de Must Have-lijst en op de horizontale lijn zie je de doelgroepen die de app moeten gebruiken. De gebogen lijn geeft de grens aan of een app-idee technisch haalbaar is of niet: alles onder de lijn is technisch haalbaar. Als een app teveel functies én een te brede doelgroep heeft, dan wordt hij onhaalbaar. Daarom worden app-ideeën boven de lijn worden geen succes.

technisch haalbaar

technisch haalbaarVoorbeeld: De Wegwijzer App - stap 5

De Wegwijzer app heeft veel verschillende doelgroepen maar weinig functies. De wegwijzer komt dus rechtsonder in de Haalbaarheidsgrafiek te staan. Deze app is een uitzondering, het is over het algemeen niet verstandig om meer dan 1 doelgroep te benaderen. Je kan beter één doelgroep goed helpen in plaats van drie groepen maar een beetje. Lees voor meer informatie de onderstaande casus: Elektronisch Patiënten Dossier app.

Combineer nu jouw must-haves met je doelgroep en positioneer jouw app-idee in de grafiek. Staat je idee onder de gebogen lijn? Dan is jouw idee technisch haalbaar! Is jouw idee boven de lijn te vinden? Geen probleem, lees dan verder bij stap 6.

technisch haalbaarCasus: Elektronisch Patiënten Dossier App
Een goed voorbeeld van technische haalbaarheid is de Elektronisch Patiënten Dossier App (EPD-app). Als iemand bij de eerste hulp in het ziekenhuis terecht komt, wordt deze app gebruikt om snel diens medische verleden te zien. Zoals de naam al zegt, wordt hiermee je medische historie bijgehouden. Hiermee ziet niet alleen de arts van het ziekenhuis het dossier maar ook de patiënt, huisarts of apotheker. Een handig idee, zou je kunnen zeggen. Helaas bleek de uitvoering geen succes. Er zaten enorm veel functies in de app om hem te laten functioneren. Daarnaast gebruikten de huisarts, apotheker en dokter allemaal andere medische termen. Dit werd gebruikt voor een brede doelgroep. Oftewel, de EPD-app had veel functies én veel verschillende doelgroepen. Dit plaatst de app rechtsboven in de Haarbaarheidsgrafiek en zoals je waarschijnlijk hebt gehoord in het nieuws faalde deze app.

technisch haalbaarStap 6: Zo kom je onder de lijn

Als het goed is heb je nu een lijstje met jouw kernfuncties waarbij staat welke functie technisch haalbaar is en welke niet. Het is goed om van tevoren te bekijken of jouw idee wel uitvoerbaar is. Zo kan je al inschatten waar er beren op de weg zijn. Toch moet je je niet laten ontmoedigen als niet elke functie direct haalbaar is.

Ook heb je je idee in de Haalbaarheidsgrafiek gezet. Veel app-ideeën vallen in eerste instantie in het verkeerde gedeelte van de grafiek, boven de gebogen lijn. Dit is geen probleem maar een goed moment om je idee aan te scherpen. Te veel doelgroepen en functies bij elkaar, werkt helaas niet. Dat is te zien in het voorbeeld van de Elektronische Patiënten app. Maar ook dit idee heeft het roer kunnen omgooien:

technisch haalbaarCasus:  Elektronisch Patiënten Dossier App
Die EPD-app had teveel verschillende functies en gebruikers. Nadat dit duidelijk werd, is er eenzelfde soort app gemaakt voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen. Hiermee kunnen zwangere vrouwen en verloskundigen gemakkelijk zwangerschapsgegevens inzien. Deze app heeft nog steeds veel functies. Maar omdat er één duidelijke doelgroep is, is het veel eenvoudiger om de app te maken. Dit zorgt ervoor dat de app linksboven terecht komt in de grafiek. Deze vorm van de EPD-app is wel een succes!

Mijn tip: ‘Verzand niet in de techniek van de app, maar begin bij het nut!’. Door je focus te leggen op het nut voor de doelgroep bepaal je beter welke functies belangrijk zijn. Zorg dus voor één duidelijke doelgroep en bekijk welke functies zij écht nodig hebben. Als jouw app een duidelijk nut heeft voor de gebruiker en een echt probleem oplost, dan is je kans op een succesvolle app al hoog. De techniek van de app heb je nu getest, dus hoef je je geen zorgen te maken. Over de markthaalbaarheid van je app wél. Leg daarom de focus op je doelgroep. Dat gecombineer je met jouw passie en dat brengt jouw idee al heel ver!

"Welke ontwikkelingsmethode heeft jouw idee nodig?"

technisch haalbaarOntwikkelingsvergelijker

Als je de technische haalbaarheid van je app test, ben je waarschijnlijk ook geinteresserd in de ontwikkelingsmethode die jouw app nodig heeft. Zo kan je de techniek van je app beter begrijpen.

Hiervoor heb ik een handige ‘Ontwikkelaarsvergelijker’ gemaakt. Hiermee kan je checken welke soort ontwikkeling technisch het beste werkt voor jouw idee. Vul hieronder je emailadres in en krijg hem direct in je mailbox!

ontwikkelingsmethode

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement

Op het succes van jouw app-droom!