Tizen of Android: 3 redenen waarom Samsung Google (niet) gaat verslaan

Tizen is het nieuwe besturingssysteem voor smartphones dat ontwikkeld wordt door Samsung. Tizen moet Samsung een betere positie geven op de markt en Android gaan verslaan. Moet jij al aan de slag met een Tizen app? We zetten voor je op een rij: 3 redenen waarom Tizen Android gaat verslaan... en 3 redenen waarom niet.

1. Samsung aan de macht

Samsung lijkt de hofleverancier van de wereld als het aankomt op electronica. Van smartphone, laptop en fototoestellen tot wasmachines, ledlampen en stofzuigers: Samsung levert het. Als zij dus Tizen gaat uitbrengen, dan kan zij dat meteen op alle andere apparaten uitbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een lamp met Tizen, die je met een Tizen app op je smartphone kunt dimmen. Zo bereikt Samsung veel mensen die op die manier snel bekend raken met Tizen. Daarnaast werkt niet alleen Samsung aan Tizen: het is opgericht door een consortium waarin ook partijen zoals Intel en Vodafone meedoen... over bereik gesproken.

2. Tizen lijkt op Android

Een doorsnee gebruiker zal snel bekend raken met Tizen, omdat het veel lijkt op Android. Bekijk de onderstaande recent uitgelekte video van Tizen 2.2. Zou jij meer dan 2 minuten nodig hebben om dit systeem te leren kennen?

3. HTML 5 apps werken niet alleen met Tizen

De techniek genaamd HTML 5 maakt het mogelijk om door een app-ontwikkelaar op een eenvoudige manier apps te laten maken: sneller en goedkoper dan op Android. Na de app development op HTML 5 is zo'n app niet alleen beschikbaar voor Tizen, nee, hij wordt ook direct beschikbaar voor andere mobiele besturingssystemen die in ontwikkeling zijn,  zoals Firefox OS, webOS en Ubuntu Touch. Daarnaast kunnen zo'n beetje alle webbrowsers omgaan met HTML 5. Weer een puntje voor Samsung als het aankomt op het bereiken van mobiele gebruikers.

Maar waarom is Android nu dan nog zo groot?

1. Er bestaan veel meer Android apps dan Tizen apps

Android heeft een ongelofelijk grote voorsprong op Tizen: er zijn al ruim 1 miljoen Android apps ontwikkeld en dat haalt een nieuw besturingssysteem niet zo snel in. Samsung begint op dit vlak dus met een enorme achterstand.

2. De macht van Google

Samsung mag dan heel groot zijn als het aankomt op electronica, Google is nog veel groter als het aankomt op digitale diensten. Hoeveel mensen ken je die geen Google zoekmachine gebruiken? Of die geen Gmail hebben? Die nog nooit van Google Maps gehoord hebben? Trek daar nu de 65+-ers en kinderen onder de 10 van af en je begrijpt hoe Google zo'n groot bereik heeft.

3. Android is volwassen

Een belangrijk kenmerk van Android is dat je er zoveel mee kunt. Daarmee worden niet alleen de uitgebreide mogelijkheden op je smartphone bedoeld, maar ook Android op Tablets, TV's en camera's. Dit is een indicatie dat Android een volledig doorontwikkeld systeem is en dat Samsung op technisch vlak ook nog het een en ander in te halen heeft.

Allemaal leuk en aardig, maar wie gaat er nou echt winnen?

Mening van een app expert over Tizen vs Android

David van der Loo (app expert bij AppSpecialisten): "Samsung verliest nu nog de strijd met name op het aantal (kwalitatieve) apps dat er beschikbaar is voor haar besturingssysteem Tizen. Dat is een belangrijk nadeel van Tizen en is volgens mij ook de hoofdreden dat Windows 8 en Windows Phone 8 nog niet doorbreken. De nieuwe HTML5 technologie kan veel gaan betekenen voor het maken van apps. Een app die sneller én goedkoper én op meerdere platformen ontwikkeld kan worden... wie wil op die manier nou geen app ontwikkelen? Kosten voor apps ontwikkeling zijn nu nog hoog, Samsung heeft goed begrepen dat HTML5 apps die kosten omlaag kunnen brengen. Haar besturingssysteem Tizen is daar volledig op ingericht."

"Maar er zit een addertje onder het gras: de HTML5 techniek is nog niet volwassen. Dat betekend dat je minder mogelijkheden hebt dan met 'normale' Android apps en bestaande HTML5 apps werken vaak traag en geven geen goede gebruikerservaring. Daarnaast zijn de mogelijkheden van HTML5 apps beperkt: bijvoorbeeld, dat je niet alle sensoren van een smartphone kunt aanspreken."

"De huidige staat is dat Samsung een aantal goedkope smartphones heeft uitgebracht en nog vrij afwachtend is met de introductie van Tizen. Haar succes hangt namelijk voor een belangrijk deel van van de volwassenheid van HTML5 en dat laat nog even op zich wachten. Daarnaast timmert Google Android steeds verder dicht, bijvoorbeeld door de doorontwikkeling van het Android platform steeds meer intern te doen in plaats van open-source. Als dit genoeg mensen tegen de borst gaat stoten, dan kan Google daarmee een tegenbeweging zoals het Tizen besturingssysteem op zichzelf afroepen."

In het kort zou je kunnen zeggen dat de stand van de techniek en de houding van Google het succes van Tizen gaan bepalen. Tot die tijd hoef je je niet druk te maken over Tizen, Android heeft op dit moment ruim 70% marktaandeel in de Nederlandse smartphone markt."