Website VS App: wie wint het gevecht?

Maak je een app of ga je voor een website? Beide hebben voor- en nadelen, maar wie zou er winnen in een gevecht van Website VS App?

Ik laat je zien wie er wint!

Lees het artikel of bekijk de video van Website VS App:

Website VS AppIn the left corner, Website!

Dit zijn de belangrijkste voordelen van jouw concept in een website vorm gieten:

- Websites lenen zich goed om veel informatie te verspreiden en hier worden ze dan ook vaak voor gebruikt. Zo worden websites vooral gebruikt om aanbod-gestuurde informatie rondom een onderwerp zoals een bedrijf, persoon of project verspreiden. Het grote aanbod websites die geïndexeerd worden door zoekmachines geven de gebruiker de mogelijkheid om zelf relevante informatie op te zoeken. Kortom, een website is goed in promotie maken.

- Een website wordt gekenmerkt door zijn toegankelijkheid. Een website kan overal ter wereld snel bereikt worden en werkt eenvoudig. Veel gebruikers starten in Google en zijn 2 kliks later op je website. Daarentegen is de retentie van websites laag: met een klik op het kruisje is een gebuiker weer weg van je website.

- Websites worden vaker bekeken op een groot scherm, zoals een laptop, PC of Mac. Het verkopen van dure producten of diensten gaat beter op een groot scherm. Dat heeft te maken met het relatief uitgebreide beslissingsproces bij grote aankopen, zoals een televisie. Bij zo'n koopbeslissing wil een consument bijvoorbeeld graag de producten vergelijken en veel details weten. Dat gaat beter op een groot scherm.

- Een website sluit goed aan op een kantooromgeving: het meeste werk wordt gedaan op een PC, Mac of laptop. Het gebruiken van een website om informatie op te zoeken is dan eenvoudig. Ook kan informatie van de website meteen gebruikt worden op kantoor.

"Een app maakt beter gebruik van de smartphonemogelijkheden"

Website VS AppIn the right corner: App!

Laat je een app maken, dan krijg je deze voordelen:

- Een app staat op een smartphone of tablet geïnstalleerd, en deze staat dicht bij de gebruiker. Apps zijn verbonden met smartphones die in de broekzak van de gebruiker zit of de tablet die in de woonkamer ligt. Hierdoor is een app ook eenvoudiger te gebruiken op locatie. Door de gebruiker centraal te stellen, kan een app door beschikbare gebruikersgegevens zorgen voor een vraag-gestuurde informatievoorziening.

- Bij het eerste gebruik van een app duurt het langer voordat je de informatie vindt, dan bij een website. Je moet namelijk naar de appstore gaan, zoeken op de app, de juiste app kiezen, wachten op de download, de app installeren en hem openen. Maar ook het verwijderen van een app kost meer tijd dan het verlaten van een website. Het openen van de app nadat hij geïnstalleerd is kan echter met een enkele klik. Het eerste gebruik is dus lastig, maar het gebruik bij ieder opvolgende keer is juist eenvoudiger. Deze zogenaamde ‘entry’- en ‘exit’-drempels zorgen ervoor dat een app meer geschikt is voor taken die vaker worden uitgevoerd.

- Hierboven staat beschreven dat websites beter werken voor dure aankopen. Maar maak je een app? Dan verkoop je steeds eenvoudiger laagdrempelige producten, zoals kleren. Die hebben weinig kenmerken die vergeleken hoeven te worden. Daarnaast kopen mensen steeds gemakkelijker in apps. Het kan juist als handiger ervaren worden als ze een aankoop gemakkelijk vanaf hun bank kunnen doen met hun telefoon. Er is een stijgende lijn in dit soort aankopen via apps.

- Een app maakt beter gebruik van de smartphonemogelijkheden. Denk hierbij aan het grote touchscreen, de camera, de gps-sensor, de oriëntatie-sensor en de rekenkracht. Ook websites kunnen hier gebruik van maken, maar de mogelijkheden hiervoor zijn beperkt. Hierdoor is een app onlosmakelijk verbonden aan een smartphone of tablet. Een andere belangrijke mogelijkheid van apps is om ze te gebruiken wanneer er geen internetverbinding is.

Website VS AppWebsite VS App: het gevecht!

De bovenstaande beschrijving van de tegenstanders laat zien hoe je ze kunt inzetten. Maar wie wordt de winnaar van het gevecht Website VS App? Welk van deze twee zet jij in om je concept te verwezenlijken?

De één is niet persé beter dan de ander. Dat betekent niet dat je een bepaald doel alléén maar kan bereiken met een app of een website. Maar het is wel slim om de juiste techniek in te zetten voor het juiste doel.

Kort samengevat kan er gesteld worden dat een app vraag-gericht is en een website aanbod-gestuurd. Waar een website informatie snel en vrijblijvend aanbiedt, is een app vooral een ondersteuning voor de gebruiker. Dus: je zet een app in wanneer je een gebruiker wil ondersteunen bij een specifieke taak en een website wanneer je uitgebreider informatie wilt verspreiden.

Voorbeelden van situaties waarin je beter een website kan gebruiken zijn: bedrijfsinformatie bekend maken, evenementen promoten of dure producten verkopen. Een app is daarentegen meer geschikt voor het op locatie tracken van een bestelling, het vervangen van een formulier of het opvragen van informatie over je directe omgeving.

Misschien wordt het gevecht voor jou een gelijkspel. Dan is het niet Website VS App, maar Website én App. Zet dan wel ieder kanaal in, op een manier dat je de voordelen van beide benut. Maak geen "app voor de heb" (alle aanbod-gestuurde informatie van een website in een app gepropt). En ook een "appsite" zorgt voor ontevreden gezichten bij gebruikers (je maakt een taak die eenvoudig is in een app tot een moeilijke taak in een website).

Nog niet zeker over de keuze Website VS App? Dan helpt AppSpecialisten je graag verder. Je kan hierover namelijk een half uur advies krijgen. Kostenloos. Lees hier meer over 30MIN. En nee, niet iedereen raden we een app aan, soms is het gewoon slimmer om een website te maken :).

Website VS AppSpreek de taal van een ontwikkelaar

Als jouw app laat maken door een ontwikkelaar, wil je grip op welke ontwikkelingstechniek hij toepast.

Om zeker te weten dat je technisch kunt meepraten met een ontwikkelaar heeft AppSpecialisten de Ontwikkelingsvergelijker gemaakt. Een handige PDF waarmee jij kan meepraten over hoe jouw app gemaakt wordt.

Wil jij de Ontwikkelingsvergelijker hebben? Dat kan! Vul het formulier hieronder in, dan krijg je het direct in je mailbox. Dan heb je zekerheid over de te gebruiken ontwikkelmethode.

-David van AppSpecialisten

Ingediend door Freek op

de spijker op zijn kop! en als het gaat om combineren van app en website is het  juist belangrijk je te realiseren welke context een functionaliteit relevant maakt op een website of app. rustig oriënteren? meerdere opties bekijken? of bij een app als je "on the move" bent, doelgericht een vraag beantwoord wilt zien, of toegespitste informatie ontvangen wilt, die je gelijk helpt "on the spot"de juiste beslissing te nemen

Ingediend door Jos Broekkamp op

Wens graag de pdf te ontvangen