Zelf apps maken: tips van app-ondernemer Jack Hamelink

Je gaat zelf apps maken, maar hoe pak je dat aan? AppSpecialisten spreekt met Jack Hamelink, een ondernemer die de kans zag om een eigen app te maken. Met deze TAPP Your Music biedt hij een moderne versie van een jukebox aan. AppSpecialisten geeft je een exclusief inzicht in hoe een app-ondernemer een app maakt.

app makenJack, je bent een app-ondernemer. Hoe ben je daar ingerold?

“Kennisoverdracht heb ik altijd interessant gevonden. Tijdens een van mijn eerste banen onderzocht ik zelf hoe computers werkten en ik trainde zelfs mijn collega's. ICT heeft mij steeds gebonden tot aan een baan als internationale accountmanager. Uiteindelijk zocht ik het dichter bij huis en ben ik mijn eigen app-startup begonnen in Tilburg.”

app maken

Hoe ben je bij het app-idee gekomen voor TAPP Your Music?

“Dit idee zat al langer in mijn hoofd. Het begon allemaal tijdens een gezellig feestjes bij mij achterom. De barbecue brandde, de sfeer zat er lekker in en ik gebruikte een iPod om muziek af te spelen. Op een gegeven moment vroegen er steeds meer mensen om verzoeknummertjes. Toen dacht ik terug aan hoe dit vroeger ging: mensen gooiden muntjes in een jukebox en bepaalde zelf welke muziek er werd gedraaid. Zo'n klassieke jukebox in combinatie met smartphones leek me de ideale oplossing. De opzet van de app is dat je met de app muziek aanvraagt in een kroeg en digitale muntjes gebruikt om muziek aan te vragen. Zo levert het iets op voor de kroegbaas, iets voor de muziekmaatschappij en iets voor ons bedrijf. Tijdens een lokale netwerk bijeenkomst werd ik gewezen op het bestaan van AppSpecialisten. Toen is het zaadje gaan kiemen.”

app maken

Waar sta je met TAPP Your Music over 3 jaar?

“Ik realiseer me dat deze app zich moet blijven ontwikkelen, dus ik weet niet of de huidige versie dan nog bestaat. Over 3 jaar zijn we in ieder geval internationaal. Ik wil de TAPP Your Music app ook op wintersport gebruiken in de apres skihut. Dan zal ik de Oostenrijkers eens leren wat goede muziek is! ;) Meegroeien met je doelgroep is belangrijk, ik denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van spelelementen.”

app maken

Wanneer kwam je op het idee om een app-prototype te maken?

“Je moet iets kunnen laten zien. Eerst had ik een verhaal, maar het moet vorm gaan krijgen. Het begint met de schermen. Dan laat je al iets zien aan geinteresseerden, bijvoorbeeld om financiering te krijgen maar ook om de app aan gebruikers te laten zien. Dan komen er dingen aan het licht die veranderd moeten worden. Dan weet je meteen of de investering in app-ontwikkeling de moeite waard is.”

app maken

Welke advies zou je geven aan mensen die hun eigen app idee willen uitvoeren?

“Hou het simpel. Niet te veel toeters en bellen. Dan hou je het overzichtelijk. Dat zorgt voor de gebruiker voor een duidelijke, heldere app die ze daardoor snel onder de knie kunnen krijgen. De kerstboom kun je altijd later nog optuigen. Het app-prototype heeft geholpen om dit in te zien. En heb vooral plezier in dit traject want daar krijg je energie van!”

Zelf apps maken met prototypes

Jack is trots op zijn TAPP Your Music app en laat je graag zien hoe zijn prototype eruit ziet. Het daadwerkelijk prototype is interactief, hieronder vind je alvast 3 screenshots:

Mening van een expert over een zelf apps maken met prototypes

David van der Loo - app expert bij AppSpecialisten: Ga je zelf apps maken? Ken dan je doelgroep! Zij bepalen uitelijk het succes van jouw app, en wel op 2 manieren:1) zíj gaan de app gebruiken en bepalen dus of er markt voor je app is, en 2) zijn de app-functies handig in gebruik en zijn gebruikers daarom tevreden over de app.

Veel bedrijven denken dat ze 'wel weten dat een succes gaat worden', maar eenmaal in de handen van de gebruiker valt het tegen. Door vooraf de app met een prototype te testen met je doelgroep, kun je deze teleurstelling voorkomen. Bovendien overtuig je met een prototype snel belangrijke mensen zoals investeerders en management team.

Wil je net als Jack een prototype laten bouwen van jouw app om jouw app-idee te testen in de markt en anderen te overtuigen? Neem dan gerust contact met me op.