Zo haal je een vette subsidie binnen voor je app| kennisbank

Al meerdere ondernemers die ik heb begeleid, kregen zo ineens duizenden euro’s op hun bankrekening gestort om hun app mee te financieren. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Door een vette subsidie binnen te halen voor hun app!

Een subsidie is een goede manier om financiering te krijgen in een vroege fase van jouw app. Bedenk wel, bij een subsidieaanvraag ga je de concurrentie aan met honderden andere aanvragers. Daarom vind je in dit artikel hoe je een subsidie aanvraagt én binnenhaalt.

Krijg een overzicht van subsidies

Er zijn allerlei soorten subsidies te vinden in ons land. Zo kan je een kiezen voor een bepaalde sector, zoals cultureel, zorg of ICT. Daarnaast zijn er ook nog verschillende subsidies op beleidsniveau van de Rijksoverheid (RVO), provincies of gemeentes. Zij willen graag het Nederlandse bedrijfsleven bevorderen met subsidies. Ook heb je stichtingen die geld beschikbaar stellen voor apps die problemen oplossen in specifieke markten, zoals voor gezondheid en zorg. 

Een overzicht van subsidies vind je op 2 manieren: 1) de moeilijke manier of 2) de makkelijke manier.

1) De moeilijke manier is om te gaan Googlen en de websites af te struinen van subsidie-organisaties, ontwikkelmaatschappijen, stichtingen. Het is veel werk en je weet dan nog niet of je zo'n subsidie eigenlijk wel kúnt krijgen.

2) De makkelijke manier is door contact op te nemen met een bedrijf dat helpt bij subsidieaanvragen. Zo vreemd is het niet om daar gewoon contact mee op te nemen. Ze kunnen je snel helpen aan een lijst van subsidies die voor jou relevant zijn.

Welke manier je ook kiest, bij het aanvragen van een subsidie hou je altijd rekening met deze 5 zaken:

1. Kán het wel? Match met je doel

Start met het bekijken of je idee wel echt past bij het doel van de subsidie. Subsidies stellen als voorwaarde dat jouw app matcht met het doel dat ze nastreven. Kijk daarom of wat de subsidie als doel heeft, matcht met wat jij wil bereiken met jouw app. De voorwaarden vind je meestal op de website van de subsidieverstrekker. Ga je bijvoorbeeld voor een subsidie in de zorgsector die als doel heeft ouderen minder eenzaam maken, maar wil jij vooral jongeren met elkaar in contact brengen, dan is er geen match. Maar ben je bereid jouw idee aan te passen naar deze doelgroep, dan maak je wél kans op deze subsidie. Zoek de doelen van de subsidie op en ga voor elk doel na hóe jouw app hieraan bijdraagt.

vette subsidie2. Dien op tijd in! Want anders moet je wachten...

Een logische vervolgstap is om te kijken wanneer de subsidies die hebt gevonden opengaan en sluiten. Heb je genoeg tijd om een sterke aanvraag te schrijven voor de openingstijd? Maak ook een planning voor wanneer je de aanvraag gaat schrijven. Vaak zijn de interessante subsidies één keer per jaar, dus dat wil je niet missen! Dan moet je namelijke weer een jaar wachten. En hou je daarnaast rekening met nieuwe subsidies die opeens open gezet worden?

vette subsidie3. Doe je administratie en gebruik de voorwaarden

Je verhoogt je kans op een subsidie als je een slimme aanvraag schrijft. Een onderdeel daarvan is het inspelen op de voorwaarden die ze stellen aan de aanvragers. Per aanvraag verschillen de voorwaarden natuurlijk maar ze vereisen allemaal de juiste manier van schrijven. Daarom is het slim om termen van het aanvraagdocument over te nemen. Zorg dus dat hun voorwaarden in je aanvraag terug komen.

Je kan eventueel je app-idee aanpassen zodat het aan de voorwaarden voldoet. Dit moet je alleen doen als je zo ook echt je idee wilt gaan uitvoeren. Je wordt achteraf namelijk gecontroleerd over hoe de subsidie besteed is. Daarnaast zal je minder lekker slapen als je hebt gelogen over wat je met de subsidie gaat doen. Past je idee echt niet bij de voorwaarden die ze stellen? Ga dan op zoek naar een subsidie waar je app-idee wel bij past.

vette subsidie4. Krijg zekerheid: onderbouw je aanvraag

Onderdeel van je aanvraag is je onderbouwing. Voordat je de subsidie krijgt, gaat een commissie van experts je aanvraag beoordelen. Een belangrijk onderdeel is daarom dat je onderbouwt waarom je dit app-idee wilt uitvoeren. Laat data, statistieken of onderzoek zien zodat duidelijk is dat je idee een belangrijk probleem aanpakt. Laat zien dat je probleem relevant is en dat jouw app een oprechte oplossing kan bieden. Beargumenteer waarom je overtuigd bent van de oplossing.

vette subsidie5. De papierwinkel achteraf

Uiteindelijk wil de subsidieverstrekker dat hun investering natuurlijk goed is besteed. Zorg er dus voor dat je achteraf een rapport opstelt waarin duidelijk is te zien welke vooraf gestelde doelen bepaald zijn en hoe. Houd tijdens het app-project oog op het bijhouden van mijlpalen die je bereikt. Houd ook duidelijk bij hoeveel uur je zelf steekt in je project, dit is ook een onderdeel van wat de subsidie mogelijk maakt.

Zelf doenuitbesteden of gebruik maken van een subsidiekans...?

Als je al eerder ervaring hebt met aanvragen doen of veel ervaring hebt met schrijven, dan kan je zelf een subsidie aanvragen. Doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent. Anders ben je enorm veel tijd kwijt aan een subsidie, die je uiteindelijk niet krijgt!

De inschrijving is sinds 22 januari 2020 gesloten. 7 ondernemers horen binnenkort dat ze in aanmerking komen voor de subsidie van €20.000!

-David

markten
geschreven door
David van der Loo en Katja Nagelkerke

Reacties

Hoi David,

We hadden al eerder contact over een (andere) app. Nu even voor een nieuwe klant van ons (Pooledfunds), iemand, Patrick, die de voedingsmiddelen-selectie -app 'Youri' op de markt wil gaan brengen. Patrick is op zoek naar o.a. subsidie voor  de ontwikkeling.

In het filmpje zeg je dat je max 5 ondernemers wilt begeleiden en nu nog 3 plaatsen. Wat zijn de kosten voor deze begeleiding? Of doe je het als subsidiebureau op no-cure-no-pay?

Dank voor je antwoord,

Menno

Pooledfunds

Hoi Menno,

Leuk om weer van je te horen. 

Je stelt goede vragen. De antwoorden op je vragen zijn persoonlijk, dus ik zal per e-mail contact met je opnemen.

Groeten,

David

Hoi David

 

Ik heb naar mijn mening een heel goed idee wat een gat in mijn doelgroep in 1 klap dicht zou kunnen gooien en duizenden mensen meer plezier krijgen in het werk plus misschien zelfs een enkel leven kunnen redden

Is er misschien nog een plaatsje vrij in de subsidie aanvraag en wat moet ik verder doen zoals velen heb ik geen geld om het te starten wel de juiste wegen om de marketing te voeren

 

Met vriendelijke groeten

Wim Otterspeer

Hoi Wim,

Bedankt voor je reactie! David zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om te kijken wat er mogelijk is voor jouw idee. 

Gr. Katja

Hallo David en Katja,

Ik zou ook graag begeleid willen worden met mijn app idee. Ik wil weten of het haalbaar is en zo ja, wat ik kan doen om in aanmerking te komen voor subsidi?

Groeten 

Sushell 

Hoi Sushell,

Bedankt voor je reactie. Het subsidie aanbod is helaas afgelopen. Desalniettemin begeleiden we je natuurlijk graag naar je eigen app toe. We kunnen op verschillende manieren helpen, die zal ik je mailen.

Tot zo,

Katja

Door mijn hobby en werk heb ik een plan gemaakt voor duurzame viskwekerein. 

Yellowtail Kingfish, de vervanger van tonijn. Hier kan meer dan 100 % rendement uitgehaald worden en 50 %  bespaaring op transport.. Ik heb hier veel ervaring mee doordat ik ook een Sushi fabriek heb gehad en het vangen van dit soort visen een hobby van mij is.                            De Universiteit van Wagenningen heeft 83 miljoen euro's gekregen van de EU voor onderandere het kweken van Yellowtail Kingfish, te onderzoeken er zijn nu 2 in Nederland.

M.v.g.

Gerard Mirer

 

 

Hoi Gerard, wat leuk dat je een idee voor een app hebt. Stuur gerust een bericht als je professioneel advies nodig hebt over apps. Gr. Katja

waar kan ik me voor een Subsidie Scan aanmelden? gebruik maken van een subsidiekans 2020? hoe kan ik dat doen? door mijn app idee kan ik een auto voor 1 euro verkopen.

Hoi Hussam,

Je kunt je aanmelden in het formulier onderaan het artikel, in het grijze vak. Daar vul je je voornaam en emailadres in.

Als het formulier niet zichtbaar is, dan kan het zijn dat je Ad-blocker te streng staat ingesteld. Zet deze even uit, vernieuw de pagina en dan wordt het formulier weer zichtbaar.

Laat het gerust weten als het niet lukt via info@appspecialisten.nl

Met vriendelijke groeten,

-David

Plaats mijn reactie