Zo hielp ik Sidney in 2019 aan geld voor zijn idee| kennisbank

De laatste jaren help ik steeds meer ondernemers met het vinden van geld voor ideeën. Zo heb ik ook Sidney aan geld voor zijn idee geholpen!

Ik heb Sidney geïnterviewd zodat hij aan jou kan laten zien hoe je geld krijgt voor je app.

geld voor zijn ideeHoi Sidney, wil je iets over jezelf vertellen?

Natuurlijk. Ik ben Sidney Naarden, 36 jaar en woon in Almere. Ik ben vader van 2 kinderen en vind het leuk om veel tijd met ze door te brengen. Een jaar geleden kreeg ik een goed idee en ben ik op zoek gegaan naar advies. Dankzij AppSpecialisten heb ik een subsidie gehad en heb ik nu al een prototype van mijn app!

geld voor zijn ideeHoe kwam je op je idee?

Mijn idee kwam spontaan in me op toen ik zelf met een probleem zat. Ik had namelijk een dartbord gekocht, alleen zaten er geen dartpijlen bij. Hier kwam ik 's avonds achter, toen de winkels al dicht waren. Die avond had ik juist zin om te darten, dus begon ik mijn zoektocht naar dartpijlen. Ik ging op zoek op Marktplaats.nl om te zien of er pijlen in de buurt te halen waren. Ik vond ze en deed meteen een bod. Dat bedrag vond de pijltjes-aanbieder niet goed genoeg dus deze wees hij af. Er ontstond een discussie over het bedrag maar we kwamen er samen niet uit. Toen bleek dat de aanbieder had gezien wat ik zelf op marktplaats had gezet: een horloge. Hier was hij wel in geïnteresseerd! Hij wilde dus liever een product dan geld.

En zo begon mijn idee te dagen.. Zouden anderen ook op zoek zijn naar een product en willen ze daar iets anders voor aanbieden? Misschien is het handig voor mensen met weinig geld, om zo toch aan iets 'nieuws' te komen. Ook is het natuurlijk beter om iets tweedehands te kopen dan nieuw, gezien het millieu. In gesprek met AppSpecialisten werd het duidelijk: Je kan mensen blij maken met spullen die je zelf niet meer nodig hebt. Zo kan ik iets bijdragen aan de maatschappij en misschien wel wereldwijd een succes maken!

geld voor zijn ideeWat is je app-idee precies?

Toen ik bij David terecht kwam, werd duidelijk dat ik eerst moest testen welke groep het meest behoefte had aan mijn idee. Daarom ben ik een onderzoek gaan uitvoeren. Dit was echt super waardevol want dit heeft veel effect gehad op mijn idee. Uit het onderzoek bleek namelijk dat de grootste behoefte aan spullen ruilen kwam vanuit ouders. Minderbedeelde ouders willen bijvoorbeeld wel graag speelgoed aan hun kinderen geven, maar hebben niet altijd de middelen om iets nieuws te kopen. Er werd nu al binnen vrienden en familie geruild met speelgoed. Dat is natuurlijk een goed teken! Ook zijn er ouders met zóveel speelgoed voor hun kinderen dat het een rommel in huis wordt. Terwijl de kinderen er zelf niet eens meer mee spelen! Hier zouden andere kinderen natuurlijk erg blij mee kunnen zijn.

Zo ontwikkelde mijn idee steeds verder en uiteindelijk is mijn app, Swapsies, nu een marktplaats voor speelgoed geworden. Het is dus een slimme keuze geweest om te onderzoeken voordat ik een specifieke richting had gekozen.

geld voor zijn idee

*Sidney en David op kantoor in Tilburg.

geld voor zijn ideeHoe ben je bij AppSpecialisten terecht gekomen?

Via Google! Toen ik mijn idee had bedacht wilde ik er graag een app van maken. Alleen wist ik daar nog niet zoveel van. Daarom zocht ik naar 'app maken' om te ontdekken hoeveel dat kost en hoe je dat aanpakt. Helemaal bovenaan de pagina kwam ik David tegen. De naam AppSpecialisten sprak me aan dus had ik een mailtje gestuurd. Ik zag dat er een campagne liep om subsidie te krijgen voor je idee, dat leek me wel een mooie optie! Ik plande een Subsidie Scan in zijn agenda en ben naar Tilburg gereisd. Ik heb mijn idee uitgelegd en David reageerde daar positief op. We hadden een goede klik en daarom ging ik graag met AppSpecialisten in zee. 

geld voor zijn ideeWelke twijfels had je van tevoren?

Ik wist niet zeker hoe goed mijn idee nu eigenlijk was. Natuurlijk vond ik het zelf wel erg leuk, maar was ik niet de enige? Dankzij AppSpecialisten kwam ik erachter dat ik niet de enige was en er potentie voor mijn app was. Ik zie nu steeds vaker artikelen waarin staat dat mensen meer gaan ruilen. Het is natuurlijk mooi als ik daar onderdeel van kan zijn met Swapsies. Met de juiste inzet wordt dit idee een groot succes. Dat die inzet belangrijk is, heb ik bij David geleerd.

geld voor zijn ideeHoe was je ervaring met het krijgen van de subsidie?

Samen hebben we daarna een subsidie aangevraagd. Er waren wel voorwaarden aan mijn idee als ik in aanmerking wilde komen. Was mijn idee bijvoorbeeld innovatief of technisch genoeg? David heeft geholpen met het schrijven van de aanvraag en het businessplan. We zouden binnen 6 weken iets horen dus vol spanning wachtte ik af. Na 4 weken kreeg ik een mailtje van de bank: Er stond €20.000 op mijn rekening! De bank vroeg of ik dit op een spaarrekening wilde zetten. Daarna kreeg ik ook van de subsidie instantie zelf een mail dat ik was uitgekozen! Echt een euforisch gevoel was het, om zoveel geld ineens op je rekening te zien! 

geld voor zijn idee

*Sidney's maitlje aan mij toen hij de subsidie kreeg!

Hierdoor kreeg ik weer bevestiging dat ik een goed idee heb en extra energie om door te gaan. Nu kon ik echt aan de gang met mijn idee tastbaar maken. Het échte werk ging beginnen!

geld voor zijn ideeWat was het resultaat van de subsidie?

Nu had ik geld om mijn app concreet te maken. Ik kon investeren in begeleiding, het prototype en een huisstijl. Ik kwam via David in contact met Michelle Haak, een designer die vaker app logo's heeft gemaakt. Het moment dat ik mijn app-logo voor het eerst zag, was ik super blij. Mijn idee begon echt ergens op te lijken. Hieronder kan je mijn logo al zien!

geld voor zijn idee

Je hebt veel geld nodig voor een app en daar moet je aan werken. Dat blijf ik ook doen. Het klinkt veel, €20.000, maar in app-termen is dat niet zo. Het geeft je wel een goede start. Ik heb dankzij de subsidie echt al heel veel stappen gezet zoals een prototype maken, een huisstijl krijgen en gebruikerstests doen. Toch ben ik ondertussen al met extra financiering bezig om te zorgen dat ik de beste app mogelijk kan maken. Nu gebruik ik daar crowdfunding voor, omdat ik al iets kan laten zien met mijn huisstijl en prototype. David helpt me ook om de volgende financiering te krijgen.

geld voor zijn ideeWat viel je op tijdens het proces?

Het onderzoeken van de doelgroep was echt heel interessant. Dat had ik vooraf niet verwacht maar het is echt leuk om erachter te komen hoe mensen denken en doen. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat sommige mensen Marktplaats niet kennen, dat wist ik echt niet. Het heeft echt veel invloed gehad op mijn concept en het zeker beter gemaakt.

geld voor zijn ideeAan wie zou je een subsidie traject met AppSpecialisten aanbevelen?

Iedereen die een idee heeft waarvan hij denkt dat dit ergens aan bij kan dragen. Je moet wel echt serieus zijn en weten wat je wil. Mensen die niet doorzetten of denken dat het vanzelf komt zou ik het afraden verder te gaan. Je moet er uiteindelijk zelf iets van maken. Als jij ervoor wilt gaan en een succes van je idee wil maken, dan zou ik contact met AppSpecialisten opnemen.

geld voor zijn ideeWil jij ook subsidie voor jouw idee?

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Sidney? Dit kan ook gebeuren voor jouw app, als je ook genoeg motivatie hebt om door te zetten.

De inschrijving is sinds 22 januari 2020 gesloten. 7 ondernemers horen binnenkort dat ze in aanmerking komen voor de subsidie van €20.000!

Ik wens jou ook een succesvolle app toe,

-David

markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo en Katja Nagelkerke