App-idee ontwikkelen? Deze 5 opties maken het betaalbaar!| kennisbank

Je hebt je app-idee dat je wil ontwikkelen. De functies, het ontwerp, zelfs de marketing heb je al uitgedacht. Je ziet het al helemaal voor je!

Maar wie mag het gaan maken?

Veel app-ideeën blijven hangen op deze vraag. Want wie gaat het maken? Jijzelf? Als je weet hoe je moet programmeren misschien. Een professional? Ja, die is peperduur! Wat zijn de opties dan nog om van jouw idee die app te ontwikkelen? Nou, wat dacht je van deze 5 opties die jouw app betaalbaar maken!

Lees hieronder de tekst of bekijk de video:

video een eigen app maken

StudentOptie 1: Ontwikkel je app-idee betaalbaar met een student

Zit je erg krap bij kas? Dan kan een student voor jou een uitkomst zijn! Het voordeel van werken met studenten is dat ze weinig kosten. Denk maar aan een stagevergoeding. In sommige gevallen werken ze zelfs gratis, bijvoorbeeld via een schoolopdracht. Vooral aan het begin van je ontwikkeling is een student erg voordelig.

Aan alles zit een keerzijde, zo ook aan werken met studenten. Zo kreeg ik eens een klant aan de telefoon. Die had ernstige spoed; zijn app was offline! Dat is op zich al vervelend, maar deze app begon net te groeien in gebruikersaantallen. Hoe kon die app nou offline zijn gegaan?

Je raad het al. Hij werkte met studenten. Nu is het niet zo dat die studenten er een potje van hadden gemaakt, maar die waren simpelweg weer doorgegaan met het volgende schoolproject. Oftewel, als je werkt met studenten zul je merken dat de aandacht er niet (voor) altijd bij is. Dus, nogmaals, als je met studenten werkt, dan het liefst alleen in de eerste fase van je app ontwikkeling.

GlobeOptie 2: Outsource je app ontwikkeling

Het heeft ondertussen een beetje een cultstatus verworven. Die professionele ontwikkelaar in het buitenland voor een prijs van slechts € 20,- per uur. Dat maakt outsourcing een goedkope oplossing voor het betaalbaar ontwikkelen van jouw app idee!

Toch zul je merken dat niet alles even soepel gaat wanneer je jouw app ontwikkeling outsourcet. Want de cultuurverschillen tussen jou en je ontwikkelaar kunnen echt schade doen aan jouw project. Hoe verder van huis je een professional zoekt, hoe goedkoper de mogelijkheden maar hoe slechter de communicatie. Daarmee is het tegenovergestelde ook weer waar. Een ontwikkelaar in Oekraïne of Portugal is de middenweg tussen Nederland en India.

Sommige beloftes worden niet altijd nagekomen, of foutjes in de app komen niet of te laat boven water. Dat wil niet zeggen dat alle ontwikkelaars uit het buitenland kwalitatief slecht werk leveren, integendeel. Toch zou ik alleen mensen met een achtergrond in IT management aanraden om outsourcing naar goedkopere landen te overwegen.

"Een freelancer aan je app project binden is als een unicorn; een fabelachtig wezen dat alleen in sprookjes voor komt."

FreelancerOptie 3: Huur een freelancer in, of werk met een CTO

In principe weinig verschil met outsourcen, behalve dat je dit in Nederland (of België) doet. Misschien voel je 'm al aankomen; een freelancer is wat duurder dan outsourcen maar communicatie is hierbij een stuk eenvoudiger. Het feit dat we allemaal dezelfde taal spreken, speelt een grote rol in de communicatie en dus ook de kwaliteit van dienstverlening.

Zo'n freelancer moet natuurlijk wel alles bieden wat jouw app nodig heeft. Hij of zij moet front- en backend van voor tot achter beheersen. Belangrijk is dus om te checken of je met een junior of senior te maken hebt. Daarnaast zit er een klein maar reëel gevaar aan werken met een freelancer: als die ziek wordt, staat het project stil.

Misschien heb je ooit wel eens van een droomscenario gehoord. Waarbij iemand met een app-idee een freelance appontwikkelaar weet te binden aan zijn of haar project. Waar je echter rekening mee moet houden is dat dit een 'unicorn' is; een fabelachtig wezen dat alleen in sprookjes voor komt. Sommigen zeggen er een gezien te hebben. En oké, er zijn vast mensen wie het ook echt gelukt is. Maar dan gaat het in mijn ervaring altijd om de kleinste uitzonderingen. In meer dan 700 projecten die ik heb mogen begeleiden heb ik het slechts 2 keer zien gebeuren.

Opblaas eenhoorn in het zwembad: een droomscenario

Waarom is dit dan zo'n droomscenario? Omdat als je een freelance appontwikkelaar 'binnenhaalt' deze in principe functioneert als een CTO, een Chief Technology Officer. Die is verantwoordelijk voor de technische kant van het verhaal en wordt betaald in aandelen. Dus je hebt geen kosten, maar deelt de opbrengsten wanneer de app live is.

DIYOptie 4: DIY, ontwikkel zelf je app-idee!

Aan het begin van dit artikel had ik het al aangestipt. Je kunt ook zelf je app ontwikkelen. Voor mensen met programmeerkennis is dit een mogelijke optie. Als je je skills op orde hebt, heb je die freelancer misschien niet nodig. Zelf maken is dus de goedkoopste optie.

Heb jij weinig of geen kennis van programmeren? Ook dan is het mogelijk om zelf je app-idee te ontwikkelen. Je kunt een opleiding of cursus volgen om het programmeren aan te leren. Als je dan ook nog eens gevoel ervoor hebt, kan je aan de slag.

Denk er wel aan dat zelf maken de meest tijdrovende optie is. Met de opleiding of cursus erbij ben je gemakkelijk tot 2 jaar bezig met de ontwikkeling. De vraag is ook of je dan genoeg ervaring hebt om onvoorziene situaties onder controle te houden. Denk maar aan die app die offline ging. Daarnaast is de vraag, kun jij ook zelf de marketing doen? Het logo maken? Gebruikerstests uitvoeren?

Optie 5: Werk met een professionele ontwikkelaar

De professionele ontwikkelaar is de partij die alles in huis heeft. Van programmeren tot testen, van ontwerp tot onderhoud. Deze full package komt dan ook met een prijs. Voor een gemiddelde app betaal je al tussen de € 15.000,- en € 25.000,-. Dat is niet niks! In het begin zul je denken dat je duur uit bent, maar op lange termijn ga je echt het verschil merken met de bovenstaande opties.

Na de Livestream kregen we nog een vraag van Arzu. Zij vroeg:

Ik vond het goed, werd goed uitgelegd, sites werden benoemd. Alleen vroeg ik me af, je had het veel over de werkwijze van de Indiase mensen, hoe is het met de andere EU landen? Ik snap dat het in NL altijd beter is om duidelijke afspraken te maken, maar was er gewoon nieuwsgierig naar. Nadat de app is uitgebracht moet het nog altijd onderhouden worden door de appontwikkelaars, misschien handig om dit ook erbij te vermelden of is dit meer voor een volgende hoofdstuk?

Het antwoord hierop is:

Goede vragen Arzu! De vuistregel is dat hoe verder je van Nederland af komt, hoe groter de culturele verschillen en dus hoe lastiger het communiceren is om een goede app te krijgen. In West-Europa (bijv. VK, Duitsland, Frankrijk etc.) zou je nog wel zelf een ontwikkelaar kunnen vinden, al zijn die niet goedkoper dan hier. Als iets verder weg gaat, bijvoorbeeld naar Oekraïne, Portugal of Balkan, dan liggen de prijzen een stuk lager, maar is het voordeel wel al groter. Stel dat je daarvan gebruik wil maken, dan zou je een in Nederland gevestigd app-ontwikkelingsbureau kunnen vinden dat ervaring heeft met outsourcing naar die landen. Dan heb je én een Nederlands aanspreekpunt én een kostenvoordeel door outsourcing. En over je tweede vraag: onderhoud is inderdaad ook belangrijk.

Oftewel: voor de gewiekste zakenlieden onder ons is er nog een 'optie 5.5' mogelijk. Je kan namelijk op zoek gaan naar een Nederlandse ontwikkelaar die met outsourcing werkt. Dan heb je het voordeel van de beste communicatie én een relatief voordelige prijs dankzij de outsourcing.

Heb je zelf een vraag? Stel hem dan hieronder in de comments.

Toch blijven de kosten van een professionele ontwikkelaar het hoogst. Waarom zit deze dan toch tussen de lijst met betaalbare opties? Één woord: financiering. Als jij voor financiering zorgt, dan kan daarna een professional jouw idee uitwerken voor een volwaardige app.

Dan heb je én een hoge kwaliteit én kost het je alleen tijd.

Dan resten er alleen nog 3 vragen:

-> Hoe kom je aan financiering?

-> Welke vorm past bij mij?

-> En hoe pak ik zo'n financiering krijgen aan? 

De App Financiering Planning PDF geeft je antwoord op al deze vragen!

Start je financieringsplan met de App Financiering Planning PDF

Met de App Financiering Planning weet jij binnen enkele minuten op welke manier jij je app ontwikkeling financiert. Daarmee worden bedragen als € 20.000,- of zelfs € 30.000,- bereikbaar voor jouw app-idee.

App Financiering Planning

Wil je alles opties voor financiering op een rij? En erachter komen welke financieringsmethode bij jou past? Die krijg je in de App Financiering Planning.

app financiering planning

 

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

Ik wens je een succesvolle app toe.

PS Je hebt een geweldig idee voor een app. En toch is ‘ie er nog niet. 

Wat zou het gaaf zijn als daar nou eens verandering in kwam!

De Live Online Training Krijg je eigen app! op 30 november geeft de ontwikkeling van jouw app de boost die hij nodig heeft.

Klik hier en schrijf je in via deze link

Zou het niet mooi zijn als het ontwikkelen van je app in een stroomversnelling kwam. Mét geld van een betrouwbare partij, en met een ontwikkelaar die je enthousiasme deelt en snapt wat je precies bedoelt.

Daarom krijg je tijdens deze Live Online Training:

  • 3 supertips waardoor jouw app eindelijk vaart krijgt en  nu eindelijk wél gaat lukken
  • Dé methode waarmee ik voor tientallen apps financiering regelde, en hoe jij dat ook doet zelfs als je dit niet eerder hebt gedaan
  • Een effectieve manier om ontwikkelaars te overtuigen zodat ze jouw app willen bouwen
  • 5 versnellers, die de vaart die je nu hebt nog enorm vergroten en zorgen dat jouw app er heel snel is
     

Reserveer je plek nu en schrijf je in

-David van AppSpecialisten

markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo

Plaats mijn reactie

Loop jij al een tijdje rond met een idee? En wordt het maar geen app?

Ontdek tijdens de
Live Online Training
'Krijg je eigen app':

• 3 supertips waardoor jouw app nu eindelijk wél gaat lukken

• Dé methode waarmee je financiering regelt

• Het overtuigen van een ontwikkelaar om jouw app te bouwen

• 5 versnellers die ervoor zorgen dat jouw app er heel snel is

Schrijf je in:

De auteur van dit artikel

David is de naam, aangenaam je te leren kennen!

David van der Loo

App Expert


"In dit artikel leer je van mijn ervaring met 600+ bedrijven, 10+ jaar werken in de app markt en vele interviews en onderzoeken met experts. Deze artikelen zijn inmiddels meer dan 1.000.000x gelezen. Goed dat je één van deze lezers bent!"


Lees wat anderen over David zeggen