StudentOptie 1: Ontwikkel je app-idee betaalbaar met een student

Zit je erg krap bij kas? Dan kan een student voor jou een uitkomst zijn! Het voordeel van werken met studenten is dat ze weinig kosten. Denk maar aan een stagevergoeding. In sommige gevallen werken ze zelfs gratis, bijvoorbeeld via een schoolopdracht. Vooral aan het begin van je ontwikkeling is een student erg voordelig.

Aan alles zit een keerzijde, zo ook aan werken met studenten. Zo kreeg ik eens een klant aan de telefoon. Die had ernstige spoed; zijn app was offline! Dat is op zich al vervelend, maar deze app begon net te groeien in gebruikersaantallen. Hoe kon die app nou offline zijn gegaan?

Je raad het al. Hij werkte met studenten. Nu is het niet zo dat die studenten er een potje van hadden gemaakt, maar die waren simpelweg weer doorgegaan met het volgende schoolproject. Oftewel, als je werkt met studenten zul je merken dat de aandacht er niet (voor) altijd bij is. Dus, nogmaals, als je met studenten werkt, dan het liefst alleen in de eerste fase van je app ontwikkeling.

GlobeOptie 2: Outsource je app ontwikkeling

Het heeft ondertussen een beetje een cultstatus verworven. Die professionele ontwikkelaar in het buitenland voor een prijs van slechts € 20,- per uur. Dat maakt outsourcing een goedkope oplossing voor het betaalbaar ontwikkelen van jouw app idee!

Toch zul je merken dat niet alles even soepel gaat wanneer je jouw app ontwikkeling outsourcet. Want de cultuurverschillen tussen jou en je ontwikkelaar kunnen echt schade doen aan jouw project. Hoe verder van huis je een professional zoekt, hoe goedkoper de mogelijkheden maar hoe slechter de communicatie. Daarmee is het tegenovergestelde ook weer waar. Een ontwikkelaar in Oekraïne of Portugal is de middenweg tussen Nederland en India.

Sommige beloftes worden niet altijd nagekomen, of foutjes in de app komen niet of te laat boven water. Dat wil niet zeggen dat alle ontwikkelaars uit het buitenland kwalitatief slecht werk leveren, integendeel. Toch zou ik alleen mensen met een achtergrond in IT management aanraden om outsourcing naar goedkopere landen te overwegen.

"Een freelancer aan je app project binden is als een unicorn; een fabelachtig wezen dat alleen in sprookjes voor komt."

FreelancerOptie 3: Huur een freelancer in, of werk met een CTO

In principe weinig verschil met outsourcen, behalve dat je dit in Nederland (of België) doet. Misschien voel je 'm al aankomen; een freelancer is wat duurder dan outsourcen maar communicatie is hierbij een stuk eenvoudiger. Het feit dat we allemaal dezelfde taal spreken, speelt een grote rol in de communicatie en dus ook de kwaliteit van dienstverlening.

Zo'n freelancer moet natuurlijk wel alles bieden wat jouw app nodig heeft. Hij of zij moet front- en backend van voor tot achter beheersen. Belangrijk is dus om te checken of je met een junior of senior te maken hebt. Daarnaast zit er een klein maar reëel gevaar aan werken met een freelancer: als die ziek wordt, staat het project stil.

Misschien heb je ooit wel eens van een droomscenario gehoord. Waarbij iemand met een app-idee een freelance appontwikkelaar weet te binden aan zijn of haar project. Waar je echter rekening mee moet houden is dat dit een 'unicorn' is; een fabelachtig wezen dat alleen in sprookjes voor komt. Sommigen zeggen er een gezien te hebben. En oké, er zijn vast mensen wie het ook echt gelukt is. Maar dan gaat het in mijn ervaring altijd om de kleinste uitzonderingen. In meer dan 700 projecten die ik heb mogen begeleiden heb ik het slechts 2 keer zien gebeuren.

Opblaas eenhoorn in het zwembad: een droomscenario

Waarom is dit dan zo'n droomscenario? Omdat als je een freelance appontwikkelaar 'binnenhaalt' deze in principe functioneert als een CTO, een Chief Technology Officer. Die is verantwoordelijk voor de technische kant van het verhaal en wordt betaald in aandelen. Dus je hebt geen kosten, maar deelt de opbrengsten wanneer de app live is.

DIYOptie 4: DIY, ontwikkel zelf je app-idee!

Aan het begin van dit artikel had ik het al aangestipt. Je kunt ook zelf je app ontwikkelen. Voor mensen met programmeerkennis is dit een mogelijke optie. Als je je skills op orde hebt, heb je die freelancer misschien niet nodig. Zelf maken is dus de goedkoopste optie.

Heb jij weinig of geen kennis van programmeren? Ook dan is het mogelijk om zelf je app-idee te ontwikkelen. Je kunt een opleiding of cursus volgen om het programmeren aan te leren. Als je dan ook nog eens gevoel ervoor hebt, kan je aan de slag.

Denk er wel aan dat zelf maken de meest tijdrovende optie is. Met de opleiding of cursus erbij ben je gemakkelijk tot 2 jaar bezig met de ontwikkeling. De vraag is ook of je dan genoeg ervaring hebt om onvoorziene situaties onder controle te houden. Denk maar aan die app die offline ging. Daarnaast is de vraag, kun jij ook zelf de marketing doen? Het logo maken? Gebruikerstests uitvoeren?

Optie 5: Werk met een professionele ontwikkelaar

De professionele ontwikkelaar is de partij die alles in huis heeft. Van programmeren tot testen, van ontwerp tot onderhoud. Deze full package komt dan ook met een prijs. Voor een gemiddelde app betaal je al tussen de € 15.000,- en € 25.000,-. Dat is niet niks! In het begin zul je denken dat je duur uit bent, maar op lange termijn ga je echt het verschil merken met de bovenstaande opties.

Na de Livestream kregen we nog een vraag van Arzu. Zij vroeg:

Ik vond het goed, werd goed uitgelegd, sites werden benoemd. Alleen vroeg ik me af, je had het veel over de werkwijze van de Indiase mensen, hoe is het met de andere EU landen? Ik snap dat het in NL altijd beter is om duidelijke afspraken te maken, maar was er gewoon nieuwsgierig naar. Nadat de app is uitgebracht moet het nog altijd onderhouden worden door de appontwikkelaars, misschien handig om dit ook erbij te vermelden of is dit meer voor een volgende hoofdstuk?

Het antwoord hierop is:

Goede vragen Arzu! De vuistregel is dat hoe verder je van Nederland af komt, hoe groter de culturele verschillen en dus hoe lastiger het communiceren is om een goede app te krijgen. In West-Europa (bijv. VK, Duitsland, Frankrijk etc.) zou je nog wel zelf een ontwikkelaar kunnen vinden, al zijn die niet goedkoper dan hier. Als iets verder weg gaat, bijvoorbeeld naar Oekraïne, Portugal of Balkan, dan liggen de prijzen een stuk lager, maar is het voordeel wel al groter. Stel dat je daarvan gebruik wil maken, dan zou je een in Nederland gevestigd app-ontwikkelingsbureau kunnen vinden dat ervaring heeft met outsourcing naar die landen. Dan heb je én een Nederlands aanspreekpunt én een kostenvoordeel door outsourcing. En over je tweede vraag: onderhoud is inderdaad ook belangrijk.

Oftewel: voor de gewiekste zakenlieden onder ons is er nog een 'optie 5.5' mogelijk. Je kan namelijk op zoek gaan naar een Nederlandse ontwikkelaar die met outsourcing werkt. Dan heb je het voordeel van de beste communicatie én een relatief voordelige prijs dankzij de outsourcing.

Heb je zelf een vraag? Stel hem dan hieronder in de comments.

Toch blijven de kosten van een professionele ontwikkelaar het hoogst. Waarom zit deze dan toch tussen de lijst met betaalbare opties? Één woord: financiering. Als jij voor financiering zorgt, dan kan daarna een professional jouw idee uitwerken voor een volwaardige app.

Dan heb je én een hoge kwaliteit én kost het je alleen tijd.

Dan resten er alleen nog 3 vragen:

-> Hoe kom je aan financiering?

-> Welke vorm past bij mij?

-> En hoe pak ik zo'n financiering krijgen aan?

De App Financiering Planning PDF geeft je antwoord op al deze vragen!

Start je financieringsplan met de App Financiering Planning PDF

Met de App Financiering Planning weet jij binnen enkele minuten op welke manier jij je app ontwikkeling financiert. Daarmee worden bedragen als € 20.000,- of zelfs € 30.000,- bereikbaar voor jouw app-idee.

Weet jij wat je app kost?
Ontwikkelkosten Check
Ontdek de kosten om jouw app te laten maken

Dit krijg je:

✔️ Inzicht in het benodigde budget, binnen 10 seconden
✔️ Gebaseerd op verkoopprijzen van 190+ écht apps
✔️ Concrete prijzen, afgegeven door 40+ ontwikkelaars

Toegang kost normaal €5 per maand, nu onbeperkt en levenslang toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!