Hoe kies je een naam voor je app? 5 tips!| kennisbank

Gaaf hoor, een eigen app! Maar hoe kies je een naam? Zit je met een tekort aan creativiteit of wil je de naam die je hebt gekozen testen? De onderstaande 5 tips helpen je op weg!

1. Kies een unieke app-naam

Een unieke naam is sowieso handig, dan weten mensen het verschil tussen jouw en iemand anders' app. Bijvoorbeeld, de naam "Google" is misschien een vreemde naam maar is wel uniek. Daarnaast zijn namen niet onbeperkt te gebruiken. Op sommigen geldt een copyright, dat in veel gevallen buiten de appstore is vastgelegd maar ook binnen de appstore geldig is.

2. Kies een reproduceerbare app-naam

Een korte naam, liefst minder dan 25 tekens, doet het beter in de appstore én is beter te onthouden. Moeilijke namen, zoals namen die je moet spellen om te weten hoe je het schrijft, zijn minder slim. Stel je voor, iemand vind je app gaaf en beveelt hem tijdens een feestje aan bij een vriend. Als deze vriend gaat zoeken in de appstore, kan hij de app niet vinden. Dat zou zonde zijn.

3. Kies een beschrijvende app-naam

Kies een naam voor je app die laat zien wat hij doet of oplevert voor de doelgroep. Denk ook na over wat je niet wil uitstralen. Zo wil SnapChat bijvoorbeeld niet met "sexting" geassocieerd worden en staat er geen "Secret" in de naam maar richten ze zich op de associatie met "Snap" en "Chat". Zoals vele succesvolle app betekend dit een app naam met 2 delen (denk aan EverNote, FlipBoard, Instagram, Flitsmeister, etc).

4. Gebruik zoektermen in je app-naam

Heb je een app die een oplossing biedt naar een probleem waar veel mensen naar zoeken? Zet dan het woord waar veel mensen op zoeken in de titel, dat zorgt dat je nét iets meer aandacht krijgt in de appstore. Let wel op: een app in de appstore zetten (met een zoekwoord in de naam) zorgt op zichzelf nog niet voor een succesvolle app.

5. Registreer je app-naam niet te vroeg

Je kunt een iOS Develop Program Account maken en dan via iTunes Connect een app-naam vastleggen. Nadat je de app naam hebt vastgelegd, heb je 180 dagen* om een app te uploaden naar de appstore. Zo niet, dan verwijdert iTunes Connect de app-naam en is deze weer gratis te gebruiken door anderen met een iOS Develop Program Account. In artikel 3.2 van de iOS Developer Program License Agreement, staat: het vasthouden van een app naam om legitiem gebruik door derden te voorkomen is verboden. Let dus op, als je niet op tijd apps upload (voor elke naam één), kan Apple hier straffen aan vast hangen, zoals het blokkeren van je account.

6. Bonus tip!

Op 29 april 2015 kregen we deze tip van app-ontwikkelaar Tim Nooteboom van YipYip:

Mooi tip van hem: omdat je tóch bepaalde zoekwoorden waarop gebruikers zoeken in de appstore ín je appnaam gaat zetten (stuffen), is het slim om te wachten met het kiezen van de naam. Dan verandert de naam van je app namelijk toch. Bijvoorbeeld: ook al heb je de brilliante naam "Whatsapp" bedacht, deze staat nu in de appstore als "Whatsapp messenger", zodat hij óók gevonden word op het woord "messenger".

Extra tips van app-expert over het kiezen van een app-naam

David van der Loo - app-expert bij AppSpecialisten: "Hieronder vind je een aantal van persoonlijke tips voor het vinden van een app-naam. Ik help veel ondernemers en ondernemingen met het succesvol maken van apps, dus maak gebruik van mijn kennis:"

"Als je inspiratie hebt gekregen of nog kunt gebruiken, dan is bustaname.com om goede namen, engelstalige synoniemen en combinaties met beschikbare URL's te vinden. Dat is ook belangrijk natuurlijk, naast je app-naam. "

Als je een app maakt voor de Google Play Store, Windows Phone Store én de Apple App Store, zorg dan dat de naam hetzelfde en natuurlijk beschikbaar is. "

"De naam van de app in de AppStores kan anders zijn dan de app-naam onder het icoon van de app op de telefoon."

"Als laatste: dwing jezelf niet tot het kiezen van een naam op een korte termijn. Leg hem in de week, en laat anderen met je meedenken. Je hoeft niet alles alleen te doen."

Hoe maak je een appWil jij alle stappen weten die bij een app maken horen?

Wil je de stappen om een app te maken gemakkelijk in een overzicht hebben? Dat kan!

Vul je gegevens in, dan krijg je direct toegang tot een handig overzicht van het A tot App stappenplan:

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement

Ik wens je een succesvolle app toe,