Zelf een app maken: 7 verrassende manieren om geld te verdienen met apps

Leuk, je gaat zelf een app maken! Maar hoe ga je er geld mee verdienen? Een app te koop aanbieden in de appstore wordt steeds minder gedaan. En dat is niet zo gek: van alle app-downloads in de Google Play Store is slechts 3 op de 1000 een betaalde download.

We bespraken eerder al verdienmodellen in dit artikel over een eigen app maken. Ook hebben we het gehad over app-abonnementen als verdienmodel. Nu gaan we een stap verder: welke nieuwe verdienmodellen bestormen op dit moment de markt? We gebruiken voorbeelden van apps om de verdienmodellen toe te lichten.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:


zelf een app maken1.      Waardevolle advertenties

Terwijl advertenties in knipperende balken de gebruiker afleiden, proberen apps zoals hardloop-app RunKeeper aanbiedingen te doen aan gebruikers op het juiste moment. Heb je zojuist in RunKeeper je eerste hardloop-ronde vastgelegd? Krijg een kortingscode voor een sporthandoek. Gebruik je al een jaar RunKeeper? Ontvang een gratis springtouw bij de volgende aankoop bij Decathlon. Mobiele advertenties, maar dan wél leuk voor de gebruikers omdat ze inspelen op momenten en dan waarde toevoegen. Mensen ervaren advertenties als minder storend als ze persoonlijk op hen afgestemd zijn.

zelf een app maken2.      Laat je opkopen

Een mooi voorbeeld van een app die zich heeft laten opkopen is MyOrder. Deze app werd in 2006 opgericht. Sinds 2010 werkte de oprichter samen met de Rabobank. Zo integreerde MyOrder het mobiele microbetaalsysteem Minitix van Rabobank, onder meer om digitale betalingen te doen bij Pathé, Thuisbezorgd en New York Pizza. Begin 2012 was MyOrder zelfs betrokken bij de eerste proeven met de mobiele versie van iDEAL. In de zomer van 2012 werd deze app volledig opgekocht door Rabobank. De doorslag voor deze overname was de toekomst van mobiel betalen, waarin Rabobank wilde investeren. Wil jij ook opgekocht worden, zorg dan voor een samenwerking met een partij waarin jouw app strategisch belangen behartigd.

"Verassend aan het verdienmodel is dat de scholen betalen per leerling, niet met een abonnement."

3.      Bedrijven betalen voor werknemers

Laat bedrijven niet eenmalig betalen voor je app, maar wordt betaalt aan de hand van het aantal gebruikers van de app. Een app die hiervan gebruik maakt is de Verlof app, die €1 per gebruiker per maand vraagt. Zo'n app is waardevol als veel werknemers de app gebruiken. Laat zien aan een bedrijf dat je wilt mee-investeren in het succes van de app, door het gebruiksniveau te koppelen aan de verdiensten. Méér werknemers die de app gebruiken zorgen dan voor winst voor jou én je klant.

4.      Loyaliteits apps

Terwijl websites met één klik te verlaten zijn, zitten apps vaak langere tijd op een smartphone. Ideaal dus om klanten langer te engageren en te belonen voor hun loyaliteit. Daar maken bedrijven graag gebruik van. Enerzijds zijn dit bedrijven die hun klanten langer willen behouden, zoals de sociale drink app Untappd. Daarop adverteren biermerken, maar ook lokale cafés. Anderzijds willen bedrijven ook vissen uit een bredere groep van mensen, die ze naar hun winkel of bedrijf willen lokken met kortingsacties, denk bijvoorbeeld aan de Social Deal app. Heeft jouw app een specifieke doelgroep die gevoelig is voor kortingsacties of een type product? Verbind je met een merk of een kortingsplatform om geld te verdienen aan de gebruikers van je app. Zo geef je waarde aan je klant, maar ook aan je gebruiker.

zelf een app maken

zelf een app maken5.      Niet één bedrijf, maar hele sector

De Nederlandse app Bru-taal, die door ontwikkelaar YipYip gelanceerd werd, richt zich niet op één bedrijf, maar op een hele sector. De app richt zich op scholen die hun leerlingen op een interactieve manier taal willen leren. Met name kinderen van basisschoolleeftijd zijn hiervoor de doelgroep. Verassend aan hun verdienmodel is dat de scholen betalen per leerling, niet met een abonnement. Niet alleen maken ze zo het leren van taal beschikbaar voor kinderen, ook maakt het verdienmodel het eenvoudig voor scholen om een nieuwe manier van taal leren beschikbaar te stellen. En omdat ze zich op de hele sector richten, en niet per school hun app verkopen, zijn ze veel betaalbaarder en hebben ze een groter bereik.

zelf een app maken6.      B2B Plug-and-Play

Bedrijven staan te springen om hun klanten ook mobiel te bereiken. Zelf een app maken is dan een slimme, maar riskante zet: hoe weet je of de app een succes wordt? Door mee te liften op het succes van een ander! Heb jij een app die al werkt bij een bedrijf? Maak hem dan schaalbaar en zorg dat een bedrijf moeiteloos (plug-and-play) aansluit op een kloon van deze app. Een mooi voorbeeld hiervan is de e-commerce-app “HighStreet” (van app-ontwikkelaar Touchwonders).

"Méér klanten in plaats van een ander verdienmodel is geen slechte keuze."

zelf een app maken7.      Internationale expansie

Ga je eerst zelf een app maken voor de Nederlandse markt? Dan is je thuismarkt al snel te klein. 17 miljoen Nederlanders lijken misschien veel, maar de bevolking van geheel Europa is meer dan 40x zo groot. Méér klanten in plaats van een ander verdienmodel is daarom geen slechte keuze. Dat moeten ook de oprichters van de Travelbird-app gedacht hebben. Ze begonnen als online reisorganisatie in Nederland maar werken ondertussen in 11 andere landen in Europa. Eén voor één testten ze in de nieuwe landen of het idee zou aanslaan in een nieuwe markt. Dat is een slimme eerste zet om het succes van de app in het buitenland te voorspellen.

zelf een app makenZelf een app maken: het Verdienmodelsjabloon

Ga je zelf een app maken? Wil je nog meer verdienmodellen bekijken én zien hoeveel ze opleveren? Doe dat vooral! 

Krijg hieronder de PDF 'Verdienmodel Sjabloon' door je gegevens in te voeren.

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten

doel van jouw app
markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo