Een eigen app maken: de 10 meest populaire verdienmodellen| kennisbank

Een eigen app maken en hier een verdienmodel aan koppelen klinkt als muziek in de oren voor veel mensen en bedrijven. Het daadwerkelijk doen, blijkt echter lastiger dan het op het eerste oog lijkt. Want hoe maak je een app waaraan je geld verdient, terwijl er al miljoenen andere apps bestaan? We maken het je daarom eenvoudig: hieronder vind je een overzicht van de 10 meest populaire methodes waarop je met het maken van een eigen app geld verdient.

*Tip: Klik hier om meteen een overzicht te downloaden met 14 verdienmodellen én hun opbrengsten,

Lees het artikel of bekijk de video:

video een eigen app maken

10. Een eigen app maken: Reseller apps

icoon omkeer pijlEr bestaan veel gestandaardiseerde, schaalbare apps die daardoor ook geschikt zijn voor meerdere bedrijven. Zo vind je apps die over een catalogus van producten beschikken ter ondersteuning van verkopers en die voor iedere gebruiker wordt ingericht met hun eigen catalogus. Of een evenementen reseller app die per bedrijf een ander programma, sprekers en plattegrond bevat. Denk aan business apps zoals whitelabel apps.

Je kunt deze soort apps als reseller doorverkopen aan bedrijven. Het voordeel is dat je dan ondersteunt wordt door de originele ontwikkelaar van zo'n app. Je moet echter goed nadenken over de waarde die de gestandaardiseerde app gaat hebben voor de klant. Levert de app echt iets op? Of is het een ‘app voor de heb’? Apps met weinig toegevoegde waarde herken je vaak aan een website-uiterlijk waarin een app is gepropt. De app bestaat dan uit veel pagina’s met statische tekst en bevat geen duidelijk doel voor de gebruiker. Ook mag je bij het resellen van een app niet spreken van “eigen app maken”, je verkoopt in feite de app van een ander.

Iets dat resellen van app nóg minder populair maakt, is dat Apple ze steeds vaker verbiedt. Apple weigert apps die kopieën zijn van andere apps toegang tot de App Store. Als je bijvoorbeeld apps doorverkoopt van platformen zoals AppMachine, BiznessApps of BuildFire, dan bestaat er een grote kans dat deze alleen te vinden zijn in de Google Play Store voor Android apps. Niet zo gek, Apple blokkeert deze apps omdat ze meestal niet veel opleveren voor de eindgebruiker.

9.  Een eigen app maken: Producten verkopen in de app

icoon doos

Als je producten verkoopt binnen een app, een zogenaamde “appshop”, dan begin je (vaak) met een achterstand. Google doorzoekt apps niet of nauwelijks, dus via deze grote zoekmachine vinden je klanten niet je app. Ook moeten klanten extra stappen zetten om in je app te komen ten opzichte van een traditionele webshop (zoals de app vinden, downloaden, installeren) en veel mensen nemen deze extra moeite niet.

In het begin van productverkoop in apps was dit vooral het geval. Het app landschap is ondertussen veranderd en steeds vaker kopen klanten producten via apps. Daarom heeft een appshop ook voordelen, bijvoorbeeld bij de verkoop van producten die klanten vaak kopen. Als mensen herhaaldelijk een product kopen dan hoeft diegene niet meer na te denken over zijn aankoop. Dan kan het juist gemakkelijker zijn om een product met één klik aan te schaffen met een app (de app staat dan al op de telefoon) dan via de ‘traditionele webshop weg’. Daarnaast bestaat er een nieuwe integratie met Google waarmee gebruikers hun geïnstalleerde apps zien in de zoekresultaten.

Vooral als je bedrijf al bekend is bij de klant, kan je geld verdienen met producten verkopen in een app. Zo spoort H&M bezoekers al in de winkel aan om de app te downloaden om korting te ontvangen. De bezoeker kent H&M en het assortiment, het is dan een kleine stap naar het gebruik van de app. Dit geldt helaas alleen voor kleinschalige aankopen, voor grote aankopen zoals tv's of laptops zal een klant toch de tijd willen nemen in een winkel of op een website. Tenzij je al een bestaande webshop bezit, is producten verkopen in je app géén goed verdienmodel voor een eigen app maken.

"Zo verdiende de populaire app Angry Birds meer aan merchandising dan aan de app verkopen zelf. "

8. Een eigen app maken:  Adverteren in de app

icoon supporterAls je jouw eigen app maakt en deze publiceert in de Apple App Store of Google Play Store dan bestaat de mogelijkheid om in deze app advertenties en banners te laten zien aan gebruikers. Wel 50% (!) van de kliks op deze advertenties gebeurt per ongeluk. Dus de waarde van deze advertenties is voor de adverteerder niet zo groot. Reken er daarom op dat je per advertentievertoning minder dan één cent verdient. Voor één euro moet een advertentie dus zo'n 100 tot 300x bekeken zijn. Om dit verdienmodel te laten werken, heb je veel gebruikers nodig, dus in dat geval richt je je op het volume: zoveel mogelijk actieve gebruikers van je app. Ik denk dat er betere verdienmodellen zijn dan te adverteren.

7. Een eigen app maken:  App verkopen in appstore

Een manier van geld verdienen met je app, is om in de Google Play Store of Apple App Store jouw app te verkopen voor een paar euro’s. Veel gebruikers willen niet betalen voor een app, wel kopen Apple gebruikers eerder apps dan Android gebruikers. Een Android app maken is daarom over het algemeen minder lucratief dan een iPhone app maken, al is het Android marktaandeel in Nederland een stuk groter.

Het verdienmodel van een app verkopen in de appstores is vaak gekoppeld aan het tonen van advertenties in een gratis versie en géén advertenties in de betaalde versie van de app. Bij een waardevolle apps met nut werkt dit verdienmodel. Mensen gebruiken de app dan vaak en willen dan betalen voor een betere ervaring zónder die irritante advertenties!

Maar ook in betaalde apps kom je advertenties tegen omdat apps verkopen in appstores niet snel iets oplevert. Het levert steeds maar een paar euro’s op per download en daarvan moet je 30% afstaan aan Apple of Google. En dan moet je er ook nog zelf voor zorgen dat veel mensen jouw app downloaden. Maar zelfs met veel gebruikers ben je er nog niet. Zo verdient de populaire app Angry Birds meer aan merchandising (verkoop van Angry Birds speelgoed en prullaria) dan aan het verkopen van de app zelf. Dat wil wel iets zeggen over de winstgevendheid van apps verkopen. Er bestaan meer doordachte verdienmodellen met apps dan slechts het eenvoudig verkopen in de appstore.

"Je hebt veel meer kans om een partij te overtuigen om je te sponsoren als je al concrete resultaten hebt."

6. Een eigen app maken: In-app purchases

icoon downloadEen slimmere aanpak dan slechts de verkoop van apps in de appstore zijn de zogenaamde in-app purchases. Dit is een manier voor gebruikers om uitbreidingen voor de app te kopen, vanuit de app zelf. Denk aan “muntjes” om je game-app beter te spelen of het aankopen van een extra functies voor een app. Dit werkt beter dan het enkel verkopen van de app omdat de gebruiker de app al gebruikt voordat hij ervoor hoeft te betalen. Ook bij in-app purchases moet je 30% van de opbrengsten van de app afstaan aan de appstore.

foto van een app op de telefoon

5. Een eigen app maken: Sponsoring

icoon business manAls je een bedrijf bereid vindt om je app te sponsoren dan betalen zij voor de ontwikkeling van jouw app. Je hebt veel meer kans om deze partij te overtuigen om je te sponsoren als je al concrete resultaten kan laten zien, bijvoorbeeld met een simpel prototype van de app tot aan een volwaardige app die al reeds populair is. Hoe meer je laat zien van een concrete app, hoe beter je jouw sponsor overtuigt én des te meer geld je kunt vragen. Dat betekent dat als je zelf invensteert in de app en de resultaten hiervan laat zien aan de sponsor, je meer kans maakt om de sponsoring binnen te halen. Als je een eigen app maken wilt met sponsoring, kom dan dus niet met lege handen!

4. Een eigen app maken: én doorverkopen

cirkel waar staat sell

Een combinatie van sponsoring en reseller zijn van jouw app betekent eigen gestandaardiseerde apps maken en deze zelf doorverkopen aan bedrijven en organisaties. Je laat je niet eenmalig sponsoren en ook ben je geen doorverkoper van het app concept van iemand anders, maar je verkoopt je eigen gestandaardiseerde app aan meerdere bedrijven. Jij bent dus degene die de app bezit én dit als schaalbaar concept aan meerdere bedrijven verkoopt.

Met de nieuwe richtlijnen van Apple moet je opletten dat je niet een simpele kopie maakt. Of je maakt één app waarin de apps van verschillende organisaties zijn samengevat. In dat geval loggen gebruikers in op een overkoepelende app, om bij de inhoud van een app te komen.

Als je jouw app laat maken door een derde partij, maak dan goede afspraken over de rechten voor de herverkoop van een app. Je kunt afspreken met een app maker dat je 100% eigenaar bent van de programmeercode van jouw app, maar daarmee geeft deze app maker ook een deel van zijn waardevolle werkwijze en bedrijfs-programmeercode vrij. De meesten zijn wel bereid om dit vrij te geven, maar tegen een stevige vergoeding. Als je slim bent, bespaar je op deze kosten en maak je afspraken over herverkoop met de app maker zonder dat je 100% eigenaar hoeft te zijn van de programmeercode van de app.

"De kennis en kunde uit je bedrijf zorgt voor de basis van een kwalitatieve app."

3. Een eigen app maken: Kostenbesparing voor bedrijf

Een slimme toepassing van een app is om de efficiëntie binnen je eigen bedrijf te vergroten. Je laat je eigen personeel sneller en slimmer werken met een app die hun werkzaamheden ondersteunt.

Dat kan al heel eenvoudig met een reeds ontwikkelde app, gewoon uit de appstore. Die kost maar een paar euro’s en daarmee houden werknemers bijvoorbeeld efficiënter hun uren bij. Het uiterste wat je kunt doen is een maatwerk ontwikkelde app van boven de tienduizenden euro. Bijvoorbeeld een app waarmee werknemers kennis terugvinden om de service naar klanten te verhogen.

Natuurlijk moet de investering in zo'n app zich wel terugverdienen! Afhankelijk van de hoogte van de kostenbesparing die mogelijk is met de app en de terugverdienperiode, bepaal je hoeveel geld je investeert in de app en de app je uiteindelijk oplevert.

2. Een eigen app maken:  App als aanvulling op productrange

icoon aanvulling

Binnen je een eigen bedrijf bestaan er al een aantal diensten en producten. Waarom niet je kennis en kunde die binnen een bedrijf aanwezig zijn, inzetten om producten en diensten in een app-vorm te gieten?

Spelletjesfabrikant Jumbo brengt diverse bordspellen uit als iPad app, uitgeverij Zwijsen geeft diverse interactieve lesboeken uit en beveiligingsbedrijven verkopen apps om ook op tablets beveiligingscamera’s te kunnen zien. TomTom biedt haar kastjes maar ook navigatieapps aan en zelfs vogelverenigingen geven vogel-encyclopedieën-apps uit. Dit is een slimme manier om apps te verkopen in de appstore en volledig gebaseerd op waar een bedrijf al goed in is.

De kennis en kunde uit een bedrijf zorgt voor de basis van een kwalitatieve app. Het merk van het bedrijf geeft de gebruikers vertrouwen om de app te downloaden. Daarnaast is het mogelijk bestaande klanten te benaderen met deze handige apps en heb je al snel downloads zonder veel te investeren in app marketing. Geen eigen bedrijf? Bekijk dan hoe jouw idee waarde kan toevoegen voor bedrijven.

1.Een eigen app maken:  App als klantenservice

icoon liefde

De beste manier om te verdienen aan apps is… door ze gratis weg te geven!

Rabobank vergroot haar financiële dienstverlening met diverse gratis apps, Albert Heijn vergroot het winkelgemak met de Appie app en de kapper op de hoek laat je afspraken inplannen via hun app. Ook met een app krijg je bij je favoriete koffiewinkeltje een spaarkaart waarmee iedere 5e koffie gratis is.

Indirect verdienen deze bedrijven geld aan hun klanten via een app. Deze apps kosten niets omdat de bedrijven weten dat ze dit terugverdienen doordat ze klanten aan zich binden én indirect meer verkopen realiseren. Door hun klanten te voorzien van een handige apps staan bedrijven met hen in contact, verzamelen ze informatie en gebruiken hun klanten hun diensten en producten vaker.

Zorgt jouw app voor een betere klantenservice, bijvoorbeeld omdat je mensen zelf zaken laat regelen, dan heb je goud in handen. Er bestaan dan verschillende manieren om bedrijven hierin te interesseren. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je app echt waardevol is voor hun doelgroep. Als je hen daarna voorrekent hoeveel kosten het bespaart, kom je al snel tot een overeenkomst.

Dus wil je echt scoren met een eigen app maken? Maak je app waardevol voor eindgebruikers en vind een synergie met een organisatie!

Een eigen app maken: Ontdek hoeveel geld je krijgt per verdienmodel

Ontdekken hoeveel geld je krijgt? Daarvoor maakten wij het 'Verdienmodel Sjabloon'. In deze PDF zie je naast alle verdienmodellen ook de voor- en nadelen in één overzicht.

Plus, ik laat je in deze PDF zien wat de opbrengsten in euro's per verdienmodel zijn.

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om direct toegang te krijgen tot het Verdienmodel Sjabloon

Het Verdienmodel Sjabloon

Kom erachter hoeveel geld jouw app gaat opleveren

Verdienmodel Sjabloon

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

Ik wens je een succesvolle app toe.

PS Nieuw! Weet je al of je app haalbaar is? Test in een paar stappen de kosten, het verdienmodel en financiering voor je app! Doe de Haalbaarheid Scan

-David van AppSpecialisten

markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo

Reacties

helder overzicht. Ik mis freemium en subscription model enigszins. die zitten wel in punt 6. belangrijkste inzicht is dat nut en waarde voor de gebruiker kern zijn voor het verdienmodel. En natuurlijk de een locked-in strategie. de user binden aan je App.

Hoi Freek,

Klopt, het Freemium model is samentrekking van Free en Premium. Dat is de essentie van punt 6 :)

Fijn dat dit artikel je nieuwe inzichten heeft gegeven. Het Verdienmodel Sjabloon vindt je in de mailbox.

-David

wat is je grootste inzicht uit dit artikel?

Hallo David,

Bedankt voor je heldere uitleg. Ik ben zoekende hoe ik mijn idee concreter kan maken. Het toepassen van advertenties in de app in jou punt 8 had ik totaal anders ingezien. Mijn idee betreft een klantenservice georienteerde app. Wel goed te lezen dat ik hiermee op de goede weg ben.

white labeling trekt zeer mijn aandacht.

Hee David!

Bedankt voor de uitleg! Heb het hele internet afgezocht maar kwam niks nuttigs tegen tot jouw super vet toffe filmpje!
Ik zou erg graag de 20 tips ontvangen over het aan tafel gaan met app ontwikkelaar. En vond het grootste inzicht hoe klantendata werkt en hoe je ermee om moet gaan.

Met vriendelijke groet,
Sam Furbie Fermin

Dank je voor het overzicht. Helpt ons bij brainstorm over wel of niet zelf ontwikkelen!

Dank voor het overzicht, het gaat me helpen in mijn advieswerk!

dankje voor het overzicht! Dit helpt ons om na te gaan of het maken van een app realistisch is voor ons!

Dank je wel voor de uitleg die verhelderend heeft gewerkt voor wat betreft punt 1 en 8. Ik weet nu wat wel en niet te doen. Groetjes, Linda

Bedankt voor het heldere overzicht.

Ik ben zelf met 2 vrienden begonnen met het uitwerken van een idee voor een app. Na het bedrijfsplan te hebben geschreven blijven we toch nog met een vraag zitten: wat wordt ons verdien model? We willen graag gratis en transparant naar onze klanten blijven. We willen geen advertenties plaatsen. Ik zou graag het PDF bestand van u willen ontvangen om nog meer opties af te gaan en inspiratie op te doen.

Bedankt

Hoi David,

Bedankt voor je uitleg. Mijn grootste inzicht uit dit artikel, zijn de verschillende verdienmodellen en dat je heel goed moet bedenken welk verdien model het beste past of welke combinatie van verdienmodellen. Jouw pdf ontvang ik graag om meer inspiratie op te doen.

Alvast bedankt,

Groetjes,

Jonathan

zeer informatief

voor mij was verdienmodel sponsoring interessant

Hallo David,

Het geeft een goed overzicht weer van de verschillen. Het heeft mij op ideeën gebracht om een app te gaan onwikkelen. Ik ben vooral benieuwd naar hoe de sponsoring werkt en ga eens hier en daar polsen. Ik ontvang graag jouw pdf.

Groetjes Niels

Hoi Niels, hopelijk heb je veel aan het Verdienmodel Sjabloon gehad! Gr. Katja

Helder uiteenzetting over hoe je succesvol te werk kunt gaan, top!

Bedankt! Goed om te horen dat je er iets aan hebt gehad Paul.

Beste David,

Ik ben opzoek naar het juiste verdienmodel voor de app van mijn organisatie. Jou video heeft me een klein overzicht gegeven van de modellen en hier wil ik me graag nog verder in verdiepen. Zo wil ik de meest geschikte voor onze organisatie bepalen. Hopelijk helpt het PDF bestand hier nog meer bij. Freemium klinkt voor ons aantrekkelijk maar de haalbaarheid hiervan ben ik niet zeker van.

Met vriendelijke groet,
Fjolla

Leuk om je zojuist telefonsich gesproken te hebben Fjolla.  Succes met je onderzoek en bedenken van je verdienmodel!

Groeten,

-David

Nou dacht ik dat - buiten de achtergrond data - advertenties het meeste opleveren. Ai, toch maar "huiswerk" maken  :-)

Hoi Margot,

Ja, klopt. Maar je bent niet de enige die dit denkt.

Heb je de PDF gedownload, daar krijg je een mooi overzicht voor je huiswerk ;)

Als je meer wilt weten over verdienmodellen, ik geef ook een Masterclass over geld verdienen met apps. Die vind je hier: https://appspecialisten.nl/online-masterclass

Groeten,

-David

Goede video uitleg. Kijken wat de pdf verdienmodellen nog meer opleverd. Dank voor de info zover. Mvgr. Ruud

Hoi Ruud, bedankt voor je reactie. Voortaan kan je je emailadres hierboven invoeren om het Verdienmodelsjabloon meteen in je inbox te krijgen. Hopelijk heb je er veel aan! :) Gr. Katja

Beste,

Heb met belangstelling jouw tips gelezen en graag zou ik je verdienmodel ontvangen.

Met vriendelijke groeten,

Hoi Bart, je kan voortaan zelf meteen het Verdienmodel Sjabloon ontvangen, door hierboven je emailadres in te vullen. Veel succes met jouw idee! Gr. Katja

Geweldige uitleg!

Goed uitgelegd. Alles is duidelijk

Goed dat je er iets aan hebt gehad Serkan! Gr. Katja

mooie informatie, heb gelijk allerlei ideeen bij

Hoi Hamayun, wat leuk dat je er iets aan hebt gehad! Hopelijk helpt de info je verder met je idee. Gr. Katja