Een app maken als een baas! Hét gouden app-idee boek

Welkom! Je leest nu een van de méést gelezen artikelen over apps ooit: Een app maken als een baas! 

Het is natuurlijk jouw doel om op de allerbeste manier een app te maken, zodat je app-idee aan populariteit wint! En dat is ook mijn doel: mensen helpen om een app te maken als een baas.

Juist dat doel motiveerde mij (en nog steeds!) om mijn website, al mijn video’s ÉN mijn boek te maken... daarom heet mijn boek: Maak een APP als een BAAS!

In dit artikel geef ik je 3 tips over hoe je een app gaat maken als een baas en in de video vertel ik hoe mijn boek tot stand kwam.

Lees het artikel of bekijk de video:

 

Maak een app met hulp van een boek

Meteen aan de slag met het gouden app-idee boek? Klik hier om 'Maak een APP als een BAAS' meteen te kopen voor € 19,95 incl. verzendkosten.

Lees hieronder verder als je meteen 3 tips wilt hoe je een populaire app krijgt. Een echt app-baas bezit niet alleen goed functionerende app, maar heeft ook app fans. Met deze tips leer je hoe je app veel gebruikt wordt én hoe je er geld mee verdient zoals RunKeeper, Whatsapp, ING en anderen.   

Word jij een baas met een veel gebruikte app die óók geld oplevert?

icoon geldzakApp maken tip 1: Bepaal het verdienmodel

Je app laten maken kan niet zonder geld te investeren. Dat geld wil je natuurlijk terugverdienen, of beter nog: geld verdienen met apps. Hiervoor zet je een verdienmodel in. Zo krijg je inzicht in hoe je geld verdient.

Opvallend genoeg maken juist minder succesvolle gebruik van een verdienmodel waarbij gebruikers vooraf moeten betalen voordat ze de app überhaupt mogen downloaden en dus uitproberen. Denk eens zelf na: Koop jij weleens iets zonder dat je weet of je het leuk vindt of nodig hebt? Zeker bij Android apps blijkt dat gebruikers geen geld willen betalen voor ze weten hoe de app werkt.

Bedrijven laten op hun beurt bij het (laten) bouwen steeds meer de advertenties achterwege. Het levert namelijk veel irritatie op voor de gebruiker en ze verdienen er weinig mee. Pas als alle andere opties zijn overwogen, zetten ze advertenties voor apps in.

Populaire verdienmodellen draaien juist om dienstverlening. Door gebruikers periodiek te laten betalen voor het gebruik van de app, kan er namelijk méér geld verdient worden. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, een app waarvoor gebruiker € 10 per maand aan abonnementsgeld betalen. Ook komt het voor dat apps specifiek zijn gebouwd om een beroepsgroep productiever te maken. Bedrijven betalen dan een bedrag per maand om hun personeel productiever te maken. Zij laten dus een app ontwikkelen om op personeelskosten te besparen.

Zodra de prijs voor de app lager is dan de kosten die ze besparen, loont het om een app te maken. Je kan gebruik maken van in-app aankopen of een app ontwikkelen waar een bedrijf voor moet betalen. Zo heeft YipYip de Bru-taal app gemaakt, deze app voor kinderen kopen scholen in per klas. 

Als je echt aan de slag wil met je verdienmodel, download dan onderaan 'Het Verdienmodel Sjabloon'.

Door in een vroeg stadium met je doelgroep te spreken kom je erachter of je app in hun huidig gedrag past.

icoon in gesprekApp maken tip 2: Test de technische- en markthaalbaarheid

Jouw app-idee ziet er goed uit op papier, maar is deze ook technisch te realiseren? In feite kán alles technisch, maar daarbij komen ook veel kosten kijken. Met name bij technische complexe apps komen hoge kosten kijken, zoals bij apps die gegevens uit externe bronnen halen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van gegevens van en naar databases zoals muziek, weergegevens, inloggegevens of nieuwsberichten. Verminder het aantal externe connecties om kosten onder controle te houden. Zorg dus ook voor niet te veel functies in je app en blijf dichtbij het doel van je app.

Ook wil je erachter komen of je app idee haalbaar is in de markt: krijg je genoeg gebruikers om je verdienmodel rond te krijgen? Door in een vroeg stadium met je doelgroep te spreken kom je erachter of je app in hun huidig gedrag past.

foto van iemand die een mok vasthoudt met de tekst like a boss

Voorbeeld markthaalbaarheid "Selfiebook"

icoon selfieboek

Laten we een voorbeeld nemen aan dit (zelf bedachte) app-idee: Selfiebook. Stel je maakt de app Selfiebook voor jongeren waarin ze kunnen meedoen aan een selfie social media netwerk. Je denkt: "Jongeren hebben allemaal een smartphone en maken veel selfies. Maar veel selfies worden niet gedeeld omdat er geen platform voor is. Als ze iets kunnen winnen met selfies delen ze het misschien wel."

Een goed uitgangspunt en er zit zeker een kern van waarheid in. Alleen, als je met jongeren gaat praten zal je zien dat jongeren A) voor een groot deel huiverig zijn met het delen van selfies (vandaar dat veel jongeren SnapChat gebruiken om selfies te versturen die daarna verdwijnen) en B) dat je jongeren, als het aankomt op delen op sociale netwerken, niet motiveert door het winnen van cadeaus maar juist door de mogelijkheid om hun sociale status op te krikken. Met een kleine aanpassing in het idee, sluit je beter aan op hun gedrag.

Oplossing: als je achter dit gedrag komt, kun je een sociaal media netwerk verzinnen waarin er een selfie-van-de-dag verkiezing is: hierin staan jongeren niet allemaal te kijk (slechts een klein gedeelte dat selfies durft te delen, stuurt foto's in) en dat ze gemotiveerd worden door sociale status (wie heeft vandaag de selfie van de dag in mijn gemeente?). Met een relatief kleine aanpassing zal je zien dat de app veel succesvoller is, omdat het aansluit op het gedrag van de doelgroep.

Je laat pas een app maken nadat je antwoord hebt op deze vragen, zodat je zeker weet dat hij gaat slagen. 

Ziet  je app er visueel niet aantrekkelijk uit of werkt het niet fijn voor de gebruiker? Dan slinkt je kans op app fans drastisch.

app maken

icoon teamApp maken tip 3: Stel je team samen

Een succesvolle app wordt altijd gemaakt door een team met 3 disciplines: ondernemer, vormgever en programmeur.

De ondernemer: dat ben jij. Je zorgt voor een plan voor de marketing en financiering van je app en zorgt voor het aansturen van de andere projectteamleden. Het is handig om ondersteuning te zoeken van een projectmanager voor de aansturing van teamleden en een adviseur die helpt bij uitdagingen in de marketing en de financiering. 

Een vormgever zorgt enerzijds voor een visueel ontwerp, zoals kleurstelling, logo, lettertype en iconen. Dit zorgt ervoor dat een app er voor de gebruiker fijn en herkenbaar uitziet. Anderzijds zorgt een vormgever ook voor het interactie ontwerp, dat ervoor zorgt dat een app gebruiksvriendelijk is. Hij bepaalt welke functies en knoppen er komen, dat alles logisch werkt en belangrijker nog: hij test dit met gebruikers. Ziet je app er visueel niet aantrekkelijk uit of werkt het niet fijn voor de gebruiker? Dan slinkt je kans op app fans drastisch.

Bij een ontwikkelaar laat je de daadwerkelijke app maken. Hij programmeert wat de gebruiker ziet (de frontend van de app) en hoe de logica en gegevens van de app worden verwerkt (de backend van de app). In professionele teams valt deze rol uiteen in een tester en Android-, iPhone- en backendprogrammeurs.

Foto David van der LooMaak een APP als een BAAS

David van der Loo App-adviseur bij AppSpecialisten: "Ik werk veel samen met ondernemers die elk een eigen, unieke app maken. Het is gaaf om de passie te zien van een ondernemer die van een app een succes maakt."

"Deze tips helpen je natuurlijk al goed op weg, zodat je weet waar je op moet letten. Maar ik wil je natuurlijk méér dan een paar tips geven. Ik wil je álle informatie over apps geven die er maar te vinden is. Precies dat, vind je in mijn boek zodat jij een app krijgt met app-fans. Hiermee zorg je dat je stap-voor-stap een app-idee uitwerkt als een baas. Het resultaat: een app met veel fans!" Mijn boek 'Maak een APP als een BAAS' ligt nu op de planken! Koop het boek nu voor €19,95 incl. verzendkosten.

 

icoon spaarvarkenVerdienmodel Sjabloon

Als extraatje kan je ook het Verdienmodel Sjabloon per email ontvangen. In dit document leer je hoe je geld kunt verdienen met je app. Je leert hoe andere apps (RunKeeperWhatsappING en anderen) geld verdienen en hoe jij de keuze maakt om ook zelf geld te verdienen met je app.

Hieronder krijg je direct toegang tot het Verdienmodel Sjabloon door je gegevens in te vullen.

Vul hieronder je gegevens in om direct toegang te krijgen tot het Verdienmodel Sjabloon:

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten

Reacties

gebruikersnaam | 29-02-2016

Ik herken een aantal tips die ik al kende. In een eerder artikel las ik al over markthaalbaarheid. Dat voorbeeld van die selfie app maakt het wel duidelijker. Die vind ik dan het handigst.

Saskia | 01-03-2016

de tip om de motivatie van je doelgroep te achterhalen waarom men een app zou gebruiken (sociale status vs win-actie) is een waardevolle tip om te blijven herhalen. Iedereen weet het, echter weinigen voeren het door in de praktijk.

Nikki | 01-03-2016

Ik dacht altijd dat advertenties in apps dé manier was om geld te verdienen. Erg belangrijk om te weten dat het niet zo is en een goede tip om een ander verdienmodel te zoeken.

Ben | 01-03-2016

Goede onderbouwde tips , zeker vallen en opstaan.
De drive om vooral door te gaan en zeker iets doen met het commentaar wat potentiele gebruikers melden.

jonathan | 01-03-2016

De technische haalbaarheid is bij mij van belang... Ik ga eens dat team samenstellen om hier naar te kijken. Het lijkt allemaal "zo makkelijk" te moeten kunnen...

David van AppS… | 02-03-2016

Als antwoord op door jonathan

He Jonathan, dat klopt een app lijkt klein en eenvoudig, maar er zit meer achter dan je denkt. Het Verdienmodel Sjabloon die ik je zojuist heb gestuurd helpt je in ieder geval met het verdienmodel, de App-idee Scan helpt je met het overzicht houden. Die vind je hier: www.appspecialisten.nl/test-je-app-idee-op-2-manieren (of klik in het menu op "test app-idee").

SharonB | 05-03-2016

Toevallig zijn we nu met al deze aspecten bezig om onze netwerk te verbreden en dat gepeins over ons applicatie verdienmodel. We wilden ook een abonnementsvorm koppelen aan uitgebreidere functies. We zitten op de goede weg. Thanks voor de tips, you guys!

David van AppS… | 07-03-2016

Als antwoord op door SharonB

Graag gedaan Sharon! Het Verdienmodel Sjabloon is onderweg naar je mailbox.

Sonny | 03-04-2016

Beste,

Een goede website met veel bruikbare informatie. We zijn bezig met een in eerste instantie inhouse kliller app. Echter wil Ik wel klaar zijn voor de buitenwereld met een goed verdienmodel. Looking forward recieving this information. Dank alvast!

Best Regards,
Sonny

Suus | 15-04-2016

Ik ben totaal blanco deze tips gaan lezen. De heldere gedetailleerde uitleg verbreed mijn kennis enorm. Ik wist niet waar en hoe te beginnen, waardoor mijn twijfels enorm waren! Nu ben ik in een niet geschoten, altijd mis-fase en zal nog even goed lezen hoe ik het moet aanpakken!
Bedankt voor de tips.

Groeten,

Suus

doel van jouw app
fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo