Een app ontwikkelen is niet eenvoudig. Met deze tips geven we je handvatten om app ontwikkelen succesvol te maken. Zo voorkom je dat jouw idee net als 83% van alle apps (!!) een zombie app(1) wordt, die minder dan 1000 downloads heeft.
Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:
1. App ontwikkelen op basis van strategie
De belangrijkste tip die ik geef is: begin met het einde voor ogen. Veel apps worden gemaakt omdat er een app moet komen, zonder duidelijk doel. Zo'n "app voor de heb" levert vaak niets meer op dan een leuk verhaal tijdens een borrel. Leuk om te vertellen, maar het wordt een grote blunder als mensen erachter komen dat niemand jouw app gebruikt. En dat terwijl een goede app gebaseerd op jouw idee juist je succes laat zien! Bijvoorbeeld als je er veel geld mee verdient, maar vooral als het een populaire app is! Die populariteit komt niet vanzelf. Nee, iedere bestaande succesvolle app heeft een strategie! (Tip: De belangrijkste strategie die deze apps volgen is dat ze een groot probleem oplossen voor gebruikers!) Dus ga niet als een kip-zonder-kop aan de slag met je app, maar maakt vooraf een strategie. Lukt dat niet in je eentje? Laat je ondersteunen door een expert bij het maken van jouw app (klik!).
"Deze gebruikersdoelgroep bepaalt het uiteindelijke succes van je app."
2. Verricht marktonderzoek
Met je app wil je zoveeel mogelijk mensen bereiken. Hij moet populair worden. Dat begint niet met in één dag van 0 naar 1 miljoen gebruikers. Je groeit daarnaartoe! Daarom begin je met een bepaalde groep mensen te bereiken. Deze eerste gebruikersdoelgroep bepaalt het uiteindelijke app-succes.
Het is daarom belangrijk om deze doelgroep tijdens het proces van app ontwikkelen te benaderen. Door enquêtes, interviews, reeds beschikbare marktkennis of anderen onderzoeksmethodes kom je erachter wat gebruikers belangrijk vinden. Gebruik dat om de strategie te bepalen voor jouw app.
Bij het ontwikkelen van een app voor medewerkers geldt hetzelfde: ook hen moet je betrekken bij de app-development, want hoe beter zij in staat zijn de app te gebruiken, hoe beter jouw app zijn doel bereikt.
3. Maak een recept voor jouw app
In een document combineer je je idee en marktonderzoek met elkaar tot een "app recept". Hierin staat welke functies of elementen je gebruikers in je app willen. Voordat je begint met jouw app laten maken door een app-ontwikkelaar, maak je dit concept.
Je weet dan wat je wilt en zodra je op zoek gaat naar een app-maker, laat je hem dit app-concept zien. (Je hoeft niet bang te zijn dat je idee gestolen wordt, om deze reden).
De offertes en voorstellen die zij geven leg je dan veel eenvoudiger langs elkaar. Groot voordeel: je krijgt een scherpe prijs! En, als het app ontwikkelen van start gaat dan hou je controle over hetgene dat opgeleverd wordt, omdat je dit vooraf goed vastgelegd hebt.
"Veel ontwikkelaars werken met een Agile aanpak waarbij er vooraf geplande tussentijdse oplevermomenten zijn."
4. App ontwikkelen aan de hand van gebruikersinput
De daadwerkelijke ontwikkeling is niet alleen een technisch proces met strakke projectmanagement. Je stuurt zelf ook tijdens het proces! Dat komt doordat een app zeer persoonlijk is voor een gebruiker en je hier rekening mee wil houden.
Veel moderne ontwikkelaars werken met een zogenaamde Agile aanpak waarbij er vooraf geplande tussentijdse oplevermomenten zijn. Bij tussentijdse oplevermomenten kun je als opdrachtgever input geven aan de hand van je eigen mening, maar vergeet vooral de gebruikers niet in deze fase.
Test bijvoorbeeld vooraf met een prototype van de app om het gemak voor de gebruiker te achterhalen. Maar ook bij tussentijdse oplevermomenten is testen belangrijk. Je test dan of het lukt om de frustraties in app gebruik te voorkomen. Of zelfs het gebruik van je app extra leuk te maken! Als interface elementen worden toegevoegd die het voor gebruikers leuk maakt om de app te gebruiken, dan zal een app vaker gebruikt worden. Dat verhoogt de succeskans van jouw app een flink stuk. Dit optimaliseren van de ervaring van je doelgroep bij de ontwikkeling van jouw app wordt ook wel User Experience of UX genoemd.
5. Vind de beste app-ontwikkelaar
Als je de bovenstaande ingrediënten voor een succesvolle app hebt, dan heb je een app-bouwer nodig die de app gaat programmeren. Stappen 1, 2 en 3 doet een app-ontwikkelaar dus niet voor je. Sommige helpen je bij stap 4, maar de meeste helpen alleen bij het programmeren.
Goed om te weten! Want als je deze stappen overslaat is de kans op succes erg klein... En dat doen de meeste mensen. Daarom zijn 83% van alle apps, Zombie apps(1)! Ooit zijn ze begonnen als leuk idee en nu worden ze nooit meer gedownload of gebruikt. Deze apps hebben überhaupt nooit meer dan 1000 downloads gekregen.
Heb je voorgaande stappen op orde, dan ga je met een gerust hart aan de slag met het vinden van een app-ontwikkelaar. De twee belangrijkste elementen tijdens een app maken zijn de kosten en kwaliteit. App-ontwikkelingskosten zijn een belangrijke overweging voor je budget, maar dat kan een negatief effect hebben op kwaliteit. Daarom is het belangrijk om de juiste prijs-kwaliteit verhouding te vinden. App-makers met de juiste ervaring hergebruiken hun opgedane kennis en programmeercode om jouw app een hogere kwaliteit en lagere prijs te geven. Een betere prijs-kwaliteitverhouding dus.
Klik hier voor overzicht van app-ontwikkelaars die je doorzoekt op basis van ervaring. Een goed startpunt dus om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
Succes check: hoe goed is je app-idee?
Deze 5 stappen dragen bij aan het succesvol maken van een app. Maar wil jij nu weten hoe succesvol jouw idee eigenlijk is? Dat kan!
Hieronder download je de App-idee Scan. Met dit schema zie je precies hoe goed jouw app-idee is.
Vul hieronder je email in en ontvang de App-idee Scan in je mailbox!
(1)Bron: Adjust, The Undead App Store

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.
-David van AppSpecialisten