De snelste manier om financiering te vinden voor je app| kennisbank

Veel mensen die ontdekken hoeveel een app kost, schrikken zich vaak kapot. Ik snap dat de meesten die dit lezen niet zomaar even duizenden euro’s ophoesten. Ook als je geen flink gevulde spaarpot paraat hebt, bestaan er mogelijkheden. Ik wil je helpen om aan financiering te komen... Om jouw idee werkelijkheid te laten worden!

Voordat ik van start ga en vertel hoe je aan financiering komt, wil ik je laten weten dat er een sluiproute bestaat. Deze weg is alleen begaanbaar voor de échte vernieuwende en unieke denker. Als jij je aangesproken voelt en een idee met een goud randje bezit, scrol dan helemaal naar onder en wie weet ontvang jij deze golden ticket.  

afbeelding van een winnende ticket

icoon grafiekVerschillende typen financiering

Per idee en per bedenker verschilt het enorm welke financiering het best aansluit. Past jouw idee bij de zorg of heb je juist een idee voor kleinkunstenaars? Dan zou je idee geschikt kunnen zijn voor een subsidie. Loop jij rond een app-idee waar geen treinreiziger zonder zou kunnen? Wie weet vind je dan financiering bij een slimme partner, zoals NS.

Wil je alvast weten wat voor opties er zijn? Lees dan verder over twee financieringsmogelijkheden; Lening en Investeerder.

icoon notebookLening

Het bestaat al honderden jaren oud en is de meest traditionele vorm om aan een grote som geld te komen: een lening bij de bank. Er bestaan ook microfinancieringsfondsen die leningen geven aan ondernemers met goede plannen. Dit geld moet je natuurlijk weer met rente terugbetalen.

Een lening krijgen, brengt uiteraard wel een risico met zich mee. Je móet het geld gaan terug betalen. Als jouw app compleet flopt, ben je vaak persoonlijk aansprakelijk. Het is dus belangrijk om te weten of jouw vertrouwen in je idee en jezelf het risico waard is om aan te gaan.

Door het nadenken over een lening snappen mensen vaak hoe belangrijk het is dat je een plan hebt met je app. Zo moet je weten of er een markt voor je idee is en hoe je met de app je geld gaat verdienen. Wil jij je in de schulden steken voor een onuitgewerkt idee? Nee, natuurlijk niet! Als jij niet eens garant wil staan voor jouw idee, waarom zou een andere investeerder dat dan wél doen? Bedenk hoe ver jouw idee getest en uitgewerkt moet zijn vóór jij financieel de verantwoordelijkheid wil dragen. Zorg dat je deze stappen zet vóór je een lening aanvraagt. 

Leestip: 12 dingen die jouw app goedkoper maken

Pas als je wat verder in het ontwikkelingsproces zit, breekt het moment aan dat het goed is om na te denken over een lening. Je hebt bijvoorbeeld al een eerste versie gemaakt en je weet dat mensen staan te popelen om je app. Op zo’n moment heb je al véél meer zekerheid dat je de lening kan terugbetalen als dat je slechts een idee hebt. Je beschikt al helemaal over een ideale positie als je al geld verdient met je app. Dan vraag je bijvoorbeeld een lening aan om nieuwe functies of updates toe te voegen.

icoon pasjesInvesteerder

Een andere mogelijkheid om aan geld te komen voor je idee, is door een investeerder aan de haak te slaan. In plaats van een lening op je eigen naam te zetten, investeert een ander in jouw idee. Een investeerder brengt weer hele andere risico's met zich mee.

Investeerders willen vaak inspraak in de strategie van je app

Je gaat geen investeerder vinden als je, net als hierboven, je idee niet getest hebt of een businessplan hebt. Want als jij zelf geen moeite doet voor jouw idee, waarom zou een ander dat dan wel doen? Als je wél een investeerder vindt, wil deze natuurlijk zien waar zijn geld aan besteedt wordt. Investeerders willen vaak inspraak in de strategie van je app. Ze willen namelijk, net als jou, dat je app het tot een succes schopt. Daar maak je natuurlijk afspraken over, zoals wie bepaalt wat? Toch ben jij in ieder geval verantwoording schuldig over wat je met het geld van de investeerder doet.

Bij investeerders geldt hetzelfde als bij een lening, zij zullen vaak pas instappen in een latere fase. Als het idee al zover gegroeid is dat er meer zekerheid en potentie is. Dan moet er op zijn minst een test zijn uitgevoerd of een businessplan zijn. Als een investeerder daarvóór instapt, neemt hij namelijk een groot risico. Soms doen ze dat wel, maar dan willen ze veel minder geld geven of meer dan 50% van de aandelen. Ben je juist al een stuk verder en verdien je al geld met je app dan staan investeerders juist in de rij voor je. Logisch natuurlijk zij lopen dan minder risico dat zij hun geld niet meer terug zien.

Theplaatje van gouden ticket golden ticket

Komt-ie dan: de weg richting de jackpot! Elk jaar helpen wij geweldige app-ideeën tot leven komen. Met een subsidie van €20.000 voor je app maak je een droomstart. Wil jij ook kans maken op deze golden ticket?  Er zijn is op dit moment nog er maar 7 6 5 4 3 2 één GEEN plaatsen beschikbaar. Aanmelden kon tot 19 januari, de lijn is nu dicht. Maar niet getreurd... volgend jaar meer geluk!

Sta je toch echt te springen om aan kapitaal voor je app te komen? Download dan de App Financiering Planning en ontdek welk financieringsmodel bij jou past!

 

App Financiering Planning

Wil je alles opties voor financiering op een rij? En erachter komen welke financieringsmethode bij jou past? Die krijg je in de App Financiering Planning.

app financiering planning

 

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

Ik wens je een succesvolle app toe.

PS Nieuw! Weet je al of je app haalbaar is? Test in een paar stappen de kosten, het verdienmodel en financiering voor je app! Doe de Haalbaarheid Scan

-David van AppSpecialisten

markten
geschreven door
David van der Loo

Plaats mijn reactie