App ontwikkelen: 5 tips voor een succesvolle app| kennisbank

Een app ontwikkelen is niet eenvoudig. Met deze tips geven we je handvatten om app ontwikkelen succesvol te maken.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

1. App ontwikkelen op basis van strategie

app ontwikkelenDe belangrijkste tip die ik geef is: begin met het einde voor ogen. Veel apps worden gemaakt omdat er een app moet komen, zonder duidelijk doel. Zo'n "app voor de heb" levert vaak niets meer op dan een leuk verhaal tijdens een borrel. En dat terwijl een goede app bijvoorbeeld kan zorgen voor meer omzet uit klanten, de effectiviteit van je bedrijf kan vergroten of kosten kan verlagen. Ga daarom uit van de strategie die je volgt met jouw bedrijf en pas het doel van app ontwikkelen hierop aan. Of laat je ondersteunen bij het maken van jouw app.

Als je een app ontwikkelen wil voor jezelf en niet voor een bedrijf, gelden in principe dezelfde regels. Wat wil jij bereiken met jouw app? Maak het doel van je app duidelijk en helder, schrijf het voor jezelf op. Een goede app lost een probleem op voor de gebruiker. Hoe gaat jouw app dit probleem oplossen? Jouw strategie moet in het teken staan van het doel en welk probleem je app gaat oplossen.

"Deze gebruikersdoelgroep bepaalt het uiteindelijke succes van je app."

2. Verricht marktonderzoek

app ontwikkelenMet je app wil je een bepaalde doelgroep bereiken. Deze gebruikersdoelgroep bepaalt het uiteindelijke succes van je app. Het is daarom belangrijk om deze doelgroep tijdens het proces van app ontwikkelen te benaderen. Door enquêtes, interviews, reeds beschikbare marktkennis of anderen onderzoeksmethodes kom je erachter wat gebruikers belangrijk vinden. Gebruik dat om de beste aanpak te bepalen voor jouw app. Bij het ontwikkelen van een app voor medewerkers geldt hetzelfde: ook hen moet je betrekken bij de app-development, want hoe beter zij in staat zijn de app te gebruiken, hoe beter jouw app zijn doel bereikt.

3. Maak een recept voor jouw app

app ontwikkelenDoor je doel en marktonderzoek met elkaar te combineren tot een "app recept", kom je tot een concept voor een app dat de grootste kans op succes heeft. Je weet welke functies of elementen je gebruikers in je app willen en je weet wat nodig is om je doel te behalen. Als je dit bij elkaar combineert, geef je jouw app concept vorm. Voordat je begint met jouw app laten maken door een app-ontwikkelaar, leg dan je app-concept vast. Je weet dan wat je wilt en zodra je op zoek gaat naar een app-maker, kun je hetzelfde app-concept met hen overleggen. De offertes en voorstellen die zij geven kun je dan veel eenvoudiger langs elkaar leggen. Als het app ontwikkelen van start gaat dan hou je controle over hetgene dat opgeleverd wordt, omdat je dit vooraf goed vastgelegd hebt.

"Veel moderne ontwikkelaars werken met een Agile aanpak waarbij er vooraf geplande tussentijdse oplevermomenten zijn."

4. App ontwikkelen aan de hand van gebruikersinput

app ontwikkelenDe daadwerkelijke ontwikkeling is niet alleen een technisch proces met strakke projectmanagement. Nee, omdat een app zeer persoonlijk is voor een gebruiker en er van tevoren marktonderzoek en daarmee inzicht is opgedaan, is het goed om ook tijdens het proces bij te sturen. Veel moderne ontwikkelaars werken met een Agile aanpak waarbij er vooraf geplande tussentijdse oplevermomenten zijn. Bij tussentijdse oplevermomenten kun je als opdrachtgever input geven aan de hand van je eigen mening, maar vergeet vooral de gebruikers niet in deze fase. Test alvast een prototype van de app om het gemak voor de gebruiker te achterhalen. Het verlichten van frustraties in app gebruik, kan het succes van jouw app een flink stuk vergroten. Als daarnaast interface elementen worden toegevoegd die het voor gebruikers leuk maakt om de app te gebruiken, dan zal een app vaker gebruikt worden. Het betrekken van je doelgroep bij de ontwikkeling van jouw app wordt ook wel usability, UX of user centered design genoemd.

app ontwikkelen

5. Vind de beste app-ontwikkelaar

app ontwikkelenAls je de bovenstaande ingrediënten voor een succesvolle app hebt, dan heb je een app-bouwer nodig die dit kan realiseren. De twee belangrijkste elementen tijdens app maken zijn de kosten en kwaliteit. App-ontwikkelingskosten zijn een belangrijke overweging voor je budget, maar dat kan een negatief effect hebben op kwaliteit. Daarom is het belangrijk om de juiste prijs-kwaliteit verhouding te vinden. App-makers met de juiste ervaring hergebruiken hun opgedane kennis en programmeercode om jouw app een hogere kwaliteit en lagere prijs te geven. Een betere prijs-kwaliteitverhouding dus.

Klik hier voor overzicht van app-ontwikkelaars die je kan doorzoeken op basis van ervaring. Een goed startpunt dus om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Succes check

Deze 5 stappen dragen bij aan het succesvol maken van een app. Maar wil jij nu weten hoe succesvol jouw idee eigenlijk is? Dat kan!

Hieronder kan je de App-idee Scan downloaden. Met deze app kan je precies zien hoe hoog jouw app-idee scoort op bepaalde factoren.

Of heb jij een idee voor je bedrijf? Download dan de App-business Scan downloaden. Hiermee kan je je idee testen op factoren die belangrijk zijn voor een bedrijfsapp.

Vul hieronder je email in en ontvang de App-idee Scan of App-business Scan in je mailbox!

App-idee Scan:

Test je app-idee.

app advies

Verstuur deze PDF naar je e-mailadres:

Plus: elke week een tip om van je app een succes te maken!

De gegevens die je invoert worden beschermd door onze Algemene Voorwaarden en Privacy Statement

App-Business Scan:

Bepaal de aanpak voor je bedrijfsapp.

Verstuur deze PDF naar je e-mailadres:

Plus: elke week een tip om van je app een succes te maken!

De gegevens die je invoert worden beschermd door onze Algemene Voorwaarden en Privacy Statement

Ik wens je een succesvolle app toe,