icoon vooruit

1. Regel snel geld voor je app idee met een online lening

Online leningen winnen steeds meer aan populariteit en zijn dan ook een handig alternatief voor de traditionele leningen. Het voordeel van een online lening is dat je het heel snel regelt. Een aanvraag duurt slechts één uur! En je krijgt al binnen een paar dagen te horen of je aanvraag goedgekeurd is. Dit in tegenstelling tot de traditionele leningen, waarbij een goedkeuring soms wel maanden op zich laat wachten. Er wordt dan ook verwacht dat deze online leningen 70% van kleine ondernemingen zal bereiken. Let uiteraard wel op de voorwaarden en vergelijk bijvoorbeeld de rentepercentages en de boeteclausules.

icoon sale2. Ga voor een voorverkoop

Dit is een van mijn favoriete app financiering opties. De optie om een voorverkoop van producten te beginnen voordat je je app-onderneming lanceert, zien veel mensen vaak over het hoofd. Dat is jammer want dit is een handige optie om alvast geld binnen te halen voordat je je onderneming daadwerkelijk lanceert, met name als je jouw app gaat verkopen aan bedrijven. Zelfs voordat je app live gaat, laat je een opdrachtgever betalen voor het opzetten van het project. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie die jouw app goed kan gebruiken voor hun medewerkers. Zo verdien je al met je idee geld, voordat je app überhaupt op de markt is.

icoon geld3. Wil je geen lening? Factoringmaatschappijen zijn een optie

Factoringmaatschappijen zijn een goede aanvulling op een voorverkoop. Hoe zorg je er namelijk voor dat je zo snel mogelijk je geld voor je app ontvangt? Draag je facturatie over aan een factoringmaatschappij. Je betaalt een percentage van het bedrag wat je wilt hebben en krijgt de rest te leen. Stel, je hebt bijvoorbeeld €10.000 nodig, door €250 te betalen aan de factoringmaatschappij, krijg je dan die €10.000 meteen. Je ontvangt dus tegen betaling direct je geld en hoef je niet te wachten tot bedrijven je facturen betaald hebben. Sommige factoringmaatschappijen vragen een standaard bedrag vooraf, en daarna betaal je een paar euro per factuur. Op deze manier kom je sneller aan inkomsten en kun je sneller kosten maken. Mijn tip: gebruik een factoringmaatschappij als je een gat ziet ontstaan in je cash-begroting. Bepaal vooraf of het extra bedrag dat je betaalt aan de factoringmaatschapij de moeite loont. Niet als je opeens in geld-nood zit.

''Laat zien dat je een sterk business plan hebt en dat je er goed over hebt nagedacht.'

icoon sociaal netwerk4. Vraag aan vrienden en familie

In mijn ervaring is het interessant om geld te lenen of een gift te vragen van vrienden of familie. Dat komt namelijk met verrassende voordelen. Zo kan je een lage rente afspreken én ervaar je geen gedoe van banken en hun strenge regels. Laat zien dat je een sterk business plan hebt en dat je er goed over hebt nagedacht, want dan zullen je vrienden of familieleden eerder akkoord gaan. Daarnaast moeten zij het je vooral gunnen. Zorg daarom voor een authentieke en eerlijke communicatie zodat ze in jou investeren omdat ze jou goed kennen. Verder raken vrienden en familie vaak enthousiast over de potentie van jouw idee. Vertel hen dus over je visie en toekomstplannen. En als laatste: wees eerlijk over wat je van hen verwacht; maak afspraken over of zij mee mogen gaan beslissen in je bedrijf, of juist niet.

Icoon project5. Tijd over? Doe er een projectje naast

Financier je onderneming door er een project naast te doen. Ik zie dat veel ondernemers projectwerk voor een groter bedrijf doen. Of makkelijker nog: ze zetten hun huidige baan of opdrachten door, maar zorgen dat ze geld hieruit opzij zetten. Ideaal wanneer je nog wat tijd over hebt en valt ook vaak te combineren met een hobby.

Icoon stijgende lijn6. Aandelen als app financiering

Als je al een bedrijf bezit, of je werkt als zzp-er, dan kun je een deel van de waarde van je bedrijf verzilveren. Door je bedrijf om te zetten in een BV, kun je aandelen verkopen om met dat geld weer nieuwe investeringen in je onderneming te doen. In feite laat je zo iemand die de aandelen koopt, meeprofiteren met de groei van je bedrijf door de app. Nu is dat nog een redelijk traag proces, waarbij je via een notaris een overdracht van de aandelen moet vastleggen. Wellicht dat dit in toekomst sneller kan, zoals ByeShares dit probeert te bewerkstelligen.

Afbeelding van verschillende iconen van munteenheden

icoon pasje7. Plastic pasjes: creditcards

Paradigit oprichter Arjen de Koning vertelde mij eens in een lezing dat hij met creditcards zijn bedrijf financierde. Hij bouwde computers aan de keukentafel. De inkoop van computeronderdelen deed hij met creditcards en verkocht dan binnen een paar dagen de computer. Zo loste hij zijn creditcardschuld meteen snel af.

Het gebruik van zakelijke creditcards blijkt dus een van de snelste én meest toegankelijke manieren om een onderneming mee te financieren. Het grootste voordeel is dat de minimale betaling op een creditcard heel laag mag zijn. Dit is ideaal wanneer je nog niet zoveel inkomsten hebt. Helaas hangen er ook een hoop nadelen aan, zo zie je de rente heel snel stijgen wanneer je het geld niet meteen kan terugbetalen.

plaatje van engelvleugels8. Richt je tot een engel

En dan kan je je nog altijd tot een business angel richten. Oftewel investeerders die zich vooral op beginnende ondernemingen focussen. Zo werden Google, Yahoo, Whatsapp en Facebook, ook met de behulp van deze investeerders groot. Het belangrijkste voordeel van deze investeerders luidt dat er een vriendelijke sfeer hangt en dat er snel beslissingen worden genomen. Deze investeerders doen het vaak meer voor het plezier: het zijn vaak oud- ondernemers die hun verdiende geld investeren. Ze verwachten vanwege de vroege fase van instappen wel 20% op hun investeringen te verdienen. Maak je een financieel plan, neem dan mee dat deze angels ruim 20% op hun investering verdienen. Er besteen verschillende plekken waar je met hen in contact komt, bijvoorbeeld via Investormatch of Business Angels Netwerken.

icoon zak geld9. Durf jij het?

Als je al wat verder bent en al wat inkomsten genereerd, kan je een poging wagen bij  durfkapitalisten. Zij richten zich op specifiek industrieën en geven daarom advies over zaken waar je tegen aan loopt. Deze investeerders beleggen meestal in bedrijven waarvan ze verwachten dat ze binnen vijf jaar groot zijn. Wanneer je denkt dat jouw onderneming langer de tijd nodig heeft, is dit misschien niet de beste optie.

''Google, Yahoo, Whatsapp en Facebook; ook zij zijn met de hulp van investeerders groot geworden.''

icoon van erepodium van goud, zilver en brons10. Doe mee en win! 

Soms moet je wat geluk hebben. Er bestaan verschillende wedstrijden waar je jury of publiek overtuigt met een businessplan, een goed verhaal en een WOW-factor. Op deze manier maak je kans op mooie prijzen, in de vorm van kansen en geldbedragen én spreek je meteen een hoop investeerders aan. Je verdient dus niet alleen mogelijk geld, je krijgt er vooral veel media-exposure van. Een win-win situatie... als je wint dan. 

icoon onderhuur11. Ga op zoek naar een onderhuurder

Met websites zoals Airbnb verhuur je makkelijker dan ooit je huis of enkele kamers en verdien je zo wat extra's. Deze verdiende extra's investeer je dan weer in jouw app. Zorg ervoor dat je wel nog steeds een goede plek hebt om te werken, want daar doen we het natuurlijk voor.

icoon geldplant12. Gebruik crowdfunding en vind je investeerders

Er bestaan een hoop platformen waarop je crowdfunding krijgt. Op deze website investeren beleggers kleine investeringen in meerdere opkomende bedrijven, in plaats van één grote investering in een groot bedrijf. Veel websites laten bedrijven geld inzamelen in ruil voor producten of een kleine vergoeding. Let er op dat je alle kleine lettertjes leest zodat je weet waar je aan begint. Het is daarom slim om je te laten bijstaan door experts als je crowdfunding ophaalt, bijvoorbeeld Douwe & Koren.

Mijn ervaring is dat Crowdfunding voor apps lastig is, omdat mensen vooral meedoen als ze écht omver geblazen worden door een product. Dus bijvoorbeeld bij een nieuw soort Drone, Smartwatch of Robot. Dat is bij een app lastiger, omdat je meestal niets tastbaars hebt waar mensen enthousiast van worden. Geef ze dus ook iets tastbaars.

Een andere vorm van een investeerder vinden is wat deze ontwikkelaar doet, waarbij je je app per maand betaalt. Vooral handig als je een bestaand bedrijf met inkomsten hebt. Lees meer op watkosteen.app

icoon overheidsgebouw13. Ontvang subsidie 

Een van de meest interessante opties als je app nog een idee is, is het krijgen van een subsidie. Die komt van de landelijke, provinciale of lokale overheid of soms van een stichting. Je moet vooral voldoen aan veel voorwaarden, dus laat je goed begeleiden hierin. Want stel je voor dat je veel tijd erin steekt, maar nét iets bent vergeten. Dan val je door de mand en krijg je helemaal niets voor je inspanning. Óf je mist net te laat een deadline. Een goede voorbereiding, planning en begeleiding is hierbij dus belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan SEED of MIT.

"Met leningen tot €250.000 kom je toch een flink eind met de ontwikkeling van je app."

icoon geld betalen14. Innovatie subsidie: WBSO

Een andere vorm van subsidie van innovatie is de WBSO. Hier zitten veel regels aan maar levert ook veel op. In feite krijg je de loonbelasting terug van de uren die men steekt in innovatieve projecten. Je zou dus in overleg met een app-ontwikkelingsbureau een subsidieaanvraag kunnen doen voor de uren dat de ontwikkelaars werken aan je innovatieve app. Daar zitten heel wat regels aan, die lees je hier. Vind je de regels lastig? Schakel dan een subsidieadvisieur in: die werken in veel gevallen no-cure no-pay, dus in feite deel je de subsidie met hen als je succesvol bent.

icoon spaarvarken15. Micro app financiering

Micro is groter dan je denkt. In een wereld waar banken zekerheid zoeken voordat ze een lening verstrekken, springt microfinanciering naar voren om het gat te vullen. Met leningen tot €250.000 kom je toch een flink eind met de ontwikkeling van je app. Een van de bekendste leveranciers van microkredieten is Qredits.

icoon persoon16. Zelf voor je idee geld vinden

Kijk je wel eens op je spaarrekening? Helemaal leeg? Dan gaat het niet lukken om een app financiering zelf te financieren. Sterker nog: slim budgetteren leert je dat het verstandig is om een bufferbedrag achter de hand te houden. Maar was je aan het sparen voor een grote uitgave of vakantie? Dan kun je dit geld natuurlijk ook gebruiken voor je app.

icoon geldmodelGoed idee: geld verdienen met het Verdienmodelsjabloon

Als je besluit wat de beste optie is om met jouw idee geld te vinden, dan wil je ook weten hoe je geld gaat verdienen natuurlijk! Met het Verdienmodelsjabloon zie je welke opties je hebt en hoeveel je ermee verdient. Zo weet je meteen hoe je met jouw idee geld terug gaat verdienen om bijv. je lening terug te betalen.

Vul hieronder je gegevens in om direct toegang te krijgen tot het Verdienmodel Sjabloon:

Kassa zodat mensen kunnen betalen
Hoeveel ga verdienen met je app?
Verdienmodel Sjabloon
Kom achter de 14 manieren waarop anderen al verdienen met hun app

Met de het Verdienmodel Sjabloon krijg je:

✔️ Volledig overzicht van 14 kansen om te verdienen met je app
✔️ Zien hoeveel euro jouw idee precies gaat opbrengen
✔️ Vergelijk verdienmodellen zodat je altijd het meeste verdient met je app
 

Het Verdienmodel Sjabloon kost normaal €5 in de shop, nu GRATIS beschikbaar:

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Onderwerpen
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter