Hieronder lees je het interview met Tanya van Workum (rechts) over de situatie in Oekraïne en wat dat betekent voor het outsourcen van jouw appontwikkeling.

Hoe is het om apps te ontwikkelen in oorlogstijd?

Het klinkt wat raar, maar het is business as usual. Qua proces, planning en dagelijkse gang van zaken. De eerste dagen van de oorlog waren natuurlijk spannend; sommige medewerkers bevonden zich in steden als Kiyv of Kharkiv. Die moesten eerst richting het relatief veilige Lviv afreizen.

Maar de realiteit is uiteindelijk dat het dagelijks leven voor veel mensen toch doorgaat. Mensen moeten blijven werken om hun boodschappen te doen, huur te betalen. Wij blijven dus ook doorgaan. We werken door, we blijven nieuwe projecten binnenhalen. Daarmee helpen we onze medewerkers ook het meest; het loon van een ontwikkelaar of ICT'er is in Oekraïne relatief hoog en helpt de gezinnen van medewerkers een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Hoe is het leven voor een ontwikkelaar?

Onze medewerkers in Lviv werken voornamelijk thuis. De regio is relatief veilig, maar de rust wordt regelmatig doorbroken door luchtalarmen. Dan moet je met je gezin naar de schuilkelders. Soms is dat meerdere keren op een dag, of midden in de nacht.

Toch proberen mensen zoveel mogelijk regelmaat aan te houden, buiten de alarmen om. Het werk helpt om de gedachten even weg te houden van de oorlog. Natuurlijk heeft de oorlog Lviv al bereikt, bijvoorbeeld in de vorm van de vele vluchtelingen uit het oosten van het land.

Hoe help je je ontwikkelaars?

Iedereen in Oekraïne is betrokken bij de oorlog. Mensen kiezen ervoor om te gaan vechten, of kiezen anderen te helpen. Zij het met logistiek voor het leger of het ondersteunen van vluchtelingen.

Zo kregen wij aan het begin van de oorlog een vraag van onze collega's om portofoons op te sturen. Dat hebben we gelijk gedaan. Als medewerkers en ook vrienden of familie iets nodig hebben, sturen wij dat op.

Hoe help je vrienden en bekenden?

We zijn aan het begin van de oorlog begonnen met de actie 'Hartje voor Oekraïne'. Samen met een lokale ondernemer hebben we chocolaatjes gemaakt en verkocht, waarvan we de opbrengst aan het Rode Kruis hebben gedoneerd.

Toch hoorden we vanuit vrienden en kennissen uit Oekraïne dat het Rode Kruis met moeite op gang komt. Het blijft lastig om aan de juiste spullen te komen. Daarom zijn we direct spullen gaan kopen en versturen.

Een van mijn vrienden is chirurg bij het militaire ziekenhuis. Hij belde me enkele weken na het begin van de oorlog met de vraag of ik voor hem aan VAC-pompen voor negatieve vacuüm therapie kon komen. Dat soort apparaten zijn in Oekraïne niet (meer) beschikbaar, maar zijn voor ons in de EU nog wel.

Om meer mensen tijdens de oorlog te helpen en ook na de oorlog met de wederopbouw, hebben we halverwege maart 2022 de stichting Djakoejoe opgericht. Djakoejoe is Oekraïens voor 'bedankt'.

De insteek is om nu zoveel mogelijk nodige spullen te blijven sturen om de mensen daar te helpen. Van die gespecialiseerde apparatuur tot slaapzakken.
Maar voor de lange termijn hebben we ook plannen. Ik ken veel ondernemers uit Lviv, die nu hun opgebouwde bedrijven moeten aanpassen aan de oorlog. Misschien raken ze alles wel kwijt.

Daar willen we, zodra het mogelijk is, een brug slaan tussen Nederlandse en Oekraïense ondernemers met kleine en middelgrote bedrijven. We brengen deze mensen dan bij elkaar om ook op business-vlak aan de wederopbouw te werken.

Wil je je samen met ons inzetten voor hulpverlening in Oekraïne? Volg ons op LinkedIn via appspecialisten.nl/oekraine. Daar laten we je weten wanneer we onze acties doen.

Wat betekent de oorlog voor mensen met een app-idee?

We merken dat nieuwe klanten huiverig zijn om nu met bedrijven in Oekraïne in zee te gaan. En dat begrijpen we ook; de situatie is onvoorspelbaar en je wil geen onnodige risico's lopen.

Toch zien we dat onze bestaande klanten bij ons blijven. Ze bewonderen dat we ondanks de druk van de oorlog toch weten te presteren en leveren.

Mocht je van plan zijn om alsnog je app in Oost-Europa te laten maken, bedenk je dan het volgende: als Oekraïense zag ik de oorlog absoluut niet aankomen. En toch is het zover gekomen. Nu is dat geen verzekering dat het zich zal uitbreiden, maar onrust in buurlanden valt niet buiten de mogelijkheden.

Ook wat dat betreft zal je dus veranderingen gaan zien in de appontwikkeling. Besluit je om dan toch met Nederlandse ontwikkelaars verder te gaan, houd dan rekening met op z'n minst 1 jaar wachttijd.

Kortom, een perfecte oplossing is er niet. Weeg dus voor jezelf de risico's af. Onderzoek bijvoorbeeld hoe het zit met de locatie en toegankelijkheid van servers, is het werk dat wordt gedaan overdraagbaar, etc.

Dat zijn zaken waar wij ons als ontwikkelaar van bewust zijn. Onze servers staan bijvoorbeeld in Duitsland en de code van onze ontwikkelaars is altijd bereikbaar en overdraagbaar.

We werken met scrum- sprint- en agile methodes, waardoor het werk wat we verzetten in meerdere, kleinere stappen plaatsvindt. Ook dat helpt met overdraagbaarheid.

Tot slot hebben we juridisch geregeld dat als de oorlog Lviv harder gaat treffen en werkzaamheden niet gedaan kunnen worden, we al onze klanten voor 2 weken aan werktijd kunnen terugbetalen.

Zo doen we er alles aan om niet alleen onze medewerkers, vrienden en familie, maar ook onze huidige én toekomstige klanten te helpen.

Een laatste tip?

Bekijk alle voor- en nadelen van je businessplan, voordat je begint met ontwikkelen. Doe goed je huiswerk en volg je hart. Je moet een goede klik hebben met je ontwikkelaar, want het is meer dan 'gewoon' een app bouwen.

Goed zakendoen met ontwikkelaars

Tanya, bedankt voor je verhaal. En om aan te sluiten op wat je zojuist hebt verteld: of je nu in het binnenland of buitenland wil laten ontwikkelen, moet je een goed gevoel hebben bij je ontwikkelaar. Om je daarop voor te bereiden heb ik een PDF 20 gouden tips voor zakendoen met ontwikkelaars hieronder klaarstaan. Vul hieronder je gegevens in en je hebt 'm zo in je mailbox. Succes!

Checklist 20 gouden tips
Voorkom een wurgcontract!
20 gouden tips voor zakendoen met app-ontwikkelaars PDF
Maak je wel de juiste afspraken met een app-ontwikkelaar?

Met de 20 Gouden tips krijg je:

✔️ 20 zaken je moet denken bij een contract sluiten met een ontwikkelaar
✔️ Hoe je ervoor zorgt dat je idee goed wordt geprogrammeerd
✔️ Wat je moet doen om niet in de valkuilen te trappen waar anderen al in zijn getrapt
 

Toegang tot de 20 gouden tips kost normaal €7, nu toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter