De voor- en nadelen van je app outsourcen: krijg inzichten van experts

Is een outsourcing app een wilde gok, of juist een goede kans? Moet je daar tijdens een crisis aan beginnen of vormt een app outsourcen altijd een risico? Waarom kiezen voor een outsourcing app? Wat zijn de voordelen als je kiest om een app uit te besteden? Bekijk hieronder de samenvatting van dit artikel, of lees het artikel zelf hieronder:

Of luister het volledige podcast interview via Spotify, Apple Podcast of YouTube.

Experts vertellen over een outsourcing app

We spreken met verschillende experts die directe ervaring hebben met Outsourcing. Zo spraken we Joep Mes (rechts) van Trone. Hij heeft ervaring met outsourcing door zelf opdracht te geven aan geoutsourcet developers. Die werken vaak als extra teamlid mee bij zijn app development bureau Trone, naast de Nederlandse ontwikkelaars. Ook is hij opgeleid als accountant. Een interessante combinatie die waardevolle inzichten geeft op outsourcing!

Hoe kijk jij dan als accountant naar outsourcing?

Omdat je als accountant van binnen naar buiten kijkt in een bedrijf, let je meer op de bedrijfsprocessen. Vaak kijken outsourcing developer van buiten naar binnen. Ik kijk naar de usecase, oftewel: hoe halen we resultaat met de app terwijl deze aansluit op de bestaande bedrijfsprocessen. Dat kan ik iedereen aanbevelen, want een geoutsourcet developer doet dat niet voor jou.

Hoe kunnen anderen dit ook gebruiken voor hun outsourcing?

Mijn belangrijkste tip is: altijd uitbesteden en outsourcen op basis van een design. Laat daarin alle details zien. Hoe het er op verschillende schermformaten uitziet en hoe een uitgeklapt menu eruit ziet. Alleen de laatste dingetjes zet je in een briefing. Dus de crux zit in de voorbereiding ervan. Waar alleen tekstuele uitleg werkt in ontwikkeling in Nederland, is dat voor outsourcing niet aan te bevelen. Leg iedere designelement goed uit en zorg voor goede voorbereiding en overdracht.

Daarnaast, zorg ervoor dat er niet te complexe functionaliteit in zit. Laat ik het voorbeeld noemen van een payrolling systeem dat we eerder maakten. Daar zitten door CAO overeenkomsten zoveel uitzonderingen in, dat is echt ingewikkeld. Dat uitleggen aan iemand in India, daar gaan dagen overeen. Dat geldt bijvoorbeeld bij een app die koppelde aan een boekhoudsysteem; gewoon te complex met allerlei regels. En zelfs dan, blijkt vaak achteraf dat ze het niet begrepen hebben.

Waar ligt het aan dat ontwikkelaars je niet altijd begrijpen?

Dat ligt aan de cultuur. Hoe dichter je bij Nederlandse de ontwikkeling van je app doet, hoe makkelijker de communicatie. Maar de vuistregel is ook, hoe verder weg, hoe goedkoper per uur. In India betaal je misschien €15 per uur, of zelfs soms maar €10! Maar dat zou ik dan alleen aanbevelen voor simpele opdrachten.

Werken outsourcing developers ook Agile?

Agile wil zeggen, kort gezegd, flexibel in korte periodes resultaatgericht werken. Hiervoor geldt: dat doen outsourcing developers vaak niet, als je (zoals Joep, red.) zelf opdrachtgever bent voor een project. Dan werken developers liever volgens de meer traditionele, fixed budget projecten. Dan weet je vooraf beter wat je betaalt, maar is bijsturen lastiger.

Hoe kom je dan aan een outsourced developer?

Upwork is mijn favoriete platform. Daarop maak je een project en ontvang je voorstellen. Je accepteert een voorstel en bepaalt samen de milestones, oftewel tussentijdse oplevermomenten. Je houdt zo de controle over de voortgang. Daarnaast zijn de reviews op dit platform waardevol, omdat ze alleen komen van mensen die echt geld hebben uitgegeven aan een developer.

Toch zou ik je afraden om hier zelf op zoek te gaan naar een developer. Je moet echt een sterke technische achtergrond hebben om dit goed te kunnen doen. Je moet al kunnen coderen. Bijvoorbeeld voor een makelaardij maakten we een soort agenda-app. Zij vroegen mij om een update functie voor hun app. Dus ik dacht dat hij bedoelde een knopje om ervoor te zorgen dat de data in de app, door de gebruiker ververst kon worden. Maar de makelaar keek me verbaasd aan. Nee, hij wilde een manier om de klant te updaten via een chatbox. En vreemd hij vond het eigenlijk maar vreemd dat ik dat niet snapte.

Zo zie je dat je als leek vaak je behoeftes moeilijk kan uitleggen. Laat staan, dit op een technische manier uitleggen aan iemand in een vreemde taal en een andere cultuur. Daar lopen veel outsourcing projecten op stuk. Je moet echt weten waar het over gaat, voor je dit zelf kunt doen.

Waarom zou ik dan outsourcing doen, als dit zo vaak fout gaat?

De enige reden dat ik aan outsourcing doe, is dat er een groot tekort is aan developers. Via zo'n platform als Upwork heb ik morgen al een developer voor me aan de slag. Daarom doe ik dat. Ik adviseer klanten dus om het echt niet zelf te doen. Het kan via een ervaren persoon als mij, maar zoek in ieder geval iemand die hier ervaring mee heeft.


Anna LievlievaWe spraken ook Anna Lievlieva  (rechts) van Moqod, die eigen ontwikkelaars heeft in Oost Europa en al 10 jaar ervaring heeft met leveren van developers op afstand. Een ander, perspectief vanuit een bureau dat juist gespecialiseerd is volledige Outsourcing met een contactpersoon in Nederland. Dit lost het grootste probleem op dat Joep hierboven aangeeft, omdat je de communicatie met een geoutsourcet developer uit handen geeft aan een ervaren iemand.

icoon netwerkWat heeft de corona crisis met outsourcing app te maken?

Het idee van werken op afstand of op andere locaties dan een kantoor, kreeg (en krijgt) door deze crisis meer vaste voet aan de grond. Voor de crisis leek het onmogelijk om 2 weken niét op kantoor te werken, maar dat moest nu wel. En wat bleek; dat ging goed! Iedereen gebruikt nu tools om mensen op afstand te ontmoeten. Van een zakelijke meeting tot het bijpraten met familie; iedereen gebruikt nu opeens Zoom, Skype of Teams. Sommige mensen ervaren het zelfs als handiger en efficiënter dan elke dag naar kantoor reizen.

Nu mensen veel online vergaderen, zie je dat je op zo’n manier ook prima een project bespreekt. Dat doen wij ook bij een outsourcing app. Een team in je eigen land lijkt alsof het meer controle geeft, maar dat is eigenlijk precies hetzelfde als een team op afstand. Dat laat de crisis wel zien!

icoon mensen en tijdOké prima, maar hoe werkt een ontwikkelaar op afstand dan in de praktijk?

Wij werken met zogenaamde ‘remote teams’. Dat wil zeggen dat je een eigen op maat gemaakt team voor je outsourcing app krijgt. Dagelijks of wekelijks houden team en klant meetings, zodat iedereen precies op de hoogte is van elkaars werk. Het is belangrijk om op je doelen te blijven communiceren. 

Je hoeft daarvoor niet fysiek dichtbij elkaar te zijn om toch controle over je outsourcing app te krijgen. Het is eigenlijk heel voordelig om een app door een ontwikkelaar op afstand te laten maken, zeker als je het vergelijkt met en app bouwer in Nederland.

"Je haalt niet één ontwikkelaar in huis, maar een volledig draaiend team die alles voor je outsourcing app regelt."

icoon prijskaartjeWat zijn de voordelen van een outsourcing app dan?

Het grootste verschil én voordeel luidt de prijs; een outsourcing app kan per uur zo 40% tot 70% goedkoper zijn dan een in Nederland gemaakte app. Denk aan prijzen in Nederland in 2023 van zo'n €100 tot €120 per uur, terwijl je in Oost Europa zo'n €40 tot €50 per uur betaald. Je geeft wel meer uit aan bijvoorbeeld projectmanagement, maar dat wordt vaak volledige teniet gedaan door de lage uurprijs van een Oost-Europese ontwikkelaar. Fijn als je een minder groot budget hebt!

Daarnaast halen we ook veel zorgen weg, met onze remote teams. Je haalt niet één ontwikkelaar in huis, maar een volledig draaiend team die alles voor je outsourcing app regelt. Het geeft jou als ondernemer de vrijheid om je bezig te houden met andere zaken, terwijl wij zorgen dat je app er prachtig uit komt te zien. De details regelen wij. Ook nemen wij als internationaal team ook een internationaal perspectief op de markt. Als je dromen verder dan Nederland reiken, is dat natuurlijk mooi meegenomen!  

"Outsourcing zal gaan als pop-corn: als er één gaat, gaan ze allemaal!"

Uiteindelijk maakt het niet uit waar de ontwikkelaar zich bevindt, als er maar goede communicatie is en het resulteert in een mooie app. Wij doen dat goedkoper en met veel online contact in vergelijking met anderen. 

foto van app ontwikkelaars

icoon diverse locatiesWaarom zou je tijdens een crisis beginnen met outsourcing?

Het kost veel om een vast team in huis te halen en te betalen. Onze teams zijn flexibel en daar heb je dus geen vaste kosten aan als je dat niet wil. Het zit daarnaast in onze mogelijkheden om snel opschalen als het nodig is. En juist díe zekerheid zoeken veel ondernemers en bedrijven tijdens een crisis.

We zijn er overigens persoonlijk van overtuigd dat na de Corona-crisis steeds meer mensen kiezen voor een outsource app. Mensen zijn opeens gewend geraakt aan werken en meeten op afstand! Dat kan dus heel snel gaan. Of zoals we wel eens zeggen: outsourcing zal gaan als pop-corn: als er één gaat, gaan ze allemaal!

praatwolk icoonEr bestaan allerlei termen zoals ‘outsourcing’ en ‘nearshoring’. Wat is het verschil?

Er bestaat inderdaad verwarring over de termen. Kort gezegd houdt outsourcing een ontwikkelaar in op een ander continent met veel culturele verschillen. Nearshoring is wat wij doen; 2 à 3 uur vliegafstand en niet meer dan 2 uur tijdsverschil. Het voordeel is dat wij als Oost-Europeanen cultureel dichterbij Nederland staan en daardoor minder verwarring ontstaat. 

"Engels spreken is een must."

praatwolk icoonVoor wie is outsourcing juist níet handig?

Ondanks dat wij veel taalcursussen volgen en sommigen ook vloeiend Nederlands spreken, blijft het wel belangrijk dat je goed Engels spreekt voor een outsourcing app. Voor een goede communicatie moet iedereen elkaar verstaan zodat er geen verwarring optreedt. Daarom is Engels spreken een must!

Ook raad ik geen outsourcing app aan als je niets kan loslaten. Als je een beetje een controlfreak bent dus ;). Het voordeel van onze teams is dat wij verantwoordelijkheid dragen over de app, dus dan is het niet handig als je ons die verantwoording niet geeft. 

icoon ideeWat raad je beginnende ondernemers met een app-idee aan?

Als je net begint, weet je vaak nog niet of je app gaat werken. Voordat je veel geld investeert in een eigen team, raad ik je aan om de eerste versie te laten maken door een team. Dat gaat heel snel en efficiënt via outsourcing. Daarom bouwen we voor de klant snel en goedkoop een app bouwen, zodat ze met minimale investeringen zien of verdere investeringen de moeite waard zijn."


icoon business manVoor bedrijven: Business app met een wit randje

Als je een bedrijf bezit, bestaan er meer mogelijkheden voor een goedkope app. Wellicht past dan een whitelabel app wel beter bij je dan een outsourcing app. Kom achter de voordelen van deze business app.

icoon instellingen20 tips die je moet weten als je een ontwikkelaar kiest

Een outsourcing app is dus een goed idee als jij een goedkope app wil en prima op afstand kan communiceren. bevalt je dat niet, neem een kijkje in onze zoekmachine om te zien welke app makers er zijn.

Weet jij nog niet waar je aan moet denken als je een app laten maken door een ontwikkelaar? Download hieronder dan de ‘20 tips voor zakendoen met ontwikkelaars’.

P.S. Ben je op zoek naar een app-ontwikkelaar die in de buurt zit? Bekijk dan eens de vergelijkingen van:

 

-David van AppSpecialisten

fase van jouw app
geschreven door
David van der Loo