Sommige apps zijn ongelooflijk duur terwijl andere weer spotgoedkoop zijn. Hoe kan dat? Wat kost een app nou toch?Het verschil zit in de kwaliteit en functies van de app. Hoe lager de prijs, hoe simpeler de app is. Apps verschillen in prijs van € 2.500 tot € 100.000! De prijs van een app is geheel afhankelijk van wat jij voor app wilt. Dit artikel laat je zien waar die prijs op gebaseerd is.

De tweede vraag die mij wordt gesteld is "Hoe kan ik dit ooit betalen?" Onderaan dit artikel krijg je een mogelijkheid om deze kosten te kunnen betalen.

Maar eerst dit: ken jij deze 3 verschillende app types?

Wat kost een appWat kost een app: Ken het verschil tussen deze 3 app types

Om te weten hoeveel je app kost, is het belangrijk om te kijken naar de architectuur van de app. Anders gezegd, de 'technische achterkant' waarin jij wilt dat jouw app werkt.

Aan de hand van de architectuur zijn apps in 3 categorieën onder te verdelen:

wat kost een app1) Standaard apps

Standaard apps worden gebouwd in architectuur met beperkte mogelijkheden. Heb je specifieke wensen of een uniek idee? Dan kan vrijwel nooit in een standaard app.

Er bestaan bijvoorbeeld standaard raamwerken waarin je apps kunt maken van pagina's met vooraf ingevoerde teksten en gekozen afbeeldingen. Wat je niet kan laten zien in zo'n app zijn gegevens die later door de app-gebruiker zijn ingevoerd of gegevens die vaak (automatisch) veranderen. Wil je een onderdeel waarin je ziet welk van je vrienden er in jouw omgeving zijn? Of wat de actuele prijzen zijn van een product? Of berichten van iemand anders zien? Dat kan niet met een standaard app.

Standaard apps kun je in sommige gevallen online zelf maken met een 'app maker'. Hiervoor betaal je dan een bedrag per maand. Deze apps zijn zeer eenvoudig en lijken qua structuur op een website. Persoonlijk vind ik dat deze zelfgemaakt apps weinig waarde hebben. Stel, je baas zegt: "We moeten een app hebben." Dan wordt er vaak zonder na te denken online zo'n app gemaakt. Dit wordt ´een app voor de heb´. Veel slimmer is het om deze vraag te stellen: wat gaat deze app opleveren voor mij of mijn bedrijf? En belangrijker nog: wat doet het voor een toekomstige gebruiker? Die bepaalt immers of de app echt een succes wordt! Beantwoord eerst deze vraag voordat je eventueel zelf online een app maakt.

Per maand betaal je zowel voor de app als voor deze in de appstore houden. Teruggerekend naar een jaar, kost een standaard app je ongeveer tussen de € 2.500 en € 5.000.

Zijn standaard apps dan nooit interessant? Jawel, standaard apps die wél waardevol zijn hebben vaak een specifiek toepassingsgebied. Dat zijn geen zelfgemaakte apps die je online kan maken. Zoals het gestandaardiseerde framework van MijnMKBApp voor apps die de bedrijfsagenda laten zien. Of het DIY framework van OCG Studios om snel mooie kinderboeken-apps te maken.

wat kost een app2) Spelletjes

Spelletjes behoren tot de duurste apps. Het programmeren van deze apps is technisch het meest complex omdat ze zoveel functies en opties hebben. Door die complexe techniek is het moeilijk om een prijskaartje te hangen aan een spelletjes-app. Het hangt dus compleet af van hoe complex je jouw spel wilt maken. Er komen in ieder geval veel ontwikkeluren van een programmeur kijken bij een app. Vergelijk het dus niet met eventjes vier-op-een-rij spelen, maar tot diep in de nacht Risken.

De kosten kunnen van € 40.000 oplopen tot € 250.000 en zelfs nog meer! Kan je jouw eerste ervaring met een echte videogame nog herinneren? Vergelijk die ervaring eens met de geavanceerde spellen die er vandaag zijn met hun grafische kwaliteiten! Zelfs simpele spellen als Angry Birds of race spellen kunnen al € 125.000 kosten en dan hebben we het nog niet gehad over de extra functies! Denk bijvoorbeeld aan het invoegen van topscores, een online community of spelers tegen elkaar laten spelen. Wat kost een app om mee te gamen? Heel erg veel dus!

"Heb je een idee voor een app? Dan kom je vrijwel altijd bij maatwerk uit"

wat kost een app3) Maatwerk apps

Heb je een uniek of nieuw idee voor een app? Dan kom je vrijwel altijd bij maatwerk ontwikkeling uit. Met maatwerk bedoelen we dat een team van programmeurs jouw app vanaf de grond opbouwt en helemaal afstemt op jouw behoeftes. Deze apps kunnen omgaan met informatie, tekst, foto’s en geluiden die vanuit een externe bron naar de app worden geladen. Denk ook aan locatiegegevens, gegevens ingevoerd door gebruikers, gegevens die op een website staan, etc. De kosten van een maatwerk app zitten tussen de € 30.000 en € 100.000.

Maatwerk apps komen het vaakst voor en verdienen ook meer uitleg.

We maken hieronder samen de rekensom: Totale maatwerk app kosten = A) Ontwikkelingskosten + B) Designkosten + C) Ondersteuningskosten + D) Andere kosten
 

Wat kost een app

Wat kost een appA) Wat kost een app: Ontwikkelingskosten

De kosten die een professionele applicatie ontwikkelaar rekent voor maatwerk app-ontwikkeling zijn vaak gebaseerd op het aantal uren dat hij denkt kwijt te zijn. Daarnaast hanteert hij een uurprijs die afhangt van het expertise van zijn team. Oftewel, ontwikkelingskosten worden bepaald door het aantal uren maal de uurprijs.

De uren van een app worden grotendeels bepaald door 3 zaken: functies, datakoppelingen en platformen.

- Functies zijn het aantal opties die je kiest voor je app. Bijvoorbeeld: delen op social media (5 tot 20 uur), koppeling met game center (~5 uur) of in-app aankopen (5 tot 30 uur).

- Datakoppelingen zorgen voor het laten zien van gegevens in de app, die afkomstig zijn van andere plekken. Denk aan het weergeven van gegevens van een website, berichten die verstuurd zijn door een andere gebruiker of een database met locatiegegevens. Bijvoorbeeld: een gebruiker kan extra gegevens sturen naar de server (5 uur - 10 uur), een koppeling met Google Analytics (~5u) en een koppeling met eigen database (5 tot 30 uur).

- Het aantal platformen betekent simpelweg of de app wordt gemaakt voor Android en/of iPhone. Grofweg kun je zeggen dat een extra platform de kosten verdubbelt. Android is vaak wat duurder omdat door de diversiteit van apparaten meer tijd nodig is voor testen en het verhelpen van fouten.

De uurprijs van een app developerligt ergens tussen de € 70 en de € 125 per uur, gebaseerd op hoe ervaren of gespecialiseerd zijn team is. Ervaren en gespecialiseerde teams zijn dus duurder, maar leveren vaak een betere app op.

Overigens zijn ontwikkelaars in Oost-Europa of India vaak goedkoper per uur, maar in mijn ervaring zijn deze uiteindelijk duurder over het gehele traject. Dat komt door communicatieproblemen en cultuurverschillen, die zorgen ervoor dat er langer over de ontwikkeling wordt gedaan en er meer uren in projectmanagement gaat zitten. Sommige ontwikkelaars zijn succesvol in het combineren van Oost-Europese ontwikkelaars met een vast kantoor van projectmanagers in Nederland. Dat betekent overigens niet dat zij daardoor altijd goedkoper zijn. Misschien zijn ze wel goedkoper per uur, maar wat heb je daaraan als ze twee keer zoveel uren nodig hebben? Nee, als je aan je eerste app begint kan outsourcing een flinke uitdaging zijn die je beter kunt aanvliegen als je meer ervaring hebt.

De meeste eenvoudige maatwerk app met weinig functies, nauwelijks datakoppelingen, voor één platform en gemaakt bij een onervaren ontwikkelaar kost zo'n €15.000. Vaak is dit pas het begin en ben je snel méér kwijt. Veel apps worden gemaakt voor Android én iPhone, hebben meerdere functies en datakoppelingen en met een gemiddelde uurprijs van zo'n € 90 kom je gemiddeld op zo'n € 25.000 uit. Dat kan oplopen tot € 80.000 of zelfs méér in extreme gevallen. Wil je preciezer weten hoeveel je app kost? Lees dan het artikel over hoe je in 5 minuten een app offerte berekenen.

"Met een goed design wordt je app niet alleen mooi, maar ook gebruiksvriendelijk. "

Wat kost een appB) Wat kost een app: Ontwerpkosten

Wil je hoge ogen gooien met jouw app? Investeer dan in een sterk ontwerp. Met een sterk design wordt je app niet alleen mooi, maar ook gebruiksvriendelijk. Daarmee weet je gebruikers langer vast te houden. We weten bijvoorbeeld dat een app die niet gebruiksvriendelijk is, leidt tot frustratie. Dat leidt weer tot het verwijderen van de app én vergroot de kans dat een gebruiker op zoek gaat naar een concurrerende app.

Ook als je ervaring hebt met designen, kan het een goede beslissing te zijn om een ontwerper aan te nemen die gespecialiseerd is in apps. Een ontwerper met ervaring in het designen voor apps begrijpt wat de vereisten zijn bij een app. Dit design is bijvoorbeeld heel anders dan voor websites en stelt speciale voorwaarden aan gebruiksvriendelijkheid. Doordat verschillende schermen, knoppen en icoontjes vaak apart ontworpen moeten worden gaat er nog best wat geld in zitten. Ontwerp voor een app kan tussen de € 1500 en € 10.000 kosten en komt bovenop de ontwikkelkosten. Reken hier 50% bij op als je ook een ontwerp moet laten maken voor tablets of meerdere platformen.

Wat kost een appC) Wat kost een app: Ondersteuning kosten

Nadat je app hebt ontwikkelt én in de appstore is geplaatst, wil je ook dat je app daar blijft. Je hebt daarvoor kosten aan 2 partijen: het platform en de ontwikkelaar.

Het platform, zegmaar de Apple App Store en Google Play Store, vraagt ook een bijdrage om je app te laten zien. Het is slim om je app te zetten op je eigen account, niet het account van de ontwikkelaar, omdat je er zo meer controle over hebt. Zo'n account kost $ 99 per jaar voor de Apple App Store en $ 25 eenmalig voor de Google Play Store.

De ontwikkelaar helpt je om storingen en fouten op te lossen. Ook zou hij ervoor moeten zorgen dat je app blijft voldoen aan de voorwaarden die het platform stelt, bijvoorbeeld bij een update van de appstore. Als laatste zorgt een ontwikkelaar ook voor de hosting van de database. Vrijwel alle maatwerk apps hebben namelijk een database van gegevens: bijvoorbeeld inloggevens van klanten, inhoud van de app zoals teksten, foto's, locatiegegevens etc. Met de ontwikkelaar sluit je een zogenaamde service-overeenkomst of SLA, waarin je vastlegt hoe je app ondersteunt wordt. Er zijn kosten voor hosting en ondersteuning in uren, gezamenlijk liggen deze kosten maandelijks tussen de € 50 en de € 250.

Wat kost een app

Wat kost een appD) Wat kost een app: Andere kosten

Naast de bovengenoemde kosten zijn er nog andere kosten:

Voortraject: Voordat je een investering gaat doen in een app, wil je natuurlijk weten of je app een kans maakt op succes. Sterker nog: je wil weten hóe je app een succes kan worden. Daar kom je achter door vóórdat je gaat app ontwikkelen je te laten adviseren hóe je dat doet, door het uitvoeren van een marktonderzoek en door het maken van een prototype. Het grote voordeel is dat je door deze kosten vóóraf te nemen, je achteraf veel geld bespaart. Je kunt je app namelijk voordat je gaat ontwikkelen aanpassen aan de wensen van je doelgroep zodat je meer gebruikers krijgt. Achteraf aanpassen geeft niet alleen dubbele kosten, het is ook nog eens prijziger. Slim om te doen dus. Een voortraject kost je tussen de € 2000 en € 8.000.

Promotie: Als je app in de App Store en/of Play Store staat, dan wil je natuurlijk dat iedereen er vanaf weet. De appstores zijn erg vol, met elk meer dan 1 miljoen apps. Zie de appstores daarom als distributiekanaal, niet als promotiekanaal. Je promotie doe je via andere kanalen. Bijvoorbeeld door mond-tot-mond reclame. Of via Social Media. Of in Google. Hoe dan ook, maak een promotiebudget als je een app maken gaat. Zonder budget kun je al iets doen met social media en guerilla marketing, maar de ervaring wijst uit dat dit vaak te weinig is. Afhankelijk van je promotiestrategie varieren de kosten van € 2500 tot € 25.000.

In-app aankopen: Naast dat Apple en Google geld vragen om je app in hun stores te zetten, vragen ze ook geld als jij geld verdient in je app. Als je een digitale aankoop aanbiedt en hiermee geld verdient, dan moet je hiervan 30% afdragen aan Google en/of Apple. Verdien je minder dan 1 miljoen in de appstores? Dan betaal je maar 15%. Onder in-app aankopen vallen ook de verkoop van een app, een Pro-versie met meer functies of extra virtuele muntjes in een spel.

Wat kost een appDe invloed van AI en andere nieuwe technieken

In een gesprek met Jacqueline de Gruyter, organisator van het jaarlijkse Appril festival, kwamen een aantal nieuwe ontwikkelingen aan bod. Gezien wij beiden vanuit een ander perspectief ons in de wereld van apps begeven, lees je hieronder de adviezen van niet één maar twee app-experts:

Apps bouw je op allerlei manieren. Voor één of twee platformen (iOS en/of Android), met verscheidene methodes (No Code, Low Code, High Code, Native of Hybride). En dat verschilt ook nog eens of het voor een prototype of volledige app is. Als je nu voor het eerst een app maakt, is het belangrijk dat je jezelf verdiept in al deze opties en combinaties. Uiteraard nadat je je app idee hebt gevalideerd; anders loop je op de feiten vooruit.

Afgelopen jaar heeft AI een vlucht genomen. Ook in binnen de app ontwikkeling. Niet alleen wat betreft de technische mogelijkheden treedt er verandering op, maar ook wat jouw app kan kosten. Veel ontwikkelaars zetten AI in om de eenvoudigere code te laten genereren, in plaats van een junior ontwikkelaar hierop te zetten. Dat maakt het proces goedkoper of sneller, maar vervangt de benodigde ontwikkelaar niet: die moet weten welke code nodig is, de controle uitvoeren en de uitgebreide code zelf uitvoeren.

Doordat er momenteel wat minder vertrouwen is in de markt, bijvoorbeeld door de huidige oorlogen en inflatie, wordt er afgelopen jaar minder in apps geïnvesteerd. Daarmee is het mogelijk dat freelancers hun prijzen wat lager insteken. Bij bureau’s is die kans wat minder groot. Die mogelijk lagere prijs kan prettig zijn, maar houd altijd in gedachten dat je met groter budget daadwerkelijk betaalt voor kwaliteit. Dat kan het verschil zijn tussen succes en een groot verlies.

Kortom: apps worden mogelijk iets goedkoper, maar het blijft een volle markt met kleine ups en downs. AI brengt verandering, maar voorlopig niets baanbrekends. Een app blijft een grote investering.

Wat kost een appHoe kan jij een app betalen?

Dit artikel geeft je al de handvatten om te zien wat jouw app gaat kosten. Maar ik geef je méér.

Veel mensen vragen zich namelijk af of ze wel aan deze bedragen kunnen komen. Nou, daar zijn verschillende wegen voor, zoals het krijgen van een subsidie of het vinden van een investeerder.

Alle financieringsopties om je app te betalen krijg je op een rij in de App Financiering Planning:

Geldzakje Euro
Krijg de App Financiering Planning
Alle vormen van financiering in een overzicht

Met de App Financiering Planning krijg je:

✔️ Alle vormen van financiering, zodat je overzicht hebt
✔️ Zien welke financiering bij jou past en je geen geld laat liggen
✔️ Hoe je het aanpakt om die financiering te krijgen
 

Toegang tot de App Financiering Planning kost normaal €7, nu GRATIS toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Onderwerpen
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter

Ingediend door Danny op

Het belangrijkste wat ik tot nu toe heb geleerd, is om goed marktonderzoek te doen. Welke behoefte is er daadwerkelijk bij de gebruikers van je app.

He Danny,

Goed om te horen dat je nieuwe inzichten door dit artikel krijgt. Toegang tot de online matching-tool vind je in je mailbox.

-David

Ingediend door Elise op

Heel handig artikel! Ik vind het fijn dat de kosten voor het ontwikkelen van een app zo overzichtelijk en duidelijk op een rijtje zijn gezet. Het grootste inzicht voor mij was daarbij het 'uurtarief' wat ontwikkelaars vragen, ik had daar zelf nog geen idee van maar het is een handig concept voor de financiering. Bedankt!

Ingediend door Elisa op

Ik vond dit een heel nuttig en overzichtelijk artikel. Het grootste inzicht hierin was voor mij het feit dat je een deel aan de Google Play- of Appstore moet afdragen, ik wist dit zelf nog niet maar dit is natuurlijk wel zeer belangrijk bij het bekijken van de kosten.

Ingediend door Jorn op

Goed om tot inzichten te komen waar de grootste kosten voor app-ontwikkeling liggen en gemaakt moeten gaan worden! Erg benieuwd naar de "matching tool"!

Ingediend door Evi op

Top artikel! Geeft een goed inzicht in de kosten. Waar anderen geen antwoorden lijken te durven geven, ben ik hier in een klap stukken wijzer geworden. Wil je een goede app, dan lopen de kosten al snel hoog op.

Ingediend door david@appar.nl op

Hoi Evi,

Fijn dat het artikel waardevol voor je is.

Klopt, de kosten zijn hoog, maar je kunt ook flink verdienen met apps. Lees bijvoorbeeld maar dit nieuwste artikel over app verdienmodellen: https://www.appspecialisten.nl/kennisbank/de-tactiek-achter-geld-verdie…

Uiteraard vind je zoals beloofd in de mail ook de link naar de matchingstool.

Groeten!

-David

Ingediend door Kenneth op

Een idee voor een app hebben is leuk. Maar hoe werkt het, waar moet je rekening mee houden, waar zijn er kosten aan verbonden en hoe hoog zijn die? Heel duidelijk uitgelegd, dit artikel is top en heel informatief voor de aspirant appmaker. Dankjewel!

Ingediend door jamal op

Erg duidelijk david wij hebben elkaar al eerder gesproken aan de telefoon en vindt de omschrijving erg transparant. En zou graag de mail willen ontvangen met het matching proces.

the kind regards

Ingediend door Angélique op

Het bouwen van een prototype vind ik een waardevolle tip. Je bespaart kosten in de initiële fase. Ik ontvang graag een link naar de matching tool.