Zelf apps maken: tips van app-ondernemer Jack Hamelink

Door David van der Loo

app maken

Een app maken als een baas! 3 tips voor ondernemers| kennisbank

Cool! Je wilt een app maken. En Wat is jouw droom als je app op de markt komt?

Dat iedereen jouw app gebruikt? Dat iedereen je een "echte baas" vindt?

Ik zie het al voor me!

Lees het artikel of bekijk de video:

Nu een belangrijke tip: een echte baas heeft niet alleen een veel gebruikte app, hij verdient er ook geld mee.

Ik maak op 2 manieren een baas van je:

1) Maak een app die veel gebruikt wordt: ik geef je in dit artikel 3 tips die ervoor zorgen dat je app veel gebruikt gaat worden.

2) .. en verdien er geld mee: laat een reactie achter onderaan het artikel en ontvang het 'Verdienmodel Sjabloon': hiermee ontdek je hoe je geld verdient met apps zoals RunKeeper, Whatsapp, ING en anderen.

Wordt jij een baas met een veel gebruikte app die óók geld oplevert?

App maken tip 1: Bepaal het verdienmodel

app makenJe app laten maken kan je niet zonder geld te investeren. Dat geld wil je natuurlijk terugverdienen, of beter nog: geld verdienen met apps. Hiervoor kan je een verdienmodel inzetten. Zo krijg je inzicht in hoe je geld verdient.

Steeds minder succesvolle apps maken gebruik van het verdienmodel waarin er betaald moet worden voor een app vóórdat deze gedownload wordt. Zeker bij Android toestellen gaan gebruikers geen geld betalen voor ze weten hoe de app werkt. Ook laten bedrijven steeds minder een app bouwen waarin advertenties worden getoond. Beide leveren maar weinig geld op en irritatie voor de gebruiker.

Populaire verdienmodellen draaien juist om dienstverlening. Door gebruikersperiodiek te laten betalen voor het gebruik van de app, kan er namelijk méér geld verdient worden. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, een app waarvoor gebruiker €5 to €10 per maand aan abonnementsgeld betalen. Ook komt het voor dat apps specifiek zijn gebouwd om een beroepsgroep productiever te maken. Bedrijven betalen dan een bedrag per maand om hun personeel productiever te maken. Zij laten dus een app ontwikkelen om op personeelskosten te besparen.

Zodra de prijs voor de app lager is dan de kosten die ze besparen, is een app maken de moeite waard. Je kan dus gebruik maken van in-app aankopen of een app ontwikkelen waar een bedrijf voor moet betalen. Zo heeft YipYip de Bru-taal app gemaakt, deze app voor kinderen wordt door scholen ingekocht per klas.

Als je echt aan de slag wil met je verdienmodel, download dan onderaan 'Het Verdienmodelsjabloon'.

Door in een vroeg stadium met je doelgroep te spreken kom je erachter of je app in hun huidig gedrag past.

App maken tip 2: Test de technische- en markthaalbaarheid

app makenJouw app-idee ziet er goed uit op papier, maar is deze ook technisch te realiseren? In feite kán alles technisch, maar daarbij komen ook veel kosten kijken. Met name bij technische complexe apps komen hoge kosten kijken, zoals bij apps die gegevens uit externe bronnen halen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van gegevens van en naar databases zoals muziek, weergegevens, inloggegevens of nieuwsberichten. Verminder het aantal externe connecties om kosten onder controle te houden. Zorg dus ook voor niet te veel functies in je app en blijf dichtbij het doel van je app.

Ook wil je erachter komen of je app idee haalbaar is in de markt: krijg je genoeg gebruikers om je verdienmodel rond te krijgen? Door in een vroeg stadium met je doelgroep te spreken kom je erachter of je app in hun huidig gedrag past.

app maken

Voorbeeld markthaalbaarheid "Selfiebook"

app makenLaten we een voorbeeld nemen aan dit (zelf bedachte) app-idee: Selfiebook. Stel je maakt de app Selfiebook voor jongeren waarin ze kunnen meedoen aan een selfie social media netwerk. Je denkt: "Jongeren hebben allemaal een smartphone en maken veel selfies. Maar veel selfies worden niet gedeeld omdat er geen platform voor is. Als ze iets kunnen winnen met selfies delen ze het mischien wel."

Een goed uitgangspunt en er zit zeker een kern van waarheid in. Alleen, als je met jongeren gaat praten zul je zien dat jongeren A) voor een groot deel huiverig zijn met het delen van selfies (vandaar dat veel jongeren SnapChat gebruiken om selfies te versturen die daarna verdwijnen) en B) dat jongeren, als het aankomt op delen op sociale netwerken, niet gemotiveerd worden door het winnen van cadeau´s maar om de sociale status. Met een kleine aanpassing in het idee, kun je beter aansluiten op hun gedrag.

Oplossing: als je achter dit gedrag komt kun je een sociaal media netwerk verzinnen waarin er een selfie-van-de-dag verkiezing is: hierin staan jongeren niet allemaal te kijk (slechts een klein gedeelte dat selfies durft te delen, stuurt foto's in) en dat ze gemotiveerd worden door sociale status (wie heeft vandaag de selfie van de dag in mijn gemeente?). Met een relatief kleine aanpassing zul je zien dat de app veel succesvoller is, omdat het aansluit op het gedrag van de doelgroep.

Je laat pas een app maken nadat je antwoord hebt op deze vragen, zodat je zeker weet dat hij gaat slagen.

Is je app visueel niet aantrekkelijk of werkt het niet fijn voor de gebruiker? Dan is je kans op succes vele malen kleiner.

app maken

App maken tip 3: Stel je team samen

app makenEen succesvolle app wordt altijd gemaakt door een team met 3 disciplines: ondernemer, vormgever en programmeur.

De ondernemer: dat ben jij. Je zorgt voor een plan voor de marketing en financiering van je app en zorgt voor het aansturen van de andere projectteamleden. Het is handig om ondersteuning te zoeken van een projectmanager voor de aansturing van teamleden en een adviseur die helpt bij uitdagingen in de marketing en de financiering.

Een vormgever zorgt enerzijds voor een visueel ontwerp, zoals kleurstelling, logo, lettertype en iconen. Dit zorgt ervoor dat een app er voor de gebruiker fijn uitziet en herkenbaar is. Anderzijds zorgt een vormgever ook voor het interactie ontwerp, dat ervoor zorgt dat een app gebruiksvriendelijk is. Hij bepaalt welke functies en knoppen er zijn, dat alles logisch werkt en belangrijker nog: hij test dit met gebruikers. Is je app visueel niet aantrekkelijk of werkt het niet fijn voor de gebruiker? Dan is je kans op succes vele malen kleiner.

Bij een programmeur laat je de daadwerkelijke app maken. Hij programmeert wat de gebruiker ziet (de frontend van de app) en hoe de logica en gegevens van de app worden verwerkt (de backend van de app). In professionele teams valt deze rol uiteen in een tester en Android-, iPhone- en backendprogrammeurs.

Een app maken als een baas

app makenDavid van der Loo – App-adviseur bij AppSpecialisten: “Ik werk veel samen met ondernemers die elk een eigen, unieke app maken. Het is gaaf om de passie te zien van een ondernemer die van een app een succes maakt."

“De ultieme tip die ik deze ondernemers geef is om niet alleen in hun eigen idee te geloven, maar om te vertrouwen in de feedback van hun doelgroep. Ook bij kritiek van zijn doelgroep zet een goede ondernemer door en past zijn idee aan. Hij is blij met kritiek, want zo wordt zijn app-idee beter en sterker."

"Oftewel: hoe maak je een app succesvol? Ben een baas en zet door!"

“Sta jij op het punt dat je weet wat je wil? Vind dan een applicatie ontwikkelaar in onze zoekmachine van app developers.”

Slotwoord

Ik ben erg benieuwd, wat vind jij van dit artikel?

Aan welk van de bovenstaande tips heb jij het meeste?

Klik hieronder op 'Reactie toevoegen' en vertel me: Wat is je grootste inzicht uit dit artikel?

Als extraatje kan je ook het ´Verdienmodel Sjabloon´ per email ontvangen. Zodra je dit document hebt, leer je hoe je geld kunt verdienen met je app. Je leert hoe andere apps (RunKeeperWhatsappING en anderen) geld verdienen en hoe jij de keuze maakt om ook zelf geld te verdienen met je app.

Hieronder krijg je direct toegang tot het Verdienmodel Sjabloon door je e-mailadres in te vullen.

geld verdienen met apps

Plus: elke week een tip om van je app een succes te maken!

Je gegevens worden beschermd door onze Privacy Statement

Een reactie achterlaten mag ook nog steeds, maar met het bovenstaande formulier krijg je de toegang sneller :)

Op het succes van jouw app-idee!