Krijg een app-offerte in 5 minuten| kennisbank

Als je een app wilt maken, dan wil je natuurlijk graag weten hoeveel je dat gaat kosten. Ik snap goed dat je een prijsindicatie wil hebben in de vorm van een app offerte. Daarom maken we samen een berekening, die jij ook in 5 minuten kunt doen.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

In samenwerking met diverse ontwikkelaars hebben we bepaald hoe een gemiddelde app offerte er uit ziet. Iedere ontwikkelaar maakt op zijn eigen manier een berekening. De kosten zullen daarom verschillen van project tot project en tussen ontwikkelaars. Ze komen grofweg overeen met wat je op een app offerte kunt verwachten.

Maak daarom gerust je eigen berekening om ook de kosten van jouw app te bepalen.

4 stappen in 5 minuten

Gebaseerd op 4 stappen wordt een app offerte opgesteld. Hiervoor gebruiken we het voorbeeld van een fictieve social media app die koppelt met een aantal bestaande social media platformen.

We zullen hierbij niet alleen kijken naar ontwikkelkosten (zo'n 40% van het totaal), maar ook naar jaarlijkse kosten en andere kosten die het succes van je app bepalen.

1) De complexiteit van je app wordt bepaald op basis van schermen

Veel ontwikkelaars bepalen de complexiteit door te kijken naar de schermen van je app. Ieder scherm dat een gebruiker zal zien heeft zo zijn complexiteit en daarvoor is uiteenlopende ontwikkelcapaciteit nodig. Een inlogscherm is bijvoorbeeld een eenvoudiger dan een systeem om gebruikers bij te houden. De punten worden door ontwikkelaars elk op hun eigen manier bepaald. Ik geef je hier een versimpelde manier om de punten te bepalen:

2 punten geef je aan een scherm met maximaal 2 functies, (bijvoorbeeld inlogscherm, profielpagina of koppeling met Facebook)

4 punten geef je aan een scherm met méér dan 2 functies en/of informatie uit een ander systeem haalt (bijvoorbeeld overzichtspagina, vrienden overzicht of uitbreiding op je bestaande systeem)

8 punten geef je aan een scherm waarvoor je een eigen systeem moet bouwen (bijvoorbeeld systeem om gebruikersgegevens bij te houden of systeem om inhoud van app bij te houden)

In tegenstelling tot het voorbeeld in de video, ga ik hier een stapje verder en splits ik de ontwikkeling in 4 soorten: Android, iPhone, Web en Backend development. In dit voorbeeld wordt een app gebouwd voor Android en voor iPhone. Dit is de reden dat er punten worden gegeven aan Android en iPhone development. Daarnaast maakt deze voorbeeld app ook gebruik van een ondersteunende website, dat betekent ook punten voor web development. Ten slotte maakt iedere app gebruik van backend development. Gemakkelijk gezegd wordt in dit onderdeel de 'achterkant' van de app gemaakt. Oftewel, alles wat de gebruiker niet ziet maar wat de app wel nodig heeft om de functioneren zoals een database of koppelingen met andere systemen.

2) De uren van je app worden bepaald op basis van omrekenfactor

De uren die in de complexiteit zijn bepaald worden daarna omgezet in uren. Gemiddeld werken ontwikkelaars met 5 uur per complexiteit punt. Maar dat verschilt natuurlijk per ontwikkelaar en hoe ze complexiteit inschatten.

3) De ontwikkelkosten worden bepaald op basis van uurtarief

Daarnaast geldt er een uurprijs voor ieder uur, per type ontwikkeling. Uurprijzen varieren van zo'n €60 per uur voor ontwikkeling in Oost-Europese landen tot boven de €100 per uur voor zeer gespecialiseerde en ervaren teams. Over het algemeen geldt, hoe duurder, hoe groter of gespecialiseerder het team, hoe beter je app wordt! Ook is er vaak verschil in uurprijs tussen bijvoorbeeld app development en web development.

In dit voorbeeld ga ik uit van een gemiddelde uurprijs van €80 voor web development en €100 voor Android, iPhone en backend development.

4) Ondersteunende diensten worden bepaald

Naast de ontwikkeling worden er ook andere kosten gemaakt om je app succesvol in de markt te krijgen. Deze kosten verschillen per ontwikkelaar, projectgrootte en opdrachtgever. Elke kostenpost is een percentage van het totale ontwikkelingsbedrag. Bv. bij de app van dit artikel reken je dus tussen de 20% - 50% van €25.400= €8.000. Onderstaand vind je schattingen van diensten waar je mee te maken krijgt:

Ondersteuning tijdens project (+ ~50%)
Tijdens het project wil je ervoor zorgen dat alle op rolletjes loopt. Van communicatie, tot duidelijke afspraken en risico's. De onderstaande extra kosten vind je vaak terug op een app offerte.

• Projectdefinitie en technische tests: + 20 - 50%
  • Projectmanagement: + 5 - 10%
  • Risico op uitloop laten dragen door ontwikkelaar: + 5 - 10%

Succesbepalende diensten (+ ~50%)
Alleen ontwikkeling is niet voldoende om je app succesvol te maken. Je app wordt succesvol als je de gebruiker tevreden maakt, niet alleen blindelings je idee nastreeft. Deze kosten vind je niet terug op app offertes, maar zul je wel moeten maken als je wil dat je app niet faalt en andere investeringen niet voor niets zijn geweest.

• Behoefte onderzoek: + 10 - 20%
  • Conceptontwikkeling: + 20 - 30%
  • Concept- en gebruikerstest: + 5 - 15%

Jaarlijkse kosten (+ jaarlijks ~50%)
Nadat je app is gelanceerd moet deze natuurlijk in de lucht blijven. Daarover maak je goede afspraken met de app-ontwikkelaar. En natuurlijk verzorg jij marketing.

• Onderhoud en updates: + 5 - 20 % per jaar
  • Hosting: + 0 - 10% per jaar
  • App Marketing: + 20 - 50% per jaar

Optioneel
Sommige apps hebben nét dat beetje extra nodig. Vooral apps die leuk moeten zijn om te gebruiken en je gebruikers een méér dan goede ervaring wil geven. Dan komen onderstaande optionele zaken goed van pas. De kosten daarvan zijn zo divers, dat ze hier niet specifiek zijn benoemd. Wel goed om in het achterhoofd te houden:

• Illustraties
  • Afbeeldingen
  • Fotografie
  • Video's
  • Muziek
  • Voiceovers
  • Geluiden

Totale app offerte

Alles bij elkaar komt het financieele gedeelte van een app offerte er zo uit te zien:

app offerteWaarom deze app offerte prijs klopt

Het bovenstaande bedrag is een grove schatting, maar is tegelijkertijd vergelijkbaar met wat je op een app offerte zal tegenkomen. Maar waarom is de app offerte zo hoog? Niemand heeft dit soort bedragen zomaar in zijn achterzak zitten en toch zijn er al miljoenen apps gemaakt. Hoe kan dat?

1. Op de eerste plaats zijn de lonen van ontwikkelaars hoog. Hun loon is zo hoog omdat er nu eenmaal weinig van zijn. Dat drijft de prijs op. Zeker bij app-ontwikkelaars, wat een relatief nieuw beroep is. Ontwikkelingsbureau's zijn bijna gedwongen om hun mensen veel te betalen, anders worden ze weggekaapt door de concurrentie.

2. Ook zijn de meeste apps maatwerk. Omdat ieder idee uniek is, wordt er iedere keer vanaf de grond opnieuw gebouwd. Gelukkig worden er steeds meer standaarden ontwikkelt die zorgen voor snellere en betere ontwikkeling. Dat is een van de redenen waarom websites goedkoper zijn: er zijn veel standaarden voor zodat je al snel iets goeds hebt.

3. Daarnaast worden apps apart gemaakt voor Android en iPhone. De ontwikkeling moet hiervoor in feite twee keer gebeuren. Je hebt platformen die in één keer een app maken voor beide systemen, maar die hebben ook nadelen. Mijn vuistregel is: als je geen hele goede reden hebt om de kosten van je app te drukken, kies dan voor ontwikkeling voor beide systemen apart (oftewel "Native" ontwikkeling).

4. En als laatste: het maken van een app zorgt nog niet voor succes. Te veel mensen storten grote sommen geld in een app zonder goed na te denken over hoe je de app succesvol maakt. Daarom zul je kosten hebben aan zaken zoals behoefteonderzoek, conceptontwikkeling en marketing. Zonder deze zaken investeer je minder geld maar heb je een zeer grote kans dat je app faalt.

app offerte

app offerteApp-ontwikkelaar selecteren

Nu je weet hoe een app offerte eruit ziet, moet je een keuze gaan maken tussen app-ontwikkelaars. Maar welke past nu het beste bij jouw app? Gebruik bovenstaande inzichten om erachter te komen hoe jouw app offerte eruit zou kunnen zien. Als je een budget hebt vastgesteld en financiering hebt gevonden, kan je op zoek naar een app-ontwikkelaar die daarbij past. Op AppSpecialisten.nl vind je de app-ontwikkelaars zoekmachine. Een erg handige tool om precies de juiste ontwikkelaar te vinden. De ontwikkelaars die hebben meegewerkt aan het doorzichtig zijn in kosten zijn in ieder geval goede keuzes: 2Coolmonkeys, Balticode, E-sites en Moqod.

Tips voor zakendoen met ontwikkelaars

Wil je meer weten over de afspraken die je met een ontwikkelaar moet maken? Vul hieronder dan je emailadres in en ontvang direct '20 gouden tips voor zakendoen met app-ontwikkelaars'.

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Ik hoor ook graag wat je van dit artikel vind, laat dus gerust een reactie achter. :)