Krijg een app-offerte in 5 minuten| kennisbank

Als je een app wilt maken, dan wil je natuurlijk graag weten hoeveel je dat gaat kosten. Ik snap goed dat je een prijsindicatie wil hebben in de vorm van een app offerte. Daarom maken we samen een berekening, die jij ook in 5 minuten kunt doen.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

video een eigen app maken

In samenwerking met diverse ontwikkelaars bepaalden we hoe een gemiddelde app offerte er uit ziet. Iedere ontwikkelaar maakt op zijn eigen manier een berekening. De kosten verschillen daarom van project tot project en tussen ontwikkelaars. Ze komen grofweg overeen met wat je op een app offerte kunt verwachten.

Maak daarom gerust je eigen berekening om ook de kosten van jouw app te bepalen.

icoon klok4 stappen in 5 minuten

Een app offerte stellen we op basis van 4 stappen op. Ter verduidelijking gebruiken we hiervoor als voorbeeld een fictieve social media app.

We kijken hierbij niet alleen naar de ontwikkelkosten (zo'n 40% van het totaal), maar ook naar jaarlijkse kosten en andere kosten die het succes van je app bepalen.

1) De complexiteit van je app wordt bepaald op basis van schermen

Veel ontwikkelaars bepalen de complexiteit door te kijken naar de schermen van je app. Ieder scherm dat een gebruiker ziet, bevat zijn eigen complexiteit en daarvoor is uiteenlopende ontwikkelcapaciteit en expertise nodig. Een inlogscherm is bijvoorbeeld eenvoudiger dan een systeem om gebruikers bij te houden. De (moeilijkheids-)punten bepalen de ontwikkelaars elk op hun eigen manier. Ik geef je hier een versimpelde manier om de punten te bepalen:

2 punten geef je aan een scherm met maximaal 2 functies (bijvoorbeeld inlogscherm, profielpagina of koppeling met Facebook)

4 punten geef je aan een scherm met méér dan 2 functies en/of die informatie uit een ander systeem haalt (bijvoorbeeld overzichtspagina, vrienden overzicht of uitbreiding op je bestaande systeem)

8 punten geef je aan een scherm waarvoor je een eigen systeem moet bouwen (bijvoorbeeld systeem om gebruikersgegevens bij te houden of systeem om inhoud van app bij te houden)

In tegenstelling tot het voorbeeld in de video, ga ik hier een stapje verder en splits ik de ontwikkeling in 4 soorten: Android, iPhone, Web en Backend development. In dit voorbeeld wordt een app gebouwd voor Android en voor iPhone. Dit is de reden dat er punten worden gegeven aan Android en iPhone development. Daarnaast maakt deze voorbeeld app ook gebruik van een ondersteunende website, dat betekent ook punten voor web development. Ten slotte maakt iedere app gebruik van backend development. Gemakkelijk gezegd, hiermee bedoelen ze de 'achterkant' van de app. Oftewel, alles wat de gebruiker niet ziet maar wat de app wel nodig heeft om te functioneren zoals een database of koppelingen met andere systemen.

grafiek met puntentelling per besturingssysteem en schermoptie

2) De uren van je app worden bepaald op basis van omrekenfactor

De complexiteit die in punten is uitgedrukt, zetten we om in uren. Gemiddeld werken ontwikkelaars 5 uur per complexiteit punt. Maar dat verschilt natuurlijk per ontwikkelaar en hoe ze complexiteit inschatten.

Schema waarin de complexiteit in uren is uitgedrukt

3) De ontwikkelkosten worden bepaald op basis van uurtarief

Daarnaast geldt er een uurprijs voor ieder uur, per type ontwikkeling. Uurprijzen variëren van zo'n €60 per uur voor ontwikkeling in Oost-Europese landen tot boven de €100 per uur voor zeer gespecialiseerde en ervaren teams. Over het algemeen geldt, hoe duurder, hoe groter of gespecialiseerder het team en hoe beter je app wordt! Ook bestaat er vaak een verschil in uurprijs tussen bijvoorbeeld app development en web development.

In dit voorbeeld ga ik uit van een gemiddelde uurprijs van €80 voor web development en €100 voor Android, iPhone en backend development.

schema met hoeveelheid uren maal de uurprijs en de hoeveelheid kosten

4) Ondersteunende diensten worden bepaald

Naast de ontwikkelingskosten moet je rekening houden met nog andere kosten om je app succesvol in de markt te krijgen. Deze kosten verschillen per ontwikkelaar, projectgrootte en opdrachtgever. Elke kostenpost bedraagt een percentage van het totale ontwikkelingsbedrag. Bv. bij de app van dit artikel reken je dus tussen de 20% - 50% van €25.400= €8.000. Onderstaand vind je schattingen van diensten waar je mee te maken krijgt:

Ondersteuning tijdens project (+ ~50%)
Tijdens het project wil je ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Van communicatie, tot duidelijke afspraken en risico's. De onderstaande extra kosten vind je vaak terug op een app offerte.

• Projectdefinitie en technische tests: + 20 - 50%
  • Projectmanagement: + 5 - 10%
  • Risico op uitloop laten dragen door ontwikkelaar: + 5 - 10%

Succesbepalende diensten (+ ~50%)
Alleen ontwikkeling is niet voldoende om je app succesvol te maken. Je app bereikt succes als die je gebruiker tevreden maakt en je dus niet alleen blindelings je idee nastreeft. Deze kosten vind je niet terug op app offertes, maar moet je wel maken als je wil dat je app niet faalt en andere investeringen niet voor niets zijn geweest.

• Behoefte onderzoek: + 10 - 20%
  • Conceptontwikkeling: + 20 - 30%
  • Concept- en gebruikerstest: + 5 - 15%

Jaarlijkse kosten (+ jaarlijks ~50%)
Nadat je je app lanceert, moet deze natuurlijk in de lucht blijven. Daarover maak je goede afspraken met de app-ontwikkelaar. En natuurlijk promoot je je app door middel van marketing.

• Onderhoud en updates: + 5 - 20 % per jaar
  • Hosting: + 0 - 10% per jaar
  • App Marketing: + 20 - 50% per jaar

Optioneel
Sommige apps vragen om nét dat beetje extra. Vooral apps die leuk moeten zijn om te gebruiken en je gebruikers méér dan een goede ervaring wil geven. Dan komen onderstaande optionele zaken goed van pas. De kosten daarvan zijn zo divers, dat ze hier niet specifiek zijn benoemd. Wel goed om in het achterhoofd te houden:

• Illustraties
  • Afbeeldingen
  • Fotografie
  • Video's
  • Muziek
  • Voiceovers
  • Geluiden

Totale app offerte

Alles bij elkaar komt het financiële gedeelte van een app offerte er zo uit te zien:

icoon vraagtekenWaarom deze app offerte prijs klopt

Het bovenstaande bedrag is een grove schatting, maar is tegelijkertijd vergelijkbaar met wat je op een app offerte zal tegenkomen. Maar waarom rijzen de kosten bij zo’n app offerte zo de pan uit? Niemand (op een paar gelukkige na) schudt zulke bedragen zomaar uit zijn mouw en toch bestaan er miljoenen apps. Hoe kan dat?

1. Op de eerste plaats zijn de lonen van ontwikkelaars hoog. Hun loon is zo hoog omdat er nu eenmaal weinig van zijn en het expertise vraagt. Dat drijft de prijs op. Zeker bij app-ontwikkelaars, wat een relatief nieuw beroep is. Ontwikkelingsbureau ’s voelen de noodzaak om hun mensen veel te betalen, anders kaapt de concurrent ze weg.

2. Ook zijn de meeste apps maatwerk. Omdat ieder idee uniek is, wordt er iedere keer vanaf de grond opnieuw gebouwd. Gelukkig bestaan er steeds meer standaarden die zorgen voor snellere en betere ontwikkeling. Dat is een van de redenen waarom websites goedkoper zijn: er bestaan veel standaarden zodat je al snel iets goeds krijgt.

3. Daarnaast worden apps apart gemaakt voor Android en iPhone. De ontwikkeling moet hiervoor in feite twee keer gebeuren. Er bestaan platformen die in één keer een app maken voor beide systemen, maar daar zitten wel haken en ogen aan. Mijn vuistregel is: als het (financieel) kan, kies dan voor ontwikkeling voor beide systemen apart (oftewel "Native" ontwikkeling).

4. Trouwens: het maken van een app zorgt nog niet voor succes. Te veel mensen storten grote sommen geld in een app zonder goed na te denken over hoe je de app succesvol maakt. Daarom zul je kosten hebben aan zaken zoals behoefteonderzoek, conceptontwikkeling en marketing. Zonder deze zaken investeer je minder geld maar heb je een zeer grote kans dat je app faalt.

5. Zoals al gezegd: ondanks de hoge kosten vind je veel apps in de appstore. Hoe kan dat? Als je een echt goed app-idee hebt, kan je kans maken op diverse subsidies en er bestaan ook financieringsmogelijkheden. Kom er eerst achter of je kans maakt op een subsidie om vervolgens te kijken welke subsidie of financiering het beste bij je idee past.

plaatje van rekenmachine, pen en papier

icoon tabletApp-ontwikkelaar selecteren

Nu je weet hoe een app offerte eruit ziet, moet je een keuze gaan maken tussen app-ontwikkelaars. Maar welke past nu het beste bij jouw app? Gebruik bovenstaande inzichten om erachter te komen hoe jouw app offerte eruit zou kunnen zien. Als je een budget hebt vastgesteld en financiering hebt gevonden, ga dan op zoek naar een app-ontwikkelaar die daarbij past. Op AppSpecialisten.nl vind je de app-ontwikkelaars zoekmachine. Een erg handige tool om precies de juiste ontwikkelaar te vinden. De ontwikkelaars die hebben meegewerkt aan de transparantie in de kosten zijn in ieder geval goede keuzes: 2Coolmonkeys, Balticode, E-sites en Moqod.

Tips voor zakendoen met ontwikkelaars

Wil je meer weten over de afspraken die je met een ontwikkelaar moet maken? Vul hieronder dan je emailadres in en ontvang direct '20 gouden tips voor zakendoen met app-ontwikkelaars'.

20 Gouden Tips voor zakendoen met een app-ontwikkelaars

Kom erachter welke afspraken je moet maken met een ontwikkelaar!

20 gouden tips voor zakendoen met een app-ontwikkelaar

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

Ik wens je een succesvolle app toe.

PS Ben je op zoek naar een app-ontwikkelaar die in de buurt zit? Bekijk dan eens de vergelijkingen van: