icoon bank1. Geld lenen bij de bank

Ja, ik begin met een inkoppertje, wat dacht je van een lening bij een bank? Deze partij verstrekt financiering, ook als je een app wil laten ontwikkelen, in de vorm van leningen. De procedure om de leningen te verstrekken, berust op een rekensom of checklist die bankiers groen licht geeft om jouw app te financieren. Helaas gaat voor niets de zon op en wil de bank ook zeker zijn dat ze het geld terug zien. Dus is het van belang dat je ze zekerheden aanbiedt. Denk hierbij aan de reeds gerealiseerde omzet, onderpand zoals een auto of huis en een onderbouwd businessplan. Bedenk natuurlijk wel dat je het geld moet terug betalen. Daarom moet je niet alleen voor de bank, maar vooral voor jezelf een onderbouwd businessplan maken. Zo creëer je zekerheid dat je het geleende geld ook terug verdient via je app!

Wil je extra informatie op het gebied van financiering tot je beschikking? In mijn boek 'Maak een APP als een baas' besteed ik hier onder andere aandacht aan.

Wie? Rabobank, ING, ABN-AMRO

icoon tabel winst2. Investeerder zoeken (business angel) / investeringsfonds

Je kunt er ook voor kiezen om een investeerder te zoeken voor je app. Investeerders zijn vaak zelf ondernemers (geweest) en investeren in bedrijven waarin ze groeipotentieel zien. Vaak helpen ze je met financiering (en kennisdeling) in ruil voor aandelen in het bedrijf. Dit wordt ook wel een business angel genoemd. Ook bestaan er georganiseerde investeringsfondsen. Investeerders kijken verder dan zekerheden. Zij vinden het belangrijk dat er een match is tussen hun activiteiten en jouw idee. Dus als een investeerder brood ziet in jouw app-idee dan kom je een heel eind. Investeerders durven eerder een gokje te nemen, zijn minder risicomijdend dan banken en kijken naast zekerheden ook naar de waarde die je bedrijf heeft in de toekomst. Daarom verstrekken zij vaak financiering in ruil voor een aandeel in je bedrijf. Waarvan ze natuurlijk hopen dat het in de toekomst veel geld gaat opleveren. Overtuig hen dus ook door te laten zien dat als zij zorgen voor de financiering om je app te ontwikkelen dit zorgt voor groei (en dus geld). 

Wie? BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), BAN (Business Angels Network), Investormatch, Services Valley

Als een investeerder brood ziet in jouw app-idee dan kom je een heel eind

icoon vriendschap3.  Friends, family and fools

Als je familie en vrienden jou iets toeschuiven om je app te laten ontwikkelen, letten zij op hele andere dingen. Zij kennen je al langer en investeren eigenlijk in jou als persoon. Je moet hen dus vooral op een persoonlijke manier raken als je ze wil overtuigen van de financiering van jouw app. De zogenaamde ‘fools’ horen ook in dit rijtje thuis, dit zijn investeerders die minder geven om groei of financieel rendement maar meer geloven in jou. De financiering om een app te laten ontwikkelen met deze categorie personen gaat dus meer via het hart dan het hoofd.

Wie? Vader, moeder, ooms, tantes, vrienden, kennissen, mensen uit je netwerk

icoon van hoge gebouwen4. Subsidie app ontwikkeling

Ook de overheid verstrekt diverse vormen van financiering. Daarmee stimuleren ze bedrijvigheid en hier kun je dus ook voor in aanmerking komen als je een app wil laten ontwikkelen. Je ontvangt dan een directe subsidie om je app te ontwikkelen, dat via een subsidietraject tot je beschikking komt. Ook verstrekt de overheid fiscale voordelen (lees: je betaalt minder belasting) voor ontwikkelingstrajecten. Dit is een financieringskans waar ik samen met app-ondernemers de laatste 5 jaar gebruik van heb gemaakt. Dankzij subsidies hielp ik meerdere mensen aan €20.000 om hun app werkelijkheid te maken! Ik spreek dus uit ervaring dat dit een uitstekende en haalbare keuze voor financiering is. De overheid wil graag investeren in slimme, goede en probleemoplossende ideeën. Als jij aantoont dat jouw app een toevoeging is aan de maatschappij, vinden zij dat je de subsidie voor je apop goed besteedt! Wil je meer weten over hoe ik samen met andere ondernemers deze subsidie binnen haal? Neem gerust contact op.

Wat? WBSO, RDA, Microkrediet, SEED capital

"Dankzij de subsidie hielp ik meerdere mensen aan €20.000 om hun app werkelijkheid te maken!"

verschillende icoons van munteenheden

icoon boekje met klantengegevens5. Klanten

Deze financieringsvorm zien we vaak over het hoofd: als er al klanten voor je toekomstige app zijn, vraag hen dan om de app voor je te financieren. Ze betalen dan voordat de app af is en als ruil daarvoor laat je ze vooraan staan bij het gebruik van de app. Dat moet natuurlijk wel passen bij het verdienmodel dat je hanteert: als je alleen verdient aan verkopen in de app stores met een klein bedrag per app, dan schiet dit niet op. Als je een app gedeeltelijk op maat maakt voor iedere klant, dan past klant-financiering beter bij je app. Vergeet in dat geval niet om je eerste klanten te bedanken voor hun vertrouwen.

Als je, bijvoorbeeld, een simpele app maakt voor alle klanten, is klant-financiering een goed idee. Je toont van tevoren aan wat het voordeel is voor de klanten als ze jouw app gebruiken. Daarna bouw je een "app-geraamte", een app die je daarna gemakkelijk aangepast voor elke individuele krant.

Wie? Organisaties, bedrijven, groepen personen, vermogende individuen

icoon mensen met een vlag

6. Je app financieren met crowdfunding

Ben jij in staat om grote groepen enthousiast te krijgen over je toekomstige app? Kom dan door middel van crowdfunding aan financiering om je app te laten ontwikkelen. Mensen die aan crowfunding doen, vinden het gaaf om onderdeel te zijn van een hippe app, dus zorg er daarom voor dat je deze doelgroep lekker maakt voor jouw app. Dat werkt dus heel anders dan bij een formeel plan voor een bank, je gaat juist creatief aan de slag met bijvoorbeeld een gave video. Hierbij moet ik eerlijk toegeven dat crowdfunding eigenlijk NIET het beste werkt voor apps. Mensen investeren eerder in iets tastbaars dan een "vluchtige" app op hun telefoon. Bedenk dus een manier om mensen méér te geven dan alleen een app. Maak een onweerstaanbaar pakket van jouw idee waar iedereen in wil investeren en bij wil horen. Meer over investeerders zoeken in de vorm van crowdfunding, lees je hier.

Wie? Symbid, Kickstarter, Douwen & Koren

icoon lachend emoticon7. Zelf / Intern

Bedenk, voordat je anderen vraagt om geld, dat zelf investeren wellicht ook een optie is. Aangezien jij natuurlijk zelf overtuigd bent van de potentie van je eigen app-concept, dan geeft het anderen sowieso vertrouwen als je zelf ook meefinanciert. Of het nou gaat om spaargeld of om een budget dat vrijkomt in je bedrijf, een deel zelf financieren geeft meer controle over jouw app en je komt weer dichtbij de financiering die nodig is. Natuurlijk hoef je niet alles te betalen, maar het draagt wel bij.

Ik ben zelf een groot voorstander van een app bouwen in duidelijk stappen. Mijn motto hierbij luidt: 'Denk groot, begin klein.' Als je stap-voor-stap te werk gaat, hoef je ook niet ineens een groot bedrag op te hoesten, maar begin je zelf met een kleine investering.

Wie? Jezelf, je baas, interne budgethouders

Wil je extra informatie op het gebied van financiering tot je beschikking? In mijn boek 'Maak een APP als een baas' besteed ik hier onder andere aandacht aan.

Speciaal Financieringsaanbod

Kom er meteen zelf achter welke financiering bij jouw past én hoe je hem binnenhaalt met de App Financiering Planning. Vul je gegevens in en ik stuur hem je meteen toe:

Geldzakje Euro
Krijg de App Financiering Planning
Alle vormen van financiering in een overzicht

Met de App Financiering Planning krijg je:

✔️ Alle vormen van financiering, zodat je overzicht hebt
✔️ Zien welke financiering bij jou past en je geen geld laat liggen
✔️ Hoe je het aanpakt om die financiering te krijgen
 

Toegang tot de App Financiering Planning kost normaal €7, nu GRATIS toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Onderwerpen
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter

Ingediend door Raoul op

Beste David,

Graag krijg ik toegang tot de matchingtool.

Schat de kosten van de App tussen de 20.000 en 100.000

Groet,

Raoul

Ingediend door david@appspeci… op

In reply to by Raoul

Hoi Raoul, Ik heb je de matching tool opgestuurd! Veel succes met jouw idee. Groetjes, Katja

Ingediend door Margo op

Beste David, 

Wat een handige informatie over het ontwikkelen van een app en de kosten daarvan. Ik vraag me af wat het kost om een app up to date te houden en aanpassingen te maken naarmate de app op de markt is en je in wilt spelen op verdere ontwikkelingen en trends? 

Groeten, Margo

Ingediend door david@appar.nl op

In reply to by Margo

Hoi Margo,

Dat is een goede vraag. De kosten van een app ná de ontwikkeling vallen uiteen in twee delen: 'technisch onderhoud' en 'updates'.

Onder technisch onderhoud valt bijvoorbeeld serverhuur, onderhoud, veiligheidsupdates en reparaties. Daarvoor sluit je vaak een zogenaamde SLA (Service Level Agreement) met een ontwikkelaar. De kosten daarvan varieren per app, maar ik ga standaard uit van 10% van de ontwikkelingskosten, per jaar. Dus een app van €50.000 zou dan €5.000 technische onderhoudskosten hebben per jaar.

Updates zijn inderdaad belangrijk voor een app. Zeker als je vele concurrentie hebt, je een app maakt voor consumenten en er veel innovatie is in je markt, móet je wel meedoen met de markt. Ook dit verschilt dus per app, maar het is gebruikelijk hier budget voor te reserveren. Bijvoorbeeld door een  'roadmap' (ontwikkelingsplanning) waarop je 'releases' (nieuwe features) plant. (Let wel op Feature creep: https://www.appspecialisten.nl/kennisbank/een-app-maken-wat-de-meest-gemaakte-fout)

Steeds vaker zie je dat ontwikkelaars daarom iets ruimere afspraken maken en onderdeel van een SLA een vast aantal uren zetten, dus bijvoorbeeld 50 uur per jaar. Daarmee doen ze technisch onderhoud. Als er dan uren 'over zijn' dan gebruik je die voor updates.

Wil je overigens meer weten over de kosten van apps, bekijk dan dit artikel waarin je zelf de kosten van je app kunt berekenen, inclusief up to date houden: https://www.appspecialisten.nl/kennisbank/krijg-een-app-offerte-5-minuten

Met vriendelijke groet,

-David