Geld vinden voor je idee op 16 manieren| kennisbank

Veel mensen hebben een super idee voor een app. Maar voor je idee geld vinden om de app écht te bouwen, is vaak een probleem. Een app kost namelijk al snel €20.000. De meeste mensen hebben dit geld niet zomaar op hun spaarrekening staan. Herken je dit? Hoe kom jij aan app financiering?

Heb je al een bedrijf of heb je alleen nog een idee? Er zijn 16 verschillende manieren manieren om aan geld te komen voor je app.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

idee geld1. Regel het snel met een online lening

Online leningen worden steeds populairder en zijn dan ook een handig alternatief voor de traditionele leningen. Het voordeel van een online lening is dat je het heel snel regelt. Een aanvraag duurt slechts één uur! En je krijgt al binnen een paar dagen te horen of je aanvraag goedgekeurd is. Dit in tegenstelling tot de traditionele leningen, waarbij een goedkeuring soms wel maanden op zich laat wachten. Er wordt dan ook verwacht dat deze online leningen 70% van kleine ondernemingen zal bereiken. Let uiteraard wel op de voorwaarden en vergelijk bijvoorbeeld de rentepercentages en de boeteclausules.

idee geld2. Ga voor een voorverkoop

Dit is een van mijn favoriete app financiering opties. De optie om een voorverkoop van producten te beginnen voordat je app-onderneming gelanceerd is, wordt vaak over het hoofd gezien. Dat is jammer want dit is een handige optie om alvast geld binnen te halen voordat je onderneming daadwerkelijk is gelanceerd, met name als je jouw app gaat verkopen aan bedrijven. Zelfs voordat je app live is, laat je eenopdrachtgever betalen voor het opzetten van het project. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie die jouw app goed zou kunnen gebruiken voor hun medewerkers. Zo verdien je met je idee geld, voordat je app op de markt is. 

idee geld3. Wil je geen lening? Factoringmaatschappijen zijn een optie

Factoringmaatschappijen zijn een goede aanvulling op een voorverkoop. Hoe zorg je er namelijk voor dat je zo snel mogelijk je geld hebt? Draag je facturatie over aan een factoringmaatschappij. Je betaalt een percentage van het bedrag wat je wilt hebben, en krijgt de rest te leen. Stel, je hebt bijvoorbeeld €10.000 nodig, door €250 te betalen aan de factoringmaatschappij, krijg je dan die €10.000 meteen. Je ontvangt dus tegen betaling direct je geld en hoef je niet te wachten tot bedrijven je facturen betaald hebben. Sommige factoringmaatschappijen vragen een standaard bedrag vooraf, en daarna betaal je een paar euro per factuur. Op deze manier heb je sneller je inkomsten en kun je sneller kosten maken. Mijn tip: gebruik een factoringmaatschappij als je een gat ziet ontstaan in je cash-begroting. Bepaal vooraf of het extra bedrag dat je betaalt aan de factoringmaatschapij de moeite waard is. Niet als je opeens in geld-nood zit.

''Laat zien dat je een sterk business plan hebt en dat je er goed over hebt nagedacht.'

idee geld4. Vraag aan vrienden en familie

In mijn ervaring is het interessant om geld te lenen of een gift te vragen van vrienden of familie. Dat heeft namelijk verrassende voordelen. Zo kan er een lage rente worden afgesproken én heb je geen last van banken en hun strenge regels. Laat zien dat je een sterk business plan hebt en dat je er goed over hebt nagedacht, want dan zullen je vrienden of familieleden eerder akkoord gaan. Daarnaast moeten zij het je vooral gunnen. Zorg daarom voor een authentieke en eerlijke communicatie zodat ze in jou investeren omdat ze jou goed kennen. Verder worden vrienden en familie vaak enthousiast over de potentie van jouw idee. Vertel hen dus over je visie en toekomstplannen. En als laatste: ben eerlijk over wat je van hen verwacht; maak afspraken over of zij mee mogen gaan beslissen in je bedrijf, of juist niet.

idee geld5. Tijd over? Doe er een projectje naast

Financier je onderneming door er een project naast te doen. Wat ik zie is dat veel ondernemers projectwerk voor een groter bedrijf doen. Of makkelijker nog: ze zetten hun huidige baan of opdrachten door, maar zorgen dat ze geld hieruit opzij zetten. Ideaal wanneer je nog wat tijd over hebt en valt ook vaak te combineren met een hobby.

idee geld6. Aandelen als app financiering

Als je al een bedrijf hebt, of je bent zzp-er, dan kun je een deel van de waarde van je bedrijf verzilveren. Door je bedrijf om te zetten in een BV, kun je aandelen verkopen om met dat geld weer nieuwe investeringen in je onderneming te doen. In feite laat je zo iemand die de aandelen koopt, meeprofiteren met de groei van je bedrijf door de app. Nu is dat nog een redelijk traag proces, waarbij je via een notaris een overdracht van de aandelen moet vastleggen. Wellicht dat dit in toekomst sneller kan, zoals ByeShares dit probeert te bewerkstelligen.

idee geld

idee geld7. Plastic pasjes: creditcards

Paradigit oprichter Arjen de Koning vertelde mij wel eens in een lezing dat hij met creditcards zijn bedrijf financierde. Hij bouwde computers aan de keukentafel. De inkoop van computeronderdelen deed hij met creditcards en verkocht dan binnen een paar dagen de computer. Zo loste hij zijn creditcardschuld meteen snel af.

Het gebruik van zakelijke creditcards is dus een van de snelste én meest toegankelijke manieren om een onderneming mee te financieren. Het grootste voordeel is dat de minimale betaling op een creditcard heel laag mag zijn. Dit is ideaal wanneer je nog niet zoveel inkomsten hebt. Helaas hangen er ook een hoop nadelen aan, zo wordt de rente heel snel verhoogd wanneer je het geld niet meteen kan terugbetalen.

idee geld8. Richt je tot een engel

En dan kan je je nog altijd tot een business angel richten. Dit zijn investeerders die zich vooral op beginnende ondernemingen focussen. Zo zijn Google, Yahoo, Whatsapp en Facebook, ook met de behulp van deze investeerders groot geworden. Het belangrijkste voordeel van deze investeerders is dat er een vriendelijke sfeer is en dat er snel beslissingen worden genomen. Deze investeerders doen het vaak meer voor het plezier: het zijn vaak oud- ondernemers die hun verdiende geld investeren. Ze verwachten vanwege de vroege fase van instappen wel 20% op hun investeringen te verdienen. Maak je een financieel plan, neem dan mee dat deze angels ruim 20% op hun investering verdienen. Er zijn verschillende plekken waar je met hen in contact komt, bijvoorbeeld via Investormatch of Business Angels Netwerken.

idee geld9. Durf jij het?

Als je al wat verder bent en al wat inkomsten hebt, zijn durfkapitalisten misschien een uitkomst. Zij richten zich op specifiek industrieën en geven daarom advies over zaken waar je tegen aan loopt. Deze investeerders beleggen meestal in bedrijven waarvan ze verwachten dat ze binnen vijf jaar groot zijn. Wanneer je denkt dat jouw onderneming langer de tijd nodig heeft, is dit misschien niet de beste optie.

''Google, Yahoo, Whatsapp en Facebook; ook zij zijn met de hulp van investeerders groot geworden.''

idee geld10. Doe mee en win! 

Soms moet je wat geluk hebben. Er zijn verschillende wedstrijden waar je jury of publiek overtuigt met een businessplan, een goed verhaal en een WOW-factor. Op deze manier maak je kans op mooie prijzen, in de vorm van kansen en geldbedragen én spreek je meteen een hoop investeerders aan. Je verdient dus niet alleen mogelijk geld, je krijgt er vooral veel media-exposure van. Een win-win situatie... als je wint dan. 

idee geld11. Ga op zoek naar een onderhuurder

Met websites zoals Airbnb is het makkelijker dan ooit om je huis of enkele kamers te verhuren en wat extra's te verdienen. Deze verdiende extra's investeer je dan weer in jouw app. Zorg ervoor dat je wel nog steeds een goede plek hebt om te werken, want daar doen we het natuurlijk voor.

idee geld12. Gebruik crowdfunding en vind je investeerders

Er zijn een hoop platformen waarop je crowdfunding krijgt. Op deze website doe investeerders kleine investeringen in meerdere opkomende bedrijven, in plaats van één grote investering in een groot bedrijf. Veel websites laten bedrijven geld inzamelen in ruil voor producten of een kleine vergoeding. Let er op dat je alle kleine lettertjes leest zodat je weet waar je aan begint. Het is daarom slim om je te laten bijstaan door experts als je crowdfunding ophaalt, bijvoorbeeld Douwe & Koren.

Mijn ervaring is dat Crowdfunding voor apps lastig is, omdat mensen vooral meedoen als ze écht omver geblazen worden door een product. Dus bijvoorbeeld bij een nieuw soort Drone, Smartwatch of Robot. Dat is bij een app lastiger, omdat je meestal niets tastbaars hebt waar mensen enthousiast van worden. Geef ze dus ook iets tastbaars.

Een andere vorm van een investeerder vinden is wat deze ontwikkelaar doet, waarbij je je app per maand betaalt. Vooral handig als je een bestaand bedrijf met inkomsten hebt. Lees meer op watkosteen.app

idee geld13. Ontvang subsidie 

Een van de meest interessante opties als je app nog een idee is, is subsidie. Die komt van de landelijke, provinciale of lokale overheid of soms van een stichting. Je moet vooral voldoen aan veel voorwaarden, dus laat je goed begeleiden hierin. Want stel je voor dat je veel tijd erin steekt, maar nét iets bent vergeten. Dan val je door de mand en krijg je helemaal niets voor je inspanning. Óf je merkt te laat dat je een deadline hebt gemist. Een goede voorbereiding, planning en begeleiding is hierbij dus belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan SEED of MIT.

"Met leningen tot €250.000 kom je toch een flink eind met de ontwikkeling van je app."

idee geld14. Innovatie subsidie: WBSO

Een andere vorm van subsidie van innovatie is de WBSO. Hier zitten veel regels aan maar levert ook veel op. In feite krijg je de loonbelasting terug van de uren die gestoken worden in innovatieve projecten. Je zou dus in overleg met een app-ontwikkelingsbureau een subsidieaanvraag kunnen doen voor de uren dat de ontwikkelaars werken aan je innovatieve app. Daar zitten heel wat regels aan, die lees je hier. Vind je de regels lastig? Schakel dan een subsidieadvisieur in: die werken in veel gevallen no-cure no-pay, dus in feite deel je de subsidie met hen als je succesvol bent.

idee geld15. Micro app financiering

Micro is groter dan je denkt. In een wereld waar banken zekerheid zoeken voordat ze een lening verstrekken springt microfinanciering naar voren om het gat te vullen. Met leningen tot €250.000 kom je toch een flink eind met de ontwikkeling van je app. Een van de bekendste leveranciers van microkredieten is Qredits.

idee geld16. Zelf voor je idee geld vinden

Heb je wel eens op je spaarrekening gekeken? Helemaal leeg? Dan is een app financiering zelf financieren geen optie. Sterker nog: slim budgeteren leert je dat het verstandig is om een bufferbedrag achter de hand te houden. Maar was je aan het sparen voor een grote uitgave of vakantie? Dan kun je dit geld natuurlijk ook gebruiken voor je app.

Zo begin je met financiering: 3 tips van een expert

idee geldDavid van der Loo – app-expert bij AppSpecialisten: Ook mij begint het een beetje te tollen als ik al die app financieringsmogelijkheden zie. Zo veel mogelijkheden, maar waar begin je? Deze 3 tips helpen je op weg:

1. Denk groot, begin klein

Als je jouw app gaat maken, dan heb je een groot idee. Laat dat idee niet los! Deze droom moet je blijven najagen en laat je vooral niet tegenhouden! Tegelijkertijd kun je ook opzien tegen zo'n grote, dure app. Hoe begin je met alles wat er komt kijken bij een app? Het antwoord is: met kleine stappen. Investeer niet meteen tienduizenden euro's in de ontwikkeling van je app. Zeker als je nog niet zeker bent over alle voorwaarden van je app! Begin bijvoorbeeld eens met de App-idee ScanDit geeft je meteen inzicht hoe sterk je app-idee is. Daarna zou je een marktonderzoek kunnen doen. Of bouw bijvoorbeeld een prototype van je app. Dat zijn allemaal manieren om relatief kleine stappen te zetten, die je kans op succes groter te maken en waarbij je nog geen tienduizenden euro's aan een app uitgeeft. Zolang je jouw droom van je app-idee maar niet opgeeft, want het vinden van financiering is gewoon mogelijk!

2. Stapelfinanciering

In dit artikel vind je 16 manieren om te financieren. Daar hoef je geen keuze in te maken; je kunt ze ook combineren. Door verschillende bronnen aan te snijden krijg je gezamenlijk een groter bedrag bij elkaar en spreid je je risico. Dat noemen we stapelfinanciering.

3. Iedere financiering zijn eigen fase

Bij iedere fase van de ontwikkeling van je app-idee past een financieringsvorm. Zo passen zelf financieren of je app financiering door vrienden en familie goed bij een vroege fase. Subsidies passen goed bij de ontwikkeling van je app en business angels en banken stappen vaak in als je gaat groeien met je app. Naast het stapelen van app financiering is het slim om ook voor iedere fase een andere financieringsbron aansnijden.

 

idee geldGoed idee: geld verdienen met het Verdienmodelsjabloon

Als je hebt besloten wat de beste optie is om met jouw idee geld te vinden, dan wil je ook weten hoe je geld gaat verdienen natuurlijk! Met het Verdienmodelsjabloon zie je welke opties je hebt en hoeveel je ermee verdient. Zo weet je meteen hoe je met jouw idee geld terug gaat verdienen om bijv. je lening terug te betalen.

Vul hieronder je emailadres in om 'Het Verdienmodelsjabloon' in je mailbox te krijgen:

idee geld

Ik geloof dat je app succesvol wordt, als je waarde creëert. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Ik wens je een succesvolle app toe,

PS Jouw idee voor een app is niet voor eeuwig houdbaar.

De houdbaarheidsdatum verstrijkt op het moment dat iemand met hetzelfde idee de app WEL op de markt brengt.

Tegelijkertijd begrijp ik de frustratie van het rondlopen met een idee waar je niet verder mee komt.

Je zet je idee maar in de koelkast, in de hoop dat het niet bederft. Maar het blijft spoken in je achterhoofd.

Wat als jij WEL degene bent die als eerste jouw idee in een app omzet ? Wat als je meteen voortgang boekt?

Ik neem je graag bij de hand en samen maken van jouw idee een app.

Voel jij je gemotiveerd om echt iets te doen met je idee? De bal ligt bij jou…

De link: www.appspecialisten.nl/app-takeoff

Ik wens je een populaire app toe,

-David

markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo en Katja Nagelkerke