App in een dag: design staat centraal voor Transportlab

Met één voet in de transport sector en één voet in de mobiele techniek brengt Transportlab apps naar transporteurs. In samenwerking met de Innovatiefabriek ondersteunt AppSpecialisten Transportlab met de uitvoering van een app die een groot probleem voor transporteurs oplost.

Proof of Delivery app

Transporteurs hebben een probleem. Het afleverbewijs ('Proof of Delivery') dat chauffeurs ontvangen, wordt pas wéken na de aflevering van de goederen teruggekoppeld naar het kantoor. Betalingen laten hierdoor extra lang op zich wachten en zo missen transporteurs een deel van de voor hen zo belangrijke cashflow. De Proof of Delivery app lost dit probleem op door de papierstroom aan te vullen met een digitaal afleverbewijs. Snellere communicatie via deze app betekent sneller geld ontvangen en een betere bedrijfsvoering.

app in een dag

Paul Swaak van Transportlab laat zien hoe groot het probleem is in de logistieke sector

Design Pressure Cooker

VIVID en de Kamer van Koophandel organiseerden op 26 juni in Breda een ‘Design Pressure Cooker’. Tijdens deze dag werken ondernemers en creatieven aan een design opdracht. Dit snelkookpan-principe leidt tot snelle resultaten, zo bleek ook in het geval van de Proof of Delivery app. Paul Swaak van Transportlab is de initiatiefnemer van de app: “We hebben al gepeild in de markt en er blijkt behoefte te zijn aan deze app, met name onder kleinere transporteurs. Tijdens de Design Pressure Cooker wil ik snel stappen zetten om dit concept verder te testen op de markt.”

app in een dag

Een creatieve interpretatie van de Proof of Delivery app (gemaakt door Visual Harvesting)

Aanpak

Een app prototype is ideaal om een app snel te testen in de markt. Daarom ondersteunde AppSpecialisten Paul tijdens de Design Pressure Cooker bij de prototyping van de Proof of Delivery app. Zo werd er tijdens de dag gewerkt aan een prototype voor de app waarmee Paul stakeholders en klanten warm maakt voor de ontwikkeling van de app. Om de investering ook financieel haalbaar te maken, werd er tijdens de dag ook gewerkt aan het business model van de app. In een paar uur tijd resulteerde dit in concrete resultaten, die Paul aan het eind van de dag presenteerde voor een jury.

Resultaat

De jury prees de doelgerichte aanpak. “Design is de kunst van weglaten, zeker op een klein scherm zoals een mobiel. Deze app moet met name bruikbaar zijn. Dat is goed gelukt.” Ook sprak de jury zich uit vóór het gebruik van het business model tijdens de design pressure cooker. “Het is eenvoudig om iets moois te maken zonder draagkracht in de markt. Dit team heeft tijdens deze dag concrete stappen gezet naar een duurzame, bedrijfsmatige aanpak.” Uiteindelijk beloonde de jury deze resultaten met een voucher van €3000.

app in een dag

vl.n.r. Julia Malyk (AppSpecialisten), David van der Loo (AppSpecialisten) & Paul Swaak (Transportlab)

Vervolg

Paul is inmiddels in gesprek met ontwikkelaars voor de technische uitvoering van de Proof of Delivery app. Tegelijkertijd praat hij met stakeholders en klanten over de ‘business’ haalbaarheid van de app. De designs van het app prototype helpen hem hier sterk bij. Paul heeft zo een sterke app met een goede mix van techniek, business én design.

Hoe maak je een appWil jij alle stappen weten die bij een app maken horen?

Wil je de stappen om een app te maken gemakkelijk in een overzicht hebben? Dat kan! 

Vul je gegevens in, dan krijg je direct toegang tot een handig overzicht van het A tot App stappenplan:

-David van AppSpecialisten