Google zegt: Alle ballen op AI! 

Het klinkt misschien als een onschuldig, vermakelijk appje: ChatGPT die tekst kunnen schrijven die haast niet van 'echte' tekst te onderscheiden is. Toch sloeg Sundar Pichai, bestuursvoorzitter van Google, alarm. Volgens hem brengt de nieuwe ontwikkeling zijn bedrijf in levensgevaar. Want ChatGPT en consorten zouden zomaar de hele zoekmachine overhoop kunnen gooien. Ten nadele van Google, natuurlijk.

Hoe is het dan zo gevaarlijk? Nou, als je Google vraagt waarom bananen geel zijn, krijg je een aantal links naar jouw antwoord. Software zoals ChatGPT geeft jou echter al gelijk antwoord. Ja, natuurlijk zijn bananen geel! De gebruiker krijgt veel sneller antwoord op vragen, dus zal massaal overstappen op Chat Assistenten.

Daarom bracht Google zijn eigen taalmodel en Chat-assistent uit: Gemini.

 

Ontwikkeltools

Niet alleen Google heeft te maken met deze ontwikkeling. Ook de wereld van apps gaat hierdoor veranderen. Zo heeft GitHub, een ontwikkeltool voor app ontwikkelaars, een extra tool uitgebracht: Copilot. Deze tool is net als ChatGPT gebaseerd op AI, welke programmeurs helpt om sneller en foutlozer code te maken. Ook Google wil de slag niet missen en heeft PaLM-Coder 2 gemaakt. De ins en outs hebben ze nog niet vrijgegeven, maar het zou moeten gaan samenwerken met Android Studio. Welke software programmeurs dan ook (gaan) gebruiken, er wordt verwacht dat ze allemaal met deze nieuwe generatie AI aan de slag kunnen gaan.

Designtools

Naast ontwikkeling zal ook het ontwerp van apps in een versnelling raken. AI kan namelijk net zo goed worden ingezet om apps te designen. Met de zogenaamde Maker Suite is het eenvoudig om prototypes te maken van je apps, wat UI en UX designers ten goede komt. Alles bij alles komt dus bijna elk facet van appontwikkeling in een stroomversnelling.

Maakt AI apps goedkoper?

 Ja en nee. Dat zit zo:

Ja, want app-ontwikkelaars kunnen sneller werken. Ze krijgen tools waarin ze in de designfase, ontwikkelfase en tijdens de contentcreatie sneller kunnen werken. Ook kun je kleine verbeteringen verwachten in zaken zoals betere algoritmes om content te sorteren en gebruikers vast te houden in je app. Ook zou je zelfs je privacystatement en algemene voorwaarden door AI kunnen laten opstellen.

MAAR...

Nee, want je hebt nogsteeds de experts nodig in ieder vakgebied om het werk van AI te controleren. Generatieve AI werkt namelijk zo goed, omdat het ontworpen is om op een creatieve manier nieuwe informatie te genereren. Het verzint dus de boel bij elkaar. Super handig, maar daardoor ook vaak niet kloppend. Daardoor heb je altijd de ervaring nodig van programmeur, designer, contentcreator, product designer en jurist. 

AI maakt hun werk makkelijker, maar ze moeten altijd controleren of wat er gedaan wordt klopt. Anders heeft een app bugs of veiligheidsfotuten (programmeur), is niet mooi of handig in gebruik (designer), de content onlogisch of duidelijk nep (contentcreator), worden gebruiker geen loyale klanten (product designer) enzijn je voorwaarden zo lek als een mandje (jurist).

Daarnaast is niet al het werk 

DUS...

Ja, in principe worden apps goedkoper, maar hou rekening met ongeveer 10-20% kostenverlaging ten opzichte van een paar jaar geleden. En dat wordt al bijna teniet gedaan door inflatie of andere kosten.

 

Jouw app maken en AI

Maar zelfs met deze nieuwe tools is het voor jou mogelijk nog net zo ingewikkeld om een app te maken; het hangt allemaal af van jouw kunnen en kennen. Heb je kennis van ontwikkeling of programmeren? Wellicht gaat het voor jou dan allemaal wat sneller. Zit jouw passie echter vooral bij jouw app-idee? Dan zijn dit vooral ontwikkelingen die jouw ontwikkelaar zullen treffen.

Dat gezegd hebbende gaan er toch dingen voor jou en je app veranderen. Doordat designers en ontwikkelaars sneller kunnen werken, zal de prijs van appontwikkeling gaan dalen. Aan de andere kant zullen er op hoger tempo apps op de markt verschijnen. Oftewel: meer concurrentie.

Hoe kun jij hiermee omgaan? Gelukkig gaat het maken van een app niet alleen om ontwikkeling. Het gaat namelijk om 4 dingen:

  1. Technologie
  2. Financiering
  3. Marketing
  4. Je team

De technologie zal dus gaan veranderen. Financieel gezien gaat het er nog steeds om dat je een goed financieringsplan hebt. Je marketing blijft kernachtig om je doelgroep te bereiken en je team zal altijd de drijfveer van je project blijven.

Hoe maak je een appVan A tot App Stappenplan

Die vier onderdelen moeten goed in balans staan om een succesvolle app te maken. Dat kun je op gevoel doen, maar ook met een meetinstrument. Bijvoorbeeld het Van A tot App Stappenplan. Daarmee houd je zicht op alle aspecten van de ontwikkeling van jouw app. Download 'm hieronder, gratis.

het Van A tot App Stappenplan
In welke stappen ga jij Van A tot App?
het Van A tot App Stappenplan
Kom erachter welke stappen je leiden naar jouw eigen app

Met het Van A tot App Stappenplan ontdek je:

✔️ Welke stappen er zijn om je app succesvol te maken
✔️ Waar je allemaal aan moet denken om geen stappen te vergeten
✔️ Hoe je iedere stap uitvoert
 

Toegang tot het Van A tot App Stappenplan kost normaal €7 in de shop, nu GRATIS toegankelijk:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter