Business apps en iOS7: Slimmer, prettiger en effectiever werken

Dit artikel is geschreven door Gijs Verhoeven van app-ontwikkelaar Touchwonders

Dagelijks gebruiken duizenden medewerkers van grote bedrijven onze apps om hun werk te doen. Van de financiële sector tot en met de olie industrie. Met iOS7 – wat dit najaar verschijnt – worden deze apps nog krachtiger. Over de aanpassingen in het design en de interface van iOS7 is al veel geschreven. Vandaag willen we het juist hebben over de verbeteringen die iOS7 voor zakelijke gebruikers mogelijk maakt.

Altijd up-to-date

Al onze zakelijke apps bevatten een of meerdere koppelingen met online data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bibliotheek met zakelijke documentatie of een dossier overzicht waar met meerdere medewerkers tegelijk aan wordt gewerkt. Tijdens het gebruik van de applicaties is het uiteraard belangrijk up-to-date te zijn. Touchwonders ontwikkelde hiervoor ingenieuze synchronisatiesystemen die tijdens het gebruik op de achtergrond de informatie ophalen. Dit betekent echter dat je de app op moest starten om te kunnen synchroniseren. Met de komst van iOS7 verandert dat.

Voortaan is het mogelijk om een app die je niet gebruikt toch up-to-date te laten zijn. iOS7 stelt ons in staat de apps zo te ontwikkelen dat ze periodiek, op de achtergrond, controleren of er nieuwe informatie is die ze op moeten halen. Zo is de app altijd bijgewerkt en hoef je niet meer te wachten tijdens het opstarten totdat de informatie is opgehaald.

Veiliger werken

Iedere app kan voortaan een privé netwerk (VPN) opzetten voor het netwerkgebruik in die app. Doordat dit, in tegenstelling tot voorgaande iOS versies, per app in te stellen is kan er zeer nauwkeurig worden bepaald welke data via het bedrijfsnetwerk moet lopen en welke niet. Zo weet de IT afdeling bijvoorbeeld zeker dat gevoelige klantdata die in de bedrijfsapp wordt gebruikt specifiek over het bedrijfsnetwerk wordt verzonden.  Hiermee kunnen onze zakelijke klanten verdergaande apps ontwikkelen omdat de beveiliging van de data nauwkeuriger geregeld is.

Sneller aanmelden

Sommige van onze klanten hebben meerdere zakelijke applicaties die ze tegelijkertijd op hun mobiele apparaat gebruiken. Iedere app heeft een specifieke functie. Op dit moment wordt de medewerker iedere keer, voor iedere app afzonderlijk, gevraagd om in te loggen. Met iOS7 wordt het mogelijk om deze login methode te combineren. Daardoor kan de medewerker zich identificeren in een van de zakelijke apps of in het besturingssysteem zelf en vervolgens automatisch ook de andere zakelijke apps gebruiken. Zonder daarbij opnieuw zijn of haar wachtwoord in te voeren.

Draadloos presenteren

Presentaties geven of snel even een spreadsheet laten zien aan collega’s op een groot scherm. Het zijn dingen die we vaak meerdere keren per week doen maar wat altijd veel gedoe oplevert. Kabels aansluiten, scherm instellingen, correcte input kiezen, etc. AirPlay is een functie die al langer bestaat op iPhones en iPads en die de meeste van ons kennen voor het afspelen van muziek. Er is alleen veel meer mogelijk. In combinatie met een Apple TV is het heel eenvoudig om de inhoud van het iPad scherm te delen met een beamer of flat-screen in een vergaderzaal. Binnen een paar seconde wordt de inhoud draadloos op het scherm getoond. Samen documenten bespreken wordt zo veel makkelijker.

Makkelijk delen

Iemand in een mailtje of een sms een foto of document toesturen is op zich prima. Maar als die persoon naast je zit, lijkt een sms of e-mail ineens een beetje omslachtig. iOS7 biedt daarom AirDrop: bij iedere app met een Deel-knop kun je hiermee snel en makkelijk foto’s, video’s, contactgegevens en documenten doorsturen. Druk gewoon op Deel en kies degene die je iets wilt toesturen. AirDrop doet de rest, via Wi-Fi en Bluetooth. Hiervoor hoef je zelf niets extra’s in te stellen. Bovendien wordt alles gecodeerd verstuurd, dus het is ook nog heel veilig.

Wij geloven dat met apps veel dagelijkse werkzaamheden simpel, slim en plezierig gemaakt kunnen worden. iOS7 biedt ons nog meer mogelijkheden om nog betere apps te maken. We kijken uit naar het najaar.

Reacties, vragen of feedback? Ik hoor het graag: @GVerhoeven

Hoe maak je een appWil jij alle stappen weten die bij een app maken horen?

Wil je de stappen om een app te maken gemakkelijk in een overzicht hebben? Dat kan! 

Vul je gegevens in, dan krijg je direct toegang tot een handig overzicht van het A tot App stappenplan:

-David van AppSpecialisten