Crasht jouw idee of vliegt het net zo goed als de gebroeders Wright?

Achter ieder goed idee in de geschiedenis van de mensheid zit een bedenker die een held is geworden. Henry Ford en zijn T-ford auto, Tim Berners-Lee en het internet en de Wright brothers met hun eerste vliegtuig.

Jij bent de bedenker van jouw idee, dat ook de potentie heeft de geschiedenis te veranderen. En ook jij hebt een kans om een held te worden. Een idee heb je al, maar durf jij hem ook te testen? We leren vandaag hoe jij net als de Wright brothers geschiedenis schrijft met je idee en je moed.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

 

crash appDe moed van de Wright brothers

De Wright brothers (Orville en Wilbur) waren geen speciale mensen. Voor hun succes in de luchtvaart had Orville een aantal mislukte bedrijven waaronder een krant. Wilbur was een teruggetrokken jongen die weinig buiten kwam. Beiden hebben ze hun middelbare school niet afgemaakt. De persoon die hen inspireerde om met hun idee te starten, Otto Lilienthal, overlijdt bij het testen van zíjn vliegtuig. Ze beginnen dus in een onzekere tijd en met een hoog risico. Eigenlijk hebben ze maar twee dingen: een idee en de durf om het te testen. Hieronder vind je hun verhaal én wat jij ervan kunt leren voor jouw idee:

idee crashStap 1: Het idee - Geef de piloot controle

De broers beginnen als er nog geen vliegtuigen met een motor bestaan. Er bestaan slechts grote ‘vliegers’ waarin een piloot wordt vastgezet en is overgeleverd aan de luchtstroom. De broers komen met een idee dat nog niemand heeft: laat de piloot het vliegtuig besturen. Dat moet gebeuren door de uiteinden van de vleugels te buigen. Hiermee krijgt de piloot besturing over het vliegtuig zodat hij het vliegtuig kan bijsturen en recht houden. Ze geloven heilig in hun idee en ze durven daarom in 1896 van start te gaan.

crash appLes voor jou: Ook jij hebt een idee. Dat is belangrijk! Jouw idee geeft je, net als de Wright brothers, de durf om te starten. Geloof dus in je idee en zet door!

crash appStap 2: Begrijpen wat er al bestaat - Literatuuronderzoek

De gebroeders Wright voerden eerst een literatuuronderzoek uit om de staat van luchtvaartkennis op dat moment te achterhalen. Zo vragen ze in mei 1899 informatie op bij het beroemde Smithsonian onderzoekscentrum in Washington. Van hen krijgen ze technische documenten met betrekking tot aerodynamica. Ze kijken zelfs naar de documenten die Leonardo da Vinci 400 jaar eerder schreef. Uit deze documenten halen ze informatie die benodigd is om hun vliegtuig te maken.

crash appLes voor jou: jouw idee gaat, net als het eerste vliegtuig, verder bouwen op bestaande kennis. Oriënteer je daarom in de markt, bijvoorbeeld door vergelijkbare oplossing te bekijken en door de artikelen en video’s op AppSpecialisten.nl.

crash ideeStap 3: Expert inschakelen - Octave Chanute

Een van de experts op het gebied van luchtvaart op dat moment is Octave Chanute. Als civiel engineer heeft hij veel ervaring met de techniek achter vliegen. Zo bedacht hij de techniek om meerdere vleugels boven elkaar te plaatsen. Dat gebruikten de Wright broers ook in hun vliegtuig. Ook praten de Wright broers met Octave Chanute over het idee om controle te geven aan de piloot. Ze spreken over de problemen die eerdere vliegers hebben ondervonden en ontdekken oplossingen voor deze problemen.

crash appLes voor jou: Een expert geeft je de oplossing voor problemen, zodat je zelf niet dezelfde fout als anderen. Octave Chanute was dat voor de Wright broers, ik (David van der Loo) ben dat graag voor jou.

crash ideeStap 4: Idee testen - Proefvluchten en een test op kleine schaal

De Wright broers gebruikten schaalmodellen van hun vliegtuig op dezelfde manier als moderne ingenieurs te testen. Dat ging niet altijd even eenvoudig. De eerste tests hadden niet de resultaten die de broers wilden zien. Maar ze zetten door! Ze testen meer dan 700 verschillende schaalmodellen van vleugels in een windtunnel om de prestaties van hun vliegtuigen te verbeteren.

Dat geeft uiteindelijk goede resultaten. Een van de grootste inzichten in de controle van het vliegtuig is om niet alleen de uiteinden van de vleugels te buigen maar ook door een beweegbaar verticaal roer achterop het vliegtuig te zetten. Ze passen hun eerste idee aan en beginnen aan de bouw van een vliegtuig op grote schaal. Met dit echte vliegtuig maken ze ruim 700 proefvluchten. Ook hierop maken ze nog aanpassingen. En op 17 december 1903 maken ze de eerste vlucht ooit met een vliegtuig met motor. Allemaal mogelijk gemaakt door hun idee en hun durf om het te testen.

crash appLes voor jou: Jouw idee kan niet in één keer werken. Maar als je er genoeg in gelooft, geeft het je het benodigde doorzettingsvermogen. Je blijft testen. Je test eerst op kleine schaal (bij een app door gebruikers te interviewen) en daarna met proefvluchten (bij een app noemen we dat een prototype). Je blijft leren, verbetert je idee totdat het werkt.

crash ideeStap 5: Opschalen - De Wright brothers worden wereldberoemd

Wereldwijd is de verbazing zo groot, dat mensen hen eerst niet geloven. Men noemt hen ‘bluffers’. Tijdens demonstraties in zowel Europa als Amerika komen mensen vol ongeloof kijken. De broers laten dingen zien wat andere vliegtuig-pioniers van die tijd alleen maar konden dromen. Mensen die hen eerst niet geloofden bieden hun excuses aan. Ze worden wereldberoemd en worden gezien als de helden van de luchtvaart. Ze bouwen een imperium in de luchtvaart, gebaseerd op de techniek uit hun vliegtuig. Ze verkopen hun vliegtuigen aan het leger en stuntpiloten. Zelfs nu, ruim honderd jaar later, kennen veel mensen de Wrights brothers; Orville en Wilbur.

crash appLes voor jou: Als je de aandacht van het grote publiek gaat opzoeken met je idee, zorg dan dat het werkt. Als je kritiek krijgt dan kan het je reputatie teniet doen. Laat de resultaten van een werkend idee voor je spreken. Daarmee snoer je iedere criticus de mond. Oftewel; je bouwt je succes op een sterk idee. Zorg daarom dat je jouw idee test en sterker maakt. 

Kijk naar de moed van pioniers van de luchtvaart. Zij hadden een idee en durfden het te testen. Zij werden helden. Word ook een held met jóuw idee. Durf ook een pionier te zijn. Test je idee. Wij geloven dat dit jou ook lukt.

crash ideeNu beginnen met het realiseren van jouw idee

Ik geloof dus in het testen van ideeën. Ik wil dat iedereen zijn idee kan testen met alle kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan.

Daarom heb ik de App Takeoff in het leven geroepen. Hiermee help ik je op alle vlakken die komen kijken als je je idee in een app wil vertalen. Denk aan de haalbaarheid, de financiën, een uitgebreide stappenplan en een intensieve begeleiding. Lijkt het je wat?

Lees meer informatie over de App Takeoff

-David van AppSpecialisten

doel van jouw app
fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo