De grootste bibliotheek van Nederland blijkt een app: interview met Robbin Reijnen van Bksy

bksyVeel apps sluiten aan op grote maatschappelijke trends. Dat realiseerde ook Robbin Reijnen, de oprichter Bksy; zijn nieuwe app sluit aan op de trend van de deeleconomie.

Vandaag, op 24 juni, lanceert Robbin Bksy. Aanleiding om hem te interviewen: "Volgens velen in de boeken-branche is een boekendeel-app onvermijdelijk."

bksyHe Robbin, leuk je te spreken. Wat doet de Bksy app?

He David, dat is wederzijds! De app faciliteert het lenen en uitlenen van fysieke boeken onder vrienden en andere Bksy gebruikers. Met de app scan je eigen fysieke boeken en zet je ze in jouw persoonlijke boekenlijst.

De app laat je vrienden uitnodigen die jouw boekenlijst inzien en je een leenverzoek voor een boek kunnen sturen. Jij kunt uiteraard ook de boekenlijsten van je vrienden inzien en leenverzoeken naar hen sturen. Bij een match maak je een afspraak om het boek uit te wisselen.

We willen dat op termijn ook steeds sterker vanuit de app faciliteren, door bijvoorbeeld de match te koppelen aan Bksy-deelspots in bijvoorbeeld lokale koffiezaken en stations.

Bksy gaat natuurlijk verder. Het is een community rondom alles wat te maken heeft met boeken en het uitwisselen van boeken.

bksyHoe zijn jullie op het idee van deze app gekomen?

We zijn dolenthousiast over de deeleconomie en zijn actieve gebruikers van verschillende deelplatformen. We wilden hierin als ondernemers een bijdrage leveren. Boeken bleken uitermate geschikt om te delen. Dat maken we met onze app leuk en slim.

bksy

bksyWelke uitdagingen zijn jullie tegengekomen in het ontwikkeltraject?

Met de app betreden en raken we de zeer traditionele branche van bijvoorbeeld de uitgeverijen, boekverkopers maar ook bibliotheken. Hierdoor kan de app best bedreigend overkomen, maar de reacties zijn ofwel positief of ze geven toe dat ze hier niet meer omheen konden. Kwestie van tijd.

"We krijgen ontzettend veel positieve reacties van gebruikers."

bksyWat maakt deze app uniek en wat zijn de reacties uit de markt hierop?

Zoals wij Bksy voor ogen hebben, bestaat nog niet in Nederland. Het unieke is dat we voor één product hebben gekozen in tegenstelling tot andere deelplatformen waarop je al je spullen kunt uitlenen aan elkaar.

We krijgen ontzettend veel positieve reacties van gebruikers. Sommige zitten er al jaren op te wachten en een ander begrijpt niet waarom dit niet eerder gelanceerd is. Niet meer vergeten aan wie je dat boek uitgeleend had en de fun van het bekijken van boekenkasten van anderen wordt erg gewaardeerd.

bksy

bksyWelke mijlpalen hebben jullie al meegemaakt met de Bksy app?

We hebben al verschillende mijlpalen bereikt: de eerste (beta) versie van de Android app, de eerste 100 gebruikers en de eerste financiering via crowdfunding. We hebben zojuist tijdens de Bksy Launch party de eerste versie van de Bksy app gelanceerd voor iPhone. Dat is tot nu toe ongetwijfeld de grootste mijlpaal!

"Als deze stappen zijn gezet, dan schalen we Bksy op naar de honderdduizend gebruikers."

Als deze stappen zijn gezet, dan schalen we Bksy op naar de honderdduizend gebruikers.Wat zijn de volgende stappen die jullie gaan zetten?

De eerstvolgende stap na onze officiële lancering is het bouwen van onze kerncommunity. Dit is een actieve groep gebruikers die de app intensief gebruiken. In die club gaan we onze aannames valideren en hopen we op veel feedback, zodat we de juiste keuzes kunnen maken in het toevoegen van nieuwe functionaliteiten.

Ook gaan we de app verbinden aan offline plekken zoals de deelspots en gaan we met partners om de tafel die iets met ons platform willen.

Als deze stappen zijn gezet, dan schalen we Bksy op naar de honderdduizend gebruikers. In de tussentijd beleven we onze tweede financieringsronde om dit mogelijk te maken.