Een developer aannemen voor je startup: zo doe je dat

Als startup heb je misschien niet zelf alle kennis van software ontwikkeling in huis. En zelfs al heb je die wel, is mankracht alsnog een ding. De oplossing is dan om iemand aan te nemen, toch?

In een interview met Jacqueline de Gruyter (rechts) kijken we naar de voor- en nadelen van het aannemen van een ontwikkelaar en vergelijken het met het omarmen van een ontwikkelaarsbureau. Daarnaast vertelt ze hoe je in contact komt met ontwikkelaars, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan evenementen zoals Appril! Met een achtergrond in de kunstacademie en het onderwijs, groeide haar meest succesvolle cursus, 'bouw je eigen app', uit tot dit jaarlijkse appfestival. Ook brengt zij met haar netwerk bedrijven en appbouwers met elkaar in contact, iets wat ze met Appril op grote schaal doet.

Lees het artikel hieronder of kijk de livestream opnieuw:

video een eigen app maken

Wanneer neem je als startup je eerste developer aan?

Het is vrij lastig om een ontwikkelaar in dienst te nemen, laat staan om die te vinden. In 2020 waren er 35 banen voor elke developer. Dat zal met de pandemie alleen maar vergroot zijn. Zo'n ontwikkelaar kan dus overal aan de slag. Banken en big tech slokken ze op, weet met wie je moet concurreren.

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen wil je zo'n app developer verleiden om voor jou te werken.

 • Goed app-idee
 • Groot netwerk
 • Kans van slagen
 • Voldoende kapitaal
 • Fijne werkplek of hybride/remote werken

 

Zonder dat kapitaal gaat het eigenlijk niet lukken; je idee kan nog zo goed zijn, maar als jij niet kan betalen, kan een ander dat wel!

Een reden om ondanks deze voorwaarden toch voor een individuele developer te kiezen, kan zijn dat je sneller wil schakelen dan met een bureau. Je wil de volledige aandacht van je ontwikkelaar of wil flexibeler op- en afschalen.

Aan de andere kant bieden bureau's meer stabiliteit en continuïteit. Ze hebben de juiste specialiteiten in huis en bij de juiste partij hebben ze de nodige ervaring met jouw sector. Plus, zo'n bedrijf komt met een heel eigen netwerk waar je uit kan putten.

Het ligt er dus aan wat je wil, maar ook wat je voor elkaar kan krijgen.

Hoeveel betaal je voor een developer?

Om dit te bepalen, kijk je eerst naar welke salarisschaal je mee te maken hebt. Die zie je terug bij werknemers van Nederlandse ontwikkelbureau's, banken en big tech bedrijven.

Er wordt gewerkt met verschillende gradaties in ervaring, waarbij een ontwikkelaar met meer ervaring ook een hoger bruto maandsalaris verwacht.

 • Een junior verdient tussen de € 2.500,— en € 3.000,—
 • Een medior zit tussen de € 3.000,— en € 4.000,—
 • De senior groeit door tot tussen de € 4.000,— en € 5.000,—

 

Daarnaast zijn bedrijven zo hard op zoek naar developers dat ook het geven van aandelen steeds meer voorkomt. 
Uiteindelijk moet je als startup beschikken over een budget van € 60.000,— om een ontwikkelaar aan te trekken. Zoals je misschien wel weet, kun je met zo'n bedrag ook goed bij een ontwikkelaarsbureau terecht. Voor het geld hoef je het dus niet echt te doen.

Zoek een ontwikkelaar of bureau met de juiste specialisatie. Een app in de zorgsector laat je maken bij een bureau dat daar ervaring bij heeft. 
Het fijne van een eigen ontwikkelaar is dat je elke stap van het proces meemaakt; je hebt over elke beslissing wat te zeggen.

Een verschil tussen een eigen ontwikkelaar aan je werktafel of een bureau in schakelen is dan ook die specialistische kennis. Jouw ontwikkelaar werkt continu aan jouw project, waarmee je meer invloed hebt op het proces. Het bureau werkt waarschijnlijk ook aan andere projecten, maar er zitten misschien wel 5 mensen tegelijk aan jouw app te werken.

Daarnaast is dat specialisme ook belangrijk als je zelf nog weinig of geen ervaring hebt met softwareontwikkeling. Het bureau heeft al de kennis en knowhow om jouw app succesvol op de appmarkt te plaatsen. Bij het in dienst nemen van een ontwikkelaar rust de verantwoordelijkheid voor succes nóg meer bij jou. Denk daar dus goed over na.

Waar let je op bij het kiezen van een developer?

Weer zijn specialisme en ervaring hoofdzakelijk. Er zijn specialisten die goed zijn in het koppelen van hardware en software. Specialisten die weten hoe clouddiensten werken. Allerlei niches die van nut kunnen zijn voor jouw app-idee, afhankelijk van wat je nodig hebt. 
Kijk dus goed naar de technieken die je nodig hebt en wie daarbij aansluit, welke ervaring ze hebben. Dat zie je terug in het portfolio van developers. Sterker nog, je kan andere developers vragen om hun werk te controleren via github.

Je app heeft ook een basis; de backend. Zonder deze basis doet je app eigenlijk vrij weinig. Dat betekent niet dat die basis extreem groot hoeft te zijn; sommige apps hebben maar een kleinere backend nodig. In zo'n geval kun je prima met een enkele ontwikkelaar aan de slag. 
Maar heeft jouw app meer behoeftes, dan zal je al gauw meerdere ontwikkelaars moeten aannemen. Want een grotere backend heeft ongetwijfeld meerdere specialisaties nodig. Een senior heeft hoogstwaarschijnlijk een netwerk waar hij of zij uit kan putten om de eigen kennis aan te vullen.

Hoe kun je een developer overtuigen een co-founder te worden?

Of je nu een co-founder of ontwikkelaar zoekt, laat je gezicht zien bij meetups of evenementen met gelijkgestemden. Zoek online naar sparplekken of bezoek iets zoals Appril. Daar vind je mensen die mogelijk openstaan voor co-founding.

Bezoek echter niet alleen technische ontmoetingen, maar ook die van jouw eigen sector. Jouw netwerk moet namelijk ook bestaan uit bedrijven en mensen uit jouw sector, welke jouw app of dienst in de toekomst kunnen gaan gebruiken. Want jouw app is meestal ontstaan uit een pijn in jouw sector. Daarmee moet je jouw toekomstige klanten van jouw idee kunnen overtuigen en zelfs investeerders vinden.

Daarnaast breidt je netwerk uit als je evenementen bezoekt. Via via komen mensen te weten over jouw idee. Houd je idee dus niet geheim, want los is dat toch niet veel waard. Gedurende de ontwikkeling verandert je idee gegarandeerd. Sterker nog, mensen waarderen het als je open bent over je idee. Je weet ze dan beter aan je plan te binden, bijvoorbeeld als geldschieter, ontwikkelaar of co-founder.

In het kort heb je ook hiervoor bepaalde voorwaarden die het je makkelijker maken:

 • Je hebt verstand van software ontwikkeling
 • Je hebt je huiswerk goed gedaan
 • Je zit in een netwerk van jouw branche voor de groei van je app
 • Je goed kan delen in de opbrengsten en aandelen
 • Je bent ervaren in ondernemen/startups
 • Bedenk je dat je lang niet de enige founder bent die op zoek is naar een ontwikkelaar

 

Appril Festival: apprilfestival.com (24 juni 2022).

In verband met de ontwikkelingen rondom covid-19 vindt het Appril Festival dit jaar níet in april plaats, maar in juni. 
In Amsterdam Noord komt iedereen die zich met apps bezig houdt bijeen; developers, designers, projectmanagers, enzovoorts. 
Dit jaar werkt Appril samen met Appdevcon, zodat je eigenlijk 2 festivals in 1 hebt! Appdevcon is er voor de techniek, Appril voor alles eromheen.

Dus zoek je een developer of wil je eens goed duiken in de wereld van appontwikkeling? Kom dan zeker langs!

Tip voor starters met een app-idee?

Zoek de specialisten op. Praat niet alleen met app developers maar ook met adviseurs. Spreek geldschieters, investeerders. Wie je ook spreekt, ontwikkel je app niet alleen. En wie weet kom je er gaandeweg achter dat je geen app maar een website moet gaan ontwikkelen. Doe goed je huiswerk, want € 150.000,— investeren in een app die uiteindelijk flopt is enorm zonde. Zelfs al is je app technisch geheel op orde, kan je app alsnog stranden met te weinig downloads. Het gaat uiteindelijk om het hele plaatje, van de backend tot de marketing.

Mocht je vragen hebben, dan vind je me op Twitter onder de naam Miss Appril.

20 gouden tips

Bedankt voor de tips én de uitnodiging, Jacqueline! Voor de lezers; mocht je nog met vragen rondlopen over hoe je ontwikkelaars moet benaderen, maak dan gebruik van mijn ervaring! Ik geef je gratis 20 Gouden Tips in PDF-vorm, waarmee je zaken kan doen met app ontwikkelaars. Vul hieronder je gegevens in en je hebt 'm te pakken!

-David van AppSpecialisten

fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo