Hoe een bijzonder app-idee een maatschappelijk probleem oplost. Leer het van Vil Du?!

Het heel bijzonder app-idee Vil Du?! is opgenomen door het Canon voor Nederlandse Games. Hierin worden sinds 1980 alleen de meest belangwekkende games uit Nederland opgenomen. Een hele eer dus dat Vil Du?! er als bijzonder app-idee in is opgenomen.

Ook is deze bijzondere serious game genomineerd voor een Webby Award, een bronzen Lovie Award, de Gouden Guppy én heeft het de Dutch Game Award gewonnen! 

In het licht van deze geweldige prestaties nemen we even de tijd om te ontdekken hoe Vil Du?! een app is geworden die een maatschappelijk probleem oplost. Meer informatie over Vil Du?!

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

App-ontwikkelaar YipYip heeft een app gemaakt voor kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Over deze bijzondere app wilden we meer te weten komen! Daarom deed Katja Nagelkerke (voormalig onderzoeker en concepter bij AppSpecialisten) een interview met Paul Bierhaus (art director van YipYip). Hij is een van de innitiatiefnemers van de app Vil Du?!.

bijzonder app-ideePaul, wat is de Vil Du?! app?

De app is een samenwerking van De Rading (voor Jeugd en Opvoedhulp), Fontys ICT, Lapp en onze organisatie, YipYip. De Vil Du?! app wordt gebruikt in een therapeutische setting waarbij een therapeut in gesprek is met kinderen die een seksueel grensoverschrijdende ervaring hebben meegemaakt. Er kan bijvoorbeeld het vermoeden zijn dat er iets is gebeurd tussen een kind en de buurman. Het is de taak van de therapeut om te ontdekken wat er is gebeurd. Zo’n situatie is natuurlijk enorm stressvol voor deze kinderen. Om dit gesprek gemakkelijker te laten verlopen is deze app ontwikkeld.

10% van de mensen in Nederland krijgt te maken met seksuele incidenten, maar dat hoeft juist geen traumatische ervaring te zijn. Dat gebeurt vooral als er niet over gepraat wordt en de ervaring een intern probleem blijft. Dankzij deze app kunnen kinderen hun ervaring gemakkelijker uiten en het verwerken. Het doel is dan ook dat zij er later geen last meer van krijgen. Als de app al één kind van deze problemen verlost, dan acht ik hem al geslaagd!

bijzonder app-ideeHoe werkt de app?

Zowel het kind als de therapeut heeft een tablet waar de app op gebruikt wordt. Beide kiezen een karakter, bijvoorbeeld een jong kind of volwassene. In eerste instantie zijn de karakters aangekleed en ontdekt het kind wat de mogelijkheden zijn. Zo kunnen er kleren uitgetrokken worden en interacties worden gekozen met lichaamsdelen. Het kind kan een hand pakken en daarmee haren strelen of bijvoorbeeld een schouder beetpakken.

Er is een groot verschil tussen het vocabulaire die kinderen over seksuele handelingen kennen en volwassenen. Dat was iets om rekening mee te houden. Daarom is de app heel algemeen gehouden, om een oplossing te vormen voor dit probleem. Een mond kan bijvoorbeeld staan voor kussen maar ook voor likken. Een hand kan strelen maar ook kietelen of knijpen. Door het gebruik van de app is er geen taalbarrière en wordt er toch duidelijk uitgebeeld wat er heeft plaatsgevonden tussen het kind en de ‘buurman’.

Ook is een belangrijk onderdeel de ‘Time-out’ knop. Zowel therapeut als kind kan op deze knop drukken als het teveel wordt, of iemand zich er niet fijn bij voelt. De app heet daarom ook Vil Du?!, wat Deens is voor Wil je?! Met de vraag of kinderen wel verder willen gaan met de app en hun grenzen durven aan te geven. Seksueel misbruik staat vaak voor het overschrijden van grenzen, daarom is de naam erg passend.

bijzonder app-idee

"Samen kwamen met een bijzonder app-idee om kinderen te helpen."

bijzonder app-ideeHoe kom je op zo’n bijzonder app-idee?

Een tijd terug ben ik naar Lyst GameJam gegaan, een game evenement in Kopenhagen. Tijdens dit evenement komen allerlei game ontwikkelaars bij elkaar om samen een concept en prototype te maken. Dit jaar was het thema ‘Liefde en Seks’. Vaak gaat dit thema in games over conflicten, maar we wilden juist een bijzonder app-idee creëren dat ging over het tegenovergestelde, namelijk: samen zijn.

Ik was daar samen met een collega (Tim Pelgrim), een therapeut (Frank Lips) en een onderzoeker van games (Menno van Pelt-Deen). Frank Lips werkt als therapeut met seksueel misbruikte kinderen. Met zijn vieren hebben we veel gesprekken gehad, gediscussieerd en geleerd van de ervaring van Frank. Samen kwamen we tot een bijzonder app-idee waarmee we kinderen wilde helpen door te proberen de taalbarrière op te heffen en het gevoel van schaamte en angst zoveel mogelijk te verminderen. We hebben het concept verder ontwikkeld met een persoon die zelf seksueel misbruikt is. Zo konden we meer leren over het onderwerp en hoe we écht een verschil kunnen maken in mensenlevens.

bijzonder app-ideeHoe heb je zo’n bijzonder project gefinancierd?

Tijdens Lyst GameJam hadden we al een prototype gemaakt, alleen die kon natuurlijk nog niet gebruikt worden. Daar was nog meer onderzoek, programmering en financiering voor nodig. Ondanks dat seksueel misbruik helaas veel voorkomt, is het een onderwerp waar lastig geld voor te vinden is. Dat komt omdat maar een klein deel van de slachtoffers ervoor uitkomt, waardoor het een kleine doelgroep is om geld voor te verzamelen. Gelukkig hebben we een partner gevonden in De Rading, een instituut voor jeugd en opvoedhulp voor kinderen. Zij werken met kinderen die grensoverschrijdende ervaringen hebben op seksueel vlak. Tezamen met het winnen van de KF Hein Stimuleringsprijs 2015 was er ineens voldoende financiëring om Vil Du?! ook echt door te ontwikkelen: van bijzonder app-idee naar bijzondere app!

"Ik ga dan op zoek naar experts, in dit geval Frank Lips."

bijzonder app-ideeWerkt het anders om een app te maken voor zo’n gevoelig onderwerp?

Wij bij YipYip ontwikkelen al aardig wat jaren Serious Games. Dan heb je dus heel vaak te maken met gevoelige onderwerpen. Daar ga je altijd respectvol mee om. Een vereiste bij zo’n bijzonder app-idee is wel dat je zelf deskundig wordt over het onderwerp. Je moet goed weten waar je het over hebt om de app effectief te maken. Ik ga dan op zoek naar experts, in dit geval Frank Lips. Wij kenden elkaar al goed, dus dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker praat. Desalniettemin krijg je erg zware verhalen te horen. Zeker omdat we ook werkten met een persoon die zelf misbruikt is. Daardoor moest ik persoonlijk wel even wennen aan het onderwerp. Toen ik een game app voor jongeren met autisme maakte, moest ik ook expert worden, maar dat is toch minder heftig dan een onderwerp als dit. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat de app goed wordt getest voordat het officieel wordt ingezet.

bijzonder app-ideeHebben jullie de app zelf getest met de doelgroep?

Normaal test je een app altijd vooraf zelf, maar in dit bijzondere geval is dit gebeurd door De Rading zelf. Dit deden zij samen met kinderen die nu met deze problematieken te maken hebben. Dit waren Nederlandse kinderen maar ook kinderen uit Syrië die vreselijke dingen hebben meegemaakt. Het is uiterst belangrijk dat dit door professionals wordt getest. Extra personen bij zo’n gesprek maakt het alleen maar moeilijker voor de kinderen. Wij kregen daarna feedback terug die we hebben gebruikt om de app aan te passen.

Kijk ook goed naar de mogelijkheden voor je bijzondere app-idee."

bijzonder app-ideeHeb je al kinderen kunnen helpen met jullie bijzonder app-idee?

Er zijn al mooie resultaten geboekt met de app. Er is een voorbeeld van een therapeut die vertelde dat een sessie met een kind gemiddeld 3 uur kostte om het probleem op tafel te brengen. Dankzij de app gebeurde dit al in 30 minuten. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat kinderen al erg bekend zijn met digitale schermen. Ook kunnen de kinderen nu eerst rondkijken en spelen met de app. Zo ontdekken ze zelf al de mogelijkheden, zoals het uittrekken van kleren. Als de therapeut daarna een serieuze stemming zet zijn de kinderen al over de spanning heen en start het gesprek minder zwaar.

bijzonder app-idee

bijzonder app-ideeHeb je een tip voor mensen met een bijzonder app-idee?

Zorg dat je je goed verdiept in het onderwerp. Betrek de juiste partijen die in een andere hoek zitten dan jij met jouw expertise. Een sterke onderbouwing van ervaringsdeskundigen is een vereiste bij bijzondere app-ideeën.

Kijk ook goed naar de mogelijkheden voor je bijzonder app-idee. Zeker voor oplossingen in de zorg zijn er veel fondsen beschikbaar. Veel zijn juist geïnteresseerd in digitale innovatie en staan open voor je pitch!

bijzonder app-ideeHeb jij ook een bijzonder app-idee?

Heb jij een bijzonder app-idee, maar wil je ook naar een succesvolle app toe? Net als Vil Du?! Dan ben je op zoek naar de 1111-ezelsbrug.

Met deze PDF test je hoe sterk je app-idee is én hoe je stap-voor-stap dichterbij een succesvolle app komt. 

Vul hieronder je gegevens in om de PDF in je mailbox te ontvangen.

-David van AppSpecialisten

Ingediend door Zita Bebenroth op

Mooi interview Katja! Fijn dat jullie ook aandacht besteden aan de moeilijkere apps, die als goede case voor vergelijkbare ontwikkelprojecten kunnen dienen.

Ingediend door Rob op

Goed aan een app als deze is dat ie maatschappelijk relevant is en niet in de eerste plaats gericht op geld verdienen. Mooi initiatief.

Ja helemaal mee eens. Ik denk dat; éérst iets betekenen voor anderen en daarná pas geld willen verdienen, de juiste volgorde is als je een app wil maken die veel downloads krijgt.

Ingediend door Laura op

Leuk dat dat app-specialisten zich maatschappelijk betrokken voelt en daarmee indirect waarde levert aan een mooiere wereld, succes gewenst voor deze ondernemer, David en Katja

Dank je Laura!

Wij zijn ook erg blij met deze maatschappelijke app. Ik denk dat het voor iedere app goed is om te starten vanuit het willen leveren van waarde voor andere mensen. Geld verdienen is dan niet het startpunt, maar het logisch vervolg hiervan :)

Groeten,

-David

Ingediend door Johan op

Waardevolle app, goed artikel en inspirerend voorbeeld!

Dank je Johan.

Fijn dat dit voorbeeld je inspireert.

Groeten,

-David

Ingediend door Edwin Klesman op

Een mooi voorbeeld van hoe Apps mens & gezondheid ten goede komen. Ik krijg steeds meer de indruk dat in het populaire eHealth nog heel veel toepassingen te verzinnen zijn die op Psychologisch vlak van toegeoegde waarde kunnen zijn. Erg mooie casus!

 

Helemaal mee eens Edwin. Ik ben benieuwd welke nieuwe ideeën andere maatschappelijke problemen gaan oplossen! Groetjes, Katja

doel van jouw app
fase van jouw app
markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo