idee voor appApp-patent om je app te beschermen?

Een patent. Dat is het eerste waar mensen met een app idee aan denken. Mocht je werken met complexe technologie, die je bijvoorbeeld niet in andere apps terug ziet, dan kun je deze met patentrecht of octrooi vastleggen. De ervaring leert dat dit in bijna nooit het geval is. Een goed voorbeeld van iets te patenteren is bijvoorbeeld een wiskundige formule, een nieuwe chemische samenstelling of technische werking van een machine. Dat valt voor 99% buiten de app-ideeën die ik tegenkom. Maar maak je niet druk: een patent is niet nodig. Als het aankomt op apps, zijn patenten over-rated.

idee voor appPatent expert

Een tijd terug sprak ik met een patent-expert van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die gespecialiseerd is in octrooien en patenten. Hij zei het heel duidelijk: "Het is lastig om digitale middelen te beschermen met een patent. Zelfs als je geld stopt in patenten van duizenden euro's kosten of veel energie stopt in vermoeiende rechtzaken, is het vaak slimmer om je geld te steken in sneller naar de markt gaan met je app-idee. Daarmee is je idee beter beschermd, dan een juridisch trucje uithalen."

idee voor appIdee voor app-ontwikkeling beschermen is erg lastig

Ik ben het eens met de expert van RVO. Sterker nog, ik kan er vrij kort over zijn: een app-idee is lastig te beschermen. Heel lastig. Op het idee zelf kan je géén patent aanvragen. Je kunt de naam en logo met auteursrecht beschermen, maar niet het idee. Ook kun je vastleggen dat je als eerste was met je app-idee. Maar dat je de eerste bent, wil nog niet zeggen dat het idee dan van jou is. Zelfs een geheimhoudingsverklaring is zelfs in veel gevallen ongeldig of eenvoudig te omzeilen.

Toch kan ik me voorstellen dat je graag snachts goed wil slapen, wetende dat je idee veilig is. Daarom is het goed om erbij stil te staan waarom je jouw idee überhaupt wil beschermen.

idee voor app

Waarom wil je jouw idee eigenlijk beschermen?

Oké, dus je bent niet de enige die zijn idee niet wil delen met anderen. Zo'n beetje de helft van iedereen met een app-idee wil zijn idee niet delen.

Dat is niet vreemd, want jouw idee voelt als iets heel persoonlijks. Mischien voelt het wel een beetje als je eigen kindje. En dat wil je natuurlijk beschermen tegen de boze buitenwereld.

Ik vergeef je daarom dat je jouw idee voor app ontwikkeling in het begin niet durft te delen. Dat gaat van nature zo. Maar dat wil niet zeggen dat je je daarbij moet neerleggen.

Als jij zó gek bent op jouw app, realiseer je dan dat anderen ook hún ideeën hebben waar zij juist enthousiast over zijn. Iedereen vind zijn eigen ideeën het beste en je zult anderen echt moeten overtuigen om hen ook enthousiast te maken van jouw idee. Laat staan dat anderen eigen ideen opeens laten vallen en zich storten op jouw idee. Nee, dat zullen ze nooit doen. Want ze zijn niet enthousiast over je idee. JIJ bent de enige die je idee tot een succes kan maken, alleen JIJ bent er zó enthousiast over!

Dat komt overeen met hoe ouders zich voelen over hun eigen kind. Iedereen vindt zijn eigen kind het mooiste. Het beste. Het enigste kind dat zoveel aandacht en liefde krijgt. Het kind van een ander zou nooit zoveel liefde kunnen krijgen. Net zoals dat een idee dat je niet zelf hebt bedacht, nooit zoveel aandacht en inspanning van jou zou krijgen. Net zoals een ander ook niet jouw idee zou omarmen.

Totdat kinderen volwassen zijn natuurlijk, of apps zijn ontwikkelt en veel gebruikers hebben. Als app-ideeën (net als kinderen) volgroeit zijn, dan zijn ze klaar om de wereld te veroveren!

idee voor appDelen = vermenigvuldigen

Er is nog een andere reden om je app-idee zo veel mogelijk te delen. Als anderen gaan meedenken, gaat je idee voor app-ontwikkeling pas vliegen. Je hoeft je idee niet voor jezelf te houden, mensen hebben vaak al eigen ideeën en zijn niet geïnteresseerd in het uitvoeren van de ideeen van iemand anders. Ik spreek veel mensen die het delen van hun app-idee eng vinden. Maar bekijk het juist eens zo: 'als je het met niemand deelt, dan kan het ook nooit een succes worden...'.

idee voor appDe eerste, de beste

De expert van de RVO die ik sprak had het hierover: het voordeel dat je hebt om als eerste met je app op de markt te komen, oftewel de 'first mover advantage'. Zelfs een zeer kopieerbaar concept zoals Groupon, kan een voordeel behalen door als eerste een nieuwe markt te betreden. Als mensen eenmaal voor een app hebben gekozen, dan kost het moeite om iets nieuws te proberen. Je hebt dan een voordeel ten opzichte van andere apps die later komen.

Het antwoord op de vraag "hoe moet ik een app idee beschermen?" is: een app-idee is juridisch vrijwel niet te beschermen. Patenten, auteursrecht, geheimhoudingsverklaringen en i-Depot beschermen je app idee niet of nauwelijks. Bespaar jezelf deze kopzorgen. Maak gebruik van de kracht van het delen van je idee. Dan kun je al je energie steken in het succesvol maken van je idee!

Overzicht van alle vormen van juridische bescherming

Wil je meer weten over je idee voor app-ontwikkeling beschermen? En in welke mate juridische middelen je app-idee beschermen? En welke vervolgstappen je daarmee neemt? Dat kan met 'Het drieluik van app-bescherming'. Dat is een boekje waarin je inzichten over app-bescherming krijgt en in 3 stappen weet hoe je jouw app-idee kunt beschermen.

Om het je gemakkelijk te maken, krijg je hieronder direct toegang tot het drieluik van app-bescherming, door je e-mailadres in te vullen.

Juridisch document
Weten hoe je jouw app-idee beschermt?
Drieluik app idee bescherming PDF
Kom erachter wat de opties zijn en hoe je jouw idee beschermd

Met de Drieluik App-idee bescherming krijg je:

✔️Alle opties op een rij om jouw app te beschermen

✔️De goedkoopste opties zodat je bespaart op hoge juridische kosten

✔️Hoe je iedere optie inzet voor jouw app: meteen aan de slag!


Toegang tot de Drieluik App-idee bescherming kost normaal €7 in onze shop, nu direct toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo